Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Mama998

Mama998 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2023
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    36
    Исчезнува осипот кај што притискам. Додуша он и прими петовалентна вакцина и плус прими за Streptococcus pneumoniae

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    795
    Мајки,

Да ми предложите чадорче за количка со пристојна цена :)
    Јас гледав неколку, ама доколку веќе имате искуство со некое убаво и испробано би ми било од корист. Само не сакам црно, а гледам повеќето се црни. Барам сиво да е :D

3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Мене ми кажаа ако изчезнува осипот кога ќе затегнеш кожа, не е од внатрешно, туку надворешен фактор. Најдобро прашај си педијатар, не би чекала ни јас долго без преглед. Знам за еден вирус што го има нека напише некој како се вика точно, 3 дена тт па 3 дена осип е ама не знам кај тебе колку ви трае

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.517
    Имаш многу убава тенда во ДМ, со 50ка фактор. Има крем и антрацит, јас земав антрацит, 275ден. Се заглавува на тендата од количката и рачката. Мојов ко што е чепкало, чадор ќе го изеде. Ќе ти пратам слики.

Прикачени фајлови:

На strelec231992, Cence и medena147 им се допаѓа ова.
  5. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.265
    Допаѓања:
    1.890
    И јас денес ваква и зедов практична е многу и не е ич скапа.

6. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    768
    Допаѓања:
    795
    Го земав ова, ама па не ми се свиѓа што од страните кога фаќа сонце застанувам 10х да го наместам :|

7. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Можно ли е грчеви да се јават на 5месеци?
    Ми се витка во мене и кака еднаш дневно со напори и многу помалце од претходно?
    Обично со хранење кака и сега со секое шише има напори но безуспешни
    Иначе сме комбинирано, но во последно време зголемив од ад повеќе пати во денот
    Можно е да не ни одговара ад? Да го менувам?

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Strongica

Strongica Активен член

Се зачлени на:
    7 јули 2022
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    13
    Бебе старо скоро 3 месеци. До пред еден ден инаше темно зелена до темно жолта столица, еднаш дневно. Вчера оддеднаш бојата се смени во светло жолта, мириса многу подруго и е три пати на ден. Бебето е на комбинација од доење и дохрана Аптамил пре. Вчера имаше испиено 430мл Аптамил и плус доење. Ова со боите на столицата секогаш ме прави несигурна, па затоа би ценела ваше мислење дали промената што ја опишав погоре е во ред или треба да алармирам? Фала

9. Mama998

Mama998 Активен член

Се зачлени на:
    15 февруари 2023
    Пораки:
    110
    Допаѓања:
    36
    Само во неделата имаше доста висока температура и вечерта се исфрли и толку беше од температурата. А за осипот ми рекоа дека било од температурата, па ми дадоа крема да го мачкам, сирупче ми дадоа, плус на кожно ми дадоа и некој спреј за да го прскам и туширања со млака вода и да не го претоплувам

10. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.723
    Допаѓања:
    7.725
    Туку како и се објаснува на баба дека на ова време на бебе баш и не му е ладно ако не носи чорапи. Од утре или следна недела на 30+ степени надвор кога ќе го слечам само по боди ќе добие нервен слом бабата :D

За бебе од 5+ месеци што има желба да се исправа од лежечка позиција (45 степени) во седечка дали и колку дозволува да седат? Ја оставам јас неколку секунди и после бараме друга занимација, некако ми е прерано за седење.

На Cence и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  11. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Мојот е за некој ден 5 и го исправам, сака подава рачиња и кога ќе го исправам се гази од смеење. Тоа го правам неколку пати на ден.

На Cence и Miss_S им се допаѓа ова.
  12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Кај нас вчера и денес фати 32 степени, секогаш има ветер и не се осеќа толку ( додуша немаме претерано жешки лета) вчера не дишеше ништо од спарно, бебе ми беше само по памперс и од време на време без памперс. На бабата да и се каже да си гледа за себе.

На 1209, Bella_Stella, Miss_S и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    395
    Допаѓања:
    641
    @Miss_S како така без светото нешто, чорапчиња. Нашево, на пример, мало било за ова лето да спие по кратки пижамчиња. :D
    Си доаѓаме еднаш од шетање, бебе долу има долги, горе кратки, надвор 25 степени и дедо му: многу голо го шетате. :D

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Луѓе дали пуштате клима во соба каде што е бебе?
    Пекол жешко ми е

15. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Да, само да не дува директно во него.

На Angi266 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    @Bubish26 видов имаше ти пишано па да споделам и јас.
    Мајки давајте совет дали е за на доктор или не?
    На некои делови е вцрвенето главчето (се познава малку и на сликата). Го мачкам сп Веледа маслото и чат пат кокосово. А за капење го зедов од Мустела како пена е за теменици ми го препорачаа во аптека…

Прикачени фајлови:

• IMG_1611.jpeg
      IMG_1611.jpeg
      Големина на фајлот:
      327,4 KB
      Прегледи:
      58
  17. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.754
    Допаѓања:
    21.467
    Околу сврзувањето сон навечер. Синоќа прв пат откако е роден спиеше од 00ч до 7:30. Стана, се најаде и презаспа до 11. На вакцината се должи ова веројатно, ама алал да ви е на тие што ви спијат бебињата навечер. :D Ако е активен преку денот повеќе и заспие касно околу 00ч еднаш два пати има сврзано до 6 ипол. Инаку си станува на 2-3-4 саати, кога како.

Вакцината мислам добро ја поминавме. Вчера качи до 37.5 и испаничив и му дадов 2.5 мг Парацетамол. Знам дека не требаше и во теорија се водев по тоа дека до 38.5 нема да давам ништо, ама во пракса не било исто. Ваљда во иднина ќе бидам похрабра, вчера не бев.. После брзо ја симна под 37. Излеговме да прошетаме на воздух и кога се вративме пак беше околу 37.3. Овој пат само го расоблеков и буквално повеќе од саат сакаше да цица, а иначе е брз. Па мислам дека и тоа што повеќе од вообичаено цицаше му помогна.
    Се на се можам да кажам дека имавме добро прво искуство со боцкање. Ќе продолжам да го следам ама не верувам да качува веќе.

На strelec231992, 1209 и Cence им се допаѓа ова.
  18. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.408
    Допаѓања:
    5.071
    Мене ми кажаа на 4 месеци да почнам со 45 степени, ама се зависи од детето

19. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.723
    Допаѓања:
    7.725
    Да, веќе ја ставаме од пред некое време во количка на 45 степени и во релаксатор и столче за хранење. Е сега од 45, сака комплетно т.е пробува да се исправи и седни. Ја оставам така неколку секунди и ја враќам назад после.

На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.247
    Мачкам и јас од веледа ама реално се повеќе има.. а не паѓа. Јас на почеток со првото користев само мустела стелатопиа, па сменав покасно веледа, со ова од старт со веледа сме вела козметика, луѓе детево а го напрам со шампонот цело е црвено.. и само го бањам со едно масло шо ми го препиша докторка, а за ова не знам не можам да одам на доктор, најдов една маст на интернет шо ј има аптека ќе го пуштам денес маж да ја земе и ќе ти пишам.

На Homme му/ѝ се допаѓа ова.