Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    10.472
    Ќерка ми почна да накачува малку повеќе кога ги стабилизираше дремките. Инаку претходно често беше будна и како моторче да имаше во раце/нозе. Кога почна да спие повеќе преку ден, а со ист интензитет на цицање почна да накачува нешто плус.
    Ова е само една работа што може да влијае, сигурно има повеќе вакви фактори што варираат помеѓу различни деца, различни организми. А вака на прва може не ги приметуваме.

Битно знам дека кога е гладна или нешто друго не и е нареденод дека цело маало ќе ја дознае. Иначе си е весело бубаче.
    Одма ќе приметиш дете што е гладно и не напредува.

Ете и педијатарот ти кажал исто, баш сподели што ќе рече и твојот кога ќе се врати.

На 1209 и Nala37 им се допаѓа ова.
  2. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.240
    Само ќе ти кажам дека првото ми е родено 3620 на годината имаше 8кг, на 3г има 13кг
    По книшката гледам дека на 2 месеци имале исто кг со бебево, а бебе родено 3100,исписница 2800

На Nala37 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    923
    Допаѓања:
    1.170
    Уште малку и тоа ќе може :) Еве ги моиве, на почеток одеа со цела тупаница во уста, а деновиве пробуваат по два-три прста од двете раце и плус цуцлата заедно со долниот дел, се истовремено, чешкаат непца. Па и ако има и некоја играчка до нив и таа внатре во уста. И на крај задоволни, ќе извадат прстите и кај мене во уста, да пробам и јас колку е вкусно :rofl:

На 1209, Nala37, Giovanna и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    Да не ме сватиш погрешно,чисто споделив информација,јас пијам од тие со 0% и за време на бременост а и сега.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Smurff

Smurff Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    34
    Zdravo denes bev na pedijatar doktorkata ni dade vitamin c kapki po 8dnevno na adaptirano mleko sme..
    E sega na upatstvoto pisuva za deca od 1do 3god 7kapki dnevno. Dali nekoj ima slicno iskustvo

6. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.140
    Допаѓања:
    1.642
    И моево е со рацете во уста цело време ама нели треба да си ги гледа и да се чуди? :D
    Или ова значи откривање кога ги пикаат во уста?
    Јас па тој момент го чекам

7. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.108
    Мило ми е што ви се средиле и дремките и напредокот.
    Мајка, анализираме до најмала ситница за да сватиме што и како се служува до бебувчињата:inlove:
    Ти благодарам што сподели твое искуство, секое е добродојдено. За дремките на бебе не можам ништо да кажам цело време менува, сега фала богу преку ден фативме ред со следење на прозори на будност. Се надевам се подобро ќе биде.
    Секако, ќе споделам како ќе поминеме кај нашиот педијатар.
    @Bubish26 ти благодарсм мила за споделеното искуство. Те читав имате мака со крајници(ако добро запамтив). Ќерка ми како бебесупер напредуваше после имаше застој. Откако извадивме трет крајник си дојде на себе детето, сега може има и вишок некое килце :)

На Giovanna му/ѝ се допаѓа ова.
  8. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Родилна тежина треба да дуплира до 6ти мец, педијатрите повеќе тоа го гледаат отколку колку качува месечно, мојот бар така вика :)
    Мојот бејби вториот месец качи кило, па третиот 700 гр, сега 550 гр, така што нормално е да варираат секој месец. Јас давам молзено и точно знам колку испил дневно, и иако пие слична количина, качува различно. Исто и млекото си се менува зависно од потребите и возраста. Некој месец може и во должина повеќе да качат, во тежина не толку. Не му се замарај, гушкајте се со беба :)

Следен месец и ние почнуваме со јадење, баш сум возбудена за тој дел :D

Кога ги пикаат во уста се откриени :)

На Bella_Stella, Giovanna, Lavender13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Не знам, јас па мислев ова е. Пошо почнува да се обидува да фати некои од играчките, секако безуспешно, си мислев дека тоа е тоа. Може сум грешка.

