Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Mariz,pa neli e podobro kakata da bide potecna otkolku cvrsta?
    Nie se naucivme na race,ne e bebo kriv.:tmi:
    Nemozam da pisam po pravilo kako spie,sekoj den razlicno.
    Ve citam deka od vecerta duri sabajleto gi presoblekuvate,jas ako ne go soblecam na tri saati uzbuna kako za jadenje.
    Se podmivame na sekoe presoblekuvanje.Taka ni kaza doktorkata oi se mackame so originalna pavlovicava.
    Koga go banjam poslednata voda na polivanje e hipermangan ama dvete tocki crvenko pod jajcinjata nikako da pominat.Duri spricavme i od sprejot so cink ama nisto.Mozebi tie mi se iritiraat pa zatoa bara presoblekuvanje?:drunk:

2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.820
    Ama on si ima tecna kaka, ubava zlatno zolta... No ova e drugo, kaki so bas prozirna voda vo nea, znaci em tecna em kako vodicka niz nea... Nastinat e zakluciv, zatnato mu bese noseto malku i spiese so otvorena usta, mu kapnav nasogal soleni kapki i lele kakvi mrsuli sum mu izvadilaaa... :D inace nie imavme lom gaze i so tocki i so rani i melem ni pomogna, ima i malecko melemce vo apteka probaj nema sto da izgubis, jas i kaj sto mu e mnogu suva kozata (osobeno racinjata i nodzinjata) mu stavav i epten mu se oporavi.. :)

3. chache87

chache87 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 ноември 2013
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    312
    Мајки кажувајте како да симнеме температура примивме вакцини денес и не се спушта под 37.4 :( имаме 5 и пол месеци. Ефералгсн сирупче дадов ништо :(

4. Sky-butterfly

Sky-butterfly Форумски идол

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.837
    Температура до 38.5 не треба ниту да ја спушташ, организмот треба сам да се избори, вакцината дава реакција и тоа не е лошо по организмот, напротив.
    Раскомоти го бебчето само и следи ја температурата. Тоа не е висока тт.

Мене ми педијатар има кажувано дека во последно време многу вакцини и немаат "дејство" токму поради тоа спуштање на тт кога треба да се остави да ја организмот "апсорбира" на некој начин.

Ама и во други случаеви не треба да се симнува тт која е под 38.5, температура сама по себе не е лоша работа, туку покажува борба на организмот кој треба да ојакнува на тој начин, се јача имунитетот, мада за нас мајките никогаш не е нешто убаво, тоа знам.

Последна измена: 11 мај 2015
    На Kiflicka05, danichap, heppymom и 2 други им се допаѓа ова.
  5. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Се согласувам со мислењето на @Sky-butterfly ;)
    Мене на последната вакцина педијатарот ми напомена дека имало-немало температура да и дадам парацетамол:worried: И незнам зошто го послушав и одвај и дадов 2 мл. и се ми поврати:@.(а инак у ја прими и таа вакцина со лажичка):@:@:@
    Оди најди им го крајот на педијатрите

6. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.837
    Мене ме советуваа тој што ги прегледува бебињата пред вакцина да му давам парацетамол исто така, имал-немал тт, и тоа два-три дена, на 6 саати, по потреба и на 4! (facepalm) На бебе мало.

Кога и спомнав на матична, а таа навистина сметам дека е стручна, кога не падна од столче. Се изнервира жената.

7. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.821
    И за нервирање е.Исто како ти кажал На труј си го детето.Со ниедна вакцина пред време не сум дала лек.

На Kiflicka05 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Sky-butterfly

Се зачлени на:
    22 декември 2013
    Пораки:
    3.398
    Допаѓања:
    60.837
    Па не дека го послушав ама има медицински лица што и такви совети даваат. И има луѓе што ги послушуваат, за жал. Не дека ќе се отруе детето, ама ништо добро не му се прави, ќе му се спушти тт повеќе од нормално, што исто не е добро, вакцината ќе нема ни ефект итн...

9. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.821
    Давање лекови три дена на здрав организам е баш труење.

На Sky-butterfly, danichap и heppymom им се допаѓа ова.
  10. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Dobro utro, eve me u mene so ista situacija kako @mariz, nokeska koga ja presoblekuvav, malju kakata imase zolto zelenkasta boja ama mn.malku na zelenko, od togas dva pati ja soblekov i nema zelenko tuku zlatno zolta boja, no tecna ,prolivce, sega i stavam toplo na mesheto,pa ke vidime,Vcera i dadov i bekutan cajce...Nekoj sovet za prolivce ?

