Еј, дојдовте до кашички, баш се радувам!!! Со лесно новото поглавје, забавно да биде ова и не се секирај, таман си качил за месец, сега со хранава ќе си збрне. Инаку да, не знам од кога е практика тами тајм, ниту мајка ми не ме ставала на меше, дури и збунета беше на почетокот, ме караше сум го малтретирала, ќе си се развиел и без тоа.
Знам дека немаат воспоставено терморегулација во првите 3 месеци и дека е нормално рачињата и стапалцата да се поладни ама нормално ли е да се ладни 90% од времето? Сегде си е нормално топол освен таму. Дланките дури некогаш му помодруваат. Ако е покриен или со ракавички се стоплуваат, ама не сакам да користам ракавички.
За да бидеш сигурна проверувај вратче. Таму ако е и минимално ладен стави уште еден слој облека. Мене ортопед ми рече дека нема шанси да утнам ако му е ладно ќе се тресе. И никако да не се ослонуваме на ладни нозе и раце, секогаш им се ладни
Таму проверувам и секогаш е топол. Буквално само стапалата и дланките се ладни. Не се буни, не плаче ама криво ми е што му се ладни. Се глупирам знам.
Кај мене му беа модри до степен да одам на преглед. Топли, ама модри. За атер мој проверија сатурација и проток на крв и во рацете и во нозете и се беше супер. Секако дека ми кажаа дека тоа е нормално За tummy time тука ми кажаа да почнам што порано, јас се обидувам еднаш дневно по минута-две ама да, тешко е да се погоди тајмингот кога е расположен. Јас искрено и една дремка во денот го ставам на стомак, секако додека го набљудувам. Многу му помага со грчевите, а и сам се обидува да ја врти главата па и тоа го рачунам ко вежба.
Секаде е дива лига. Еве и ти потврдуваш дека секоја институција си е своја приказна, Македонија и се е можно.
И ние се мачевме на почетокот со тами тајм со плачење викање не можев ни една минута да ја оставам така. И решив да не форсирам на подлога, прво ја легнував врз мене на гради а јас во некоја закосена положба бев легната, после ја легнував кај мене врз нозете само со градите подигната и веќе почна да го крева вратчето. Исто ја летав како авионче и така го креваше вратчето. И пробував во меѓувреме по малку и на кревет ја легнував на стомак и конечно успеавме. Сега сме пет месеци и многу ми е интересна како си се свртува сама од грб на меше во бејби џимот и како си седи исправена на меше. Исто и за вртењето, прво јас и помагав па се научи сама. Негде во третиот месец почна да се врти, од грб на стомак ептен го усоврши, а обратно нешто не сака многу да се врти, па сега гледам да работиме на тоа. Ама ја оставам таа да го диктира темпото, нели секое бебенце си е различно.
И ние на 5ипол ќе ни се фати, напредува убаво, се супер, ама ко да не му стига, на 40мин би да цица, со мака го чувам бар саатипол да поседи оти ако дадам на 40мин ќе стенка од меше после, а мене градите ќе ми се преполнат ќе биде тешко. Е моево има една што се лепи за подлога, маса, и со рацете да пафта да се врти како рингишпил и да свири, е он таа во уста, жглап! Прееска дури го соблечеме пелена, да го средиме и јас да се наместам, кога зема цел да скока со раце со нозе, да се радува на цице мислиш 3 дена не видел, а не саатипол. Се радува цика на цице, будала дете. Денес иначе игравме ѕе 40мин, го покрива со пелена и да ја трга, он сам почна да ја става на глава и да ја трга и да се радува. Збесна. Па почна звуци да пушта, оооо, да ржи, да стенка, да грофта... зоо врт. Збесна! Дефектолог ми советува дека за сега за развој најдобро е таа игра, плус тоа што зборевме пред некој ден, е вежба да си го тргне од глава предметот и да не се загуши. Значи на подлога, пелена обична и врз лице префрлете му ја, повлечете и прајте си ѕе, полесно амин.
Исто како јас да се читам Истиот период го поминуваме значи, не си сама не се секирај.. Јас збрлавев веќе. Денес малку помирен беше, инаку изминатава недела маста ни ја извади. И мене не ми се поклопуваа датумите за скок, ама дека и моето предвремено родено ми кажаа дека се рачунало од предвидениот датум за породување. Па ми излезе дека сме во вториот скок, па некако се "утешив". Прерачунај пак, за секој случај Ако најдеш некоја магија за олеснување, пиши ја Со лесно
Ова со покривањево го играм јас со тетра, ама не сум му оставија сам да трга, обично јас само проаѓам преку неговото лице. Ама ќе вежбаме и тргање, има логика ова со сам да научи да трга. Искрено јас не работев многу со него на земја и мислам затоа малку касни со вртењето. Ама веќе десеттина дена сме интензивни работиме и има напредок, така да очекувам дека ќе си ги достигнеме фазите навремено.
