Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    8.470
    Кога се мачи го земам, затоа реков на прсти се брои. И знам дека се менуваат. Јас пишав како е сега. А како ќе менува ке се бараат начини ако се може нормално. Тоа очекувам во скоковите да се дешава.
    А за твоето кога ке помине скокот ке видиш дека ке се врати во нормала. Тие памтат. Барем со внука ми беше така . Муабетот ми беше дур се може ке бирам да го заспивам во креветче и пола саат ако треба а не во раце за 5 мин, како што пиша членката за коментарите на нејзините другарки дека многу се замарала. Тоа замарање ке се исплати на долгорочно. Зошто сега знае да не се предава по пола саат и седам до креветче а знам на раце дека ке ми заспие одма ( испробано ), но не го бирам тој начин дур можам.
    Мојот коментар беше конкретно за коментарот на другарките.

2. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.354
    Допаѓања:
    2.136
    По боди спие непокриен и дење и ноќе. Ако го покријам се разбудува.
    Бабите игнорирај ги. Гледај на децата како им одговара :)

На Tess36 и 1209 им се допаѓа ова.
  3. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    И јас сум од тие што не нишаат. Со дијагнози сум, имам сколиоза и кифоза и нема шанси да заспивам на тој начин и истото би го пишала. Не би мислела лошо, не би се однесувало на некоја мајка што ниша и не би имала намера да се нервира некоја што ме чита додека се обидува да го заспие своето бебе нишајќи.
    Секогаш ќе одберам заспивање на цицка отколку нишање, токму за да си го штедам грбот, морам така. Пукнувачка е и да лежиш цел ден затоа што не заспива ако не му е цице во уста и така заспива. Не е полесно од нишање, од друг аспект е отров тешко.

Не се нервирајте, скоковите и онака ни тренираат живци :)

Бројам денови, едвај чекам да помине скоков :drunk:

Последна измена: 1 август 2023
    На Giovanna, Bella_Stella, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Lina-Detelina

Lina-Detelina Популарен член

Се зачлени на:
    20 мај 2020
    Пораки:
    1.294
    Допаѓања:
    1.151
    Се јавија за трети дози вакцини. Другиот ден после вакцината полни 6 месеци. Може така?

5. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.002
    Допаѓања:
    45.807
    @Bella_Stella моево откако е во скок секое станување му е со вриштење додека не отвори очи, дури и го викам по име, го галам, му зборам за да се разбуди оти плаче во некој полу сон и како да не може да се разбуди. Штом ќе успее очи да отвори одма се смее. Пред скокот секогаш радосен се будеше. Инаку и моево сака многу да јаде, чинам од 24ч моето 20 е на града. Ноќта околу 4 обавезно се буди и се тресе дури додека да ја најде градата, мислиш не јаден кој знае колку, а јадел во 12.

Нам заспивањето ни е процедури и надвор од скок, а не пак сега. Детето не си е по спиење како мама е:D Јас морам да го нишкам или да спие на цицање оти онака никад сам нема да заспие, па тоа свивање, па тоа кенкање, драмење. Не дека не сакам да му ставам рутина за спиење, ама ја искрено сметам дека е уште мал. Сакам сега да си спие кога му се спие, не сакам по секоја цена да го држам буден, па на прво кенкање или зацрвенување очи го успивам.
    Денески спие или на кревет ама со некој до него или врз мене( јас сакам врз мене да спие) ем се одморувам, ем некако ни е поврзување, а реално така и најдолго спие.
    Навечер најчесто накај 10 заспива цврсто, пред тоа де штрека, буди итн.
    Ќе видам после скокот како ќе е , ама за сега немаме ред и може грешам ама ми одговара за сега ваквиот начин на функционирање.

На mal.ecka, Giovanna, 0ли и 3 други им се допаѓа ова.
  6. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.428
    Допаѓања:
    18.665
    Во однос на покривањето,моето дење ноќе спие или по боди или по ромпер,покриен со тетра,или на ноџиња или само на меше.
    Така и не советуваше педијатарот доволно е само околу половина да е покриен.
    Јас го покривам од страв заради климата бидејќи некогаш ја пуштаме навечер,инаку и он прета и се буди кога ќе го покријам.

На 0ли и 1209 им се допаѓа ова.
  7. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    Да не те разочарам,ќерка ми и на 2 ипол години уште се буди,на прсти се бројат денови кога преспала цела ноќ без будење.Секое дете своја приказна.

8. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    10.546
    Мајки како ги издржавте првите 40 дена, како зомби сум, се ми е рутина цицка нишкање, пелени, двса саати поминале плачење, пак пелена нишкање цицка ...:D
    @Alishan30 и другите мами чии бебиња имаат грчеви, пијјте го чајот и јадете го кимот што го варите чајот, јас ставам лажиче и пол ким во 250мл вода и го јадам кимот сосе водата. Кај бебе помогна многу се намалија грчеви.
    Иначе бебево мое нема шанси само да заспие во креветче, нишкам и на цицка само така :)

На sencuk, Asja, 0ли и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.428
    Допаѓања:
    18.665
    Мајка ти ептен се држиш до традиционалното само дома до 40?
    Јас имам и речиси 4г батко,невозможно е само дома да се седи :) а и јас би полудела ако не излезам,не се издржува.
    Навечер кога ќе залади излегуваме на прошетка, а неколку пати бевме и до кај мајка ми. Она е нон стоп со нас,доаѓа кај нас ни помага. Со други луѓе не го мешаме,за тоа ќе се држиме до 40(следната сабота:party: ).

На 1209 и Viveki им се допаѓа ова.
  10. Zumbulche

Zumbulche Истакнат член

Се зачлени на:
    7 април 2021
    Пораки:
    501
    Допаѓања:
    1.810
    Првите 3 месеци ќе ти бидат се истата рутина,разлика ќе осетиш после 3тиот месец,бебе ќе седи повеќе будно,ќе се смее,ќе разгледува ама ќе бара и повеќе внимание,добро е што како растат може да имаат поцврст сон,но сепак секој е различен.
    За зомби уште од ќерка ми немам се повратено ,еве ја 2 ипол години,и си продолжувам и со бебе:sweat:Чекам да пораснат па да дојде време за мајка(fingers)
    * Ако мислиш буквално за 40 дена ,со бебе шетаме од 3ти ден,потребна е прошетка и за тебе и за нив.

На Sofi.ja, Viveki и Bubish26 им се допаѓа ова.
  11. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    10.546
    Искачам до продавница и до аптека и тоа ми е журка последниве 3 недели :D :D исто мајка ми доаѓа па кога е она тука навечер со мм ќе свртиме 10 мин низ маало и толку. Ајјде вие уште малце и поминаа 40 дена :inlove: ние уште 2 и пол недели имаме :drunk:

На sencuk, Alishan30 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  12. Viveki

Viveki Истакнат член

Се зачлени на:
    22 ноември 2022
    Пораки:
    1.492
    Допаѓања:
    10.546
    Нека се живи и здрави само, на нас мајките тоа ние работа зомбиња да бидеме :D : D
    Иначе не сме излезни со бебето, старите не даваат, значи ќе пукнам, се бунев се противев ама нема тоа е :(

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.210
    Мами, батали обичаи и излези со бебе дур спие сп саати во количка пошо после ќе ти е научна фантастика на раат да испиеш кафе надвор. Со двете излегов уште првата недела по кафиња, по паркови. Ништо нема да им е. Кој стари жити се батали таму, тие ли се родители па да кажуваат, не ни прашав, не ни смеат да прокоментираат. Како сакаш де ама на прво место бирам здрава психа него 40 дена дома и да скренам. Иначе подвижна млекара ќе се осеќаш мајка и наредните месеци, оно ќе се заигрува да ама без лажење луѓе првите 3г се тешки ептен. Тој што ќе ви каже дека ќе е полесно, лаже. Уживајте и во нишкањето, тоа е ништо наспротив тантрумите.

сте пишале околу заспивање, скоковите и заби вадење се тешки и нормално бараат утеха, јас не сум имала проблем со нишање голем може 3-4 пати Н да сум ја успала така, претежно легнати на кревет со цице, на скоковите беше ужасна оти се будеше често и плачлива премногу ама немам думкано цела ноќ никогаш.
    Второво исто заспива легнати, ептен на скокот шетавме низ дома и заспиваше на рака ама од кога пратам колку време е будна, брзо заспива во било каква позиција само не сама на кревет. Методата таа што е да се остави бебе да плаче ( мислам дека над 4м е тоа) е за мене Не, јас не можам така, а со галење само ниедно не ми заспало. Кичма боли сакале нејќеле оти, ако не од нишање од навалени за да ги придржаваш, па кога се поголеми сакаат пак нежност, пак да се кренат, очекувањата се поразлични од тоа како ние сме замислиле. Крај краева луѓе се е минливо, ја гледам големава вчера колкава станала преку ноќ, девојче е веќе.. брзо ми порасна, се врати во нормала од кога се роди бебе и пак си е самостална, не и требам веќе за многу работи, еден ден тоа ќе ве погоди иако знаете дека е многу нормално. Растат луѓе многу брзо растат, еден ден секое будење на вечер, нишкање и не можење на раат кафе да се испие ќе ни фали.
    Седнав пред некој ден и во глава си местам нов стан, деца пораснати и оддеднаш се сецнав, толку ќе е чисто, средено, мирно.. се натажив искрено.