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  11. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.821
    Ако кака течно 2-3 пати во рок од еден час е тогаш е пролив инаку не.Не избрзувај со лекови.

На bittersweet, Kaetana и galapce им се допаѓа ова.
  12. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Nema da dadam lekovi,taman rabota, a inaku ne kaka taka vo rok od eden cas nekolku pati tecno,ajde ke pocekam da vidam kako ke bide denes...Fala ti @joy1

13. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Espana nekoja feminka imase pisano pa posle i jas primetiv deka na nekoi mesta na pelenata kade ima malku kaki koga ke se zasusi stanuva zelena. E sega neznam kaj vas kako e ama imaj go vo predvid ova. Inaki i moja bebe imase eden den 3-4 peleni zlatno zolti ama tecni nisto ne i dadov.

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  14. sanjetoo

sanjetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    @espana , @joy1 ние пак не какаме и едвај испушта по некој гас. Цела вечер се напнува. Некое слично искуство. Зошто тука некаде се бебушките. Кога кака, кака златно-жолто.

15. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Takva boja treba da bide.
    Kolkavo e bebceto?
    Pravete mu masaza na meskoto,nemora ni so alkohol ni so ulje,moze na suvo preku alistencata.Maticnata mene mi pokaza kako da se masirame.
    Inace ke si kenkaat taka so toj intenzitet do kaj tri meseci,jas mislam deka e normalno.
    Se adaptiraat organite,odnosno zeludnikot na zivotot.Jas stavam i topli trici,termoforceto mi doaga nekako tesko.Se ova im pomaga i da se iskakat.Pri masaza i krevanje na nozete na laj meseto im pomagame i za gasovite.
    Nie kakame ednas a mnogu retko dva pati vo denot.Koga primetuvam deka pocnal da kaka,ima malku zolto a ne uspeal ubavo,so cepkalka i pavlovicava jas mu pomagam.Doktorkata rece deka nema vrska deka ke se zauci taka.
    Isto i za kakata sto e tecna,podobro da e tecna otkolku suva.
    Slabo spieme preku nok ama ke se izdrzi.Si pustame muzka,taka e pomiren.

Nie polnime mesec i od aptamilot mu davam po tri lazicki so 90 grama zovriena voda i zadolzitelno gi vrieme sisinjata.Kaj vas kako e?Po kolku jadete?

На espana и sanjetoo им се допаѓа ова.
  16. sanjetoo

sanjetoo Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јули 2013
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    фала @galapce и ние сме 1 месец а само си цица, не сме со дохрана. а капки за грчеви давате ли?

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.820
    Nie deneska sme tocno 1 mesec :) jas ne gi davam kapkite, duri i cajceto bekutan ne go davam cesto... Go masiram na meseto, mu gi krevam nodzinjata, go stavam na stomak kaj mene i taka si pomagame za kakanje... Nokjeska imase zelena kaka sto epten loso mirisase, no sabajle bese pak zolto zlatna... :)

18. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.821
    Воопшто не треба до толку да се оптеретуваш со тоа колку пати на ден или колку пати неделно какало бидејки не постои унирвезално правило.Мојата и по 4 дена немала столица па никогаш не сум употребила чепче,топломер или слично.

19. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Не се секирајте толку многу заради тоа што какнало малку зелено. Штом не е целата и секоја кака зелена не е ништо страшно. Моето до кај 2 месеци знаеше по малку зеленко да какне. Матичниот педијатар ми имаше кажано дека какаат зелено ако не им стига јадењето или пак ако се нешто болни, но само како што кажав секоја кака им е целосно зелена. Какнуваат зелено најчесто затоа што ги мачи мешето, или моето кога праевме 40 дена па го шетавме беше цел вознемирен, му дојде ново и малтретирање во црква па по гости па и тогаш какна зелено. Ако денот биле вознемирени, плачливи може и од тоа да е. Не им се секирајте толку.

20. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.820
    Majki aj edna pomos od vas... Seuste ne sum zakazala ortoped, moze predlog nekoj ortoped privatno, drzavno ne mi e bitno, samo da e dobro i da ne se ceka sekako po 2 meseci :D