Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    3.214
    Бебка е 3 ипол месеци и последниве денови почна многу да се врти во спиење. Ја најдов пред некој ден од грб на меше свртена со заглавени рака и нога во решетките од креветчето. Вчера ко саат се вртеше ја гледав на камера и успеа скроз хоризонтално да си легне во креветчето. Страв ми е да не се повреди, се мислам оградица за цело креветче да купам, дали мислите дека е безбедно? Минатата вечер ко ја најдов така заглавена од памет се извадив.

2. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    806
    Големиот кај мене до 4.5 години беше со цуцла, отидовме на одмор и ја заборавивме па се одвикна, инаку немаше шанси без цуцла беше урлање, малиот не фати воопшто и не ни ставаше ништо во уста, и баш поради цуцлата имавме проблеми со забите, меѓу горната и долната вилица имаше размак од еден сантим, па со протези се расправаме неколку години, полека му се средува, неколку стоматолози прашав истиот одговор го добив од цуцлата, некако се навикнуваат со јазичето да туркаат, сега има друга протеза што контролира до каде да му оди јазичето, да не ги турка забите, затоа и малава кога видов дека не ја сака воопшто не ја ни форсирам

3. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Вчера бевме на контрола ни дадоа зелено светло за втора доза шестовалентна, но не и за јадење:( мали сака да јаде ама ке почекаме уште неколку недели зошто го водат како корегирани 3+ месеци, а он 8250 тежи како за 7 месеци и висина 70 како за 9 месеци, затоа се можно му е мало. Поради висината не бил дебел :)

4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Јас не сакам цуцла оти мајка ми до 5г не можела да ми ја тргне,ужас. А и со прстот ми е неубава навика, исто знам дете кое го цуца прстот на секое посебно за заспивање.
    На болница ми кажаа тогаш со Нина да ја тргнам одма ради шо тие инстиктно цуцаат и се залажуваат, а се уствари уште недојадени. Мене се ми се чинит дека децата со цуцла се помирни хах когс и дс видам во количка бебе/дете со цуцла ужива ама ете не ги форсирав ни нс двете

5. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.045
    Допаѓања:
    10.472
    Исто и ќерка ми. Ако нешто не и е по ќеф нема шанси со цуцла да ја залажам, одма негодува. Ама на пример кога ќе заврши со цицање и ќе сакам да ја префрлам од раце во креветче, обавезно без утка се раскенкува и ако не и ставам цуцла одма ќе почне да плаче и ќе се расони. А вака и ја ставам цуцлата, веднаш заспива и ја плука после 15 секунди.

Баш поради сите поделени мислења на темава доста читав пред да дадам и одлучив дека со умерена употреба нема простор за грижа.

Еве еден линк што убаво сумира се што прочитав и на многу други места. Генерално има листи за и против, зависно од детето и околностите треба да се увиди дали му користи или штети цуцлата.

https://www.mayoclinic.org/healthy-...oddler-health/in-depth/pacifiers/art-20048140

На Bella_Stella и 1209 им се допаѓа ова.
  6. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.045
    Допаѓања:
    10.472
    Заради ова има препораки да прочекаш да се воспостави лактација и цицање првите 2-3 недели, па после да даваш.
    Зависи од детето, ама најчесто ако е гладно цело маало ќе го дознае ништо не го залажува, какви цуцли какви бакрачи :D

Секако ако нема потреба, уште поубаво. Нема зошто да се форсира цуцла, ама ако помага не е страшно и да се даде.

На 1209 и Lavender13 им се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.029
    Допаѓања:
    45.942
    Јас мислам дека се си е до детето, еве моево прво цуцла цуцаше па града фати дури пред некое време, знаете колку месеци не цицаше. Не дека не знае сега како да цица, цуцла обожаваше, сега како да разбира повеќе и не ја сака.
    А за забите не знам колку има врска, ама јас цуцла до 4 год не сум цуцала, не можеле да ме одвикнат, хорори било, една вечер ми паднала од тераса, сите комшии ја барале во темно со саати, оти не сум престанувала да врекам, а само таа сум ја сакала, ама со забите проблем никаков, напротив многу стоматолози што ги имам за пријатели ми рекле дека имам преубава насмевка и супер распоредени заби, повеќе гени би рекла дека се во питање за криви заби.
    Така да од малце користење мислам дека нема да има штета, умерено само.

На Zumbulche, Giovanna и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.747
    Допаѓања:
    21.450
    Сѐ што се употребува умерено јас не мислам дека може да наштети. @Ceneva какви инфекции се пренесуваат преку цуцла? Како ќе спречиш дете кога ќе почне сѐ да става во уста? Тргни од неговите раце што не можеш да ги миеш сто пати на ден, разни играчки и реквизити. Ми нема логика мене тој муабет. Бактериите што може да се најдат на цуцлата не се доволни за да направат штета, напротив го прават организмот способен да се брани. За забите е дискутабилно. Маж ми цуцла не цуцал, ама сегде се влечкал со шишето и го користел како цуцла, од уста не го испуштал. Има скроз правилни заби и вилици и никогаш немал проблем.
    @Giovanna исто и јас, давам цуцла само во неопходни моменти. Ретко кога ќе заспие да продолжи да ја цуца, скоро секогаш ја плука. Во текот на денот никогаш не му ја давам од чиста мира.

