Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Моето само првиот месец знаеше убаво да се успие по 2 саати.. сега има дремки по 20-30-40 мин цело време :D

На Lavender13, 1209 и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  2. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Апсолутно добро ти се чини и добредојде во светот на мајки со бебиња неспијачи. Колку месеци е? Мојот е 5+, од 2ипол месеци дневни дремки нема подолги од 45мин, што е сосем развојно нормално (иако изгледа скроз ненормално). А успивањето ако трае долго провери да не сте во скок или види колку будност има...да не го преморуваш или го успиваш пребрзо за месеците.

3. Secret-Angel7

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Колку месеци има? Мене нема кој не ме теши дека кога ќе воведеме оброк ќе среди дремки и ќе има минимум 2 по саат ипол...

На Pocahontas.93 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    4 месеци е :D
    Моето искуство со првите две е дека како ќе намалува на дремки така ќе зголемува во минути :rofl:

На Pocahontas.93 и Secret-Angel7 им се допаѓа ова.
  5. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Да, како го завршивме првиот месец, така магично се скратија и дремките.
    5 недели. До пред една недела си имаше подолги дремки, сега толку е, 40-45 минути максимум.
    Пратам прозори на будност, од прилика пола час цица, уште 30-40 мин е буден па со првото прозевање земам да го успивам.
    Испаѓа дека пронаоѓање на sweet spot за успивање е еквивалентно на ова :D
    E08EED73-ABC0-4A8B-84AA-A01F895283CD.jpeg

На Thinkerbell., Secret-Angel7, Pocahontas.93 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.037
    Допаѓања:
    45.971
    Моето на почетокот спиеше многу, сите велеа супер бебе имаш, мирно и спанко, јас наспиена, мм наспиен, помина првиот месец и толку од спањето беше, сега дремки само ако е нацицан од десна града, во полузатемната просторија, да не му е топло ама да не му е ни ладно, јас да сум до него и Гибли студио музика у позадина да има ама не многу гласна:D Тогаш ќе поспие може саат време ама ако еден од овие услови не се исполнети ќе се буди на 10 мин.

Деновиве е многу расположен ич не сака да спие, само гуга, се му е интересно, муабет си прави со мм и мене, ми се ѕвери во сликите мислиш уметнички критичар е и така со саати, ете сабајле од 8 е буден и абер нема да заспие се смее и писка како лудо.

Вчера до татко му сакавме да си погукаме малце:$ прв пат после многу месеци, таман почнавме ете го него се смее од креветче :D и не заспа до 1 секако дека јас заспав пред него, не бидна ништо од гугањето|(

На Ano, Homme, Bella_Stella и 5 други им се допаѓа ова.
  7. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Ако е ваква работата уште одма ќе воведам оброк. :D

И нашите дремки магично се скратија после првиот месец, месец и пол. Ако го оставам на кревет за 20-30 мин е буден под услов до него да лежам, а некогаш и одма станува. Во раце може нешто подолго да спие, зависи од денот. Се случува и саат и пол, два да спие. Моето 5 месечно бебе се понаша како новороденче. :D
    И јас си ги сакам contact naps исто колку него, ама нема да е лошо да можам и низ дома нешто да завршам.

На Secret-Angel7, Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  8. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    968
    Допаѓања:
    4.036
    А колку дремки имате? Исти сме и ние колку долго ја успивам за 40 мин е будна. Ние имаме 5 дремки и во 22 е заспана навечер некогаш спие цврсто а некогаш се буде по 100 пати ама пак презаспива.

9. Secret-Angel7

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Слатко ме изнасмеа. Баш е авокадо успивањево!

