Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    од 4-5 наутро ни почнуваат журките, тогаш вришти.
    До 11-12ч.
    Потоа се исклучува, и ретко е будна, само за цицање.
    Сега од кога ја бањаме, пак е будна до кај 22ч и се надевам ќе заспие убаво.

На Sofi.ja и АнаМаријаД им се допаѓа ова.
  2. АнаМаријаД

АнаМаријаД Популарен член

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.704
    Допаѓања:
    4.531
    Јас денес немав време да јадам ни кафе да испијам. Сега седнувам кафе да пијам абе само што седнав слушам ваааа ете ти го од количка се јави,а само што го заспав :rofl:
    Ке видиме од утре каков ке е,ако му е скокот ке трае цела недела вака,со помин нека ми е :D
    Исто и мојот скроз ова што го напиша :D
    Скокот им подранува изгледа и на моево и на твоево,со лесно нека ни е,баш утре да видиме какви ке се.
    А јас се мислам или е скокот или забите нешто почнуваат да го нервираат,зошто му ставам гума во уста му ги чешкам непцата и убаво му е,а се тргнам плаче бара уште.

На Mumoftwo30, 1209 и Mravce им се допаѓа ова.
  3. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.704
    Допаѓања:
    4.531
    Мојот имаше ред навечер,бањање,јадење и заспивање. Завчера кога го заспав вечерта во 12 стана утредента во 11 сабајле без будење ноќта ич. Е од вчера нешто се изремети редот и еве го денес од 8 сабајле пишти вришти за се нешто,ке видиме до кога.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Да, мојов така почна. Се научи дека ако во таа позиција ја искористи тежината на главата со замав наназад, ќе му прекинат маките од tummy time. Па сеа со редење на стомак ние вежбаме две работи :D е до толку не сака на стомак, што се научи да се врти.

И кај мене не проверуваат кс ни па некои други параметри пред вакцина. Уствари овде и да си болен нема кс, не па здрав. А нема ни на приватно кај да се испита.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. kjofti4

kjofti4 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2012
    Пораки:
    992
    Допаѓања:
    3.584
    Бебево само на меше спие значи на грбче не иди во предвид, ја легнувам на страна и сама се врти на меше а е 2м значи не сум настана како човек..
    Нели е мн мало за на меше само да спие

6. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    10.468
    И кај мене нешто детево два дена има чудно негодување.
    Во принцип не можам да кажам дека скроз смени однесување, ама и двата дена кога ќе стане од подолгата попладневна дремка едно добар саат време е боже сачувај.
    Почнува од нигде никаде да вришти со засркнување и солзи ронење, не сака да чуе за цицање, ни во раце, ни да лежи. Почнав да се грижам да не ја боли нешто.
    Вчера успеав да ја залажам со шише, во сред вриштење и дадов да се напие две голтки и одма и подметнав града па продолжи.
    Денес пократко и траеше епизодата ама пак после истата дремка не сакаше да цица, па имавме малку подолго молење. После кога конечно прифати и се фрли со двете раце да ја држи градата и да цица ко да не видела (facepalm)

Ако ова е само предвесник за четвртиот скок што треба да почне за неколку дена, тешка работа ќе биде. Ме препоти ко со лав да се борев а тек допрва ќе почнува..

На Alishan30, 1209, Bubish26 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.233
    Тука се оди преку каса, ништо не ни плаќаме, во самата ординација се вади и крв и мокраќа и одма резултати, не знам оти немаат пракса да проверат.

8. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    3.212
    Договорени се сите изгледа. Се препотив. Последна дремка и беше накај 6 и се успивавме саат ипол за 20 мин да поспие. А 2 ипол саати имаше буден прозорец. Стана, ја избањавме и демек да цица накај 7ипол, тоа дерење, вриштење, никад така не плачела. Па о дадов шише едвај нешто испи, пола и остана. Па пак од ново вриштење. Си бљуцна 3 пати од напор. Давам цице нејќе да го види. У раце нејќе на кревет нејќе у количка нејќе. Како ја заспав господ знае. И секако уште 4,5 пати се разбуди па пак се презаспивавме. Да се спремам психички за ноќва...

На Alishan30, Giovanna, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.233
    Еее децава се чудо хахах вчера сите се фалевме како ни спијат долго бар еден ден се како што треба, за денес сите да се жалат дека им е хаос ден. Еве ви се приклучувам, невозможна е, она обично и кога плаче не е нешто претерано, си лежи на подлога по пола саат, денес само плачки, лежење никако, држење во раце и тоа попратено со плачки.

На Alishan30, Giovanna, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    21.431
    Да и главчето го носи наназад. Значи нема оставање веќе дур е буден ни за до вц. :o Он сака на стомаче, главчето ептен го дига. Ама ова со подигањето дур е на грб му е ново.

На Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  11. АнаМаријаД

Се зачлени на:
    15 март 2017
    Пораки:
    1.704
    Допаѓања:
    4.531
    Ми мириса на некој опасен скок дека ке имаат сите бебињава групно :lol:
    Со лесно нека ни е :D

На Alishan30, Giovanna, 1209 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Angi266

Angi266 Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јули 2022
    Пораки:
    365
    Допаѓања:
    330
    Бравос каков договор
    Вчера мислев неарна е цел ден што си преспиваше по два часа
    А денес, денес цел ден думкам и дали е спиена вкупно час и пол
    Полудев ни вака ни така не ја бива:D

На Alishan30, Giovanna, Thinkerbell. и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    И тука со упат од матичен не се плаќа за кс за деца до 1год ама црп не е вклучено.

14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.026
    Допаѓања:
    45.912
    Да не е жално за нас ќе се смеев:D Долга ноќ ќе биде изгледа кај сите, еве ме тепа по града со боксови и плаче како да го казнувам, а не да го хранам за да го одржам во живот:(

На Tess36, АнаМаријаД, Alishan30 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    3.212
    :rofl::rofl::rofl: Описов со хранењево он поинт

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Giovanna

Giovanna Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2011
    Пораки:
    2.044
    Допаѓања:
    10.468
    И кај мене почнаа некои нови движења и истото си го реков. Никако оставање веќе без надзор, особено не на пресоблекувална или во дневна на софа.
    Само на сред спална ја оставам или доле на игрална од кај што не може да падне.
    Пред некој ден какво нинџа движење направи во дневна, да не бев на едно метро од неа да изреагирам не знам следното што ќе беше. А ќе речеш мали се, не очекуваш, ама ете им шета газот :sweat:

На Bubish26, АнаМаријаД, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. gothchick

gothchick Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    1.598
    Допаѓања:
    1.840
    Јас дојдов да се пожалам. Дали е скок, дали се заби, дали е нешто трето не знам ама психички веќе едвај издржувам. Неколку пати пишав дека скрос сама ја чувам ни фамилија ни маж ми не се дома. Детево да сака цел ден во раце, цел ден занимации, ако ја легнам сака да седи, ако ја седнам сака да е во раце, ако е во раце сака да сум станата и да има некоја активност. Ако трепката од око не и е како што сака она одма вришти се дере. Се дере, не плаче. Се и е поинтересно него играчки, ако не и дадам пак кенка се лути.
    Спиењето…спиењето е ужасно се буди често, се буди со викање, плаче и спие, се дере и спие, и треба подолго време да заспие, сака да спие врз мене, ако не е врз мене и станам од креветот и од најдлабок сон станува и пишти. Ги чеша непцата и се нервира. Качуваше по 600-700гр на месец, сега цело кило, ама се буди и само млеко ја смирува, ни шушкање, ни вода, галење, клацлање, ништо.
    Влезена е во 5скок, пикот и е наредна недела, забите набабрени ама матична вика нема да има ништо уште две недели, примена рота и превенар. Жешко е а склетџика е од раѓање, се спарува под мишки а само дома под клима сме и боди по прерамки. Сака да јаде, обожава да јаде а прекинавме заради алергии ќе продолжиме 6+ месеци. Не знае уште да се преврти од стомак на грб тоа ја нервира и кратко и здосадува времето на меше, а ако ја легнам на грб одма се превртува на меше.
    Не знам каде терам, се надевам ќе се среди нешто да земам воздух, не физички, психички кризирам.

На Bubish26, Giovanna, АнаМаријаД и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Iris-1234

Iris-1234 Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2021
    Пораки:
    5.930
    Допаѓања:
    12.263
    5ти скок мене психички и физички ме поремети.
    Имаше моменти кога плачев ко мало дете од умор и напор.
    Едино што можам да ти кажам е дека ќе помина, само мораш да издржиш, па ќе си имаш ново бебенце што веќе многу ќе разбира и ќе биде супер расположено.
    Те гушкам и ти праќам сила:hug:

На gothchick, АнаМаријаД, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Малава се разбуди пред еден саат, расположена :?:, се смее со големиве, тешко мене, а ќе се спремавме за спиење,а се мислев ќе тера

На АнаМаријаД, Sofi.ja и Alishan30 им се допаѓа ова.
  20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Зошти плаче како да и го корни и распорува некој желудникот?
    Зоштоооо?
    Јас незнам вакво дерење, вриштење, како да ја тепа некој човече.
    Само да цица сака, ја ставив на 1 час од цицање, се поврати луѓе, па нонстоп бљуцка. Цуцла неќе, измолзено неќе. Полни пелени, какана е 3 пати денес, мочкана е 6 пати.
    Не ми е јасно ова.
    Сите можни дијагнози и ги извртев и дефинитивно си решив во мојата глава ќе ја носам на гастро:x
    Некоја рефлуксна болест ко да има, цица, завршува со цицање и се раскорнува од плачење.
    Неможам да доловам колку страшно изгледа.
    Ништо денес неможам да јадам, бидејќи ми е страв дека и од воздухот што го дишам, преку млекото на неа и смета:x

;(