На DaftyCrafty, 1209, Ceneva и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Баш тоа, кога е гладно вришти на цел глас ама да, новороденчиња знаат да спијат ептен долго и да се залажат до цуцлата за тоа мислеле валда.

Ние сме од денес на инхакации, нема на плуќа ништо, ни на уши, имало као некој бели наслаги во усната шуплина, па ќе малкаме гел ( ја мислев млеко и е) и инхалации. Тоа е, времево е ептен променливо, на вечер заладува, денес денски жешко, предходно врнеше

10. Shekjerna

Shekjerna Истакнат член

Се зачлени на:
    7 мај 2019
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    279
    Дали некој има купено оградица за бебе? Ме интересираат од енци менци, дали некој има искуство, гледам со рачки и без, па ме интересира како сте задоволни?

11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.019
    Допаѓања:
    8.503
    Давам и јас, ама да видиш како ме искара онаа уво нос и грло. И си реков па може вистина многу штети. Не знам. И да бидам искрена пробав вчера да не му давам еден период ама дете ми е толку вознемирено, што од што го болат ушињата со напори цица душиче, што од инекциите. Леле сношти колку плачеше едвај го смирив и цуцла да не му дадам. Ма нека брка работа онаа докторката со тој муабет ич на акл не ја ставам искрена да бидам. Ке си терам јас како мислам дека треба.
    И мене не ми држи вода ич муабетот, а и не планирам да го чувам во стаклено ѕвоно, што посекако и не е возможно тоа. Нека си ствара имунитет и ако требаше да почниме на овој начин со ушињата ако, така требало и готово.

На Bella_Stella и 1209 им се допаѓа ова.
  12. Suze18992

Suze18992 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.132
    Допаѓања:
    1.597
    Моите се 5 месеци , од пред некој ден девојчето почна цело време да се врти од грб на стомак така и спие и мене ми е многу страв да не ми се угуши недај боже да не ја видам.
    Креветчињата ни се купени со оградица,досега ја превиткував напред за да можам да ги гледам навечер, сега планирам да им нарачам од страни оградица и напред плетенка.

На Thinkerbell. му/ѝ се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.029
    Допаѓања:
    45.942
    Кога веќе сами ќе почнат да се вртат нема опасност од гушење како и да спијат, оти се способни да си ги контролираат мускулите и ако не можат да дишат ќе се свртат, мене така ме советуваа тука, а и има логика пошто не можеш цела ноќ да ги пазиш дали ќе се вртат. Не се плаши.

На Suze18992 и Angi266 им се допаѓа ова.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Секако дека не се искривуваат заби додека не им пораснат, но некои деца користат цуцли и кога имаат заби.

Што се разжести толку, сечење палци, ова-она. Полека, без нервоза. :)
    Не значи дека ќе цица палец ако не фаќа цуцла, може и тоа и тоа да не фати.

Што е па толку погрешно ако не се дава цуцла?
    Ако некоја мајка не даде цуцла, не значи дека сфаќа трагично што ти даваш.

Корисно е да се споделуваат искуства, факти, предности и недостатоци од сè, па на крај одлуката си е на родителот како ќе постапи.

Последна измена: 8 јули 2023
    На Sun&Moon му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Не реков дека е погрешно да не се дава цуцла, туку дека е непотребно толкаво потресување и полемики за цуцла
    Некое и да не му даваш цуцла палец ќе цица
    Ако е со цуцла или палец постојано ај да се припотресеш од отворен загриз па да се чудиш како да го одвикнуваш,али за некое што заспивало или додека му се мењавале пелени да се сфаќа трагично не сфаќам
    И во глобала освен отворен загриз останатото е генетски за развојот на вилиците и поставеност на забчиња
    И ич не се нервирам поздрав

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Е ако де, си прајме муабет. Како и за други теми, така и за оваа.
    Се потресуваме, се преиспитуваме, се информираме. За своите деца. За туѓите деца никој не се потресува еве конкретно дали фаќаат цуцла.

17. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Не ми ја сфаќаш поентава, а и дискутирај си шо се фана за мојот коментар
    Затоа сме тука да дискутираме

18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Можеби не сфаќам што сакаш да кажеш, признавам. Уморна сум и ми се спие :D
    Појасни ми, ништо страшно ако погрешно сум сфатила.
    Дискутираме, ми падна во очи коментарот.

19. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Ретко на кој не му се спие во темава:D

20. PoisonGirl

PoisonGirl Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    692
    Допаѓања:
    1.506
    На која оддалеченост мерите температура со бесконтактните топломери ?