Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Знак за заби? Кога да ги очекувам, во скоро или не?
    Не е поднослива наврчер станува за утеха со млеко и и се собира околу 900мл дневно, а по 700-750 пиеше. Како да и прекинам ноќно пиење ад? И само мене ме сака, кај мене во раце и да ме гледа, ако ја оставам хаос, а не беше таква ниту учена така.
    5+ месеци е.

Прикачени фајлови:

• IMG_9088.jpeg
      IMG_9088.jpeg
      Големина на фајлот:
      561,8 KB
      Прегледи:
      58
    На Снегулк@23 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Пробај да го стоплиш малку ( во топла вода стави го шишето или под млаз топла) мојов пиеше само топло не сакаше собна температура

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Мојот е вака 2 месеци и уште не се излезени, кај него дури гребкаат

4. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Во препораките не, во држењето и говорот на телото и начинот на кој ги кажува работите. Не ми личи на доктор што ќе ти го каже тоа што сакаш да го чуеш, туку реално како што е, без околишање:D
    Антоније не го знам лично, само од тв, ама ми се свиѓаа ставовите, затоа закажав таму.

Супер си правиш со дневните дремки, ама ако е под 3 мес, уште не му се лачи мелатонин па затоа уште природно не му доаѓа да разликува ден од ноќ. Пробај навечер воведи рутина, ние пр. се пресоблакаме, јадеме, пуштаме шумиш, читаме приказна под ноќна светилка, а за цело тоа време е темно во соба. Вечна дилема ми е дали ако се успие преку ден, блиску до времето за ноќно заспивање, треба да го будам.

Screenshot_20230711_115840_Instagram.jpg Screenshot_20230710_152520_Instagram.jpg

Еве што вика Goodnight, колку треба да се будни пред вечерно заспивање и колку вкупен дневен сон треба да имаат.

Последна измена: 12 јули 2023
    На DaftyCrafty и 0ли им се допаѓа ова.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.449
    Допаѓања:
    18.699
    Ја нема нашата возраст во табеливе,има една недела:D

6. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.405
    Допаѓања:
    5.053
    На колку месеци почнаа да се се вртат самостално од грб на стомак?

7. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.108
    Четри месеци наполни пред некој ден сеуште не се врти. Се врти на страна само за сега и тоа само на десна:)

8. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Ооо ми пропаднаа теориите :D
    Мене мнооогу тешко ми беше да фатам ред првите два месеци, спиење ни на дневен ред не беше дојдено. Тек од трет мес почна со попредвидлив распоред.
    Пробував само рутинава што ја пишав да ја правам секоја вечер, за кога ќе слушне шумиш и кога ќр ставам swaddle да знае дека е време за ноќно спиење.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  9. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    4 мес направи пред 3 дена, уште е тотално незаинтересиран за вртење ни на страна ни никако. Со главата се врти накај играчка и пробува да ја фати ама телото воопшто не му ја следи главата :|

10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.243
    Леле мајка оно уште нема отворено очи, каков ред.. на тебе е само да се држиш до рутината и ќе свати, најчесто кај 2 месец веќе ја прифаќаат рутината и можат да еазликиваат ден и ноќ.

11. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    Многу сте мали,биоритамот им се воспоставува некаде после 6-8 недела,или тие наши 40 дена.Ќе смени само.

12. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    884
    Допаѓања:
    1.108
    Секое дете е различно. Некои на 3м се вртат од една на друга страна, некои на 6м. Јас го вртев на десна од 2 месеци за да го учам на стомак да се врти и затоа може му е полесно да се завртува само на десна страна. Не се грижи, преку ноќ ќе почне да се врти.
    Бидејќи сме скоро врсници, те молам сподели како е во развојот, пее, реагира кога ќе те види, кога се одалечуваш плаче ли? Раце бута ли во уста(моево не вади де)? Како спие навечер, врзува ли долго сон? :)

На DaisyD, Снегулк@23 и 1209 им се допаѓа ова.
  13. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Да да, ќе си почне кога ќе му дојде време, јас од 3ти мес почнав повеќе да го вежбам вртење, претходно не ја држеше главата уште толку стабилно па гледав највеќе што може на меше да го ставам (што воопшто не обожаваше, тек сега почна повеќе да сака да седи).

