Затнато носе подолг период има ама за уши никогаш не посумњав. Бевме на контрола ради жолтицата, за да видиме дали ќе прима вакцина. Зошто само БСЖ ни е примена. И и кажав за проблемот со доењето. Ај да видиме да не се ушињата и ме прати на уво нос и грло. За да биде 100 посто сигурна дека е во ред и да прима вакцина. Ама ете ушињата воспалени. И сега 7 дена боцки и торбех во нос. И вакцина кој знае кога. Ама тоа е. Ќе помине
Мајка не си крива, моево се смируваше со цуцла додека беше помал, сеа не сака да ја види освен ако не му ја поднетнам на спиење после цицање, а не цицаше до 2м, сега цица. Не се секирај период е, оно осеќа дека ти си нервозна затоа плаче повеќе, пробај да се смириш и полека полека ќе превикне, после нема да сака облечен да е, моево сега кога го соблекувам прета од радост. Пушти фен да му дува на млако кога ќе го предоблекуваш, нам тоа ни беше спас. Инаку јас како мала многу проблеми со ушите сум имала, сега мајка ми прво тоа ми вика да проверам кога плаче многу. И јас не се потресувам кога плаче, повеќе нерва ме фаќа, ама на пресоблекување или на доктор кога плаче пробам да игнорирам и да терам, мора да се направи тоа, плачело или не, ќе го смирам кога ќе завршам и тоа е.
Тоа сега и јас се замислив, ако не дај боже има нешто дали ќе знам да препознам? Капак на се видов на тикток бебенце три недели фатило рсв вирус и така почна паника да ме фаќа. Мене прво ми е, понекогаш знае и да поплаче ама не е нешто екстремно. Има и по некое мрсулче ама си мислам и тоа дека е нормално, утре сме на контрола баш за се ќе прашам. Мое бебе е 23 дена и си шетаме веќе 4-5 дена со количка. Го облекувам само по боди или ромперче, исто и за спиење (дома ни е топло) само го покривам со тетра. Главата ми е полна со прашалници, се надевам дека добро го гледаме.
Моево шета од 5ти ден секаде, првото јануар месец го иставав 5 ден али со неа немав настинки до лани.. а оба гледам шмрчи, за малце затнато знам дека е нормално кај толку малечки бебиња али сега веќе се познава дека си шмрчи и затоа не може да спие. Јас знам дека на големата така бебе и ги затнуваа ушите и така гледаа дали има болка, навидно тогаш вриштат многу. Е сега денес бебе почна да плаче вистина многу ама не е спиено воопшто, се мачи. Сега капнав по 2 капки физиолошки, мене ми е страв цело да му го шприцнам. Некој искуство со така чистење носе? Утре ќе ја носам да ја исчистат на доктор, сама не смеам.
Каква е таа бсж вакцина? Кога се прима? Нас прва ќе ни е рота во понеделник, се надевам ќе е беба ок до тогаш
Taa i hepatit B se primat vo bolnica po raganje odma. Ama nie imavme zoltica i ne ja primase hepatit B BCG taka e pravilno vakcinata, vakcina za tuberkuloza.. Inaku kaj usinjata okolu stiskaj go ako vresni togas se usinjata vo prasanje....
@Lavender13 да ја немаме и ние таа, прва ни е рота на листа. Леле не знам, заспива сега се надевам конечно ќе уцврсти оти од сабајле раце неам, кичма ништо, друго дете кое ме чека цел ден аман веќе како издржува вака не знам
Мојов ако му ја подметнам така одма отвара очи некогаш му го оставам шишето на празно да цуца, несака да смисли цуцла само ако на нејзе ставам бејби вит ја цуца додека има капки после одма ја плука. Искрајно сакам цуцла да фати за да може со нејзе да се смири а не само со цице.
И тука ја нема, наводно има листа на земји со висок ризик и ако си од таму или одиш таму тогаш ќе ја прима, онака нема да ја дадат. Јас планирам во мк да го боцнам со неа, искрено не ми се остана така, туберколозата може ја нема толку често ама не е наивна ако ја има. Ние денес бевме на уролог и многу се изнервирав, луѓе ништо да не се направи за хидронефрозата, ни снимките ги немаше од другата болница да ги видела, наводно сме имале за магнет некој на 4ти закажано и со тие слики требало да одиме кај неа, а нам ниту некој ни кажа за магнетот, ниту писмо ни стигна, пишувало таму сме го одбиле, а нема врска не ни знаевме дека иаме заказно. И го погледна само, ме праша две три прашања и јас што и да ја прашав, само велеше јес ис нормал. Значи амн. Ќе го носам во МК, барем ќе де разберам со нашите педијатри, оваа ем индијка, ништо не се разбира со тоа акцентот. Ама после тоа се изнашетавме, па греота е да се жалам бебе беше бајче, си гледа, се радува на народ, бевме кај мм кај што работеше во ресторанот, сите му се израдуваа, ние ручавме он си спиеше на сепаре саат ипол кома. Сега го избањав, цицше и го снема, чинам ќе почни да рчи од што спие толку цврсто. Јас ќе спијам со него денес, ништо не фаќам вечерва.
