@galapce пробај со веледа со цинк оксид кремата (као најдобра е од сите со цинк оксид). Инаку нас за ранички многу ни помогна бепантен крема (ама ја нема кај нас, мора од србија или грција да ја набавиш)
Sekoja bebeska kozicka e razlicna, mene bratucetka mi ja preporaca sudokrem mnogu i brzo i pomognala taa, a kaj bebus beter mu stana gazot so taa krema, pa probuvavme cuda.. slucajno jas melem go namackav i odma pomina. Treba da isprobate i da ja pogodite kremata koja najvekje odgovara za kozata na bebusot, sega ne go mackam vekje od melemot, samo so originalna pavloviceva i pu pu gazeto mazno mu svetka
Ама зависи дали проблемот е од влага или сувост на кожата - Судокремот ја ''влече'' влагата (затоа не одговара за сува кожа) а мелемот навлажнува (затоа не е за кожа која има проблем заради влагата).
I ova pelenite izgleda ke se okozi covek dur gi pogodi. Denes ne merea,5.100 gr.koristevme originalen pampers dvojka,sega kanbebe trojka i tie i tie ne mi se dopagaat.Em zarezuvaat em propustat.
И ние користевме Pampers пелени,сег користиме Canbebe и задоволна сум од нив ,се случило да прокисне малку ама ретко е тоа и тоа и се случива кога ќе го пресоблечам навечер пред спиењеи кога ке му го кренам курето нагоре,сега тоа не го правам зошто некој ми викат дека е рано за тоа :-/ Одиме на 26 на педијатар па ќе прашам баш за тоа.... Мамички ваше искуство за тоа ???
Јас му го ставам надоле курето, нема причина никаква за нагоре да биде, само ќе се измочка на мешето Врска немам од кај е тоа дека треба нагоре
Jas mu go stavam nagore, od sto sum cula od drugarki... Pedijatrite rekoa deka nema vrska, a I onaka pelenite se siroki pa verojatno I kratko stoi taka. Pampers premium do sega ne mi propustija, bez ogled na toa kako e namesten. Sega sme na 3-ka, ke teram so niv I natamu.
Мила, малку подобри сме, уште ни е затнато носето, ама подобро е.....инаку мака мачиме со зелените лигави столици, па денес земавме упат за копрокултура да видиме да не е некоја бактерија во стомачето. Не сум имала проблем со црвено, нафрлано газе, ама кожичката по телото и е многу сува и и се перута. Ја бањам со маслото на Еуцерин и малку подобра и е. Од старт сме на Памперс актив и добар ни е за сега, од Кан бебе ми се исфрла еднаш и го фрлив цело џамбо пакување. Сега има над 7 кг. и користиме 3-ка и ни е скроз точен, ми пропушта само кога кака, но кака многу течно и под притисок и се на грб се прави лом . Со лесно утре на вакцина.
Mene pufis epten mi ze dopagjaat, probaj kupi malo pakovanje, 3ka koristam jas bebus e sigurno vekje nad 5500g a ovie se od 4-9kg.. Pampersot i na moevo bebe mu stiskase vo vnatresnosta na butcinjata, crveni linii imase tamu, a baska sto mi propusti nekolku pati...
@pilenka daj boze da nema bakterii da e od nastinatoto pa so pobrzo da mi ozdravite.Nie udricme vakcina. Probaj cetvorka i nema da propusta.I koga menuvas pampersi,zemaj za start od najmaloto pakuvanje,da frlas jambinja. Me isplasi patronaznata deneska,da sum imala doma cepcinja dijazapam sekogas,i ako kacel temperatura 37 so 8 odma cepce da sum stavila da ne su?m se mislela oti sega od tolku fakale grcevi.Zarem ne treba prvo so nesto poslabo,i odma se konsulturav so farmacevti i ja izdemantiraa.Utre do kaj maticna ke odime pa ke vidime sto ke kaze i da prepiseme sirupce da imame doma,oti ne pomisliv na vakvo nesto i sum nespremna. Lele toa patronaznite kako gi fakaat decata ko bez oset.Baska mi se cinat kako pijani ama sepak moram da priznaam deka kazuvaat i po nekoja korisna rabota.
