Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.248
    Исто, па се нервира оти има полна уста, и тече од страните и прави пауза секунд и пак почнува со тресење додека најде кај и е цицето.
    Зара за шетња се повеќе ама шо е ова со колекцијава плетена не знам.. имам едни пижами само, ништо посебно.
    Х&М зависи кој матријал ќе купиш, има од оние ептен лити што се пижамчиња, ужас, а комплетчињата за шетање добри ни се.

На Cence и Homme им се допаѓа ова.
  2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.235
    Допаѓања:
    111.529
    5 скок увелико, мамооооо.... трет ден не е застанат со ќенкање, нон стоп. Ми се плаче! Лиги до колена, блузи почесто од пелени мењам. На јадење кога ќе му текне дека не му се јаде повеќе почнува да се глупира, да плука со прдење со устата, да пика рака во устата, да се буни... он си сака да си јаде, ама сака зеленчук, овошје послабо. Табиет леле мајко. И ми текна дека и големиот на овие месеци слични заврзлами праеше. Забавно у секој случај.

На mal.ecka и Homme им се допаѓа ова.
  3. Secret-Angel7

Secret-Angel7 Популарен член

Се зачлени на:
    20 март 2011
    Пораки:
    1.091
    Допаѓања:
    2.164
    Мајки, како чистите играчки за бебе што се става во уста? Ајде плишаните ќе ги исперам на 30ка, ама овие комбинирани што се плишани со тропалки што да им правам? Да не има некое средство за прскање?

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.235
    Допаѓања:
    111.529
    У машина исто, после пребришувам пластичниот дел.

На Secret-Angel7 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    157
    здраво женски. термин ми е септември, голем дел од работите што ни се потребни ги купив ми недостасуваат следниве, па сакав да чујам мислење од продукти кои што сте задоволни и секако совети се добредојдени

• цуцли/шишиња немам ниту едно сакав да земам на бибс, а за шишиња кои препорачувате?
    • марама за носење, дали е реално потребна, дали сте од некоја задоволни?
    • кенгур, дали е потребен, од кој сте задоволни?
    • стерилизатор на шишиња
    • греач за шише
    • гумени/силиконски прибори за јадење што се friendly за машини за перење садови

фала ви многу!

6. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.248
    Стерилизатор не ти треба ако имаш машина за чинии. Јас имам марама и со првото ја искористов ептен, посебно пошо беше јануар родена и ладниот период си помина таму стуткана, во корпа од количка не сакаше да чуе да се вози. Кенгур користевме после 3 месеци на напред кога гледаше, сега со второво оти потопло ке фати, ќе земеме кенгур за да не зоврива надвор бебе во марама. За прибор за јадење имате ехее време, доколку планираш доење нема да то е потребно греач за шише, нити многу пари да фрлаш на цуцли и шишиња, а тоа највеќе ќе то покаже бебе кое му одговара, не сум искусна со тоа ама мислам дека по тоа што читам дека не секоја цуцла или шише го прифаќаат.. ти треба пумпа за измолзување ако немаш на список.

На 1209 и 1001Ana1001 им се допаѓа ова.
  7. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    157
    имам пумпа, ќе ми позајми другарка со тоа што одредени делови треба да заменам, за да биде нели сепак хигиенски и за да можам да ја вратам после одреден период. за јадење знам дека е далеку 6+м меѓутоа додека има попусти низ градов да земам.

марама знам има во elo design и кул принтови, а кенгур знам исто дека е за поголемо бебе ама луѓево сакаат да купуваат подароци па да знам што на кого да давам.

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.248
    Има кенгуро што се од 0+ со држач за главчето, некои се за над 3.200кг некои 3.500. Само треба да се види дали имаат опција и да се користат после тоа за бебето да може да гледа на напред или не.

9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.037
    Допаѓања:
    45.970
    Кенгур имаш и за 0+ и сега на топлово јас би ти рекла директ тоа да купиш. Моево не прифати марама, со кенгурот сум раат, го користам веќе цел месец, дома, надвор, да завршам нешто, полесно ми е од количка и си шетаме често така, ако сме некаде во близина.

Него луѓе дајте ми ум не знам што да правам, нели реков бебето ќе цица, не му давам шише ама многу му е мака со цицањето, на левата града како да немам млеко воопшто, смока, а не голта ништи, на десната кога го стават цица активно, некогаш цица цел саат и пак е нервозен како ненајаден, ќе му дадам шише и ќе го испие цело 150мл што значи не цицал, и ве читав велите млекото шприца кај вас, јас кога стискам само млако тече, нема шприцање, а цел ден е на града му нудам постојано за да се зголеми млекото демек.
    Сега веќе проблем направив што не сака ни шише, прво ќе го ставам на града па додека е внесен менувам шише бутам па додека го исправам цела процедура. Вчера вода течеше од мене додека да се нараниме, не мочаше скоро цел ден, уста сува, а цело време на града, плус со тт, се исплашив дека дехидрира дете. Денес е добар ама пак така нервозен после цицање, не ми личи на најаден. Дајте ум што да правам ептен сум во мисла.

Последна измена: 15 јуни 2023
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.224
    Допаѓања:
    26.248
    Мами одлучи се, шише или цице пошо , тотална збунка има бебе според мене. Едно од тие две дечкото решил да одбие. Ако се одлучите за цице, нема повеќе нудење шише, фокус на молзење, храна/пијалоци кои зголемуваат лактација и бебе нон стоп на града за да ти се врати млекото. Иначе, како поминува врмето, така и ќе прекине шприцајндто на секаде, ќе произведуваш млеко онолку колку што ќе можи бебе да исцица. Прати како напредува.. ако не напредува ок, ќе прифати шише па што сака нека е, не можи да седи гладно, на крај од некое шише ќе почне да влече. Ако се одбие, никому ништо. Пример моево нема појма ни како се влече од шише, ако снемам млеко тоа е, ќе прифати некое сигурно, со маки ама ќе прифати. За тоа немај гајле.
    Ако ужива сега со доење, продолжи само со доење ако и ти така сакаш, пошо те читав пред некое време.

