Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    11.715
    Ме изнасмеа еј. :rofl:
    Добра идеја со чучневите, таман маж ми саклетисан шо немал простор на теретана да оди веќе, еве му дома.
    Не можам жено те замислив како чучневи праиш со вреснато бебе у раце.
    Не е за смеа, знам. Само од од далеку ко гледаш е можеби смешно ама у моментот на дрво ќе се качиш да нишкаш.
    Нас некој да не гледа од страна мемиња ќе не напраи.
    Не за џабе рекле it takes a village to raise a child.
    У наш случај it takes чучневи и white noise to raise a child. :D

На wonder weeks ми вели дека баш минал скок. Не знам ни јас, не сакам многу слепо да се водам по тоа оти далеку од термин е роден и не знам како да рачунам. Еве вчера беше добар, не е секој ден.
    За кој Бејбитол мислиш му пречи на твоето?

На Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  2. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.536
    Допаѓања:
    33.199
    Кажи им ти дека прегревање на бебе е пострашно од измрзнување и терај си по твое. Совет од педијатар за облека ми е тоа ти што носиш + едно парче на бебе. Ако си ти на прерамки и шорцеви излезена, не бива бебе да го натунташ :)

На Leanne, Splendor. и Miss Nahh им се допаѓа ова.
  3. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Мајки што почнавте со воведување вкусови ми требате! Бебе ми е 5+, на ад сме, вчера на педијатар ни рекоа да почнеме со вкусови (со морков). Денес пола Скопје го превртев да најдам органски, нигде нема. Тоа е помош број 1. Ако знаете кај има ве молам кажете.
    Му направив компирче, на втората лажичка имаше опасен гаг рефлекс и поврати во млазови, цел желудник го испразни, се смрзнав од страв. Дали на некоја и се случило тоа, дали нешто грешам? И крајно дали се рачуна како пробан компирот бидејќи веднаш го поврати? Фала ви

4. strelec231992

strelec231992 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 април 2014
    Пораки:
    466
    Допаѓања:
    998
    Ако не можеш да најдеш органски земи од готовите кашички, јас така направив, па здравје кога ќе најдам ќе му спремам дома. Инаку мене докторката за компирот ми рече да не му го давам само него пошо не бил убав за пробување кога е изолиран, туку да го смешам со морков или тиквица откако ќе ги воведам нив, така да може му се згадило ептен па затоа повратил толку...

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    7.732
    Чист компир не бендиса и кај мене. Не поврати ама имаше нагони за повраќање. Ќе го мешам за следно.

За пробување вкусови што ќе најдам чист вкус земам готова кашичка. Кога ќе стасаме до оброк тогаш планирам да спремам дома. Искрено не сум побарала органски овошја/зеленчуци меѓутоа сигурно 2-3 недели со готови каши ќе тераме, па ќе барам после. Не сум од Ск инаку.

На Secret-Angel7 и strelec231992 им се допаѓа ова.
  6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.250
    Пробај со безглутенски житарки ако сакаш, знам дека за многу работи, па и за овс Мк имаат различни совети него странство, но тука се почнува со безглутенски житарки како најниски алергини, ете пробај ориз со млеко како ќе реагира. Имаш измелен ориз за бебиња.

7. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    Само јас дум луда што ја облекувам во боди по кратки и хеланки?
    2ипол месеци е. Носам ќебенце тенко за надвор ама не ја покривам. Секако е затворена во корпата од количката.
    Навечер спие до боди на кратки само и вреќа за спиење. Ми зборат и мене облечи ја ама стварно мислам доволно и е вака.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.756
    Допаѓања:
    21.470
    Д3+К1 и Омега 3.

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.250
    Не си мама луда, тукс кај нас е моментално 22 степени со ветар ( и на 30 го има) и дожд, па за тука не е баш по куси иначе да сум Ск ако ви е сега топло би ја раслекла и јас.

@Lavender13 му поминаа ли бебешките акни? На мојава тие што беа на цело тело поминаа со едно масло што ни го препишаа на доктор ама немаа врска со овие сега што се на лице и глава, сега се баш оние доечки бели внатре и страшно ме нервираат. Се повеќе е лом..

На Thinkerbell. и 1209 им се допаѓа ова.
  10. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.308
    Допаѓања:
    11.715
    Далеку сум од воведување вкусови ама ова ми излезе на инста. Ако сакаш пиши им, прашај за моркови.

Screenshot_2023-06-06-13-15-18-220_com.instagram.android.jpg

11. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Тие на тело поминаа одамна, сега се нафрла на лице цел, рапаво му е дури и лицето и жал ми е. Некои од акните се како суви, жолти лишаи и веќе ми е жал да го гледам така. Го поминувам само со топла вода, не мачкам нишо по совет на бабица. Ама утре сум на педијатар па баш ќе прашам.

На Homme и 1209 им се допаѓа ова.
  12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.250
    Исто еве слика исти ли се? , со млеко јас поминувам, не знам дали да стаам камилица.. знам дека смее на толку мали или па да остаам без ништо, а на тело и поминаа со едно миење од тоа маслото. Се ми се чини ја чеша, се повеќе е. Внатре кај косичката па колку имаа..

Прикачени фајлови:

13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Да, вакви се, само се поизразени на образите кај моето. И јас мачкав со мајчино млеко, но се ми се чини дека тоа само му ги влоши.
    Сеа засеа не ставам нишо, ќе почекам до утре да видам што ќе каже педијатар. Ќе ти пишам баш.

14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.039
    Допаѓања:
    45.975
    @Bubish26 @Lavender13 не мачкајте ништо ќе поминат накај 2м, ни мајчино, ете кај моето дури сега де исчистија, остана само рапавко како лишаи кои верувам ќе ги снема.

Него бебето 3-4 дена има течна столица во голема количина, еднаш до два пати дневно, темно жолта, нормално е од цицање таква да е? Кога беше само на формула беше зрнесто тврдо жолта, сенф, си викам дијареа да не е.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.250
    Столицата е нормална ско е течна може и како лигава, може и да има како парченца жолти во течноста, ако јадеш салата зелена може да има и како ливченца зелени :rofl:

16. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.525
    Мојот големиот се роди сред Август. Првите две-три недели поголемиот дел од времето беше или само на боди на кратки или некое кратко ромперче. После тоа како фати септември нагло паднаа температурите и почнав по долги да го облекувам. Боди на кратки и ромперчиња обавезно да си купиш бар по неколку.

На 1209 и no name5 им се допаѓа ова.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.039
    Допаѓања:
    45.975
    A количински ако е многу нормално е, пошто целиот е измачкан обавезно го мијам, еднаш дневно е најчесто ама многу е, порано не какаше толку.

18. Калатеа

Калатеа Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2021
    Пораки:
    2.679
    Допаѓања:
    8.976
    Нормално е, за дијареа ептен треба да е како вода баш.
    Мојата памтам колку беше укакана, цееееела пелена полна, бодито лом секое какање.

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.252
    Допаѓања:
    24.707
    Нормално е :) 10 до 12 такви течни столици имаше моето :D
    Мозочиња до 2 месеци на лице, лом беше и на очињата имаше, ми дадоја крема адвантан тогаш (со кортико) :x го мачкав 5 дена и му поминаа. Сега нема шанса кортико да ставам на бебе од 40 дена

20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.250
    Да, твоето ако не се лажам е месец и нешо? Памтам дека големата после месец се правеше до в гуша лом жолта, под чешма бевме нон стоп, на ова уште не почнало да му излегува од сите страни ама пак е количински многу ии често.