Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. najjacha

najjacha Истакнат член

Се зачлени на:
    30 април 2018
    Пораки:
    769
    Допаѓања:
    586
    Добро утро мајки,
    Вчера син ми имаше 37,2 -37,5 (во тој интервал) температура и ја држеше 6/7 часа. Ноќеска качи до 38, дадовме працетамол 2,5мл, ја спушти па еве сега после 6 часа пак крена 37,7 дадов 2,5 мл парацетамол. Во меѓувреме 2 пати туширано со млака вода, не помага ништо за намалување освен парацетамол. Дали има потреба од нешто дополнително? Утре секако ќе го носам на педијатар, ако треба ќе правиме и крвна слика… не знам од кај температурава, прв пат ми качува. 6 месеци е немаме извадено ниедно забче се уште, а непцата не се ни отечени многу. Не му солзат очите, не кива, малку поткашлува…

2. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.408
    Допаѓања:
    77.715
    Мајка за бебиња 37.7 не е висока температура и не се дава одма се остава организмот да се избори. Расоблечи бебе, нека пие течности, олади соба ако е топло. Секако посети лекар да проверите.

На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Тука викаат дека до 37,5 е нормална температура за бебиња, бидејќи побавно испуштаат топлина од нас, таква им е терморегулацијата на почеток. Се над 38 се рачува веќе како температура.
    Секако види на педијатар, но мислам дека на тие вредности нема потреба од парацетамол.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Расоблечи го бебето, ако треба и само по пелена држи го. Туширај, глава немој да водениш.
    Не е 37,7 температура за Парацетамол. Знам дека те фаќа паника и затоа си дала, но немало потреба.

5. Mravce

Mravce Популарен член

Се зачлени на:
    11 март 2012
    Пораки:
    628
    Допаѓања:
    805
    Расоблечи го бебето, стави го во када или коритце да поседи малку, нуди повеќе течности и прати го бебето, може да е запче може да е некое вирусче, знам дека е паника на прва температура, ама ќе помине. Не е висока 37.7 може и да е претоплено, ако му се ладни рачиња и ноџиња да знаеш дека тогаш качува.

На najjacha му/ѝ се допаѓа ова.
  6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.002
    Допаѓања:
    45.807
    Луѓе сеа зборам со другарките, и они ми кажуваат дека цело време ги ставаат нивните на земја, јас моето го ставам на меше и грб ама на спална не на тврдо, главата си ја држи, се напнува и за седење ама уште не се врти не ни дава знаци за вртење, 3 плус 2 недели е. Јас изгледа грешев што не го ставав, дали направив беља со детето.

7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.428
    Допаѓања:
    18.667
    Јас од 3ти месец го ставав на под, и тоа се погоди јануари сред зима.
    Послав прво ќебе,потоа подлога. Кога се затопли само подлога имаше.
    Не ти е доцна, почни да го ставаш,ставај му играчки,занимавај го.

8. no name5

no name5 Популарен член

Се зачлени на:
    5 јули 2018
    Пораки:
    887
    Допаѓања:
    1.100
    Од кога почнавте да користете релаксатор за бебињата?

9. Greenturtle

Greenturtle Активен член

Се зачлени на:
    16 септември 2022
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    24
    Ич да не се секираш, јас моето неколку пати само го имав ставено на тврдо, на меше не сакаше воопшто, го ставав еднаш дневно, некогаш ниту еднаш, главата едвај 5 секунди ја држеше крената, па магично на 4 месеци почна да се врти и да се крева на спална. Сега не можам да го застанам, дури и спиење само на страна или на меше сака. Откако почна да се врти го ставам на тврдо секој ден. Едноставно им треба повеќе сила за да се вртат и да се кренат.

10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Не си направила беља, но почни да го ставаш на под и на грб и на меше, со играчки може да го занимаваш.

11. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    3.659
    Допаѓања:
    7.582
    Не е доцна. Моево дека зимско, па и ладен под цело време во креветче и на гарнитура беше. Тек после 3++ почнавме повеќе на земја т.е на подлога. Во бејби џим повремено. Прво почнав на бејби џим да ставам во долниот дел играчки, не само висечките, па почна да се занимава со нив. А на подлогата тврда па може и цел месец и требаше и повеќе да почне да се врти по играчки. Сеуште не е љубител на лежење на меше.

Нашиот е 0+ , така да од сам старт само што стасавме од болница.

На no name5 и 1209 им се допаѓа ова.
  12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.721
    Допаѓања:
    21.407
    Никаква беља не си направила. И јас го ставам цело време на кревет, душекот е тврд. Главата ептен си ја држи, а пред некој ден се обрна од меше на грб. Исто цел се витка за од грб на меше да се обрне, ама уште не успеал.

13. Telenovela00

Telenovela00 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    163
    Допаѓања:
    421
    Promenivme sredina novi lugje, klima i slicno. Sin mi e 6 meseci i poslednive nekolku dena cudno se odnesuva. Racinjata gi drzi stisnati i kako da gi trese. Koga ke mu dadam nekoja igracka porano ja zemase direktno a sega se zatresuva so dvete racinja. Isto primetiv deka i pomalku se smee. Zagrizena sum. Daj boze da e samo panika.

14. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.721
    Допаѓања:
    21.407
    До колку денови е ‘нормално’ за доено бебе да не кака? Денес му е петти ден. :| Само испушта гасови, мешето не му е тврдо..

15. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Мене ми кажаа дека до три дена може да се случува, после третиот со чепче нешто, па јас кај моето не дозволувам повеќе од три дена

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  16. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Јас знам дека една недела се толерира. Така матичната ни кажа.
    Кај мене функционираат многу вежбите за колкови, кружни движења, буткање на коленцата кон стомакот.
    И ортопедот ни кажа дека таа вежба е супер и за перисталтиката.

На Luminary, Bebence29 и Bella_Stella им се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.210
    Ништо страшно, ако имаш подлога, почни да го ставаш долу ако немате, купете и интересно ќе му е, моето лежи по пола саат се занимава, најубаво е на под, не ти требит никакви помагала, ни дупак ни ништо, мене на поклон ми дадоја така си остана, долу ќе си вежба како треба само.

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.210
    До 7 дена на доени деца. Проба ли сливи да јадеш? Вежби? Знам со топломерче во газе дека помага, не сум пробала ама знам дека така ги олеснуваат. Крајно е со чепче

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.721
    Допаѓања:
    21.407
    Да не ви реплицирам поединечно. Ова го најдов. Веројатно е така како што пишува, зошто нема запек, не се жали и цело време бара да јаде. Во интензивен раст е периодов, за 12 дена полни 4 месеци и веројатно целото млекце го искористува. Не сум за чепчиња, особено не после 3 дена. Ќе почекам уште неколку денови, ќе правам се што треба, па ако и тогаш не бива ќе провоцирам со чепче. Засега не планирам.

Прикачени фајлови:

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Да јас правам со топломерче и масло за да влезе нормално, помага