Да,мене пред некоја вечер. Исто,во сон почна да пишти ,не можев ни да ја разбудам ....незнам од што може да е..
Ма скроз се откажав од покривање. Одвај чекам да залади и да ги ставам во вреќи и мирна глава, нема кај да одат. Вака по пола саат најмалку ни трае успивање едно, па друго, па да погодиме позиција за спиење, батк8 ако не е на страна и под некој чуден агол одма се буди, госпожа со моја рака на цуцла заспива и по можност в раце, и после ако им префрлам тетра ми е како да си пукам у чело, одма се будат и пак одново. Фала богу досега не настинале, не знам до кога, ама што да им правам, склетџии тешки.
Сите исто ќе те советуваме,еднаш ли дозволиш да кажат што и како,во се за бебе ќе ти се мешаат,не дека ние мн знаеме но ова се препораки од доктори,бебе спие помирно и поубаво надвор на свеж воздух, подобро за твое расположение и психа. За мое дете одлучуваме јас и мм и само ние,никој друг.
Старите не даваат за твое дете? Ова не можам и не сакам да го разберам. Твое е детето, твое! И никој освен ти и маж ти не треба да одлучува за него! Ау ама се нервирам од вакви закоравени ставови. Ние излеговме првиот ден откако не пуштија од болница. Прво кратко низ маало, па низ град, па низ кафичи. Уште фалеше дома да седам на сета анксиозност што ја чувствував на почеток. Старите сигурно си мрмнале меѓу себе, ама не се дрзнаа да ни преречат.
Како старите не даваат? Не сте мали деца вие. И после свекрвите, мајките биле виновни, се правеле мајки. Извинете, но вие така си дозволувате, затоа ќе се мешаат во иднина Земам бебе и излегувам, не прашувам никој бе. Страшно.
Девојки фала ви на сите за одговорите, во право сте за се што имате пишано...Јас сум самостална и мајка на моето дете и сосема свесна дека никој не смее да ми кажува, ниту пак треба некој да прашувам, само сум уморна да се расправам и дозволив овие три недели така да поминат. Како и да е,не се бранам само сакам да кажам во право сте и фала ви за советите ❤
Бебе се повива по ново највеќе до 6 недели, ако се повива.Иначе јас стојам на тоа дека се зависи од бебето, а тоа можат да потврдам мислам мајки на повеќе деца. Сум слушала како едното јаде се, деугото не, едното спие, другото не, едното е понапредно, другото не. Прво моиве две се различни скроз. Првото ми спие одкриено од кога е родено од пусти страв да не се покрињ преку глава, а во вреќа никако не сакаше, посебно кога почна да се врти и се плеткаше, па нервози, а сега бебе исто не поктивам иско кај нас паднаа температурите ама планирам да пробам со вреќа.. ова ми е покротко ќе прифати мислам. Доечки акни се, ќе поминат. Лом беше и моево и на од други членки бебињата. Јас пишав што користев ама Мк мислам дека нема.. како и да е поминуваат до кај 2 месец.
Како од почеток ќе се поставиш така ќе си тераш, ако сега не за'ржиш, ќе ти трубат над глава за се, нема умор, покасно ако свикаш, ќе дојде до караници, затоа од сега. Ќе ти трубат за облекување, за млекото, за јадењето како што ехеее, еднаш дај им право и си на*бал.
Мајки, бебето почна да пробува да се врти од грб на стомак пред околу 10-15 дена. Некогаш успеваше, некогаш не. Јас не го форсирав да го туркам дополнително, си чекав момент сам да се 'усоврши'. После тоа почна да учи некои звуци и да си го вежба гласот. Па отпосле почна да фаќа предмети со едното, па со другото раче. Зборот ми е дека штом совлада една вештина, претходната како да ја заборава. Еве пример со вртењето на меше, сигурно една недела не се обидел пак т.е. откако совлада некои други. Напраив ли грешка што не го исфорсирав доволно тогаш кога сам си почна, или? Како постапувате вие? Имате чувство како да ги 'заборава' вештините?
Немај гајле, сеа си нашло друга занимација и таа ќе ја прави, па ќе престане па ќе се врати на старата, па нова.... ехеее, и мојата исто беше.
Јас имам една вреќа за спиење, материјалот е буквално како тетра, значи ептен е тенка, и во неа спие. Кога таа ми е за перење го редам во вреќа тог 1 со боди одоздола. Ама кај мене е и поладно. Во секој случај стално е во вреќа, страв ми е да го покривам.
Нема потреба од форсирање, остави си го само да си прави што сака. Вртењето сега го смета за усовршено и преминува на нова вештина да вежба, ама нема заборавено
Сигурно нема заборавено, сега важен ти се прави со ново нешто Не треба да форсираш ништо, пушти самото да си тера како што сака. Немој да го навраќаш на ништо, не му е сеа моментот за тоа што сакаш ти, он си сака друго
После вакцината на четири месеци следна ни рекоа ќе ве виксме сега дури на шест месеци Наполнивме шест и уште ги нема Кога примивте следна доза вие? Да не не заборавиле или лето со одмори па каснат
Мене не ни ми пратиле досега покана. Прв пат кога бевме за вакцина им стана пракса во книшката да пишуваат датум со молив за следна вакцина и толку. Покана никогаш не ни стасала. На 6 месеци кога ги прими, во книшката кај МРП пишаа на 12 месеци и толку.
Кога почнуваат да се смеат на глас? Онака со кезење? Пошто моево уште само со уста растегање се смее, ама глас ретко испушта, а на другарка ми две недели е постара според раѓање, а според термин е месец помала и веќе се смее и се врти, моево абер од ништо нема. Само успева со рачињата да држи играчи и да тропа, друго слаба работа.
Провери на задната страна од книшката кај нас таму пишуваат инаку после минимум 45 дена од претходната треба или 5 накај 6 месец