Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    383
    Допаѓања:
    574
    Од темата грчеви, дали е возможно јас да имам грчево наместо бебево?

Ако е така луѓе мои секоја вечер измеѓу 7 и 8 јас имам грчеви и да ви кажам болни се, бројам во себе 10 секунди за да поминит болката, се виткам па се исправам, па се движам, и одвај чекам да поминит периодот од 15-20 мин. Од болка не знам што попорво со себе.

2. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Јас давам infacol и Биогаја и за сега е добро комбо. Се грчи по малку, ама плачењето е намалено, добро ги поднесува грчевите…

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Пелена менувам само ако е какан, а пошо сеуште е мал и често се буди за цицање, има по минимум една какана пелена во просек. Се расонува, нас менувањето пелени ни е трауматичен настан воглавном :D, но тоа е што е.

4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.982
    Дали проба со топла вода и памукче и фен кога го пресоблачаш?

5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Пробав, имам такви мали пешкирчиња па почнав со нив, потопени во топла вода. Па после му стана црвено газето, па секое второ преслекување е под чешма за да не го иритирам местото дополнително. Има подобрување, повеќе му одговара ова од влажните дефинитивно, имаме преслеки кога е скроз мирен. Ама кога е нервозен, е тогаш ништо не помага. Одма штом влезам во вц и го спуштам на подлогата за преслекување, одма почнува да плаче, џабе и фенови и тинтрење. Ама не ми зајдува веќе, да не го заречам.

6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Може му е јако светлото во вц, пробај со пригушено светло да менуваш, така помалку би се расонил.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.982
    И јас му го изиритирав така со тетра, вајда многу е груба за нив па сменив зедов баш памук, не туфери туку ролна памук и највеќе ми се погоди, мада секако го мијам под чешма ако е многу ушлакан, ова ми е така за малце.
    Инаку јас мењам пелена и ноќно време, ради бубрегот страв ми е да не му направам инфекција ако го оставам така, цело време мењам само штом приметам дека е мочан, сигурно трошам 10тина пелени дневно ако не и повеќе. Вчера бевме на скен и уште има хидронефроза на бубрегот, сега чекаме повик од болница да видиме што натаму. Ептен ми жал што е уште на антибиотик сма тоа е.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.736
    Допаѓања:
    7.746
    Прво јадеше на 3 часа дење-ноќе, до кај 6 недели менував постојано. Потоа почнав да ја прескокнувам таа на кај 3-4 часот наутро. Менував околу полноќ и следно наутро на кај 6-7 часот. Како што почна да врзува повеќе часа сега се случува околу 22:00 да смениме и следно пак 7-8 часот наутро, зависи кога ќе стане. Не се разбудува толку често ноќе сега за да е памперсот преполн. Ова не важи ако за време на ноќно хранење или рано наутро се покака. Тогаш секако менуваме ама веќе е преретко ова.

За дремки од 3+ до 4+ месеци моево има 4 дремки. Спанка си е.

3 дремки по околу 30-45 минути. Една дремка од околу 2 часа.

Период на будност веќе е околу 90-120 минути.

На DaisyD и 1209 им се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.764
    Допаѓања:
    21.489
    Пробав да го подждригнам измеѓу, ама немаше баш фајде. Ја сменив градата зошто таа веќе беше подиспразнета. Кога го ставив на полната се доцица мирно и се стиши. Дали се намалува млазот како ја доцицува па затоа се буни, не знам..

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Enci201

Enci201 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 август 2020
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    1.005
    Здраво женски, вака изгледа вакцината за туберкулозата после 40 дена?

Прикачени фајлови:

11. Cutiegirl*7

Cutiegirl*7 Активен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2022
    Пораки:
    109
    Допаѓања:
    54
    Доколку се јави алергиска реакција кога се пробуваат вкусови, претпоставувам би било осип.. Знаете ли каков осип би било и каде би се појавил?

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.540
    Или намалува млазот или му се полни стомачето со воздух. Не мора да ждригне, може и само со исправање да се ослободи воздухот. Прави го тоа што ви помага.
    Да, јас на почетокот, па добри месец дена имав грчеви страшни. Одење во вц ми беше хорор. Не се истите грчеви како на бебе, особено кај царски, потребно е да проработат цревата и затоа е така.

