Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Нас ортопед ни рече да не спие во него, ама бебуш преку ден на ни едно друго место не спие. А со оглед на тоа што нема подолга дремка од 45мин мислам дека не е страшно. Препораката е само да не се оставаат со саати во таа положба

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Педијатар ни препорача на 4, 4.5 месеци полека да почнеме да воведуваме вкусови. Некако многу ми се малецки, ама машково веќе млеко не го заситува, па изгледа ќе мораме. Во каква позиција ги храните на почеток, или предлог некоја хранилка на која може да се менуваат позиции согласно возраст? И каде има поквалитетен прибор, сетчиња да им набавам? 3+++сме, ама да почнам да се спремам полека, не можам да шетам многу па набрзинка нешто онлајн да нарачам.

На Angi266 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.047
    Допаѓања:
    10.487
    До кај 6 месеци од прилика се очекува да ја дуплира килажата, може и нешто порано или покасно. Секое дете со свое темпо, таман сте си.

Моето првиот месец качи околу 750 грама, а гледам повеќето се околу кило плус овој период. Педијатарот вика супер е, особено што имаше една недела каде многу малку напредна поради рефлукс и повраќање.
    Како цица очекував ептен да качи, дури и капките со суплементи што и ги даваме со сласт ги шљака низ уста :D

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Јас го зедов столчето Макси Кози Минла и може да се користи од 0+, значи се прави скроз легнато. Многу сум задоволна од столчето. За позицијата како да ги седнуваш прашај си ортопед најдобро.
    Јас лажички имам од Chicco, а чинивчиња уште немам земено, кашичката ја ставам во тегличка од Хипп заради ориентација за количина.
    Кога ќе почне сам да јаде ќе купам и чинија. Инаку, убави сетчиња има во kidsandco.

На Tess36 и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  5. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Може синопен за 4 месеци бебе?

6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.493
    5 недели и 6 дена сме и од вчера има ептен голема промена. Дали е скок не знам зошто не се разбирам многу, ама изгледа е. Обично има 3-4 будни прозорци дневно од по саат време, останатиот период си има убави дремки од по 2-3 саати. Навечер се будеше само за цицање, ретко да остане буден после тоа, ама и во тој случај го спуштам во креветче или меѓу нас и се успива сам со цуцла.

Е вчера беше буден од 16ч до 23 и 10 со една единствена дремка од 20 мин. (waiting) Таман реков бар ќе спие сега цела вечер, како не. Се разбуди сто пати во 00, 2, 5, 6 итн. Се будеше и од што имаше гасови што не може да ги испушти, го болеше стомачето се виткаше цел. Некогаш во сон, некогаш ќе отвори очи.

Сабајлево иста песна. Ќе цица, ќе задреме цицајки ама жими 10-20 мин спие и се буди. Имаме две убаво какани и мочкани пелени од сабајле, ама пак како да го боли стомачето. Моментално не е кенкав, си лежи и претка и си прави некои звуци, чат пат крева нозе и ржи. :?: Цело време се прозева, се гледа дека му се спие, а не спие.
    Скок ли е ова, просветлете ме? :whew:

7. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.392
    Допаѓања:
    32.765
    Добри се, чистата слива и кајсија имаат додаден шеќер, така да внимавај на нив, купи ги со друг мешан вкус.

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Големи се шансите да е прв скок ама биди среќна што кратко трае, околу една недела.

Инаку, за мешето не се грижи. Додека убаво не созрее дигестивниот систем така ќе биди безразлика какви капки даваш ама ќе се среди.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.736
    Допаѓања:
    7.749
    @Pipismel , мислам ти имаше пишано дека е веќе почнат процес на вадење заби кај вас. Дали веќе излегоа? Можеби имаш пишано.

Кај нас освен што става се во уста, на тоа поле немаме напредок.

Туку кажете активности за 4+ месеци. Мислам веќе се му е досадно на бебе. Цел ден вртиме на подлога, во ,baby gym, во релаксатор, песнички пееме, ако е убаво време т.е ако не врни надвор. Кај пријатели, роднини повремено колку да запознава повеќе луѓе и пак мислам кога ќе се заредат ладни и дождливи денови веќе не знаеме што да правиме.

Од една страна разгледувам интерактивни играчки постојано, од друга страна не ми се купуваат некои прескапи.

10. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.772
    Допаѓања:
    38.832
    Не сум сигурна, прашај си педијатар. Сигурно нема да ставиш ти кој знае колкава количина за да би имало проблем. Ама сепак, консултирај се со педијатар.

11. *malenavolena*87

*malenavolena*87 Популарен член

Се зачлени на:
    1 мај 2019
    Пораки:
    1.699
    Допаѓања:
    3.500
    фала ти :) значи многу споделено искуство
    и нам ни рече дискретен шум и ако го има понатака да правиме ехо
    па следен преглед за месец ако уште се слуша ке го однесам и на ехо

12. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    До кој месец е нормално да паѓа косата кај бебе? Скоро 4 месеци сме и дури сега приметувам паднати влакна на облека и капа

13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Многу честа појава е, така ми рече докторката мене.
    Ако е мало отворче ќе се затвори, дури и да не се затвори штом е мало нема да прави проблеми.
    Направете ехо за мирна глава:)

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    26.275
    Оох моето се роди скроз црно, му паѓаше косата до кај 7-8 месеци, после тоа беше бело скроз. За второво исто очекувам да стане од гараво, плавче. Мене ме интересира за очите иако нели ѓногу се раѓаат со плави, па после темни им стамуваат. Со првото беа темни, па плави, па сиви и на крај кафени, а ова има од старт плави ( тата е со светло зелени)

15. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.736
    Допаѓања:
    7.749
    Истото ќе го прашував. Се роди со мноооогу коса, буквално шнолки да ставаме. Сега се повеќе и повеќе паѓа. 4+ месеци е

На Shekjerna му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Дали има мајка што дои и пие нешто за покачен притисок?
    Деновиве не можам да го стабилизирам, висок ми е. А зошто не знам, во бременоста цело време ми беше низок. Можеби се должи на тоа што сум изморена и ненаспана.

17. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Вака му се бели непцата, кога му ставам гелче осеќам на прстот грепка. докторката го виде минатата недела и рече во рок од еден месец ќе пробиат. И овој става раце во уста, му имам купено такви играчки за заби ама зошто е мал незнае уште да ги фаќа сам, па јас ја држам да џвака малку.

На gothchick и Miss_S им се допаѓа ова.
  18. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    A koga stanaa kafeni? Nas ni se sivi podolgo vreme unazad ,4+ sme

19. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.370
    Допаѓања:
    2.159
    @oblace1
    И оризов гриз имаат, 50-50 сооднос.
    Периодов секој гостин што ни дојде, кашичката со кајсија ни ја донесе. Да им нарачував немаше да ја погодат. Си ги јадам јас :)

И моето се роди со многу коса. 6 ипол има и уште му паѓа, ама и нова му расте. Смешен е многу во косата сега.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    26.275
    Кај годината.. гледам слики на 8 месеци има плави, па сиви после тоа и набрзо кафени