Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Истото и нас на два пати ни се случи - три месеци го бањавме и уживаше, и наеднаш ко да почна да се плаши и да плаче уште во коритце (пред тоа плачеше кога ќе го извадевме од вода, си уживаше). После вриштење и едвај се смируваше. Немам објаснување. После неколку дена само туширање почнавме пак, купив и играчки за во вода, гледам цело време или јас или татко му да му зборуваме додека го бањаме, и не плаче, ама не е ни толку среќен како порано во водата. Се надевам дека е фаза.
    Иначе користиме шампон Мустела и сум многу задоволна. Околу 800 денари е, ама долго трае - еве веќе над 3 месеци, а уште малтене пола шише има. И млеко такво имавме, се потроши сега, па ќе пробам од Bubchen (ни дадоа мало несесерче со средства во Систина на излез од болница). Млекото за тело од Мустела добро му дојде, ама штом имате сува кожа мислам дека нема да ти заврши работа. Мојот бебуш на лице има посува кожа и таму бекутан крема го мачкам, со Мустелата и нему му се перуташе.

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. menelele

menelele Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2013
    Пораки:
    710
    Допаѓања:
    8.526
    Neznam dali kremite za sonce se postetni ilo samoto izlozuvanje na sonce bez zastita:(za zal. Inaki da ve prasam neznam dali se filmam ama ko na beba da i mirisa zdivot??? Neznam ja mirisam te mi mirisa pa ne. Inaku pred dve nedeli koristevme nistatin i bese malku belo jaziceto, po preporaka na pedijatar. Sega pak i e jaziceto belo ama malku.

3. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Vo apteka mi preporacaa fiziloshki rastvor Nosal,ke i stavam pa so aspiratorceto na Nose frida da vadam...se nadevam ke i pomine ,tesko mi disi...

4. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.818
    Вие сте уште мали и можно е да се чистат дишните патишта и носните канали.Сите бебиња првиот месец,два хрчат.Не претерувај со влечење да не и оштетиш капилар или слузницата.Моја препорака е да ставиш само физиолшки може ке се смири.Аспиратори и пумпи користам кога ставрно има секрет жолт,зелен а кај вас не верувам дека е тоа случај.Имајте на ум дека со влечење ги предизвикувате синусите .

На mami blue и espana им се допаѓа ова.
  5. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Ke probam so fizioloshkiov,ona do aega si krcese ama sega nekako poveke i kako da tesko disi...

6. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.818
    Пробај ако не помине влечи со аспиратор.

7. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Мамички тоа аспиратор што го спомнувате е она со уста што се влече, така? Јас имам такво па не знам дали зборувате за истото. Синко деновиве ми е како поднастинат, кога ќе извлечам има зелени мрсулчиња (кога не е настинат воопшто не му го чистам со аспиратор). Е сега ми е страв да не претерувам со влечењето. Му го чистиме носето околу 3-4 пати во цел ден. Да намалам? Јас и маж ми имаме зезнати носеви па се ми е страв да не му направам штета со влечењето.

8. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    Se mislev da se javam do doltorkata ama tri saat i baska sram da ne dosagam pa pak tuka ke si prasam.Zatoa si se "imame"ovde neli?
    Kakata od vcera ni e epten malku zelenkasta ama skros tecna.Skros.Dali e loso toa?:(
    Plus mnogu napnuva i place dur napnuva i tesko kaka.

9. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Здраво мамички, сакам да прашам за ваши искуства со користење на кенгурче? Во план сум да набавам, синко слабо спие преку ден и сака да е постојано во друштво па не можам ништо работа да си потерам по дома. Како единствено решение гледам кенгурче. Некои не го препорачуваат за деца под 3 месеци, а синко е скоро два месеци. Ваши мислења?

10. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    Аспиратор за носето имав купено, ама не го употребував бидејќи на првиот преглед педијатарот ми кажа дека може да биде дувло на бактерии и многу е непријатно чувството кога така го чистиш за бебето. Ми препорача наместо со аспиратор носето да го чистам со масажа, прво да ставам физиолошки раствор во двете ноздри, па на носето ептен малку крема јекодерм или слично и да го масирам нежно од коренот на носот надоле 2-3 пати и навистина повеќето мрсулчиња излагаа, и освен тоа многу бргу научи сама да го дува носето. Кога еднаш и се случи при масажата да дувне сконта како може да си помогне.

