Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.539
    Од 2м, ама да ми е овој памет од старт ќе почнев. Нашата ортопетка смета дека една капсула бебитол е малку и ни даде капсула плус 2 капки, откако завршивме со капсулите што ги имавме, околу 2ипол месеци имаше давав само Пливит, нема потреба од К кога прими на раѓање.

На 1209 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.225
    Допаѓања:
    26.270
    Јас од старт им зборам, муабет правам, раскажувам шо се прави и што следи, нема појма бебе кај се наоѓа де ама така и со големава си стекнав навика и после бев изненадела како оддеднаш имаше голем фонд на зборој, а и пеам ама не гласно, интересно ми е како се смирува кога и пеам нежно, мислам дека се осеќаат сигурно, они од во стомак ни го знаат гласот. Еее сега гласно урлање или бебешко зборување не сакам воопшто такво лигавење .

На Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.225
    Допаѓања:
    26.270
    А бебитол што е уствари? Нас од витамини само д3 ни препишуваат, ништо повеќе.. пробиотик на своја рака давам.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    795
    Така се викаат витамините на фирмата 4U pharma :)

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.762
    Допаѓања:
    21.483
    Мене страшно ме иритира кога ги слушам бабите. Особено свекрва ми тешки бош муабети му прави со бебешки глас. (facepalm) Како да и објаснам дека не треба така да им се збори не знам. Јас исто вака како тебе си разговарам со него како со возрасен. :D А за песни многу почесто му пеам некои што не се детски. :D

На Iris-1234, Homme, Giovanna и 2 други им се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    45.978
    Жени штом заштитен фактор не се става до 6м, како да го заштитам бебево од сонце? Кога е жешко сигурно нема на долги да го шетам, а плус не е изводливо секогаш во сенка и после пладне да се движиме, пример денес до продавница во кенгур раце голи го печеше сонце, мислам ќе изгори, како ги штитите вие?

7. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @Skyler Не знам со кого зборевте, ама се сетив на муабетот за првиот впечаток кога сте го виделе првото дете кога се вративте дома со бебе.
    Лелееее голема главааа :rofl:

На Ano и Zumbulche им се допаѓа ова.
  8. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.309
    Допаѓања:
    11.721
    Мене бабиве и општо стручнаците од страна најмногу ми матат акл околу облекувањето.
    Каква несигурност ми прават околу тоа не се можни.
    Како ги облекувате и надвор и дома на ова време? Во што спијат?
    Два месеци е мојов.

@1209 и мене ме интересира тоа, на одмор ќе одеме кога ќе е 5 месеци, не можам ништо да не мачкам.
    Оној ден на сенка ми поцрвене чинам малку.

На Homme и 1209 им се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    45.978
    Исто и мајка ми ме полуде со тоа ќе то измрзниш бебето, во соба кај нас попладне знае да се згрее доста и стигнува 27 степени ама она задушно и јас го соблекувам на боди на кратки мајка ми кога се слушаме одма ќе
    го измрзниш, мало бебе е, бањат, а оно се саклетисува кога го облекувам на долги.
    Јас внатре за спиење на долги шпикозни само, за преку ден исто пошто собата долу е ладна и дворот сенка го фаќа, за надвор ако дувка ветер боди и тренерки и ќе го покријам штом залади, вчера го шетав на кратко ракавчиња оти беше пекол.
    Си се водам по тоа бебе како ми реагира, ако е заврвенето и го гледам дека се саклетисува го соблекувам и обратно.

И уште нешто да прашам, ги шетате во седиштата? Моево почна да се буни на прошетки кога е легнат во корпата, си велам да го шетам во седиштето за во кола што е, дека малце е поткренато ќе може да гледа, знам не се препорачува да спие во него и слично, ама некако попрактично ми е така мало за разлика од корпата, мислам во глобала во кенгурот спие ама мора количка да земам за подолга прошетка.

Последна измена: 4 јуни 2023
    На mal.ecka и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.539
    Ти одговориле, Д3 блистер капсули, се вади врвчето и директ во уста. Тоа е брендот.
    И јас го правев истиот муабет, ама кај мене за 5 дена и го збуцкаа го напраија прасе мислам, 4 кила го поправија, си дојдов дома дете со стомак, со цициња, со газе, ко крофна беше. Не знам што им е со тоа прејадување деца, 3 доручека, по 2 ужини меѓу оброци, 2 ручека, 3 вечери... ту мач!

