Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Јас на 3ипол му ја сменив со две дупки, околу 2 дена траепе давењето, се уплашив па му ја вратив старата, ужасно лошо цицаше и на крај му ја ставив со 2 дупки и се навикна. Нека не те плаши давењето, издржи некој ден ќе навикне

На Angi266 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Ќе може ли совет малтофер капките како ги имате давано на бебе? Колку пати на ден? Дали пред доење или после доење? Дали дававте со витамин Ц за да се сврзе? И нешто читам да не се дава после два саати млеко а што да правам кога бебе е скоро 4 месеци и е на доење. Може некој да ми објасни што ги користел?

3. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.769
    Допаѓања:
    38.823
    Матичната не ја праша? Таа ќе ти даде насоки.
    Нема врска дека треба да се чека два часа пред/после доење.
    По правило се дава дупло од тежината која ја има бебе.
    Кај моето не беше ептен низок хгб, па матичната одлучи да давам помалку од препишаната доза.
    Обавезно со вит ц, јас заедно капнував во лажичка и му давав.
    Давав еднаш на ден околу пладне , почнати бевме со дохрана па давав измеѓу доручек и ручек.
    И имавме добри резултати

На Shekjerna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Ти не треба да јадеш млечни производи најмалку два саати пред и по давање на капките. Истото важи и кафе и чај. Затоа што ја намалуваат апсорпцијата на железото. Со витамин Ц треба за да може да се сврзе.

5. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    Кога од прилика им почнувааѕ грчевите? Скроз иам забораено, од Мк иам биогаја и тука ми дадоа некој капки во случај на грчеви ако има, биогаја се даваја во одредено време или кога било? Колку што памптам на првото по 5 капки и давав..

6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.982
    Како што читав тука биогаја ич не ја фалат, а и јас меѓу тие сум, полошо му направи на детето, инаку да по 5 се даваат, јас зддов колиф и задоволна сум до сега освен што ми е мака да го чекам да се растворат.

7. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Земи ко лактазе не треба да се чекаат

8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.982
    Искрено само овие ги најдов тука, не живеам во мк, мислам овие ги најдов од тие тука што ги има по темиве, со други неистражени не ми се пробува.

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    Лелее мене пак со првото ич проблем не ми правеа, и давав до пред некое време, а Марина ми рече до 5 години да и давам.
    Тука ми дадоја некој капки ќе видиме како ќе се покажат, а и нарачав infacol треба да ми стаса на адреса. За сега немаме грчеви ама во случај да има..

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.489
    После втората недела. Кај нас точно тогаш почнаа како по книга. Многу работи пробавме до сега. Еспумисан, Био Гаја, Диа Стоп, Колипрев, од ништо немам видено некое подобрување. Дај Боже ич да немаш потреба да даваш било што.

Кога сме на темава има ли користено некој чај од Коморач на Хип? Наводно делувал добро против грчеви. Мене ич не ми се дава чај ама од друга страна жал ми е секое сабајле да го слушам како се мачи. Маж ми вика уште нешто ќе извадиш ли, не е експериментално глувче. :sweat:

11. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    Јас не давав чај дирекно на првово иначе имавме со грчеви проблем голем, секој ден од 6-9 вриштење да полудиш. Ме спаси чај од ким и тој од хип што е ама јас пиев, она преку мене.. бев на исхрана пазев мноогу и се подобри, мачкав и со маслото на веледа против грчеви масажа и вежби. А сега ете уште нема грчеви второво, прв пат ќе пробам со инфакол ако има.. и плус овие работи.

12. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.489
    Каков пиеше ти од Хип и како се прави и пие и тој од Ким? Пре би преку мене него да му давам на него. Ич не ми се дава чај/вода дур не почнеме со вкусови, ама па од друга страна си викам капките што ги даваме да не се поарни..

Син ми исто го фаќаат во тој период сабајле 7-8 докај 9-10. Не се буди, мижи и стенка, срце ми плаче кога го гледам. Со цуцла се смирува, ама не знае уште да ја завлече убаво, му паѓа и пак се грчи.

Од една страна криво ми е кога го гледам колку брзо расте, ама од друга со душа чекам да поминат тие 12 недели и да се спасиме од грчевите. Колку и да не се екстремни и со плачки ептен ми е жал..

