Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Не правевме крвна слика никој не рече да правиме, до сега воопшто немаме направено. Добро ги поминавме вакцините, не качи темп, беше само кенкав во текот на денот..

На StormRider и 1209 им се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не ми се верува за советот со шеќер :|
    Као жолтицата иначе не поминува?
    Ама како и за сè што се даваат без врска совети, така и за ова.
    Педијатри даваат без врска совети како шеќеров во вода, покажуваат вежби иако тоа не е нивна работа, а не можам да разберам зошто и ортопеди даваат совет на здрави прави деца родителите да им прават вежби кога апсолутно нема потреба од нив. Башка што може штета да се направи. Па широк повој требало-не требало и да не редам.
    Многу различни совети, како да не учеле сите исто. Или како да останале во некое минато време.

Супер совети си добила.
    Мене фасцинантно ми беше да набљудувам како самиот сè си прави, како се подготвува за секоја фаза. Сè спонтано им доаѓа, баш знаат што прават и колкави им се можностите.
    Вода се почнува кога ќе почне со цврста храна.

Последна измена: 19 јули 2023
    На АнаМаријаД, Iris-1234, Lavender13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Моево пред да направи 5 почна да се врти и сега не може да го оставам нигде освен на земја:D

ауу па значи ние на најјакото сме затоа е ваков:worried: за 2 дена 25недели, а за 8 дена прави 6м:?:
    Знам дека скок се рачуна по термин а не по раѓање ама моево поише се совпаѓа од кога е роден отколку по термин:rofl:

4. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Пробај да не го пресоблекуваш ако не е многу мочкан, во темно давај му да јаде уште на првите звуци и не му збори ништо. Пробај на било кој начин да не го размрдуваш

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Јас почнав со бебелан сега сме на јана за бебе, на почеток ја превривав но многу бигор ми правеше сега така му ја давам. Таму пишува еден ден може свежа а после да се преврива јас ја трошам за ден и нешто ситно зошто е од 1литар. Но знам и мајки што даваат флаширана од други стандардни брендови

6. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Јас почнав од 4 хронолошки со лажиче да му давам зошто незнаев дали смеам, на 5 кога бевме на доктор ми рекоа дека може да давам 100/120мл во ден. Инаку на почетокот и кај мене не сакаше зошто водата ми беше на собна, а млекото топло. Кога почна да пие млеко на собна почна и вода.

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.355
    Допаѓања:
    119.401
    Да. Инфузија гликоза од аптека и со шприц да се дава на бебето.
    Кога лежев со син ми на болница за пневмонија до нас имаше новороденче со жолтица и венски му даваа гликоза :)

На DaftyCrafty, Ceneva и Iris-1234 им се допаѓа ова.
  8. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.636
    Јас давам една грчка вода, ми ја препорачаа во аптека со поголема pH вредност

9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    45.907
    Ама јас сепак мислам дека гликозата и шеќер не е исто кога се работи за бебе, мислам да во суштина и шеќерот е гликоза ама не здрава… што знам. На моево ми рекоа дека ќе му дадат глукоза ако не му се крене шеќерот, беше со низок, ама се работеше за гликоза во вена, шеќер во вода никој не ми рекол.А плус во млекото има гликоза, така примаат бебињата, па давање на шеќер ми е стварно глупост без никакво научно поткрепие. Нема веза, ете така и рекле докторите и не ми е јасно зошто, според мене(а и според многу други) не е правилно и јас не би дала.

