Мајки бебево попладнево се измачи со грчеви, 4 саати беше буден конечно заспа. Му давам колипрев и рекол бимбо, уште папче не му е зараснато до крај за термофорче, некој предлог да ми дадете. Гледам саб симплекс многу ги зимаат, од каде се набавуваат тие. Исто многу го смирува звуци на дожд, дали кај шумишот има таков звук, ако има да земеме шумиш да го ослободам таблетот малку.
Од што може да се појават како бели ситни точки на јазичето? Прво мислев млеко е ама сега гледам дека цело време се на истото место, на едната страна од јазикот.
Од чула недочула муабети може Соор да е, ама не мора да значи. Може само е старо 'сварено' млеко што се залепило таму кога бљуцнувал. https://pedijatar.mk/oralna-kandidi...e-pojavat-svetli-naslagi-na-bebeshkiot-jazik/ Види дали ќе приметиш сличност.
И јас на ова помислив, ама не изгледаат така. Буквално се едвај примерливи. Јас од што си го знам и гледам од зум приметив, за друг не е приметливо. Не знам дали да пробам со стерилна газа да ги исчистам или да не си отварам работа. Следна недела сме на контрола па нека си види докторката.
Ако се зголемуваат чисти ги со газа натопена во вода со сода бикарбона на сто милилитри една мала лажичка а можеш и со метиленско сино
Јас ќе се навратам на темата за цуцлите. Моево бебе засака една цуцла и пред половина месец почна да ја плука и да не ја сака повеќе. Ама има нова опсесија. Палчето од едната рака стално е во уста кога кенка за спиење и на тој начин се смирува и често се заспива сама. Преки ден двете рачиња ги шмука и со лиги е до гуша. Не знам како да ја одвикнам, не знам дали воопшто да форсирам тргање рачиња, 4 месеци, скоро 5 има, да не е рано?
Не се плаши т.е се плашев и јас дее првата вечер око не склопив ама стварно не е страшно, чим може само, нема простор за паника. Иначе јас ја враќав на грб, она пак сврти се правеше и ја посматрав целоо време. Стравот е нормален ама ќе видош дека можат сами се.
Какво е тоа метиленско сино? Јас мислам дека треба да ја оставите. Со рачињата се запознаваат и нормален процес е ставањето во уста.
Мастило на заболекар кога не мачкале Не е штетно а прави дезинфекција Ја со тоа и ја средив кандидата или соор ксј бебиња
Јас мислеб дека е млекце, денес на доктор ми кажаа дека е соор, па гел еден ни препишаа за да ја мачкам. Еве да не ми кажеа тие, јас појма немаше да имам.
Бебево денес неколку пати ми кака што не беше случај последниов месец (какаше еднаш во 2-3 дена) и последната пелена имаше како шлајм, како желе и доста количински. Што може да е? Да не го измрзнав деновиве, дека многу задушно беше само по боди е по цел ден, не сака да биде облечен, па се препотува и се мислам да не направив беља.
И на твој коментар имам одговор дека и моето исто вчера во каката имаше како шлајм,баш пишав во Итно!, од сабајле кашла многу, јас предпоставив дека е шлајм оти по големава знам дека и даваа чепчиња за да го исфрли преку кака, па реков бебињава да не не им треба помош туку природно така го исфрлаат и бев во право. Ист случај и кај нас, не знам како да ја облечам искрено, де врне, де жешко, дома не е така жешко, навечер е свежо ама се поти по долги, по кратки ќива, надвор денес сонце, влегуваме метро клима фучи.
Страв ми е на своја рака било што да правам. Ќе се стрпам дур да отидеме на контрола. А за каката ве читам исто приметив на неколку пати има низ неа како бели точки, бојата си е иста жолта, ама со такви белки низ неа. Тоа ли е шлајм? Вака ништо не му е, весел си е, во носето чат пат по некое мрсулче, ништо значајно. И јас со облекувањето имам проблем, стварно не знам како да го облекувам.
Белите точки се од млекото. Ништо страшно, нормална појава се. Некогаш се ситни малечки некогаш има и поголеми. Мене од памет ме имаат извадено, ги испитував и анализирав, дури ги сликав и ги покажав на матичната
Ситни точки што многу брзо се шират по јазик и образна лигавица Прво нистатин ставав ама тогаш за тогаш ја исчисти, а ако е кандида да знаеш е мн упорна Плус ако доиш кандидата ти е пинг понг топче, на ти го дај ми го, мораш и после секој подој да се бришеш со газа и сода, а можеш и бебетп нежно, а два три пати со мастило
Ако се наслаги од млеко највероватно нистатин ќе ти препишат, или како мене патронажната што ми кажа, газичка натопена во вода со сода бикарбона да му се пребришува јазичето ако забележам бело на него. Инаку да ти кажам тоа знаело да биде и болно за бебчето при цицање ако има доста, така ми кажа мајка ми како искусен аптекар. Сега мене давид кога почна да ми одбива цице прво ме праша дали има бело на јазичето и странично на обравчињата.
За наслаги од млеко не би дале антибиотик туку сано со газичка се чистат Доколку е кандида тогаш нистатин или ако ти е страв на двоја рака антибиотик со метиленско сино Битно не чекај да се направи цел јазик и образи бели