@Lavender13 се сакам да те прашам. Кои се последните истражувања околу алкохол за време на доење што спомна? Има некаде да се прочита нешто за тоа истражување што ви го испратиле? Баш ме интересираат деталите. Излегува дека сепак се излачува во млекото и покрај поминат временски период или влијае негативно врз продукцијата на млеко?
Да, во јуни беа презентирани новите Nordic nutrition recommendations 2023, во суштина збирка на препораки за исхрана во нордиските земји базирана на научно истражување во последниве 5 години. Можеш да го изгуглаш како NNR2023. Во препораките за доење, при првата презентација во мај, имаше пасус дека се менува препораката од 2012 за одобрување повремено пиење при доење и нова препорака е да се апстинира тотално од алкохол при доење. Искрено ова поттикна голема научна дебата, препораката ја повлекоа со решение дека секоја земја ќе си одлучи сама за себе. Во мејлот што нас ни го пратија пишува вака: “The previously criticized advice that breastfeeding should completely abstain from alcohol is deleted as it is not possible to rule out risks for the child. But the scientific world is divided. According to some, the proposal was unscientific and backward-looking, while others believe that some research suggests that young children have no way of getting rid of the alcohol they ingest through breast milk. There is insufficient evidence to establish a separate recommendation for breastfeeding women. Therefore, the recommendations for breastfeeding women are the same as for the adult population in general”. Не влијае негативно на продукцијата на млеко, но не може ни да се докаже дека не влијае негативно врз детето.
Фала ти, го најдов баш ќе прочитам и за препораките околу исхраната ме интересира како е кај вас. Вака од блиц ми се свиѓа како е напишано. Опсежно ама гледам конкретни објаснувања, референци, визуелизација.
Изгледа денес почна скокот на појако, цел ден не сака да спие а на градата се тегни. Сега заспа се надевам нема да биде само пола саат. Легнувам и јас зошто го поминав денот до креветче да го нишам, и се шетав низ куќа како улава, исправен дасо да може да разгледува. Се надевам нема многу да трае. Добра ноќ мамасити се читаме
За недела дена е 3м, веќе со денови цица заспиена вака плаче се влече хорор. Инаку многу се лигави, за заби нели е рано? Сака кога и ги допирам непцата и рацете и се нон стоп во уста.
Исто е и кај нас, моето е 3++. Цицањето најчесто ни е кратка хорор приказна. Пет минути цица смирено и после почнува хаос. Многу често после доењето се осеќам како со лав да сум се борела. За заби не мора да значи дека е рано, познавам деца што извадиле на 3 месеци.
Второ дете ми е, ама со првото немав мака. Ова е лудило, за грчеви не помага ништо, доењето е мачно, а кога плаче тоа е без престан и до засипнување.
Тоа е, доказ дека сите деца си се своја приказна иако ете ти си и со искуство и сѐ. Моето среќа е што не плаче, па така се тешам дека може да е и полошо. Не им е лесно и на нив, поминуваат низ голем развој и им доаѓа премногу па се рефлектира на цицање, спиење, расположение. Нека се живи и здрави, наше е да издржиме женски.
Нормално ли е толку многу да се поти бебе? Дури и лошо и мириса косичката, утоп и е константно доле позади. Се бањаме секој ден, плус два-три пати во тек на ден миеме раце, лице, ноџиња, газе и детево пак ми е како живо небањато. Цело време летово е гола, или само боди на прерамки или ништо освен пелена. Стварно не знам што да направам.
Мајки, бебево има еден месец. Дали некој се соочил со вакво лице? Дали би можело да е од жешково и од потење?
Бетер беше повеќе од месец дена мојата и се појавија недела дена после раѓање, и други членки ја имаја истата "мака" доечки акни се викаат и се чистат бебињата од хормоните на мајката. Ние ги ублажувме со едно масло за бањање ама чим не ја бањавме со тоа одма и излегуваа, послњ магично се повлекоа.
Кое масло го зедовте мајка? По препорака на педијатар или на своја рака? Би сакала да му ги третирам со нешто.
Овие два дена бебе е старото наше бебче, си спие на два пати по саат-саат и пол ама единствени ако ја успијам на спална со цицање и да станаѓ после тоа, сака да спие на страна или на меше, страв ми е дење така иако ја надгледуваме амаа ептен ми е на мисла.. спиет и вашите толку мали така? Ако фатам да ја преместам во креветче на грб ќе се разбуди и после пискотници, а ноќе нема гајле си спие како што треба
Дали даваш Д витамин? Колку што знам јас од недостаток на д витамин повеќе се потат.. нека каже друга мајка, моево само кога цица во раце се поти @Bubish26 моето од ептен мало спиеше на стомак, си го вртеше главчето убаво и го ставав јас намерно на меше зошо само така мирно ми спиеше.. и од кога почна да се врти сам цело време на страна спие
Мајки има ли овде некој кај бебчето рефлукс/бљуцкање? Да прашам душечето колку одприлика го подигавте?
Моето е прематурче со поголем ризик од рефлукс во болница ни рекоа подолго да се држи исправено, а за душекот на 45 степени под него да ставиш ќебе и да му направиш од тетра гнездо за да не се лизга. Или поедноставно се продаваат такви перници под агол