Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.444
    Допаѓања:
    18.694
    На упатството на Новалак пишува водата да зоврие па да се олади и измеша. И јас се чудев зошто мора да зоврие па да ја ладиш до одредена/млака температура па да го подготвиш млекото.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  2. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Првата недела додека давав дохрана користев Hipp вода на која пишуваше дека нема потреба да се преврива. Многу поедноставно ми беше така :)

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.426
    Вода од чешма или флаширана? Стварно не знам што е правилно, што погрешно. Муабетот со братучетка ми тргна од препораката на матичната на син ми да му давам превриена вода кога ќе стане многу жешко. Тогаш она ми кажа пред дохрана никаква вода, податок што секако го знаев, ама особено ми потенцираше не превриена од чешма. Баш ќе ја прашам што точно се случува со таа вода кога ќе се преврие.

4. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Секој родител има право да верува на кого сака, мојот избор е на педијатар со преку 40 години работно искуство чии термини се потполнети многу време однапред кој вика дека треба да се дава вода.

На fana и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.426
    Нормално. Форумот е за споделување мислења, искуства и убедувања. Твое си е чии препораки ќе слушаш и како ќе си го растеш сопственото дете. За давање вода сама можеш да си прочиташ кога се дава и зошто не се дава до одредена возраст. Е сега ако си решила да си слушаш само доктор без дополнително да се потврдиш, тоа си е исто така твое право.

На 1209 и Bubish26 им се допаѓа ова.
  6. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Па незнам зошто воопшто некој ги носи децата на доктор, во денешно време се има на интернет да се прочита.

На fana, DaftyCrafty и LizzyGrant им се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.444
    Допаѓања:
    18.694
    Не е наведено. И јас бев во недоумица бидејќи првите денови дома дадов неколку пати АД. Кога дојде патронажната,ја прашав околу превривањето ми рече подобро е вода од чешма да превриеш.
    Screenshot_20230720_154914_Gallery.jpg

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.426
    Нема потреба од цинизам ако за одредени работи не делиме исто мислење. ;)

9. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Си ме сватила погрешно немав никаква лоша намера, јас поштувам туѓи искуства и да се поистоветуваш со истите, но сепак мислењето од доктор е тоа кое треба да се слуша.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Мајки имам потреба да бидам отсутна 3, 4 сати од дома. Е сега проблем е што бебе мое со шише и цуцли е скарано, го имам ова повеќе пати пишувано. Јаде кашички и цица, тоа е се.
    Сакам да ја оставам на баба и, а пред тоа да ја најадам и да цица, па да одам.
    Мислам дека е тоа подобра одлука него ли да ја влечкам со мене по жештиниве.
    Не би требало тоа време што ќе бидам отсутна да е многу без млекце. М?
    Ептен ми е поризично да ја носам на жешково со мене, зошто ќе бидам на отворено цело време.
    Ако почне да плаче ќе се вратам со трк.

11. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Јас не знам шо е тешко кога цел свет следи некоја препорака, да се прати истата и кај нас, од сите доктори.

Кога започна топлотниот бран тука, на сите можни медиуми, и печатени и телевизиски, имаше апел да не се дава вода на бебиња кои дојат. Дека секоја година со топлотните бранови во болниците се зголемува бројот на приеми предизвикани од вишок вода.
    Да можам да изберам дали ќе верувам на болници кои редовно вадат кадар кој е во трка за нобелова, и педијатри со 40 години искуство, погодете на кого би му верувала. Медицината оди напред, се прават истражувања константно, сега по најново ми стигна мејл од педијатрискиот центар дека не се препорачува воопшто пиење алкохол при доење, дека ни таа временска рамка од 2 часа не е доволна. Со прикачено истражување, со објаснување кои се ризиците итн. Па кој сака да си одлучи како ќе продолжи, битно информацијата ја имаш како достапна.

На Zumbulche, LiquidLuna, Tess36 и 5 други им се допаѓа ова.
  12. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.691
    Допаѓања:
    7.645
    Дали издржува 3-4 часа без јадење во твое присуство?
    Јас би рекла подобро да оставиш кашичка за ако огладне барем нешто да јаде во тоа време.

13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    45.903
    АД се спремамсо зовриена вода и мин 70 степени жешка, за да се убијат бајтериите во млекото, мене во Лондон ми рекоа со вода од чешма, а не флаширана оти таа има многу минерало кои бебето не може да ти процесира, јас давава така.
    А чиста вода плус не се дава оти АД има доволно количински колку што може бебе на одредена возраст да процесира.
    Мене ова ми е кажано од тамошен доктор и јас така правев, не знам колку е правилно ама според она што читав 99% посто сум сигурна дека е правилно.

На Bubish26 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  14. medena147

medena147 Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    1.263
    Допаѓања:
    1.886
    Мојава ни две секунди не седеше на стомак одма плачеше се плашев како со главчрто на 3.5 месеци сама почна да се врти од грб на стомак и си го држи главчето,не исистирај колку ќе сака толку види на тебе кога си легната на стомак кај тебе.

На Tess36 и Ceneva им се допаѓа ова.
  15. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Ако спие или сме излезени може да се случи да не побара јадење подолго. Исто и низ дома ако е во раце мислам дека би почекала да се вратам за да цица.
    А кашичка ќе оставам секако.

На Miss_S му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.013
    Допаѓања:
    8.488
    Не го форсирам, мал е, за една недела два месеци ќе правиме. Само се мислев дали е можно траума да му има останато од инекциите и затоа да не сака.

17. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    Не ги паметат инекциите толку мали, не се секирај

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    Доктори на Балканот.. и тие се тие генерации како што спомна, се останато е против вода давање ама секако секој за своето. Еве јас не верувам на доктор кој ќе препише антибиотик пред да испита крвна слика, мокрача и брис, ма ак сакал и 60г искуство да има, и како да му верувам за совети за вода? Па шо ако е педијатар, не значи дека за се е во право. Кој еден доктор надвор од Балкан ќе каже давај вода, ставај повој?
    Тој педијатар знае ли дека во мајчиното млеко и Ад има доволно вода? Тие две се единствените работи кои бебе треба да ги прима до 5-6 месеци, со нив гаси жед и глад.
    Кој како сака пак ќе повторам ама за шо вода кога си прима се шо му е потребно

На 1209, Bella_Stella, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.426
    Денес ни почнува четвртиот скок. Од ептен мирно бебенце ќе видиме во што ќе се претвори овие денови. Читав што може да очекувам, ама нели секое бебе своја приказна.. Денеска како да почнува sleep regression. Имавме некој ред на дремките и отприлика се знаеше кога и колку ќе спие, ама денес е мини хаос. Моментално има 4та дремка, претходните три траеа се на се 40-45 мин што ич не е типично за него, знае да си завлече 2+ саати. Какви се вашите искуства со овој скок? Некои tips & tricks или лотарија е? :D

На Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  20. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Малиот има 6 за некој ден Да ја послушав докторката зошто и верувам. Кај моето дете водата се покажа многу позитивно, се кака полесно и ќе продолжам да ја давам. Како што кажав секој си одговара за своето дете никого не осудувам, некој може ќе ја слуша свекрвата, некој може ќе чита статии од странство, некој ќе дава зеленчук некој овошје а некој може ќе се одлучи и за тропско, некој не го ни вакцинира детето, со повој без али се тоа си е негово. @Lavender13

На Lavender13 му/ѝ се допаѓа ова.