На 0ли, Bella_Stella, Bubish26 и 2 други им се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.232
    Во Ад и во мајчино има доволоно вода онолку колку што му е потребно на бебе, додатна колочина на вода/чај не се дава на бебиња доколку не се почнати со цврста храна од причина што бубрезите не им се доволно развиени и така се преоптеретуваат, а ако дојде до оптеретување тогаш е многу лошо, затоа на Ад пишува колку вода смее да се даде и никако повеќе ( Н. ми беше првите 4 дена на Ад и ми потенцираа)
    Не знам оти педијатрите ја имаат таа пракса уште иако секаде во светов го трубат истото, како за водата така и за солта.
    Како нас ни давале, помина, да живи и здрави сме де ама медицината напредува. И мене мајка и свекрва ми трубат како нас ни давале манџи да јадеме од 5 месеци и тоа со запршка, а од 3 почвеле со цврста храна ама тоа е скроз погрешно, исто важи и со кравјото млеко.
    Пиело на некоја си таму од 6 месеци цело шише кравјо со плазма внатре.. советиве им се Боже ме сачувај.
    Ништо, ти најдобро си знаеш, ова го пишувам како еден совет и информација за понатаму да не продолжуваш со истото.

А за жолтица, па луѓе нели постојат терапии со лампи и така се лечи?

На 0ли, 1209, Bella_Stella и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.014
    Допаѓања:
    8.492
    Постојат лампи да, но моето дете немало потреба да го сончаат не бил многу жолт, а беше жолт 30 и кусур дена. А секаде пишува дека за 21 ден треба да се повлечи жотилото. И на болница ми рекоа за вода со шеќер да му давам, но јас не му давав се додека и патронажната и педијатарот не ми рекоја. И си реков сигурно така треба вистина кога сите исто ти велат. И ајде да кажам среќа голема па и моето дете не ни пиеше многу. Зошто после подој го нудев и ќе голтнеше два пати и ќе почнеше да плука. Да знаев за ова немаше да му нудам.
    А плус добив коментар таман ќе знаеш дали е убаво јаден, од патронажната. Ако пие гладен е (facepalm) ако ти одбива значи убаво е најаден.

12. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Кај нас многу помогна водата претходно каката од ад беше премногу густа и се мачеше, одкако почнав да му давам вода му е полесно и потечна е самата кака.

13. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Јас не знам ова докториве кога одат по конгреси, споделуваат искуства или само за сликање и шетање одат? Не знам како може толку назад да се со препоракиве. Чајче давај, вода по малце, широк повој уште на невидено обавезно, ад обавезно пошо совет за доење не знаат да дадат, не знам што да речам.

На LiquidLuna, Bubish26, Giovanna и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.445
    Допаѓања:
    18.694
    На мм му рекле за 10 дена

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    Kaj nas vozrasni ne ja pijat vodata od cesma a ne pa na malo bebe da mu davam. Ne e za pienje stvarno.

16. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    Na minatata kontrola mi kazaa po 2-3 lazicinja obavezno voda nekolku pati na den,na ad sme i nie,2 meseci e bebe.

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Се зачлени на:
    31 октомври 2022
    Пораки:
    237
    Допаѓања:
    155
    A rosata prevriena mora ili samo da se stopli moze?

18. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.736
    Допаѓања:
    21.427
    Братучетка ми е нутриционист и мајка на едногодишно бебе. Ми кажа дека полошо е да се дава превриена вода, отколку непревриена. За бебе што не јаде сеуште цврста храна ни едната ни другата не се добри, ама ми објасни дека со превривањето се активирала не знам каква состојка што е исклучително штетна за и така неразвиениот дигестивен систем.
    На крај пак муабетот е дека секој сам си одлучува. Ама греота е на денешно време кога ни се достапни релевантни имформации да се потпираме на препораки што се некоректни иако доаѓаат од доктори. Спомнав и претходно дека педијатарот на син ми ми рече да давам вода кога ќе стане многу жешко, ама јас не давам зошто сум се информирала дека не треба. Она генерално е супер доктор, ама јас одлучувам кој совет ќе го прифатам, кој не.

На LiquidLuna, Zumbulche, Bubish26 и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    3.212
    Леле мојата омилена тема, вода :D
    Ме напнаа сите зошто не сум давала вода жешко било, жедно било детето. Океј! (facepalm)

На LiquidLuna, Zumbulche, Bubish26 и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Зачинета со неколку капки лимон, за да е нутритивна со витамин ц. Ко во старите добри времиња! :D

На LiquidLuna и Thinkerbell. им се допаѓа ова.