На Lavender13, Giovanna, 0ли и 7 други им се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.002
    Допаѓања:
    45.807
    Јас не разбирам како е тоа страите не даваат? Извини ама родители сте станале и уште дозволувате старите да ви даваат и да не би даваат да правите работи. Јас ако сум де осамостоила и фамилија имам, возрасна сум, сама печалам, сама живот водам, што има они да ми кажуваат што да правам. Не ми е јасно и зошто прашуваш, ете кога сакаш да излезеш што им велиш, може ли да излеземе? Мислам дури смешен ми е моментот, возрасна особа да праша баба и дедо дали смее со свое дете да шета.
    Што ќе направат ако излезеш, ќе се лутат? Ќе ти го земат бебето? Нема да го чуваат? Што и да направат нивно си е, ти сега си мајка и твоето последно треба да е. Се можеш сама верувај. Јас во странство бев првите 4
    3м, сами до мм, 7ми ден го носевме на болница, со подземна, знаеш колку народ имаше, од тој ден, дожд, ладно, ветер ние сме надвор. Мајка ми ќе рече леле сине ладно е, не го носете, јас само ќе речам облечен е, покриен, нема да го оставам на Сибир и терам.
    Ќе слушам баби што ќе кажеле, ако ги слушав за се, кај ќе ми беше крајот, вака сум полудена, не пак така.

Извини стварно може груба звучам ама завземи став, возрасна си и мајка, каков пример утре ќе дадеш на тоа дете. Ако за ова ти кажуваат, ќе ти кажуваат и за се натамуц живци ќе искинеш.

На H.VAGA, Pipismel, Lavender13 и 10 други им се допаѓа ова.
  15. Mecence123

Mecence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2021
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    5
    Мајки, бебушот веќе две недели има црвенило на лицето, вратот, главчето и рамењата. И сабајлево приметив и кај увцето (на страната на која повеќе се врти кога спие) како жолто рапаво. Дали мислите дека се работи за бебе акни или нешто друго. Утре сме на педијатар ама ме интересира некој со слично искуство. Само со млака вода и го мијам лицето и само на цицање сме.

Прикачени фајлови:

16. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.129
    Допаѓања:
    3.273
    Мајки не ме сфаќајте погрешно, сакам само да помогнам, да пробате повиени со тетра пеленка пошо е најтенко нешто а моментално е топло нели, да видите дали ќе спијат така?
    Барем за навечер
    Моево е моментално 5 месеци, од ко почнав ко бебе да го повивам, ноќот го спие цел, освен во скок, тогаш станува 1-2 пати, а инаку бањање, млеко, го повивам, и в спална го легнувам во креветче, гасам светло и заспива сам скроз, јас на камера си го гледам само од друга соба
    Моментално само рачињата му ги фаќам со тетрата и му ја ставам тетрата под газе наместо околу меше цел да е повиен, спие по боди по кратки и тетрата на рачиња

Денот ни е хорор, де количка, де колевка, де раце, кревет, гледам тоа да го средиме :drunk:

На Zumbulche му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    8.470
    Јас првите три недели бев очајно издание. И не излегов никаде зошто не бев способна да излезам, едвај станував од кревет првите две после малку полесно стана. Ама штом осетив дека можам детето во колица и на шетање. И мајка ми и свекрва ми демек нема 40 дена. Не им обрнав внимание само им реков доста е со тие старски муабети и си излегов. Јас сум мајка и одлучувам како. Ако се осекаш убаво да шеташ излези си со дете и ич не се замарај.
    Преку глава ми е со тие глупавштини. Алиштата да не ги фатело ноќ на жица дур се сушат. Ако излезам исто ноќ да не ме фатело. Уште се какви глупости не се изнаслушав, не можам да ги запомнам сите :D

На 0ли, Viveki и 1209 им се допаѓа ова.
  18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.000
    Допаѓања:
    8.470
    Мене ми личи дека се од жешкото, кажуваш само на таа страна кај што лежи. Да не се поти дете дур спие па затоа да се вцрвува.

19. Mecence123

Mecence123 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 јули 2021
    Пораки:
    13
    Допаѓања:
    5
    Не се поти ама климата ја гасиме навечер за спиење и оставаме само отворени врати и прозори па можеби и е потопло и да се вцрвенува поради тоа. Не знам. Се надевам само дека не е ништо страшно и ќе помине побрзо. Жал ми е вака да ја гледам. Фала на одговорот ❤️

20. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.232
    @Viveki душо јас работам, и секој ден сум излезена:wasntme:. Рутината "во раце, цицање на 2 часа, грчеви, плачки" си оди. Одам и се враќам. Качи-симни по скалите, бидејќи работата ми е во ист објект.
    Исто си пазарувам.и по маркети и бутици. Дете надвор изнесувам, после 21ч и јас сум кома, а и гледам да се знае ноќ па не шетаме после 21 и 30, бидејќи е време за заспивање и за големата и за малата.:nod:

За спиење преку ден е во ромпери и со тетра на ноџињата. Навечер е на долги шпикозни, тенки памучни, бидејќи е на клима и не е за на кратки за неа

На mal.ecka, Tiny Love и Viveki им се допаѓа ова.