Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Супер. Фала.

На Iris-1234 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.727
    Допаѓања:
    7.731
    Кога воведувате вкусови веднаш се нуди и вода?

Дали само после пробата на вкус доколку бебе сака или преку цел ден се нуди?

3. GoldLeo

GoldLeo Популарен член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    421
    Допаѓања:
    8.283
    И јас сакав помош околу храната.
    Мојата е 5 месеци и почнав да и воведувам. Еден ден гледам дека нема реакција од намирница и вториот или третиот и го мешам со веќе воведена. Или е многу мала за 2 намирници?
    Компир сам не сакаше да јаде ама со морков да. Морков сам не ама со јаболче да. Во ред ли е ?

4. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    2.158
    Ориз и компир јас не ги давав чисти, а и не би ги давала три дена по ред. Од првите намирници што се воведуваат ги оставив последни. Дадов ориз еднаш со слива и еднаш со брокула, а компирот со тиквица. Втората комбинација ја заборавив, а сега скоро беше(facepalm).
    Бебињата ретко прифаќаат чист компир да јадат. Совет, да не го блендираш бидејќи станува како леплив, само со вилушка изгмечи го.

На почеток после пробата давав само за да се навикне, дека претходно воопшто не му давав вода. Сега давам после оброк секогаш (од чаша пие), а после неколку пати му нудам во шишенце со клунче. Му го оставам и во игрална па и сам си зема. Само не пие којзнае колку од шишенцето, околу 40 мл.

Последна измена: 7 јуни 2023
    На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  5. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Вчера примивме втора доза вакцини, без реакции цел ден, само вечерта заспа во 11 стана во 9 сабајлево, значи 10 саати без да мрдне. И мерев температура некогаш со рака некогаш со топломер, немаше.
    Нормално ли е? Ај тоа па малце мочкала за тие 10 саати, не беше сува пелена ама малце плус со јак мирис и пожолта. Тоа реакција може да е?
    Инаку се научи да се превртува од грб на стомак, а обратно не и имаме проблем. Не сака на стомак да седи ни 30 секунди ( ја играм, пеам и давам омилени играчки џабе) и не знае да се врати од стомак на грб и треба да висам цел ден врз неа а сега и е ново и чим ја легнам она се превртува. Дури почна и на страна и на стомак да спие, што до сега за овие 4 месеци не се десило ниту еднаш. Вчера кажав за ова кај што ја боцкаа ми рекоа многу е темпераментна не мирува и затоа не сакала ма стомак досадно и било:?:. Зошто чим се преврти она мрда со нозе со раце со глава мислиш ја голицка некој и почнува да плаче.

6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.249
    Нормално е да е поспано после вакцина. И мојата важеше за темпераментно бебе и си е остана така, стварно погоди докторка. Не сакаше исто на стомак да лежи, се нервираше, веќе почеток на 6ти почна по малу да сака кога пробуваше како војник да лази. Ни како новороденче не сакаше ич на стомак, а ова гледам ужива да лежи така, ич не се буни, убавини да го масираш.

На gothchick му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.314
    Мајка нормална е поспаност после вакцина . Мојава на првите две ништо ,дури сега на третата ми качи ТТ.
    Инаку за лежење на стомак не ми збори, никако не сака , пишти одма се врти на грб ,неке да чуе за жива глава.

8. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Дајте да најдеме решение не се трпи:D. Не можам на кревет да ја оставам, во иста секунда се врти и после плаче и цел ден така.
    Дали треба да потпораснат уште, дали ќе сменат, којзнае.

9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.249
    Ќе смени, ќе може да се врати сама назад, а и ќе почне да покушава да лази, па ќе правите вежби. Тек сега ќе ви биде забавно, ни минута мир :rofl:

10. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Колку мл дохрана е доволно за едно хранење на едно месечно бебе? Денес имам преглед во болница за мене, а не сакам да го влечкам бебето со мене по болници, а молзено немам доволно за периодот кога ќе сум отсутна.

11. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Колку што видов пишува на кутиите од млекото колку ml според возраста…

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.235
    Допаѓања:
    111.530
    Нема во пливитот к1, а со сите доктори сега што сум зборела сите ми викаат нема потреба од К1, доволно е во болница. И јас сум сега пишман што ги давав и толку. А да, грчевите беа од тие, не беа од друго. Мое мислење дека Бебитол, односно 4U pharma си направија топ бизнис со овие твист капсулите.
    Имаш на Нутрино чист морков, органска кашичка, има и во ДМ таа нивната Био марка. Јас дадов морков и компир млади домашни, ми донесоа и затоа и почнав пред контрола, не почекав, за да не ми овенат да ми се расипат. Земав јаболко, крушка и слива сега купечки пошто нема асални да купиш од пазар.
    Бепантен крем, не маст, кај моето не поминуваа додека не земав ова, со едно мачкање се смирија и сега се ок.
    Нормално е на доење да кака така не се сеќирај.
    Давај комбинирано додека не почне да качува убаво, нормално е да стагнира и да симне со бронхит, нема сила.

На Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.037
    Допаѓања:
    45.972
    Зависи колку цица, ама моето пиеше околу 90-100 на оброк.

14. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Видиш на тоа не ми текна, а си пишува убаво :D
    Цица од прилика 8-9 пати дневно. Ми треба само за еден оброк, ќе бидам надвор од дома подолго од 3 часа. Според инструкциите на кутијата пишува 100-160 мл. Да им речам да дадат 100, ако е гладен да додадат уште 20 пример.

На Homme му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.037
    Допаѓања:
    45.972
    Да, не секое дете ќе сака директ 160, спреми ти 120 нека има може да стои во фрижидер, па ќе го згреат, ако не испие се ќе фрлиш, подобро отколку да чека после да доорават. А и секако можеш само 120 да спремаш, оти тешко да измереш 100, дека на 30мл вода, оди една лажица.

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Супер, фала. Сеа уште психички да се опуштам дека ќе му дадат од шише ко што треба, без да испоголта воздух и спремни сме:D

На Homme му/ѝ се допаѓа ова.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.037
    Допаѓања:
    45.972
    А досега има пиено или прв пат ќе е?

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.367
    Допаѓања:
    2.158
    Ако досега не си дала, биди и психички спремна дека може и да не прифати да пие :)

На Lavender13 и Bubish26 им се допаѓа ова.
  19. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Сеа ме замисливте. Не сум дала досега, само на почеток од шприц, како лажливка за да фати да цица.
    Се надевам дека нема да се буни, веќе излегов од дома :(

20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.756
    Допаѓања:
    21.468
    Ќе ги давам до следна недела дур да отидеме на ортопед, па ќе видам и тој на што ум е. Искрена да бидам не ни знам која е улогата на К1. Знам само дека детето ми беше бајче три дена дур не ги давав капсулите.

На Homme и 1209 им се допаѓа ова.