Jas kolku sto znam,nema pravilo kako da se namesti kureto,sto znaci,ne postoi rano,kasno,nagore,nadole,na levo,na desno...Kako i da go namestis,toa vo pelenata samo ke si fati pozicija.
Da da taka e... Mene pa mm me karase stavaj go nagore i bas go staviv i posle sledno soblakanje go soblakam poleka i zirkam kade e, zabegalo dole, si naslo svoja pozicija
Rani se pravat od nepravilna polozba na bebeto. Bebeto treba da e so negovoto stomace zalepeno za tvoeto i so dolnata usta da fakja pogolem del od aeeolata. Prasaj ja doktor Julija od soba za doenje, ona kje ti objasni strucno. Edit: za crvenite tocki sigurno e od sto mu e zesko. Ne go mackaj so masla i mleko za telo nitu so kremi. Vie ste samo na mleko i ne jadete jasi da e alergija, od toploto mu e. Ne go oblecuvaj mnogu.
Мајки, дали Виганголот или д3 капките задолжително ги давате во лажичка со млекце Мене полесно ми е да и капнувам директно во уста со шишенцето. Незнам колку ќе внесе така со лажичка, вака ми е посигурно @galapce и мене тој што е на вакцини педијатарот ми рече обавезно да и давам сируп за температура и јас будала го послушав, немаше тт и и дадов парацетамол и се ми поврати и вакцината со лажичка. Веќе не се осудувам да и давам сируп или чепче без да има тт, џабе ќе го труеш детето
Ajde i nie sa se prijavime prv pat nokeska imase jaki grcevi ama tolku silno vristese cela kuka vo vis ja krenaza gretotka i davav po malku da cica i se smiruvase odma ama recisi na sekoj saat se budese i eve ja sega spie. Inaku za tockite crveni po liceto i ja mislam deka i se id toploto a i jas kutrata ko ke ja naoblecam toa 100 stepeni mene mi e strav da ne zamrzne. i da ve prasam dali imate kupeno krema za zastita od sonce i sto preporacuvate? A koga bev na vakcina go prasuvam pedijatarot kolku e normalna tt kaj bebe mi vika neznam za taa vozrast ama ako ima nad 37,5 togas ima tt ama nisto ne mi rece lek za toa znaci katastrofa se. Inaku jas ne zapamtiv koga se odi na vtora vakcina na tri meseci koga ke ima bebus ili tri meseci od primanjeto na vakcinata???
Jas razbrav bebus koga kje ima 2ipol meseci Taka mi rece doktorkata, ja preprasav duri ubavo, rece se gledame nekade kraj na Juni, a Teodor e roden 12ti April
@pilenka јас на почеток кога давав по 2-3 капки ги давав директно во уста. После ни ја зголемија дозата па почнав со лажичка. Сега уште пиеме со лажица, чисти без млеко, оти сме големи и во седечка положба е тешко директно во уста. @menelele мене кожен лекар ми ја препорача кремата за сончање на avene. Многу е скапа, ама имавме и проблеми со кожата и ми беше страв да ризикувам, па по препорака ја земав таа како најдобра.
Креми со фактори не ви требаат за бебиња под 6 месеци, па дури и до година дена. Се што е над 20, еве 30 нека е, е тешка хемија и е штетно дури и за нас возрасните, камоли за бебиња. Јас на синко мој на таа возраст му ставав само јекодерм во лето и го облекував со лесна памучна облека во светли бои, капче кога како. Спиеше надвор во дебела сенка. Не го вадев на најјакото сонце, само насабајле и приквечер. Така што реално нема потреба од креми со висок заштитен фактор. Дури и за море важи истото. Ова по препорака од педијатар.
Јас од старт во уста му капнувам. Ми рекоа дека е сосема во ред така. За крема за сончање го прашав педијатарот во Систина, рече задолжително на плажа да му ставам крема за сончање, и тоа висок фактор. Планирам да купам Avene , Eucerin или Mustela.