Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    @galapce пробај со веледа со цинк оксид кремата (као најдобра е од сите со цинк оксид). Инаку нас за ранички многу ни помогна бепантен крема (ама ја нема кај нас, мора од србија или грција да ја набавиш)

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.820
    Sekoja bebeska kozicka e razlicna, mene bratucetka mi ja preporaca sudokrem mnogu i brzo i pomognala taa, a kaj bebus beter mu stana gazot so taa krema, pa probuvavme cuda.. slucajno jas melem go namackav i odma pomina. Treba da isprobate i da ja pogodite kremata koja najvekje odgovara za kozata na bebusot, sega ne go mackam vekje od melemot, samo so originalna pavloviceva i pu pu gazeto mazno mu svetka :D

На heppymom му/ѝ се допаѓа ова.
  3. baby2014

baby2014 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 февруари 2014
    Пораки:
    225
    Допаѓања:
    125
    И нас судокрем не ни одговара, а многу ја фалат...

4. Moira

Moira Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.937
    Допаѓања:
    7.686
    Ама зависи дали проблемот е од влага или сувост на кожата - Судокремот ја ''влече'' влагата (затоа не одговара за сува кожа) а мелемот навлажнува (затоа не е за кожа која има проблем заради влагата).

5. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    I ova pelenite izgleda ke se okozi covek dur gi pogodi.:tmi:
    Denes ne merea,5.100 gr.koristevme originalen pampers dvojka,sega kanbebe trojka i tie i tie ne mi se dopagaat.Em zarezuvaat em propustat.

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  6. heppymom

heppymom Активен член

Се зачлени на:
    11 јули 2014
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    114
    И ние користевме Pampers пелени,сег користиме Canbebe и задоволна сум од нив ,се случило да прокисне малку ама ретко е тоа и тоа и се случива кога ќе го пресоблечам навечер пред спиењеи кога ке му го кренам курето нагоре,сега тоа не го правам зошто некој ми викат дека е рано за тоа :-/
    Одиме на 26 на педијатар па ќе прашам баш за тоа....
    Мамички ваше искуство за тоа ???

7. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Јас му го ставам надоле курето, нема причина никаква за нагоре да биде, само ќе се измочка на мешето :) Врска немам од кај е тоа дека треба нагоре:^)

8. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Jas mu go stavam nagore, od sto sum cula od drugarki... Pedijatrite rekoa deka nema vrska, a I onaka pelenite se siroki pa verojatno I kratko stoi taka. Pampers premium do sega ne mi propustija, bez ogled na toa kako e namesten. Sega sme na 3-ka, ke teram so niv I natamu.

9. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Мила, малку подобри сме, уште ни е затнато носето, ама подобро е.....инаку мака мачиме со зелените лигави столици, па денес земавме упат за копрокултура да видиме да не е некоја бактерија во стомачето. Не сум имала проблем со црвено, нафрлано газе, ама кожичката по телото и е многу сува и и се перута. Ја бањам со маслото на Еуцерин и малку подобра и е. Од старт сме на Памперс актив и добар ни е за сега, од Кан бебе ми се исфрла еднаш и го фрлив цело џамбо пакување. Сега има над 7 кг. и користиме 3-ка и ни е скроз точен, ми пропушта само кога кака, но кака многу течно и под притисок и се на грб се прави лом (facepalm). Со лесно утре на вакцина.:hai:

10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.820
    Mene pufis epten mi ze dopagjaat, probaj kupi malo pakovanje, 3ka koristam jas bebus e sigurno vekje nad 5500g :) a ovie se od 4-9kg.. Pampersot i na moevo bebe mu stiskase vo vnatresnosta na butcinjata, crveni linii imase tamu, a baska sto mi propusti nekolku pati...

На heppymom и galapce им се допаѓа ова.
  11. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    @pilenka daj boze da nema bakterii da e od nastinatoto pa so pobrzo da mi ozdravite.Nie udricme vakcina.
    Probaj cetvorka i nema da propusta.I koga menuvas pampersi,zemaj za start od najmaloto pakuvanje,da frlas jambinja.:D :*
    Me isplasi patronaznata deneska,da sum imala doma cepcinja dijazapam sekogas,i ako kacel temperatura 37 so 8 odma cepce da sum stavila da ne su?m se mislela oti sega od tolku fakale grcevi.Zarem ne treba prvo so nesto poslabo,i odma se konsulturav so farmacevti i ja izdemantiraa.Utre do kaj maticna ke odime pa ke vidime sto ke kaze i da prepiseme sirupce da imame doma,oti ne pomisliv na vakvo nesto i sum nespremna.:tmi:
    Lele toa patronaznite kako gi fakaat decata ko bez oset.Baska mi se cinat kako pijani:drunk: ama sepak moram da priznaam deka kazuvaat i po nekoja korisna rabota.

