Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Giovanna

Giovanna Популарен член

@Lavender13 се сакам да те прашам. Кои се последните истражувања околу алкохол за време на доење што спомна? Има некаде да се прочита нешто за тоа истражување што ви го испратиле? Баш ме интересираат деталите.
    Излегува дека сепак се излачува во млекото и покрај поминат временски период или влијае негативно врз продукцијата на млеко?

2. Lavender13

Lavender13 Популарен член

Да, во јуни беа презентирани новите
    Nordic nutrition recommendations 2023, во суштина збирка на препораки за исхрана во нордиските земји базирана на научно истражување во последниве 5 години. Можеш да го изгуглаш како NNR2023.
    Во препораките за доење, при првата презентација во мај, имаше пасус дека се менува препораката од 2012 за одобрување повремено пиење при доење и нова препорака е да се апстинира тотално од алкохол при доење.
    Искрено ова поттикна голема научна дебата, препораката ја повлекоа со решение дека секоја земја ќе си одлучи сама за себе.
    Во мејлот што нас ни го пратија пишува вака:
    “The previously criticized advice that breastfeeding should completely abstain from alcohol is deleted as it is not possible to rule out risks for the child.

But the scientific world is divided. According to some, the proposal was unscientific and backward-looking, while others believe that some research suggests that young children have no way of getting rid of the alcohol they ingest through breast milk.
    There is insufficient evidence to establish a separate recommendation for breastfeeding women. Therefore, the recommendations for breastfeeding women are the same as for the adult population in general”.

Не влијае негативно на продукцијата на млеко, но не може ни да се докаже дека не влијае негативно врз детето.

Enci201, Alishan30, Rtulka and 4 others like this.
  3. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Мајки која беше сега скоро со кандида на дојки?
    Како се манифестира,кои се симптомите?

4. Giovanna

Giovanna Популарен член

Фала ти, го најдов баш ќе прочитам и за препораките околу исхраната ме интересира како е кај вас.
    Вака од блиц ми се свиѓа како е напишано. Опсежно ама гледам конкретни објаснувања, референци, визуелизација.

Lavender13 likes this.
  5. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Изгледа денес почна скокот на појако, цел ден не сака да спие а на градата се тегни. Сега заспа се надевам нема да биде само пола саат. Легнувам и јас зошто го поминав денот до креветче да го нишам, и се шетав низ куќа како улава, исправен дасо да може да разгледува. Се надевам нема многу да трае.
    Добра ноќ мамасити се читаме :hug::l:

6. dushiche

dushiche Популарен член

За недела дена е 3м, веќе со денови цица заспиена вака плаче се влече хорор. Инаку многу се лигави, за заби нели е рано? Сака кога и ги допирам непцата и рацете и се нон стоп во уста.

7. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Исто е и кај нас, моето е 3++. Цицањето најчесто ни е кратка хорор приказна. :whew: Пет минути цица смирено и после почнува хаос. Многу често после доењето се осеќам како со лав да сум се борела. :rofl:
    За заби не мора да значи дека е рано, познавам деца што извадиле на 3 месеци.

1209 likes this.
  8. dushiche

dushiche Популарен член

Второ дете ми е, ама со првото немав мака. Ова е лудило, за грчеви не помага ништо, доењето е мачно, а кога плаче тоа е без престан и до засипнување.

9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Тоа е, доказ дека сите деца си се своја приказна иако ете ти си и со искуство и сѐ. Моето среќа е што не плаче, па така се тешам дека може да е и полошо.
    Не им е лесно и на нив, поминуваат низ голем развој и им доаѓа премногу па се рефлектира на цицање, спиење, расположение. Нека се живи и здрави, наше е да издржиме женски. :)

*malenavolena*87 and Lavender13 like this.
  10. dushiche

dushiche Популарен член

Токму така, само да се живи и здрави а наше е да издржиме.

Bella_Stella likes this.
  11. Tess36

Tess36 Истакнат член

Нормално ли е толку многу да се поти бебе? Дури и лошо и мириса косичката, утоп и е константно доле позади. Се бањаме секој ден, плус два-три пати во тек на ден миеме раце, лице, ноџиња, газе и детево пак ми е како живо небањато. Цело време летово е гола, или само боди на прерамки или ништо освен пелена. Стварно не знам што да направам.

12. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Мајки, бебево има еден месец. Дали некој се соочил со вакво лице? Дали би можело да е од жешково и од потење?

Attached Files:

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Бетер беше повеќе од месец дена мојата и се појавија недела дена после раѓање, и други членки ја имаја истата "мака" доечки акни се викаат и се чистат бебињата од хормоните на мајката. Ние ги ублажувме со едно масло за бањање ама чим не ја бањавме со тоа одма и излегуваа, послњ магично се повлекоа.

Giiirl23 likes this.
  14. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Кое масло го зедовте мајка? По препорака на педијатар или на своја рака? Би сакала да му ги третирам со нешто.

15. StormRider

StormRider Истакнат член

Благодарам

16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Овие два дена бебе е старото наше бебче, си спие на два пати по саат-саат и пол ама единствени ако ја успијам на спална со цицање и да станаѓ после тоа, сака да спие на страна или на меше, страв ми е дење така иако ја надгледуваме амаа ептен ми е на мисла.. спиет и вашите толку мали така? Ако фатам да ја преместам во креветче на грб ќе се разбуди и после пискотници, а ноќе нема гајле си спие како што треба

17. Lavender13

Lavender13 Популарен член

Мојот цело време спие на страна, само во количка спие на грб.

18. NNK19

NNK19 Популарен член

Дали даваш Д витамин? Колку што знам јас од недостаток на д витамин повеќе се потат.. нека каже друга мајка, моево само кога цица во раце се поти :)

@Bubish26 моето од ептен мало спиеше на стомак, си го вртеше главчето убаво и го ставав јас намерно на меше зошо само така мирно ми спиеше.. и од кога почна да се врти сам цело време на страна спие:D

Bubish26 and Tess36 like this.
  19. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Мајки има ли овде некој кај бебчето рефлукс/бљуцкање?
    Да прашам душечето колку одприлика го подигавте?

20. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Моето е прематурче со поголем ризик од рефлукс во болница ни рекоа подолго да се држи исправено, а за душекот на 45 степени под него да ставиш ќебе и да му направиш од тетра гнездо за да не се лизга. Или поедноставно се продаваат такви перници под агол

Cence and Alishan30 like this.