@zuto a kolku vreme da ja ostavam da cica na pr. sum zavrsila prethodniot podoj so desna grada, sega ja stavam na desns i po kolku vreme da ja stavam na leva. Zosto gledam na saat vo prosek cica po 15-20 min. pa ja ostavam 10-15 min. pa ja stavam na leva. Zatoa sum pak vo zablida dali dovolno ja go cica toa kvalitetno mleko od desmata? Znam cuknata sum.... ama.... prvo mi e
Искрено, јас нити броев нити водев сметка колку долго цица. Кај мене цицаше само од една (колку си сака) на еден подој, па следниот подој ја нудев другата. Кога беше ептен мал брзо заспиваше, па му ја поттргнував градата на само заспивање за да му го продолжам цицањето. Понекогаш цицаше и од двете на еден подој, ама што знам, пак не мерев. Тој сам си бараше со тоа што ја пушташе сам градата и кога ќе му ја понудев истата не ја сакаше, а другата ја прифаќаше уште за кратко и после беше задоволен. Најверојатно ја чувствуваат јачината на млекото и така задоволуваат глад и жед. Следи го детето и сама ќе откриеш. Не мора да менуваш гради на подој, нека си цица само од една ако сака, па следниот пат другата. И мене ми е прво, ама не се секирав толку околу менување гради, времетраење, будење...најважно ми беше да е само на доење. Инаку уште си се доиме.
Според др.јулија од соба за доење минимална е разликата во составот на предно и задно млеко. Јас секогаш сим нудела една града на еден подој до 13 месеци,после како што кажа @zuto ,сама се тргаше па ја фаќаше другата. На следно доење другата града. Ова повеќе заради рамномерно цицање од двете гради го правев а не заради јачина на млекото.
Moeto cica na podoj od edna grada posle na sleden podoj na druga. Nekogas dva podoi na edna zasto ednata mi e duplo popolna od drugata. Vreme ne meram, koga saka kolku saka. Ne go ni budam, ni denje ni noke. Pozdrav majki
@menelele Погорниот линк е во однос на бела брадавица. А за доењето, јас и ги нудам двете гради, така почнав за зголемување на лактација, и така си остана да цица. И некако раат сум од она на која града последно цицала, и сл. Цица вкупно околу 20 мин. Знае и подолго, ама со заспивање и паузи.
Јас на почеток така правев само една града на подој, па следниот подој другата и бебе не ми напредуваше. По препорака на педијатарот почнав наизменично и од двете да му давам и си почна убаво да напредува, 15 мин едната и 15 другата. Сега има 5 1/2 месеци и повторно му давам од двете да цица со тоа што сега цица по 5 мин.
Zenickiii nie maka macime po cel den i nok placeme....place pred jadenje kako da e gladen, place od koga ke se najade nemoze da zdrigne, potoa uste dva saati se gadi nekako se jaziceto, sljapka, ne saka cuce i bljucka mlekce so neshto ligavo.... se ligavi a rano e za zabi, ma da ima dve beli kako kako zabcinja mislish vo nepceti vnatre, na site bebinja im se gledaat taka? uste dve nedeli i pravime 2 meseci...malecki sme no mnogu maka so jadenjevo i zdriganjevo, jade lakomo, a posle sekoe jadenje se grci i gadi kako da mu se povraka, placenjeee non stop na ad mleko sme i neznam nikako da mu pogodime ml. ....a da ne go boli meshe
Мамички потребно ми е ваш совет... Денеска бебуш прими вакцини една лажиче,во рака и во ноже... Цела ден е така потиштен малку се смее кенка што е нормално,еве сега само што заспа го факам како мааалку да ми е топол,не е Т само ми е страв дане фати до покасно,сакав ваш совет да му дадам ли шурупче??? смеам ли ???
Јас и давав по еднаш и првиот и вториот пат пошто плачеше многу и неможев да ја смирам ако нема Т не давај ако подоцна крене тогаш ке дадеш нас ни рекоја дека нема потреба превентивно да се дава
Toa sto se grci se verojatno grcevi, imam mnogu propateno so mojata bebuska, eve sega sme tri meseci i zatoa mnogu dobro znam sto i kako! legni go bebeto koga se grci i masiraj mu gi nozinjata pocnuvajki od stopalata pa nagore i se taka od pocetok, i stavaj topli krpi na stomaceto, ako imate mikro mozes na 30sekndi da gi grees i stavaj mu gi na stomaceto, i stavaj go stomak so stomak so tebe da se gree od tebe, i isto mozes da go drzis bebeto okrenato so stomace nadolu a grbce nagore, sedni i okreni go, ete jas taka i gi ublazuvav bolkite na mojata bebuska, a mozes i nekoi kapki da davas samo neznam kolku ke pomognat, jas se probav i nisto ne pomogna od kapkite a doktorkata ni rece deka toa e faza sto mora da se pomine dodeka proraboti kako treba digestivniot sistem i deka za niedni kapki ili lek ne e naucno dokazano deka pomagaat! togas krenav race prestanav da i davam bilo koi kapki i poleka pominaa grcevite! izvintete sto vaka nabrzina pisuvam ama bebeto me ceka da cica, pozdrafv
Fala ti mnogu Bufi na sovetite maka macime i edvaj cekam da projde periodov i sincevo konecno da se nasmevne a vaka sto se gadi kako so jaziceti i pusta cudni zvuci so usteto? dali imalo kaj nekogo vakvo neshto...posle sekoe jadenje moze i dva casa taka da pravi of lele prvo mi e i se neshto se slucuva duri se ligavi od sega :/ ali ovie grcevi najstrashni...po cel den se ke probam
Ivanke,isto bese kaj nas,malava jade i posle toa se nesto ja tera na povrakanje i se gadi takvi facki pravese, pa ao jaziceto nadvor dekai e gadno...jas se isplasiv o bevme na pedijatar da vidam da ne ja.boli grlce ...izleze deka se e vo red, taka si pravi bebushot,jas primetiv deka taka pravi ako i zaletne mlekce ,i najcesto ako i vleze nekpe.vlaknence zasto gi stava dlankite so rakavicki vo usta,ili od materijalot na ligavceto koga ka brisam.ako.oma sitni.kako vlaknenca dovolno.da ja doprat na uste pravi facki za gadenje. A za grcevi ne mi spomnuvaj,probavme colief, infracalm kapki nisto..sega zemavme Espumisan i se pokazaa najdobri, si ispushta barem gasovi bebevo.kupiv termoforce go toplam i na meshe cesto go stavame,od vreme na vreme i cajce Bekutan ....ama koga ke ja fatat grcevi,sega e navecer od 19-23 si place....i za.ova najdpv,,finta,, pustam fen i zaspiva ili se smiruva ,taka si brci dodeka ne zaspie dlaboko....i jas velam ajde neka pominuva periodov na grcevi,srce me boli koga place a nemoze kako da i.pomognam...
