Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. 1209

1209 Форумски идол

И моево беше и по тело и по лице, вака баш ама му поминаа после 40те дена, ти можеш за секој случај со чаша да налегнеш на нив, ако исчезнат од надворешен фактор се и ќе поминат, ако не исчезнат под стаклото од чашата се од внатрешно нешто и подобро доктор да го види. Колку е старо бебето? Јас сепак мислам дека е комбинација жешко време и хормонски акни.

Sofi.ja likes this.
  2. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Бебето има 20 дена.

3. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Na sekoj saat jade neznam,i koga jade se trese celo ne se smiruva. Mozebi sme vo skok.

Ako moze da presmeta nekoj?
    Termin na 15.06,rodeno na 21.05

4. 1209

1209 Форумски идол

Од тоа се акните, мислам дека нема бебе кое не ги поминува овие промени на кожата, барем според темава на почетокот сите се пожаливме за нив.
    Се чисти организмот, треба време да се навикне на надворешна средина, прашинка, омекнивачи, па и ние ги фаќаме цело време, реално не можеш да миеш раце на секое држење, а и не треба за да стекнува имунитет, плус жешково не прави услуга. Можеш да го мачкаш со тоа што ти предложија ама од мене искуство да не ги мачкаш, само да чекаш. Јас кога почнав да ги мачкам повеќе му излегуваа, потоа ги оставив и се исчистија после 40 дена, сега е чист и бел :)

Sofi.ja likes this.
  5. 1209

1209 Форумски идол

Може е прв скок ама реално ако е на доење првите 3м ќе јаде на секој саат и не е нешто ненормално, ако е на адаптирано, не треба да се дава на саат, оти уште не му е сварено од предходно хранење, треба мин на 2,5 саати, не значи дека е гладно секогаш , пробај со цуцла, а ако е на доење давај му колку сака, уште се учи, може нема сила да си влече убаво, ама ќе се научи.

0ли, Misskirova and Mila_Mia like this.
  6. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Na AD mleko sme. Ni cucla saka ni nisto place se korne. Se nadevam za brzo ke pomine.

M♡m likes this.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Ние првата недела во болница не можевме да се научиме како да се храниме искрено, бебе нон-стоп бараше и нон-стоп плачеше гладно, додека не ни покажаа како да го храниме правилно. Може веќе треба да му накачиш доза па затоа да бара нон-стоп. Реално на АД не треба да бара така, ама може има грчеви па храната му е утеха. Првиот месец е релативно тежок додека се воспостави правилна рутина, вака прави откога е роден или ново е сега? Колку мл му даваш и во која позиција го храниш?

Last edited: Jul 25, 2023
    Mila_Mia likes this.
  8. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Sega pred 3-4 dena pocna vaka. Inaku piese po 120 ml na 2 saati,nekogas na 3 saati po 150 ml piese. Malku e potkrenato (okolu 30 stepeni kako sto ni kaza maticnata).

9. 1209

1209 Форумски идол

Епа тогаш скокот е, бара почесто, се случуваше и кај моето и баш тогаш уствари научи да цица оти не можев да давам толку често АД, а он како нон-стоп гладен да беше, пробај да му даваш по помалце ама почесто, може ќе запали, инаку мене за хранење најдобро ми се покажа легнат на страна на перница кај мене на нозе, а нозете свиткани во колената, така не му се истура ништо од устата и знам дека испива до крај и дека не му отишло пола во шија, вака ми предложи бабицата да го хранам откако де пожалив дека е многу немирен кога го држам во раце, вака ем често заспива, ем полесно е на рацете и плус знам дека е најаден.
    Пробај и тоа, некои финтички вака додека помине скокот, ќе потрае ова некој ден и ќе биде добар после, само пробај да не даваш пречесто АД, некако залажувај го барем малце време да го одложиш, ама ако е гладен не го мачи, давај му по помалце ама често или пробај 150 на секој оброк, моето на 2м пише по 150, може 120 не му стигнува, пример на 2,5 саати по 150.

Mila_Mia likes this.
  10. Mila_Mia

Mila_Mia Истакнат член

Ti blagodaram:inlove::inlove:

1209 likes this.
  11. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Проверив мокрача на бебе случајно и испадна леукоцити 2+. Матичниов вика има инфекција да давам пет дена антибиотик.
    Во лабораторија ми рекоа нормално е кај бебе да се толку.
    Сега не знам дали да почнам со антибиотик, бебе нема никаков симптом, нема покачена тт, весела е, си игра, мочка нормално. Што мислите? Сте проверувале урина кај бебе?

12. 0ли

0ли Форумски идол

Јас би правела и уринокултура пред да дадам антибиотик.

Lina-Detelina likes this.
  13. Cence

Cence Популарен член

Мајка, можеби глупаво прашање..

Ме интересира на кој начин се проверува урина кај бебе?

14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Нели има секакви производи што пишува без лактоза? Јас такви земам од секогаш, кашкавал, павлака за горвење, за млеко знам во Mc Donalnads прашуваат за кафе млеко со или без лактоза. Или ни такви не смее? Оти кашкавалон ја шо го зеам не е растителен, на растителните мора да пишува Vegge, сум пробала и ужасен е.

15. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Ке упаднам у муабетот. Има кесички во аптека специјални за собирање мокрача кај бебиња. Е сега се лепи ли, како тоа не знам, нека каже членката :)
    И ја носиш во лаб како и за нас возрасните ;)

Cence likes this.
  16. Iris-1234

Iris-1234 Форумски идол

Ти одговори @Ceneva. Се лепи ќесичката и ја затвораш пеленката и чекаш да ја се помочка бебето. Потоа ја вадиш и ја носиш в лабораторија.

Cence and Bubish26 like this.
  17. Lavender13

Lavender13 Популарен член

Не смее ни такви, тие производи се само прочистени од лактоза, а сеуште го имаат млечниот протеин. Треба да бараш растителни алтернативи, значи млеко од овес/бадем/кокос/соја итн.

Giovanna and Bubish26 like this.
  18. sencuk

sencuk Истакнат член

Majki ni se pojavi belo na jazikot kako naslaga i ni rekoa so nistatin kapki deka ke se sredi...maz mi gi zema od apteka,tamu mu gi razredile i napisale 3*15...do sega dva pati i davam so lazicka po 15 kapki izmegi doenje no za nepolna minuta gi povraka kapkite i plus mlekoto sto veke go ispila...kako da i gi davam,da pribam na tri pati po 5 kapki,nezz sto da pravam a sigurna sum deka ja boli jaziceto i zal mi e

19. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Веќе ти одговориле. Со кесичка од аптека.

Cence likes this.
  20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Треба да го чистиш јазичето со нив, не да ги пие.
    На газа стави малку нистатин и со неа помини го јазичето, или ако не ти е така згодно можеш на ушалка неколку капки и после помини ги белите наслаги.