На 1209, Panovic и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    А полу сит го пресоблекуваш или? Јас гледам да е малце најадена, да не удира со главата во мене за јадење туку без проблем да ја одлепам, ако е гладна нема да сака да се пресоблечи или па ако веќе се уморила.

седат ли вашите барем 3 минути кај некого во раце? Еве јас не ја думкам, не шетам до неа по дома, нацицај, заспи и в креветче ама ако ја крене друг кога ќе се разбуди она вришти, само што ќе ми ја предадат се смирува и без да и да одма цице. Зар и ова ќе е фластер за мене?

На 1209 и Panovic им се допаѓа ова.
  14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.540
    Кога почнаа цицачиве да ве гризат? Цица цица и ќе му досади дува кларинет на цицка, бучи, пее, и на крај непце на непце коа ќе ме стисне, срце ме мава. Го тргам му викам не, он се гази од смеење. Мајмун! Е да, утре почниме 5м, се мислам да земам утре морковче, компирче, по малку да давам, да почнеме дохрана де. Лека полека. Немам домашно, органско, јбг, ќе јаде од пазар. Ќе ставам мое млекце, и така за тоа молзев, за почеток да прифати. Се тресам од ова јадење, ама ај.

На strelec231992 и 1209 им се допаѓа ова.
  15. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Гледам да го темпирам да е во време кога е најаден и наспиен. Но навечер ми е многу комплицирано, ако го преслакам пред јадење, обично е нервозен но не му го прекинувам сонот. Ако го преслакам после јадење, не е нервозен ама го расонувам и после уште пола саат треба дур се заспиеме. Никаквата е.

16. Elena1234567

Elena1234567 Активен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2023
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    4
    Да, така изгледа. По некое време на тоа место ќе си собери како гнојче и само ќе си пукни.

На Enci201 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    999
    И ние сме 5 месеци, мојов почна да гризе пред недела две на крај коа ќе се најаде или кога ќе му здосади ама јас го тргам и после не бара уште, исто јас го карам он се смее :D Ќе почекам среда контролата кај докторката па и ние ќе почнеме со дохрана, уште сега ме фаќа паника пошо немам појма што и како :( ќе се дружиме со вкусовите :inlove:

18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.982
    Ќе го преслечеш на сред:D јас така праам, при крајот кога знам дека нема да вришти ќе го преслечам и после ќе продолжам уште малце да давам и пак презаспива.
    Леле луѓе денес не полуде малиот, излегов да пазарам со него демек убаво време, само што влегов во Лидл кога врекна, абе мислиш го колам, без престан се зајде, оставам корпа и бегам надвор и не се смирува, а има. едно 20 мин до дома, 2 саата го нишкав пред продавници, анксиозност ме мавна, маж ми се јави вика идам јас , викам што ќе идиш што фајда. Некако го заспав до пола пат и пак исто, дома влегов вода течеше од мене он црвен мислиш сум го попарила.
    Дома уште 3 саата нишкање и заспа некако, со татко му како попарени сме, прв пат ваква епизода, се исплашив дека го боли нешто ама изгледа грчеви беа или многу долго беше буден:sweat: ама не знам дали ќе се осудам скоро пак сама со него да пазарам, а и половина ме фати, мм од утре е на работа, коски ми се тресат.

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.226
    Допаѓања:
    26.273
    На доење тие? Јас иставам градата на сред пат ако писне дур не се смири. Мада темпирам кога е време за спиење да се излезе и да е најадена ама ете сега пред некој ден неспремни морав да ја земам ја големава од градинка, бебево не донајадено, заспа в количка ама кога ми писна во транвај, вилицата и се тресеше за секунда, се распиштолив и се смири, па презаспа.

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.043
    Допаѓања:
    45.982
    Доење и дохрана ама уште фаќаме ред за преку ден, обично само сабајле и навечер на лежење сака да цица, друга позиција не сака за жива глава, јас обично носам шише ама пошто само што јадеше, среден, пресоблечен викам за 1 саат нема да му се пријаде, ама ете сум згрешила дека еден саат ќе е, со бебе не се планира.

Него и сега се буди и директ со плачење, стварно да не го боли нешто се мислам, како знаете дека ги боли нешто, глупо прашање ама врска немам како да познаам дека плаче од болка.