Ke pominat ne se sekirajte.kaj nas ima grcevi ama ne se strasni.ja tera da ispusta gasovi i koga ke prde pocnuva da place ko bozem koj znae sto napravila.srcinja se Jas vistinskata nasmevka ja dobiv tocno na 40 dena i bev presrekjnA.preku nokj mozam da kazam deka si prespiva ne pravi galama.eve preku den celo vreme si spie samo za cicanje se budi.maka macime so osipot.liceto i bradiceto i se lom..ja nosev na pedijatar pa da prodolzam so kremata na Avene da ja mackam.kako rani i se..i stavam rakavicki da ne gi cepka pa ke vidime ama bas potraa rabotava
Bebus moj bese preterano nafrlan i na liceto, na gradite do stomak i celo grbce i ramenjata, alergija ne bese zaso na nozete nemase nisto, najverojatno vrukici bea zatoa sto mnogu se prepotuvase, sega e povekje rasoblecen. Pocnavme na kraj na banjanje da go polivame so hipermangan po teloto i za 2 dena se iscisti skroz nema ni tocka, a na liceto nisto ne mackav i liceto mu e cisto sega So gradive sum smeski, mu davam da cica od edna, pa taa kje mi stane lom, pa ja molzam posle 2 dena za da pomine, a drugata ja cica i razranuva, pa posle taa ja molzam, pominatata ja cica i taka si terame hahaha
Има надеж Мариз, еве јас конечно сум супер! После скоро 5 месеци печење на градите, иглици, бели брадавици и слично, сега ми се само мааалку бели после цицање, без болка! Не губи надеж!
Nikakooo, ako treba vaka kje teram, samo neka si dobiva moe mlekce nekogas i dvete mi se zanikade, ama kje stisnam zabi i mu ja davam taa bar pomalku sto boli nisto ne pomogna i mora vaka da se tera
Znaci ke puknam cel den se nerviram si bev uste od sabajle na lekar i direktno kaj majka mi da ima na koj da placam za edna nedela samo 150 gr. sme naprednale znaci znam dosadna sum samo kukam za cicanjevo ama veruvajte neznam sto da pravam . Beba kaka zlatno zolto( osven koga imase zapek od legofer sto piev)mocka, ne place voopsto da ne ja urocam, se smee, cica na 2-3 saati, jas pijam mleko jogurt boza voda jadam pavlaka e veke neznam sto da pravam. Pedijatarot mi vika da se odmolzuvam da ne vo nekoj podoj nemam mleko pa i fali. Ama neli ke place ako e gladno ili moevo e fenomen pomagajte neznam . A i koga ne e naspana ne moze da cica ko da nema sila, a znae nekogas da se zaspie ko vcera posleden pat preku den cicase u tri i ne i se spiese zaspa u pet stana u osum i toa so budenje sto da vi kazam ja maltretirav Ve molam za sovet.
Не знсм κолκу месеци сте,но 150гρ не се воопшто малκу за една недела. Зошто да се неρвиρаш и плачеш(си ставаш стρес и полошо е за тебе,за бебе и за млеκото). Κога бебе спие,весело е и полни пелени,што саκаш дρуго? Уживај мајκа и опушти се,зашто неρвите ќе ти тρебаат за понатаму Не знам и педијатаρот κаκо заκлучил деκа не напρедува детето,сите деца не се пρавени во κалап да бидат исти. Гледај да е здρаво и весело,дебело и не моρа. Доκолκу ти е мисла,пиши и на дρ. Јулија во соба за доење,ќе видиш κаκов совет ќе добиеш. Сρеќно и уживај во мајчинството!
Мајкичке бре, опушти се! 150 грама се просек 21 грам на ден. Не е лошо воопшто! Башка, доени деца не напредуваат секој ден исто. Следната недела може да качи по 30 грама дневно, и да си го имаш просекот од 25 грама! Имам веќе пишано, мојата стално напредува по 600-700 грама месечно, и си е комплетно здраво и право дете! Плачење беше кога за 4-5 дена имаше качено само 40 грама!! Не се нервирај, воопшто не чини. Доволно е што си уморна со бебе, уште тие нервози не ти требаат! Давање дохрана ќе ти биде како ставање трн во здрава нога! Не суди предвреме! Види на месечно ниво како ќе оди! И не сите деца ставаат исто! Секое си е приказна за себе! Гледај детето да ти е здраво и среќно. Не плачи заради бројчиња, особено ако се задоволителни како кај тебе. Уживај во мајчинство и доењето.