10. Nala37

Nala37 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    883
    Допаѓања:
    1.108
    И јас сум многу возбудена а не очекував дека второ дете божем. Иначе кога јадеме бебе е до нас и ме гледа во уста и џвака и оно со устата.:lol: Фала мама, еве се опуштив, не се оптеретувам. Кога искочив од педијатар така лошо се осетив, знаеш чувството кога очекуваш едно и се соочуваш со друга реалност. Ама ок сум сега, битно ми е бебе да е здраво и живо и весело :inlove:

На DaisyD му/ѝ се допаѓа ова.
  11. DaisyD

DaisyD Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2016
    Пораки:
    222
    Допаѓања:
    323
    Многу ми беше смешен мали кога сфати дека може да ги контролира, прво како што викаш, со затворено раче во насока на играчката само го носеше. Сега полека станува про, па наменски го фаќа пингвинот и го пика во уста :D

На 1209 и Lavender13 им се допаѓа ова.
  12. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Хаха не знам кој е повозбуден, дали јас или тој. Секој ден учи по нешто ново и јас сум превозбудена за него, интересно ми е како го осознава светот по малце и колку се фасцинира од најобични работи.

На Tess36, Bella_Stella и 1209 им се допаѓа ова.
  13. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Во рок од 11 дена детево мое се искака само еднаш а прди ненормално многу. Го однесов на доктор па ми рече докторката дека нема простор за паника штом мешето е меко и прди немс проблем. Да појачам доза на капки за грчеви и пробиотик за да се исчистат цревата од гасови бидејќи ради нив неможе да се формира структура за какање, а јад го прекинав целосно пробиотикот. Давав Биогаја сеа се мислам да го заменам сма не знам кој да го земам.

Денес примавме и вакцина за рота вирус и шесто валентната, пустс мајка шо значело, на 15 мин го чепкам за главче од страв за дека може ќе качи температура од вакцината.

Од ротата ми рекојс нуд појава пролив, па си велам во нашив случај и ок е ако има пролив за да се исчистат цревата…
    Вие ставивте вакцина бебчињата што ви се околу 10та и 11та недела? Ние сме 10ипол недели

14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    45.928
    Ќе почне полека и да ги истражува, па и твоитее после ќе ги гледа чудно, моето ќе земе пред него ги става и мрда со некои чудни фаци правење, со мм велиме почна со баење:D
    Многу се слатки стварно кога се фасцинираат од нови работи, пред некој ден на бањање кое чудење го удри на коленото многу смешно беше:D

Него мали заспа во 12 и уште спие и тоа не во мене, дури ме зачуди, ама сабајле рано стана, не како што спие обично, некако на жешково како повеќе да се успива, можно е да е до тоа?

На DaisyD и Lavender13 им се допаѓа ова.
  15. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Мојот е роден 1800 на 5 месеци 8.5 кила.:) :) јас мислам тоа се некој стандарди по кои се водат но се е до гените и до самото дете

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Зошто витамин Ц?

Инаку, јас му давам на поголемото, 3 години има, не сум прочитала за бебиња.
    Има капки од повеќе фирми и различно е дозирањето, од некои се даваат на пример 7, од други 8.

На Smurff му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.222
    Допаѓања:
    26.240
    Верувам оти иста бев и јас прво одд сум имала 17кг, за после вадење крајници да качам на кг :rofl:

18. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Како се преминува од кец на двојка ад?

19. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.028
    Допаѓања:
    45.928
    Жени многу ми спие детето денес, спиеше од 12-2, па пак заспа во 3 ипол и уште спие, многу чудно за него, можно од жешкото да е или нешто неарен да не ми е? Додуша и многу се измори деновиве со гости и сабајле од 8 буден беше ама што знам на мисла ми е. Онака арен ми личи, малце повеќе цица од вообичаено.

20. Smurff

Smurff Активен член

Се зачлени на:
    21 август 2022
    Пораки:
    79
    Допаѓања:
    34
    Mnogu slabo jade edvaj 90grama a treba 150