Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Незнам веќе што да дадам на бебе за грчеви ова е неиздржливо толку многу плаче незнам што да правам веќе..
    Послем секој оброк почна да плачи
    Кај едвај заспива и грчевите ја дотепуват
    Некои капки да ми кажете а да не сме ги пробале некоја идеја за намалување стварно незнам што ќе правиме

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.517
    Нам ни помогнаа Рекол и Бекутан комбинација, овде многу се жалеа од Бекутан, ама на нас ни помогнаа. И да не се прејадува, да не даваш многу млеко, и тоа знае да смета.

3. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Доење плус дохрана Али АР пошто има рефлукс.. многу густа содржина има млекото што не дава да го поврати

4. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.517
    А да пробаш да не даваш дохрана, нормално дека има грчеви, едното е мајчино, совршено за нивното желудниче, другото е густо, тие 2 не можат да се варат на исто место. Или пробај дохраната да ја даваш бар 1ч после цицање и следните 3ч да не даваш града.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Моето млекце веднаш го повраќа се случува и кога е на града додека цица да поврати и пак е гладна и пак и све во круг.. доаѓа работава како дојам а не внесува од него или мал дел внесува и затоа морав АР.. ќе пробам со овие капки Бекутан дадов во комбинација со колиев Али немаше фајде
    Сега давам колиеф во секое шишенце плус еспомисан 5пати на ден и биогаја еднаш по препорака од педијатар ми е и пак нема подобрување

6. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Грчеви може да има од ад, нас кога ни го сменија преку ноќ престанаа. Може да е од нешто што ти јадеш кај мене од многу благо и млеко му правеше. За тоа што повраќа храни го подисправен и обавезно да лежи на 45 степени. Колиефот ги даваат превентивно за лактоза според мене мода кај нас правеше он гасови и зелена столица.

На kjofti4 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.723
    Допаѓања:
    7.725
    Да бидам искрена јас сум од оние генерации каде што си шетавме наоблечени со хулахопки/ѕиври, 2-3 блузи една на друга, на зима обавезно плетен елек и чорапи итн... Имунитет крш, бар за мене. До ден денес повеќе од времето јас сум со кашлање, кивање, настинки...

Е сега за бебево гледам да не го облекувам премногу баш од таа причина што јас си имам маки. Да, се сомневам многу пати дека и е ладно и покрај тоа што нема причина. На зима е цела куќа топла, сега веќе дури и прежешко. Еве вечерва пробав да и облечам пижами на куси горе и долги долу, се изнаплачи се додека не ја слековме само по боди. Така веднаш заспа. Е сега јас сеуште сум со мисла дека ќе и е ладно ама оставам тие мисли да ми поминат.

За бабите нема лек

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    586
    Мајки, се спремаме да почнеме со вкусови, со мајка ми де објаснуваме прееска, ми вика ќе изблендираш компирче со вилушка и ќе ставиш малце млекце. Јас не планирам да му давам млекце купечко и не сакам, на ексклузивно доење сме, имам замрзнато млекце кога се молзев планирано за кашички, ама ко за беља пакувани ми се по 100мл, за оброк… сум требала да пакувам по 30мл/40мл…како да го искористам млекцето сега?

9. happymum

happymum Нов член

Се зачлени на:
    30 март 2023
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    6
    Jas davam babytol coli nas ni pomognaa mnogu i waya probiotik po preporaka na pedijatar

10. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    4.031
    Допаѓања:
    13.261
    На почеток ќе мешаш со вода и кога ќе воведеш повеќе оброци тогаш ќе го искористиш. Млечни каши се даваат како вечера, ќе го мешаш со житарки, беби бисквити, има едни кутии на Хип, Холе тие се мешаат со млеко. Ќе го искористиш секако само не на почеток.

@Miss_S Моево почна да спие на боди по кратки и надоле пижами, го покривам со чаршафче накај 1 саат. Ужива вака, исто и големиот еве го на гаќи, мене нозете мраз дека станувам по цела ноќ не можам да се стоплам.

На Miss_S и najjacha им се допаѓа ова.
  11. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    си ги пробала колипрев во комбинација со Биогаја или рекол Бимбо? незнам до што е ќерка ми се изнаплака одгрчеви 5 ипол месеци,дома бебето ми е 3 недели како да немам бебе сега за сега ,дури и заборавам колипрев да му дадам пред подој

12. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.234
    Допаѓања:
    111.517
    Одмолзи малку да ставиш во компирчето, со рака, не треба којзнае колку, неколку лажички. Ама можеш слободно и со водечката што се варело. Какво млеко кравјо на бебе, никако тоа.

13. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.647
    Како си денес?

14. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.754
    Допаѓања:
    21.467
    Девојки од што може да се овие? Ги има на повеќе места по телото.

Прикачени фајлови:

15. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Да пробав џабе.. оваа бебе плаче за све тешко заспива плаче се буди на 20мин пак за да презаспие неможе и пак плаче све во круг..

16. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    1.647
    Бебе си цица раче денес цел ден, обично после цицање..
    Скоро 7 недели сме..
    Дали е гладно или е нормална фаза?

17. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.045
    Допаѓања:
    10.474
    @Bubish26 со помин нека е, пиши ни како си да не те мислиме.
    За доењето не се секирај, како што кажаа кога ќе огладне, ќе види невиди ќе земе шише. Пробајте повеќе видови некое ќе и се погоди.

Знам тешко е да гледаш како плаче, ама тежок период е за двете и ќе помине. Одмолзувај се ако можеш да одржуваш лактација, ако не никому ништо, не си ставај дополнителен притисок.

За жал некогаш не ни излегува според замислите, дали е за пораѓај, дали после тоа се што следи, најбитно е дека има решенија. Да се биде мајка носи милион предизвици, ама на крајот на денот на децата им требаме и ние да сме здрави и живи.

На Cence, Zumbulche и 1209 им се допаѓа ова.
  18. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Мислам дека за брзо ќе почне орална фаза, и кај мојот е исто, го гледам оваа недела почна да ги држи рацете во тупаници и да ги става накај устата. Исто е 7 недели.

На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    со колипрев си пробалаа? кас давам тоа во комбинација со биогаја или рекол бимбоо и сега за сега е многу мирен

20. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.037
    Допаѓања:
    45.969
    Мене инфакол ми сврши работа, ама деновите кога го давава ме му давав пробиотик, 3-4 дена имаше само и мирен е од тогаш.