Заборивив најбитното, само 300 гр ми има качено за 3 недели, педијатарот вика ок е, ама јас мислам не е ок, искрено се исплашив, ем цело време цица. Не знам што да правам, шише не сака веќе, а не ми изгледа како да е гладен ниту па слаб ми личи, што би ме советувале?
Ова го читав јас баш денес.... Od rođenja do 6. meseca beba u proseku raste između 1.5 do 2.5 cm mesečno, a dobija oko 140 do 200 gr nedeljno. Oko 5. meseca se očekuje da beba udvostruči težinu na rođenju. Od 6. do 12. meseca beba usporava rast i u proseku raste oko 1 cm mesečno, a dobija oko 85 do 140 gr nedeljno. Očekuje se da beba do prvog rođendana utrostruči svoju težinu na rođenju. Ама пак не е секое дете исто, сега помалку друг пат повеќе. Не се грижи толку ... Еве линк https://bebo.club/tezina-i-visina-bebe-u-prvih-godinu-dana
Знам дека треба толку, ама ете моево многу малце има нададено, 100 гр неделно испаѓа, а пак 4см е пораснат за 3 недели, повеќе од просек. Се си викам од што почна касно да цица немој да немам млеко или да нема доволно, ама кога стискам тече, сега и прска дури за разлика од порано. Не знам што да мислам веќе , аман со јадењево.
Моето најголемото првите два месеца качуваше по 1700, буцко беше, 4тиот месец цел месец само 100 гр стави, а цело време на цицка, еве го дечко прав 10.5 години уште пола глава ќе ме стигне, не е страшно може повеќе става во должина сега, штом бебуш е задоволен, спие, не урла се е во ред
Ич да не се грижиш, чим др то рекол во ред е. Нина не успеа да ја тродуплира кг до роденден, 8кг имаше, од 7ми месец до годината стагнираше. Сега има 13.500кг, знајш каков скакулец е малеее крвта и е перфектна. За бебињава знам дека се мери ептен нели ама имаат период на стагнирање или на качување помалу, шо е нормално нели, таман работа секој месец по кг да качува.
А зошто нејќете да давате цуцла? Јас дадов од прв ден дома кога си дојдовме. Ја користам по потреба. Со пресоблекување немаме мака, обожава да е гол, си се смешка. Не е плачлив, ама цуцлата премногу ми помагаше кога имаше грчеви. Сега знам да му ја дадам за да се успие, ама цуца ептен кратко заспива и ја плука, а почесто заспива и без неа. Кога нема потреба од неа нема шанси да го натераш да ја цуца, затвара уста и се мршти.
Поради забите. Братичетка ми е стоматолог она и одобруба и не. Вели повеќе искривени заби имаат децата што цуцаат палец а не цуцла. А ова уво нос и грло ми рече најмногу инфекции преку цуцла се пренесуваат. Јас важно гледам дека сега не можам да почнам да го одвикнувам. Толку многу плаче од што го болат ушињата и уште цуце да му скратам а со неа се смирува и после ја плука, едноставно немам срце тоа да го сторам. Нека помине ова лудило ќе почнам да го одвикнувам
Како кога немаат заби се искривуваат заби од цуцла? А кога ќе им никнат дали палец дали цуцла ќе цуцаат ги криви забите, палец повеќе Да не ќе им ги сечете палците за да не цуцаат?? Според мене се што се користи умерено не може да биде штетно Не знам за што толку трагично сфаќање за цуцла лажливка, толку избор има денес за ортодонтски цуцли за правилен развој на вилиците што цицање некој саат во денот вкупно секако нема да направи не знам каква штета
Реално самите бебиња ќе сменат навики еден куп. Не дека нема некое кое веднаш ќе засака цуцла и ќе ја сака до 4 години пример. Еве моево на почеток не сакаше ни да смисли, а не се ни нервирав и не пробував со различен тип. Околу 4-5 недели старост почна да фаќа, пред спиење и да заспива со цуцла. Траеше тоа можеби месец некаде. Сега на скоро 6 месеци носиме сеуште секаде цуцла со нас ама ни ја побарало, ни па ја сака кога ќе понудам. Е со таа разлика што сега во уста става се што ќе најди. Дали прсти, дали прерамките од количката или транспортерот. Гумени играчки, пластични играчки, се со ред. Знам дека е фаза и ќе помине и толку.