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Jas kolku sto znam,nema pravilo kako da se namesti kureto,sto znaci,ne postoi rano,kasno,nagore,nadole,na levo,na desno...Kako i da go namestis,toa vo pelenata samo ke si fati pozicija.

13. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.820
    Da da taka e... Mene pa mm me karase stavaj go nagore i bas go staviv i posle sledno soblakanje go soblakam poleka i zirkam kade e, zabegalo dole, si naslo svoja pozicija :D

На heppymom и PUPICA им се допаѓа ова.
  14. ddevojce

ddevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 јуни 2013
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    4.549
    Rani se pravat od nepravilna polozba na bebeto. Bebeto treba da e so negovoto stomace zalepeno za tvoeto i so dolnata usta da fakja pogolem del od aeeolata. Prasaj ja doktor Julija od soba za doenje, ona kje ti objasni strucno.

Edit: za crvenite tocki sigurno e od sto mu e zesko. Ne go mackaj so masla i mleko za telo nitu so kremi. Vie ste samo na mleko i ne jadete jasi da e alergija, od toploto mu e. Ne go oblecuvaj mnogu.

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  15. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Мајки, дали Виганголот или д3 капките задолжително ги давате во лажичка со млекце:wasntme:
    Мене полесно ми е да и капнувам директно во уста со шишенцето. Незнам колку ќе внесе така со лажичка, вака ми е посигурно:)
    @galapce и мене тој што е на вакцини педијатарот ми рече обавезно да и давам сируп за температура и јас будала го послушав, немаше тт и и дадов парацетамол и се ми поврати и вакцината со лажичка. Веќе не се осудувам да и давам сируп или чепче без да има тт, џабе ќе го труеш детето;)

16. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Ajde i nie sa se prijavime prv pat nokeska imase jaki grcevi ama tolku silno vristese cela kuka vo vis ja krena:(za gretotka:( i davav po malku da cica i se smiruvase odma ama recisi na sekoj saat se budese i eve ja sega spie. Inaku za tockite crveni po liceto i ja mislam deka i se id toploto a i jas kutrata ko ke ja naoblecam toa 100 stepeni mene mi e strav da ne zamrzne. :) i da ve prasam dali imate kupeno krema za zastita od sonce i sto preporacuvate?
    A koga bev na vakcina go prasuvam pedijatarot kolku e normalna tt kaj bebe mi vika neznam za taa vozrast:( |(ama ako ima nad 37,5 togas ima tt ama nisto ne mi rece lek za toa :^) znaci katastrofa se. Inaku jas ne zapamtiv koga se odi na vtora vakcina na tri meseci koga ke ima bebus ili tri meseci od primanjeto na vakcinata???

Последна измена: 20 мај 2015
  17. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.820
    Jas razbrav bebus koga kje ima 2ipol meseci :) Taka mi rece doktorkata, ja preprasav duri ubavo, rece se gledame nekade kraj na Juni, a Teodor e roden 12ti April :)

18. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    @pilenka јас на почеток кога давав по 2-3 капки ги давав директно во уста. После ни ја зголемија дозата па почнав со лажичка. Сега уште пиеме со лажица, чисти без млеко, оти сме големи и во седечка положба е тешко директно во уста.

@menelele мене кожен лекар ми ја препорача кремата за сончање на avene. Многу е скапа, ама имавме и проблеми со кожата и ми беше страв да ризикувам, па по препорака ја земав таа како најдобра.

На pilenka и menelele им се допаѓа ова.
  19. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.773
    Допаѓања:
    202.672
    Креми со фактори не ви требаат за бебиња под 6 месеци, па дури и до година дена. Се што е над 20, еве 30 нека е, е тешка хемија и е штетно дури и за нас возрасните, камоли за бебиња.
    Јас на синко мој на таа возраст му ставав само јекодерм во лето и го облекував со лесна памучна облека во светли бои, капче кога како. Спиеше надвор во дебела сенка. Не го вадев на најјакото сонце, само насабајле и приквечер. Така што реално нема потреба од креми со висок заштитен фактор. Дури и за море важи истото. Ова по препорака од педијатар.

На mamita83, galapce, LaDyDoLl и 4 други им се допаѓа ова.
  20. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас од старт во уста му капнувам. Ми рекоа дека е сосема во ред така.

За крема за сончање го прашав педијатарот во Систина, рече задолжително на плажа да му ставам крема за сончање, и тоа висок фактор. Планирам да купам Avene , Eucerin или Mustela.

Последна измена: 20 мај 2015
    На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.