Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Мајки бебево попладнево се измачи со грчеви, 4 саати беше буден конечно заспа. Му давам колипрев и рекол бимбо, уште папче не му е зараснато до крај за термофорче, некој предлог да ми дадете. Гледам саб симплекс многу ги зимаат, од каде се набавуваат тие. Исто многу го смирува звуци на дожд, дали кај шумишот има таков звук, ако има да земеме шумиш да го ослободам таблетот малку. :)

2. Angi266

Angi266 Истакнат член

Нас nurse harvey сирупот ни помогна

lipstickmadness likes this.
  3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Од што може да се појават како бели ситни точки на јазичето? Прво мислев млеко е ама сега гледам дека цело време се на истото место, на едната страна од јазикот.

4. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Од чула недочула муабети може Соор да е, ама не мора да значи. Може само е старо 'сварено' млеко што се залепило таму кога бљуцнувал.

https://pedijatar.mk/oralna-kandidi...e-pojavat-svetli-naslagi-na-bebeshkiot-jazik/
    Види дали ќе приметиш сличност.

5. Bella_Stella

И јас на ова помислив, ама не изгледаат така. Буквално се едвај примерливи. Јас од што си го знам и гледам од зум приметив, за друг не е приметливо. Не знам дали да пробам со стерилна газа да ги исчистам или да не си отварам работа. Следна недела сме на контрола па нека си види докторката.

6. Angi266

Angi266 Истакнат член

Ако се зголемуваат чисти ги со газа натопена во вода со сода бикарбона на сто милилитри една мала лажичка а можеш и со метиленско сино

7. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Јас ќе се навратам на темата за цуцлите. Моево бебе засака една цуцла и пред половина месец почна да ја плука и да не ја сака повеќе. Ама има нова опсесија. Палчето од едната рака стално е во уста кога кенка за спиење и на тој начин се смирува и често се заспива сама. Преки ден двете рачиња ги шмука и со лиги е до гуша. Не знам како да ја одвикнам, не знам дали воопшто да форсирам тргање рачиња, 4 месеци, скоро 5 има, да не е рано?

8. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Не се плаши т.е се плашев и јас дее првата вечер око не склопив ама стварно не е страшно, чим може само, нема простор за паника. Иначе јас ја враќав на грб, она пак сврти се правеше и ја посматрав целоо време. Стравот е нормален ама ќе видош дека можат сами се.

9. Bella_Stella

Какво е тоа метиленско сино?
    Јас мислам дека треба да ја оставите. Со рачињата се запознаваат и нормален процес е ставањето во уста.

DaftyCrafty likes this.
  10. Angi266

Angi266 Истакнат член

Мастило на заболекар кога не мачкале
    Не е штетно а прави дезинфекција
    Ја со тоа и ја средив кандидата или соор ксј бебиња

Bella_Stella likes this.
  11. Bella_Stella

Фала ти. Ќе следам како ќе биде. Дали на почеток се јавува така како мали точки или одма е видливо?

12. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Јас мислеб дека е млекце, денес на доктор ми кажаа дека е соор, па гел еден ни препишаа за да ја мачкам. Еве да не ми кажеа тие, јас појма немаше да имам.

13. 1209

1209 Форумски идол

Бебево денес неколку пати ми кака што не беше случај последниов месец (какаше еднаш во 2-3 дена) и последната пелена имаше како шлајм, како желе и доста количински. Што може да е? Да не го измрзнав деновиве, дека многу задушно беше само по боди е по цел ден, не сака да биде облечен, па се препотува и се мислам да не направив беља.

14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

И на твој коментар имам одговор дека и моето исто вчера во каката имаше како шлајм,баш пишав во Итно!, од сабајле кашла многу, јас предпоставив дека е шлајм оти по големава знам дека и даваа чепчиња за да го исфрли преку кака, па реков бебињава да не не им треба помош туку природно така го исфрлаат и бев во право. Ист случај и кај нас, не знам како да ја облечам искрено, де врне, де жешко, дома не е така жешко, навечер е свежо ама се поти по долги, по кратки ќива, надвор денес сонце, влегуваме метро клима фучи.

1209 likes this.
  15. Bella_Stella

Страв ми е на своја рака било што да правам. Ќе се стрпам дур да отидеме на контрола. А за каката ве читам исто приметив на неколку пати има низ неа како бели точки, бојата си е иста жолта, ама со такви белки низ неа. Тоа ли е шлајм? Вака ништо не му е, весел си е, во носето чат пат по некое мрсулче, ништо значајно. И јас со облекувањето имам проблем, стварно не знам како да го облекувам.

1209 likes this.
  16. tanjaaa

tanjaaa Популарен член

Белите точки се од млекото. Ништо страшно, нормална појава се. Некогаш се ситни малечки некогаш има и поголеми. Мене од памет ме имаат извадено, ги испитував и анализирав, дури ги сликав и ги покажав на матичната (facepalm)

1209 and Bella_Stella like this.
  17. Bella_Stella

Уф фала ти, едно гајле помалце.

tanjaaa likes this.
  18. Angi266

Angi266 Истакнат член

Ситни точки што многу брзо се шират по јазик и образна лигавица
    Прво нистатин ставав ама тогаш за тогаш ја исчисти, а ако е кандида да знаеш е мн упорна
    Плус ако доиш кандидата ти е пинг понг топче, на ти го дај ми го, мораш и после секој подој да се бришеш со газа и сода, а можеш и бебетп нежно, а два три пати со мастило

Bella_Stella likes this.
  19. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Ако се наслаги од млеко највероватно нистатин ќе ти препишат, или како мене патронажната што ми кажа, газичка натопена во вода со сода бикарбона да му се пребришува јазичето ако забележам бело на него. Инаку да ти кажам тоа знаело да биде и болно за бебчето при цицање ако има доста, така ми кажа мајка ми како искусен аптекар. Сега мене давид кога почна да ми одбива цице прво ме праша дали има бело на јазичето и странично на обравчињата.

Bella_Stella likes this.
  20. Angi266

Angi266 Истакнат член

За наслаги од млеко не би дале антибиотик туку сано со газичка се чистат
    Доколку е кандида тогаш нистатин или ако ти е страв на двоја рака антибиотик со метиленско сино
    Битно не чекај да се направи цел јазик и образи бели