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    Можеш да направиш помалку. Наместо 200мл,ќе ставиш 100мл вода и 2 лажици ориз. Можеш да и ставиш банана и авокадо во оризот ако имаш воведено, со гаранција ќе ти го јаде:D Ставај и АД во кашичките, така им се повкусни. Експериментирај, да и биде што повкусно и ќе пројаде8)

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.375
    Допаѓања:
    3.215
    На исто сме и ние а 11 недели има. Магично ги скрати дремките и има 3 од по 40тина минути и ако имаме среќа една од саат и 15тина минути ама вообичаено и таа е пократка.
    Поздрав со сликава

Прикачени фајлови:

На DaisyDoo, Secret-Angel7, Lavender13 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    Четири дремки има. Од кога влезе во 4ти скок само со цицање заспива, никако со нишање. Ако го нишам си разгледува наоколу и очите ококорени. :D

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.756
    Допаѓања:
    21.468
    Само јас ли не бројам дремки? :^) За навечер знам да кажам кога се буди зошто горе-долу се истите саати. Сабајле станува во 9 ипол, а прва дремка е во 11 и обично трае околу 45 мин. После тоа не гледам на саат туку се водам по него. Јаде на отприлика 2-3 саати, во меѓувреме дремнува, си играме и муабетиме, шетаме, се бањаме. Знае да отспие и ептен долго преку ден, саат ипол, два, па и да се разбуди после дремка од два саати, да јаде и пак да заспие. Навечер официјално легнување му е околу 10-10 ипол. За сега ова ни функционира и не сум осетила потреба да следам, може грешам ама кога ќе осетам потреба тогаш можеби ќе почнам да ставам некој ред. Моментално оставам он да го диктира редот и ок ми е.

На DaftyCrafty, Giovanna, Thinkerbell. и 4 други им се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.037
    Допаѓања:
    45.971
    И јас не бројам, кога го гледам дека му се спие го успивам, вечер само знам дека ако не заспие до 10 ќе има журка и преку ден знам дека прва долга дремка е сабајле 11-12, другото кога како.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Не ги бројам ни јас дремките, само читав дека ако се будат после 40 мин од заспивање, тоа значи дека не преминуваат од една фаза на сон во друга. Вчера и денес баш реков да видам колку време дреми, и како по книга, 40-45 мин после заспивање се буди, фиксно.

На Bubish26, Secret-Angel7, Bella_Stella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. Secret-Angel7

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Чекај стој! 9ипол будење?!?!?! Сакаш да се трампаме со бебињата те молам? :) меѓу 5 и 5ипол му е будење...не знам што е тоа 6 часот за станување...ама 9ипол? Ти си една среќна мајка! Колку месеци е? Како спие до 9ипол? Сподели некое трикче :)

На Panovic и 1209 им се допаѓа ова.
  17. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    806
    Мојава е месец и пол ред никаков три дена знае ич да не спие после неколку дена очите неможам да и ги видам, ќе се разбуди пола саат ќе покенка од грчевите и се комира по 2-3 саата, за навечер легнува секогаш различно ама од 5-6 обавезно станува и скоро секој ден од 6:30-7 излегуваме да ги мериме улиците. Само се надевам грчевите дека за брзо ќе поминат не помага ни капки ни пробиотици ништо, кога е будна само кенка или урла, ама убаво знае да урла :|

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  18. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    619
    Допаѓања:
    1.192
    Дали бебињата ви прават акробации додека цицаат? Ме влече ме штипе, рита со ноџињата некогаш сафра ме фаќа.. во затемнето и во тишина и сѐ ама џабе.. некој совет?

На Sun&Moon и DaftyCrafty им се допаѓа ова.
  19. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.037
    Допаѓања:
    13.270
    Додека се мали не се брои кај бебиња што спијат. Кога доаѓаат до 1-2 дремки само ќе гледаш на саат да можеш да одмориш :D

На Ano и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.249
    Даа хаха имаше фаза мојата кај што стоеше со нозете испраена, фактички газето нагоре и така цицаше, па го мрдаше газот смешко живи.

На LizzyGrant му/ѝ се допаѓа ова.