На mal.ecka и 1209 им се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.037
    Допаѓања:
    45.970
    Знам дека е збунен, затоа и решив да го тргнам шишето оти гледам дека сака да цица, мојата желба секако ја потиснав јас, он ми е побитен ако ужива, ама ми е страв дека е гладен оти константно е нервозен и после јадење, а пример кога пие формула после тоа одма заспива како пијан е, после доење не е така. Ќе земам чај за лактација, пробав да се молзам ништо не излегува одвај по 20 мл. вчера му дадов и формула оти се исплашив да не дехидрира. Го мереа пред два дена, ќе пробам цела недела само да дојам па ќе го измерам пак за недела време и ќе видам според тоа.
    А тоа што не шприца сега е зошто има онолку колку пто му треба или од што немам млеко? Јас не се сеќавам никогаш да шприцаше кога стиснам ни па онака сум сетила да ми тече пример кога он плаче или сл.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.283
    Ајде!
    Ќе прајме една кафе-латте дружба :D
    Нека се расчисти небо, едно сонце да пукне салам и се бараме.

Не бегам сеа, ќе замарам во темата за деца, спиењево на бебле го надминав :rofl:

На le.soleil и Homme им се допаѓа ова.
  13. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Ви се гребат ли малите по лице? Што да направам да не се копаат околу очи? Кога им се спие деновиве, се мачат, не сакаат да заспијат, тријат очи и се гребат, од памет се вадам, око ќе истераат. Ноктиња исечени, ама пак остри, матичната вика колку почесто им сечам, толку поостри, веќе не знам што да направам.

14. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.235
    Допаѓања:
    111.529
    Систем за релактација, побарај таму сигурно е поефтин, ем ќе добива млеко ем ќе цица ем нема да се мачите со шише и ќе зголемите лактација. Пробај те молам, ќе видиш ќе се спасиш.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.235
    Допаѓања:
    111.529
    Ме уништи денес, брадавиците ми горат. Цел ден на цицка. @Alexandrite сестро слатка кога ќе помине кажувај ;(

На strelec231992 и 1209 им се допаѓа ова.
  16. Alexandrite

Alexandrite Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2022
    Пораки:
    1.871
    Допаѓања:
    6.239
    Што да те утешам, кај мене од раѓање е во скок и не е излезено. Вчера се израдував затоа што седеше во количка без да плаче и да кенка. На крај со маж ми, кога стигнавме до влез, се гушнавме и плакнавме од радост. Се запрашав дури каква глупост ми спрема универзумот после ваков третман.
    Ако е поради цицање само, тоа барем станува подобро. Сега само за заспивање го бара. Преку ден не му ни давам, не ми ни бара.

На mal.ecka, AngelOfArh, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.037
    Допаѓања:
    45.970
    А што е тоа Ангел? Јас чај нарачав и пијам многу сок од јаболка ако помогне тоа.
    Друго пример во случај на ексклузивно доење што правите ако сте надвор од дома и мора да го оставите бебето на подолго, во случај да не сака од шише? Зошто сега во август сум на свадба на најдобра другарка и за свадбата не ми е страв пошто се близу моите ќе го донесат ќе го нахранам во кола, ама за моминската ќе ме нема скоро цел ден, на планина е, не сакам да ја испуштам, а не можам да го земам со мене, мм ќе го чува и мајка му ќе е таму ама мора шише, како да направам, или ако огладне ќе пие и од шише?
    Извинете за глупите прашања ама малце доцнам со доењето и сум целата збунета.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Одличноо. Прајме кафенце на убаво временце, па и еден сладолед од Летница ќе де частиме :D

На elenaklasik му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.755
    Допаѓања:
    21.467
    Цуцли за почеток имав Бибс и Нук. И двете ги прифати, а сега и Авент цуца. Шише имав само едно на подарок и не купив друго и ете 2+ месеци не ми притребало зошто само дојам. Ако ти притреба секогаш можеш да купиш и стерилизатор и шишиња. Ако планираш да не доиш се што ти е наброено ти треба од старт. Прибори не ти требаат уште сега, далеку сте од нивна употреба.

@1209 мајка биди упорна само со града. Дури и да мораш некогаш шише нека биде тоа твое молзено, не адаптирано зошто така ќе стимулираш лактација. Една од причините што немаш многу млеко е најверојатно тоа што не е на ексклузивно доење туку даваш и дохрана. Јас ништо посебно не правам освен течности што се трудам да пијам, ни чаеви за доење ни ништо и имам млекце ама тоа дека од старт сме само на доење. Зголеми јаглехидрати, јогурт, леден чај, бистар сок од јаболко, вода и биди упорна со стимулација, ќе се зголеми млекото. :muscle:

На Bubish26, mal.ecka и 1209 им се допаѓа ова.
  20. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Мајки како се справувате и третирате теменица?
    Не знам дали ни се појави она класично, како шо гледам слики по нет, ама ептен му испука главчето и гледам почнуваат да се ствараат како лушпи, не е она жолто баш како шо гледав дека изгледа…
    Преку ден денес го намачкав со Weleda масло и малку Јекодерм (мириса малку јако ама Јекодермот ама си реков ќе помогне), сега на капење ја купив една пена за теменица на Mustela и после капење пак му ставив од маслото на Weleda… За колку дена ќе помине?

Последна измена: 15 јуни 2023