И јас голем дел од работите за на земја ги правам на кревет, сега почнав на земја поактивно. Кај мене подот е ладен, немам подно и не можам да се опуштам. Ама креветот е тврд, широк, постелено имам чаршав памучен и се тркаламе тука. Јас со големото ништо ова не правев, немав ни подлога ни ништо, само во релаксатор, на кревет и толку, со ова ем 3 позахтевно, ем имам повеќе работа со него, ама и повеќе напредок имаме. Бато до 8-9 м глас не му слушавме, овој се кара со нас.
Само јас сум ненормална што мислам денес беба да ја облечам по кратки горе? 25 степени пишува. Вчера 23 беше по долги и нормално дома не се прибираме и ми се испоти, цел грб мокар и вратче. Кога кажав гласно ми рекоа мало бебе е да не сум помислила. Само пререков, а во лето за месец дена исто да ја држам по долги…а не, тогаш можело 3+++ сме
Кај мене е во тенки долги, не знам дали ќе заоблечеме деновиве куси, не за друго туку освен боди на куси друго ништо немаме. Едно единствено парче. Треба шопинг да се прави. Демек не купувајте ништо, ќе донесеме и уште сите "носат". Туку како стварно да убедиш баба дека на 25+ степени не му е ладно на бебе. Нема потреба ни од елек, ни јакна, ни екстра капа и ќебенце за надвор. Кај мене во скок потешко заспива, предлог замотај го во ќебе, ќе се загрее и ќе заспие веднаш. Еве од одма јас, ако треба и најдебелото ќебе ќе го земам, само позагреано да е
Тука изгледа сите се ненормални мајки, пред некој ден во парк сите бебиња беа боси и со некои боденца, фустанчиња, моето со капа и боди и шпикозни па дури и покриено, ама не беше толку топло, 18тина степени, со сонце ама и ветар. Не знам дали децата тука ги тренираат така ради тоа што температурите се многу променливи ама мене ми е шубе, додуша ги гледам и возрасните кога јас сум во монтка тие знаат и на шорцеви да бидат ако има сонце, скроз отидени. Него можно ли е бебето да ми има запек од таблетите желзо што ги пијам? Уште има повремени зелени каки тврди и се мачи да се искака, исто е и кај мене, многу јаки се таблетите, не се обичен вит, туку препишани пошто нели многу крв загубив на пораѓај и јас мака мачам со столицата од пораѓај наваму, он како почна повеќе да цица и кај него иста песна. Сабајле некако со масажи, топло, думкање едвај се искака, сега ете пак се свива во татко му и плаче.
И јас не сум ич паметна со облекувањето. Ете денес сончево до 23-4 степени. Месец и 13 дена е и некако ми е премал на вакво нестабилно време да го расоблечам. На многу места низ парк знае да задува и си викам не чини да го дува и одма затварам количка како луда. Од друга страна пак страв ми е да не го прегреам и стварно не знам како да го облекувам.. Обично му облекувам боди на кратки и шпикозни или дводелен сет на долги. И капче му ставам, а може не треба…
На ногчето кај малото приметив како две, три црвени лиши. Купив стелатопиа на мустела. Со што друго да го мачкам?
Моево е во тенко боди по кратки и тенка блуза, носи тенки чорапчиња ама џабе, јас облечи он соблечи правиме. Надоле трнерчиња. Дома ми е поладно од надвор. Нели се пожалив не станува, шипак, станува, се врти, се превртува, преку ноќ. Смешен беше сабајле пробува да стане и со телцето и со нозете, па му текна да се фати за тоа напред како рачка и да стане. Сега во момент го фатив од кревет да не тресне доле, се преврте и со нозете надоле. За 5 дена 5м полни.
Мајки, малава ми се нафрла ептен, од главче,лице, цело тело и дуде дури. Бевме на матичен, ми рече не е од храна, а вистина немам јадено нешто поразлично, немаше ни облечено нешто што е испрано со дриги средства, од старт исто е.. едино јас вчера кренав температура со трески 38,8, се напив два пати парацетамол, од мене да не и е нешто? Не добив никалов одговор од доктор искрено, ми дадоја некоја купка за бањање и као за недела дена ако не помине на болница. 12 дена е, ја облекувам боди кратки, блуза и хеланки, дома не ни е најтопло, надвор дува тукаа секогаш.. и за тоа ѓи рекоа дека не е вруќаница. Еве не знам.