Рацете не му се извадени од уста, сега веќе што и да дофати или да му ставам во раче, прво во уста го пика.
    Сега обожава лицето мое да го истражува и да ми ги вади очилата :D Ептен си ја сака вртелешката над креветчето и оградиците, прета целиот пресреќен кога ќе ја пуштиме вртелешката, им збори и писка на животните од среќа, а пред некоја недела почна да се смее и на глас. Кога ќе му прозбориме било јас или мм одма се клешти :inlove: Ама да се разбереме, и во врескањето не заостанува кога нешто не му чини :D

Кога се оддалечувам не реагира сега за сега, најчесто има занимации со вртелешката или бејби џим.
    Некако мислам дека овој период кога се очовечуваат, а уште не лазат или одат, ќе биде најубав.

По природа си е спанко, јаде накај 12ипол, 1 и следно будење му е накај 6 сабајле. Сега ќе видиме регресијата во 4ти месец колку ќе не здрма.
    Вие како сте? :)

На Nala37 и 1209 им се допаѓа ова.
  14. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Како по жештиниве? Дали сте цел ден под клима?
    Страв ми е да не и наштетам, а од друга страна пекол е и како што сме во глобала во раце би пукнала од жештина

На DaftyCrafty и Снегулк@23 им се допаѓа ова.
  15. DaftyCrafty

DaftyCrafty Истакнат член

Се зачлени на:
    11 март 2020
    Пораки:
    440
    Допаѓања:
    390
    Јас не знам како ќе се издржи периодов 4ти скок на јако, во исто време и заби ко да белеат во вилицата. Плачење по цел ден, ништо не помага, а и ревакцината не помогна. Имате ли совет што да правам да се олесни вилицата? Имаме една гумена играчка со течност, таа кратко е интересна, што можам друго да направам?

16. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Gengigel?

На DaftyCrafty му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    1.646
    Девојки здраво.
    Денес бевме на преглед после 21 ден.
    На последен преглед бебе беше 3800 сега е 4100, во должина е 56 а беше 53 родена (2м и 4 дена сме). Докторката вели дека малце е напредната и дека треба дохрана 60 или 90мл (колку ќе побара) бидејќи плаче по цел ден што освен грчеви може да е и гладна.
    Што мислите? Да и давам ли да видам дали ќе има ефект?
    Вака преку ден на многу краток период цица и доста време од денот е на цице што можеби и тоа е навистина проблем..
    Кога се измолзувам не излегува повеќе од 30мл, во брзо време не сум пробала ама и тоа ќе пробам.
    Навечер си спие, што можеби и бидејќи на подолго време цица па ја држи сита...
    Не знам што да мислам..

18. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Само од 7-9ч наутро сме со отворена врата. Потоа затварам се. Кревам ролетни за да е светло, оти ни треба заради жолтичката и клима е пуштена на 27 С° по цел ден.
    Во дневна е таа, ние сме или во детска, или во спална. Директно на климата не е, но се е отворено и пријатно е. Шетајќи поминуваме и низ дневна.
    Гасам навечер кога ги бањаме децата, и пак пуштаме и за спиење да си е пријатно.

в

Навечер да будиш на 2-2,5 часа да нудиш да цица. И преку ден да издржиш барем до 2ч да не даваш

На 1209 и Angi266 им се допаѓа ова.
  19. Gogzia

Gogzia Активен член

Се зачлени на:
    12 јуни 2022
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    0
    Здраво, ние сме месец и пол пред 2 дена и се направија мрсулчиња не течни (бело-зеленкасти) потоа ништо немаше, исто и вчера со тоа што беа помалце и беа бели. Вчера и ставив Aqua Maris 2-3 пати. Денес само сабајле и ставив капки па цел ден си беше супер сеа и го чистам носето пак зеленкасти-бели, бевме за брис не ни направија пошто е мала и ја видоа дека добро диши. Ми кажаа да видам уште ден два како ќе е. Ми е страв да не е стрептококк. Некоја со вакво искуство?

20. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Со какво чешле го помина? Имам и четче и чешел со забци, и ми е језиво да го поминам на мекиот дел на главчето… уствсри го поминувам сма нема ефект, лушпите се многу залепени…