На IveBrajan и galapce им се допаѓа ова.
  11. galapce

galapce Форумски идол

Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.805
    A da probas da mu pustas muzika a pokraj nego da stavis pernicka za da ima nesto vo blizina,moze ke go zalazi.Samo pretpazlivo stavena pernickata za da ne se navali vrz nego.
    I mene bas me interesiraat iskustva za kengurce samo ne veruvam deka ke mi se najde za rabotenje niz doma.

12. mamita83

mamita83 Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2014
    Пораки:
    355
    Допаѓања:
    426
    За столицата најпаметно консултирај се со доктор, мислам дека нетреба да биде течна, веројатно ќе ти препорача пробиотик.

На pilenka и galapce им се допаѓа ова.
  13. azelea

azelea Популарен член

Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.616
    Допаѓања:
    15.719
    @pilenka не се секирај,тоа со плачењето им е период,и мојава на почеток глас не пушташе кога ја бањав,после вториот месец наеднаш почна да плаче на секое бањање,па и зборувавме додека ја бањав,полека и сега еве нема гајле,шлапа лом ме прави.Во врска со купката и јас ја користам Еуцерин маслената купка и можам да ти кажам дека што и да ставиш исто ти е,таква и е кожата и кај нас е многу сува,па затоа ја мачкам со лосионот исто еуцерин така повеќе ставам и убаво ја масирам да упие и сега и е подобра

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  14. IveBrajan

IveBrajan Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јануари 2014
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    593
    Јас слушам различни муабети за тоа од кога може во кенгурче па затоа мој совет е: пробајте и видете како ќе се држи детето. Мој синко е 2 месеца и 20 дена па во кенгур супер му е, држи глава убаво и си разгледува. Само некако јас со кенгур не можам многу работи да завршам пошто не можам да се наведнам, не можам ништо околу шпорет итн. Пробајте :)

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bufi

Bufi Истакнат член

Се зачлени на:
    14 септември 2014
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    648
    Mamicki mi treba sovet od vas i iskustva.Moeto bebe e 3meseci, na doenje sme i imam mn problemi za zaspivanje! Preku den koga cica mi zaspiva vo race na pernica i taka moze da spie po 3-4saati, ako ja spustam vo krevetce vo ista sekunda se budi i place i ne saka da spie! navecer satan ista pesna....stom ke ja zaspijam vo race i resam da ja spustam vo krevetce vednas se budi i place, i taka po dva saati, mi se smacuva! Vcera strucno lice mi rece da ja ostavam vo krevetce sama da zaspiva ama kako!? kako e kaj vas? dali mislite deka ova ke se smeni za mesec -dva?

16. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    И мене ми се случувало истото, па кога ќе ми се успие на перница после доење, го оставам да спие на перницата, само внимавам убаво да заградам околу бидејќи лесно може да падне од неа. Меѓутоа не ти го препорачувам ова за ноќе, туку за преку ден кога си будна и можеш да го надгледуваш.

На Bufi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    804
    Kengurce mozes da koristis koga ke pocne samo da si go drzi glavceto jas maloto od dva mes go staviv a golemoto nakaj 3.5

18. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Кенгурче почнав сега да користам на 4 месеци. На почетокот чекав до првиот ортопедски преглед, за да ми кажат дека можело од одма. Ама многу работи по дома тешко дека би се завршиле. А за да одмориш раце, за до продавница или кратки релации е супер.

@Bufi преку ден е иста песна, или на перница заспива или во раце. Ретко кога ја оставав некаде да продолжи да спие. Купивме релаксатор клацкалка, па ја нишам и продолжува да спие (најчесто).

Навечер ја дојам лежечки и така заспива со цицање. Еднаш само не заспа, па сопругот ја зема во раце и ја заспа така.

На Bufi му/ѝ се допаѓа ова.
  19. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    I nie sme isti, zaspiva vo race, samo.sto sum pomialila seka e vo dlabok son ja stavam vobkrevetce i se budi vednas...a sega eve saat vreme.kako place,vreska,pretposavuvam toa se grcevitw

20. Kaffe

Kaffe Истакнат член

Се зачлени на:
    23 март 2015
    Пораки:
    549
    Допаѓања:
    663
    Син ми за два дена полни 6 месеци и сеуште го имаме тој проблем и преку ден од 30 минути нема повеќе спиено. За навечер го доам лежејки за кога ќе заспие само да се тргнам, но и тоа не е решение пред да заспие знае и по саат време да цица.