Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.707
    Допаѓања:
    7.691
    Зависи кога ќе стане наутро и како и се дремките. Ако има можност накратко излегуваме ама пред 10:30-11:00 да сме дома. На попладне шетаме повеќе.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Мој бебко е склетџија невиден, воопшто не трпи жешко па затоа излегуваме накај 6ипол, 7 попладне. Сум се обидела неколку пати и преку ден ама цел ден после е кенкав. Ако на бебето не му смета, под сенка, со капче или ако е климатизирано јас би го однела.

На Lina-Detelina му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Фала ти мила, ја пратам и јас неа, баш го прочитав. Правиме со маж муабет и вистина, не и е усктатено ништо.. јас сум слободна во однос на бебе и Нина, не и забранувам ништо алии малото мозоче е чудо, сепак не е само и е голема промена, нас ни е, а не пак неа.. од кога почнав да спијам јас со неа, еве две вечери спиеме до 9 сите :inlove: мирна и е душата ама бебе е мирно на вечер, па затоа, иначе кој знае како ќе теравме.. колку и да им удоволиш, пак не е се најјсјајно оти наеднаш не се сами.
    Ќе издржимеее
    Пиеш ли ким ти? Вежби му правиш? Знам дека ако има грчеви се е џабе ама пробај ако не си пробала

На Zumbulche му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    1.646
    Деновите ко да сме подобри..
    Не знам дали од капките (2 дена веќе не и давам, не ми се труе дете) или веќе проаѓа ќе видиме...
    Вчера беше бебе за пример, можда беше и во пик на скокот претходниве денови па беше сс поизразено.
    Јас толку многу пазам што јадам што мислам дека остана само на вода да сум :sweat: Мислам дека се зависи од бебе.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    1.646
    Некоја што била со бебе 2,3 месеци на море да сподели како поминала?

На Bubish26 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Telenovela00

Telenovela00 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    421
    Пред некој ден му ја снимаа со ЦТ главата на син ми , бидејки од едната страна му е сплескана. Целта на снимањето беше да се исклучи можноста за краниосиностоза(прерано сраснување на шевовите).Фала му на Бога не е тоа. Ни дијагностицира позициона плагиоцефалија т.е. синдром на сплескана глава , а причината за тоа е спиење во една положба. Уште од 1 ипол сам си ја враќа главата на лева страна го вртам , сум ставала тетра пелени но џабе. Приметувам дека и правецот на увото му е закосен. Докторот вели дека главата се оформува до 2 години и дека со тек на време ќе се среди(кога ќе почне да седи ќе се намали притисокот врз главата). Навистина незнам што да правам дали да правам .Овде кај што живем има опција за шлем за да се среди формата на главата но сеуште доктор не ми го препорачал. Вие мајки , родители дали сте имале ваков проблем со доста забелржлива сплесканост и дали имаме шанси да се среди?5 месеци и 1 недела сме

7. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Кога почнаа да ви се вртат од стомак на грб? Овој мојов од вчера почна, два месеци е точно. Не сака да седи на стомак и шефчето се научи кога ќе се изнервира да даде сила и да се заврти. Ми е страв да не е сеуште рано, да не оптоварам некои мускули беспотребно па да направиме беља. Ама мора да се вежба и на стомак, не знам што да правам.

8. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    1.646
    Мојава се врти од уште помала...
    Вратот не го крева многу ама рацете и се силни и со нив се превртува

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.029
    Допаѓања:
    45.942
    Моето е 3 а уште не се врти, ама си ја држи главата, може јас не го стимулирам доволно, треба да го вежбам почесто или да чекам само да ми дојде?

10. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    Само ќе се сврти кога ќе е спремно,твое е да го оставаш на под.

На Bubish26 и 1209 им се допаѓа ова.
  11. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.747
    Допаѓања:
    21.451
    И моето не се врти. Главата ептен си ја држи од многу мал и сака на стомаче. Прво ја крева главата, следи играчка, а кога ќе се измори си легнува или почнува да кенка да го свртам, сам не знае. Мислам дека уште се мали за тоа.

Прикачени фајлови:

На Bubish26 и 1209 им се допаѓа ова.
  12. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.019
    Допаѓања:
    8.503
    Мамасити релаксатор користевте? Да купувам или да не си фрлам парите?

13. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.163
    Допаѓања:
    40.524
    Се зависи од детето. Првото повеќе од 5-10минути не поседуваше. Затоа со второво максимално го користиме. Знае дури и да си преспива бо него. Најубаво ако имаш да позајмиш да видиш дали ќе прифати пред да инвестираш.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Јас знам дека е премногу мал за да се врти ама што да му правам? Нит сум почнала со некој вежби за вртење, само на стомак што го ставам неколку пати дневно и тоа е тоа. Плус ко што знам прво треба од грб на стомак да се научат?

15. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.706
    Допаѓања:
    4.532
    И мене ми е страв чепче да ставам и топломер,вежби правам редовно ама уште не се покакал. Еве 4 ден денес само прди нонстоп овие денови.
    Ке пробам и на анусот масажа со крема па да видам..

На Cence му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Од стомак на грб полесно им е, прво така се вртат. Нас ортопедот кога имаше два месеци ни рече се што прави сам да го оставиме и да не го спречуваме, така што не би требало да има штета ако се врти. Веројатно прво ќе почне од зорт па после и наменски.

Мојот за некој ден прави 4 мес, абер нема од вртење. Пробувам да го вежбам ама некако не е многу заинтересиран, одма со плачките почнува.

На DaftyCrafty, Bubish26, Giovanna и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    3.214
    По книга прво учат од меше на грб да се вртат ама нели секое дете за себе. Нема што да се плашиш. Се што бебе само прави и не е форсирано треба да се остави. Секое си е со свое темпо, без грижи.

На Giovanna, Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.747
    Допаѓања:
    21.451
    Од тоа што сум читала прво се вртат од меше на грб. Немаш простор за грижи бидејќи секое дете си е своја приказна и има свое темпо на развој. Ако се врти самото значи може и не му е тешко.

П.С. Какви вежбички и развојни активности имате со бебиња од три месеци?

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Седење на меше на сите можни начини (на перница за доење, перничиња со играчки наменети за тоа, водена подлога, само на подлога со играчка што оди лево десно за да ја следи); бејби џим со црно бела книга од едната страна, играче од другата; тропкање со тропалче од едната па од другата страна за да се обидува да го фаќа; свиткан пешкир под газе и играчиња како чорапчиња со фигура на ноџињата за да ги вежба мускулите на мешето; додека е врз пешкирот со собрани ноџиња го вртам лево па десно демек осет за вртење да добие, го вртам и од меше на грб и обратно.
    Има добри клипови со идеи на тик ток.
    Не правам се одеднаш, се зависи какво му е расположението ама кога е буден гледам да имаме занимација бар 15, 20 мин.

На Bella_Stella и 1209 им се допаѓа ова.
  20. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Ако имаш да позајмиш е мој совет ние имаме два различни и многу малку седи во нив да не речам ич

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.