11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Еее претерале :D
    Малиов мој беше со мм цело време и тој сам го чуваше. Имав спремно и замрзнато храна и стриктно му се даваше тоа што сме се договориле.
    Не е збуцкан ич, истиот е, само што ми изгледа како пораснат, поинаков и со поголема глава од тоа што бил пред 5 дена :D

На mal.ecka, CareTee, Ano и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.239
    Допаѓања:
    111.539
    Исто исто, кога го видов ми личеше ко коцкаста да му е главата па и му облекле 2 пара тренерки да не му е ладно, ко тетка некоја беше цел натунтан.

На mal.ecka, Ano и 0ли им се допаѓа ова.
  13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Кога излегов од болница, малиот (сега веќе големиот) ми беше одеднаш пораснат. Не беше она мало мое што си го памтев ;(. Како да го немав видено цел месец, а не 5 дена.

На mal.ecka, Giovanna и 0ли им се допаѓа ова.
  14. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Еее замисли, две недели дома сум дома со мајка ми/свекрва ми, па главата тапан и мене и него ни ја направија. 40 минути, саат колку што е буден, од почеток до крај, ко навиени двете, чо паи детето, аи детето убаво, и цело време во деминутив се обраќаат. Ко навиени двете :D

На Bella_Stella и 1209 им се допаѓа ова.
  15. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Za kolickata, jas zadutre so Gospod napred ke patuvam, I dosega sme ja setale samo vo korpa,ama za tamu ke go nosam sedisteto. Ima 3 nivoa na podesuvanje I bas I odgovara lezisteto malku potkrenato. Ama nekako mi e mnogu golema, ili bebevo e malo I mi se gubi vo nea. A zal mi e da ja nosam vo korpata, tamu kaj sto odime ke bide toplo I cel mesec ke sedime, denot e golem I zatoa se odluciv za sedisteto.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.041
    Допаѓања:
    45.978
    Јас ќе ги праќам по камион другите два дела, ама за у авион ми треба ова пошто до дома ќе одиме со кола. Јетрва ми вели они цело време вака шетале немало проблем. Ајде со лесно тебе, уживајте.

17. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Тоа ли е четврти скок кога од сабајле до вечер кенка или испушта чудни звуци, вика и буквално ништо не може да ја залаже?!
    Мозоков ме боли од кенкањево а тек трае два дена
    Иначе сме 20та недела треба да ни е веќе поминат четврти скок
    Да не ја боли нешто?
    А каки мочки и апетит си има ..

Последна измена: 4 јуни 2023
    На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.732
    Допаѓања:
    7.736
    Ако мислите на транспортерот ние скоро па цело време си го користиме и сме немале проблем засега за шетање. Ако сме излезени подолго, правиме паузи во парк, низ центар и ја вадам. Макар што во помал град сум не се собира да и е толку долго возењето каде и да одиме. Корпа со количката немавме. Другото седиште спортско мислам се вика, поретко го ставаме. За летово доколку не купиме летна количка го планирам тоа, за доколку излегуваме подоцна навечер, да може и да си спие во него.

Исто и ние. Што не дијагнози поставивме, заби, воспаление на уво, гладно, жедно и не знам што не понатаму.

На 1209 и Angi266 им се допаѓа ова.
  19. Lavica2602

Lavica2602 Популарен член

Се зачлени на:
    23 февруари 2017
    Пораки:
    1.873
    Допаѓања:
    3.214
    Dali znaete ovaa krema dali e dozvolena za bebinja? Se raboti za tester sto mi go dadoa od Plodnost koga izleguvavme od bolnica,ama nikade ne pisuva bebe I ne sum go koristela dosega. Sakav da go zemam so mene vo racna torbay vo avion I da go iskoristam za pelenska regija dokolku ima potreba.

Прикачени фајлови:

20. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Мајки бебе ми е 4 месеци и 3 дена, три дена веќе знае да заплаче саат време без прекин, одбива и да цица, а е пресоблечена, грчеви нема, но рачето и е цело време во рака и лиги меури многу. Нервозно плаче. Што може да е? Можно ли е веќе за заби да реагира?