Јас почнав од неделава ептен да сум строга со дремките денски,кога го видам првото прозевање одма го земам го заспивам и обично си заспива одма, без нервози. Ако чекам додека има очигледни знаци дека му се спие, е многу нервозен и самото заспивање е потешко, а и дремките се кратки. Вака и подобро ми спие навечер, си врзува по 4 часа па сите сме наспани. За прозори на будност се рачуна и цицањето, од прилика 45-60 мин нас ни доаѓа. 1 месец е. Има некој друг што мери температура секој ден, за секој случај? Помирна ми е душава кога ќе видам дека е нормално.
Не му ставај до прв преглед на ортопед. Тој ќе каже дали треба. Прегледот треба да биде на 2м. Со оглед на тоа што долго се чека за термин,јавувај се деновиве да си закажеш преглед. Јас на моето не му ставав,сега чекам второ не планирам ни на ова да му ставам. Две момчиња.
Нека викаат они мора, ти не ставај. На преглед кога одите ако имаш само стави му и толку. Две имам, ни едното ни другото сум ставала, првото покасно му се формираа јадрата второто на 2м кога бевме имаше коментар дека има атлетска градба. За првото во Санте ме тераа да ставам широк повој 2 недели па на контрола, ставив само на преглед кога отидовме и толку, одма искоментира аааа мајка, ете, подобро е сега. Неписмени едни. Не се оптоварувај со рекла казала, недајбоже ако има нешто со широк повој не се решава. На топлово не можат у кожа да си седат а камоли да ги повиеш.
Исто и кај нас. Кај демек најдобриот ортопед во градов. Повој само за на преглед носеше бебе, ние најпофалени од сите како сме слушале препорака и имало успех од тоа.
Јас отпрво сакав да ставам широк повој дека женско. Ама и Паскалов и Видоевски ми рекоа нема потреба. И не ставав воопшто.
Фала ви на советите и на куражот што ми го дадовте. Да си најдам јас ега кај кој ортопед да го носам, па ако треба тој ќе ми каже… Каде ги носите вашите?
@DaisyDoo да не е во трет скок? Мислам дека баш тој период е. Не знам како да те утешам, едноставно може си е такво детето, фаза му е и ќе му помине сигурно. @1209 нашите се во втор скок моментално, од тоа е може таков. Моево генерално мирно е да не го подречам, ама приметувам дека баш тие подои после 19ч докај 23ч му се нервозни. Почнува смирено ама после се кара, цица и кенка. После тоа магично се смирува. Мојот експеримент со недавање витамини денес завршува. Од денес ги почнувам пак па ќе видам дали стварно од нив се интензивираат гасови/грчеви. @Homme никој освен ортопед не може да ти каже дали бебето е за широк повој. Јас не сум за да се става по дифолт и без потреба. И мене патронажната ми солеше памет требало широк повој, па се мрштеше кога кажа дека доктор сеуште не ми кажал да ставам. На преглед сме со полни два месеци и ќе видиме што ќе каже ортопедот, друг не планирам да слушам.
Може е малку оф топик, ама не знам кај да прашам. Со што пребришувате мебел во нивната соба (па и секаде низ дома) за да не ги иритира? Користев на фрош бебешко, ама го снема во ДМ. Некое друго?
Искрено јас не се замарам со такви работи, ни па да е нешто стерилно.. бришам прашина со тоа што сум бришела до сега, фала Богу големава еднаш не имала проблем и со све гнасно да стаи во уста од бебе така. Ако ти е на мисла, само со вода пребришувај.
Пробај кога плаче многу смукалка да уклучеш ако се смири не се грчеви него му се спие а му е раскршен сонот и не може да заспие,и кај мене така правеше истиот период јас ја намирив со тоа и еве се намири сега немаме такви епизоди повеќе,и свртено на кај тебе гушнато на раменце пробај така ја смирував.
Исто и јас. Како што си бришев прашина досега и сега така. На под сеуште не лази така да засега исто со средство за подови. Потоа ќе размислам. Единствено играчките нејзини и подлогата каде што лежи само со вода. За нас си користам стандард прашок за перење. За неа бебешки и така.
И јас не пазам многу да бидам искрена, стерилизирам шишиња и цуцли еднаш дневно и перам со бебешки прашок и омекнувач скоро се и нашите заедно, не можам сите сега да ги делам, го правев тоа само првиот месец. Онака дома чистам како и до сега, мада бебето уште лежи каде го оставиш ама и на тоа не пазам многу на што го оставам. Сега кога ќе си одиме дома имам и 4 кучиња, малце ме фаќа паника како ќе одржам чисто и да не голта влакна, ама ќе мора да се навикне на тоа пошто ќе расне со нив нека билда имунитет ама пак ми е шубе. Има некој со животни и мали деца? Како се справувате?
Бишон ама него не му паѓаат влакна. Иначе, олку гнасно дома не ми било никогаш, отворена е сезона на балкон, а кАко мало дворче ни е, царов наш влегува-излегува со папучите, ми носи треви дома и цвеќиња, таман исмукам нешто се грицка, не знам кај вас ама кај нас еден ден ако се промаши, туфи на секаде, бебево од старт ќе е одпормо на прашина Неам времее искрено и страшно ме нервира тоа. Аа Нина, стварно ви велам, еднаш не стерилизирав играчки, прстите и се нон стоп во уста џабе е се, за инает кога и реков да не ги става, зеде џонот од париката моја да го лиже, како нема красти во уста еве не знам.
Хахах моментално кај нас аспираторот бучи цел ден, а со дете бр.1 смукалата и тоа не Тв пошо не и се слушаше изгледа, туку баш смукалката 2 саати беше уклучена за да спие, главата тапан.
Дефинитивно Бејбитол му прават грчеви. Еве го спие и нозете во вис, се витка, стенка и испушта гасови. Три дена немаше ништо од ова, денес прв пат дадени после три дена и ете. Знам дека е период што уште максимум месец ќе трае, ама многу ми е криво да го гледам вака. Не знам што да правам, тие Пливит содржат ли витамин К1? Ќе ја прашам докторката пак, ама она и кога кажав дека се сомневам дека се од витамините грчевите ништо посебно не искоментира, рече до 3 месеци ќе ги прима, после тоа Пливит.
Прочитај за colic на чичко гоогле. Го затекнав кога читав една книга кога бев трудна, дека плачат без некоја конкретна причина. Опишано е баш како што викаш, плачки од кај 6, 7 до кај 12, повеќе од три пати неделно. Вели дека не се знае точно дали станува збор само за грчеви. Веројатно е микс од грчеви и преголема стимулација од средината. Совет е да се става swaddle, бели звуци, темна и тивка просторија и се друго што си правиш за грчевите. Colic is when a healthy baby cries for a very long time, for no obvious reason. It is most common during the first 6 weeks of life. It usually goes away on its own by age 3 to 4 months. Up to 1 in 4 newborn babies may have it. Colic is defined as when a baby’s crying: Lasts for more than 3 hours a day Happens more than 3 days a week Occurs for more than 3 weeks Colic often begins suddenly, with loud and mostly nonstop crying. This constant, extreme crying can be very stressful and difficult for parents. Babies with colic are often fussy, gassy, and don't sleep well. But in most cases they grow and gain weight normally. Colic will go away on its own. This often happens by age 3 months, and in most cases by age 6 months.