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    А сигурна си дека се грчеви? Бидејќи и јас вака се затрчав, мислев грчеви има, почнав да му давам пробиотик, кога на контрола вчера се погоди да се грчи така ( обично после цицање има таков период ). Педијатарот ми кажа дека тоа не се грчеви, туку бебе учи да кака. Во смисла дека не му е болно, туку тоа стенчење и кревање нозе е всушност вроден механизам за активирање на абдоминалните мускули. При какање, абдоминалните мускули се стегаат, а се опуштаат мускулите околу анусот. Оваа координација е тешка за бебињата, па им треба извесен период да научат. Ми рече дека нема потреба од капки за грчеви, само да го држам подисправен и да масирам на меше кога ќе почне да стенка така. Кружни движења околу папокот, влечење со дланките надолу долж стомакот, и “I love you” масажа.
    Јас почнав вака од вчера, ги исфрлив капките па ќе видиме дали ќе има резултати.

На Splendor., gothchick, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.982
    И јас тоа ќе кажев, не мислам дека се грчеви пошто е исто и со моето насабајле, по некока логика нели најчесто луѓето насабајле какаат па може и они насабајле се учат. Исто масажи и дување со фенот накај мешето го смирува.

На Bella_Stella и Lavender13 им се допаѓа ова.
  15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    Од ким ставав неколку зрна ким мислам 4-5 одприлика, потоа го цедев. А од Хип тој за бебиња го пиев и за доилки, и сега пијам таков обавезно 2 пати на ден. Кај нас тие 3 саати немаше престан од вриштење, наместо да ги спојува ноџињата, испружени ги држеше и уште толку вриштеше, тој период тешко фаќаше цице, луудднииицааа. Пробај и со топли облоги, со масажа и со масло против грчеви, види пробај и вежбите со нозете.. тоа е ќе помине, до кај 3 месец може да е благо речено хорор.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Јас масажи, точак со ноџињата , кругови и буткање на ноџиња кон меше правам од старт ама некое подобрување екстремно нема затоа се мислев да не е интолерантен на лактоза. Вежбите му помагаат да исфрли гасови ама не и да се искака. Масажи на меше мрази и вреска уште толку (или јас негде грешам). Ако не се искака сабајле два пати, цел ден се витка и плаче. За какањето помогнаа инфакол, некако побрзо кака кога ќе му ги дадеме, ама сфативме дека помагале кога ни снема :|Еспумисанот на иста база се ама ич не му помагаат... и јас не сум паметна што да даваме веќе

На Bella_Stella и Lavender13 им се допаѓа ова.
  17. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.489
    Не сум, а најверојатно и не се. Апла се мачи да се искака, ржи и стенка, ама не секогаш е искакан после тоа. Има логика ептен муабетот на твојот доктор дека се учат.

Туку друго нешто што приметувам, неповрзано со темава. Некои подои ни се мирни си цица убаво спокојно, а некои почнуваат така мирно и завршуваат нервозно. Буквално како да се кара со другарка му дојка :D и ржи, ја пушта, ја фаќа, се вцрвенува цел и се спрема да заплаче. Јас обично го подигам да се смири па тек после тоа го спуштам пак да се доцица. Не можам да проценам на што се должи ова. Ви се случува ли?

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.710
    Кај секое бебе различно, на моето биогаја му одговараа, по 5 капки секој ден до годината му давав, плус првите 3 месеци сабсимплекс, на 3 месеци магично му исчезнаа грчевите. А пробав и колиеф 2, 3 дена премногу плачеше од нив уште повеќе имаше грчеви.

19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.982
    Бела исто значи, се што опишуваш и јас прашував на темава вчера, Ангел рече дека треба убаво да се иждригаат кога прават така и вистина помага, и ржењето и свивањето е исто и ист период.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  20. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Се надевам исто ќе се случи, едвај ја чекам таа 12та недела. Кога има грчеви или што и да е, и дремките му се пореметени ни на меше нејќе, нит се занимава со нешто, цел ден наопаку му е.

Него од рубриката глупави прашања- дали менувате пелени навечер? Менувам мин. еднаш ама некогаш се расонува ептен, па плачки дур се заспиеме пак. А не ми се остава така со мокра пелена да седи.

И уште едно прашање до поупатените. Бебе од 2ипол- 3 мес колку дремки треба да има и колку време треба да спие? Сега првата дремка му е пола саат, втората саат-саат ипол и после уште една или две по пола саат. Прозорците на будност гледам да не се повеќе од 2 саати ама не секогаш ми успева. Многу е, малку е?