Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се зачлени на:
    1 февруари 2022
    Пораки:
    817
    Допаѓања:
    1.136
    Се породив во 32 недела, мали се дига седи ама рано е, за храна рано е он ќе не изеде по дома. И за мене се глупости јас си го водам од денот кога си се роди. И на форумов многу често го споредувам со другите деца, нешто не прави али нешто плус прави секое дете си е различно

На Алек***, Mumoftwo30, Tess36 и 2 други им се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.489
    Допаѓања:
    9.295
    Имам пишано неколку пати. И моево е порано родено, освен со тежина на почетокот, со друго немало проблеми.
    Никогаш и ниеден доктор, ни педијатар, ни ортопед не ни рекле по корегирана возраст да се водиме. Во моментов според раст е дури и понапред од тоа што треба да биде.

На Tess36, Pipismel и smeshkaa им се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.185
    Допаѓања:
    8.760
    Живи глупости. Модерни медицини. И јас сум приматурче, 34-35 недела родена. Па гледам назад сум со развојот :D, абе ајде таму. Цели 6 месеци сум спиела, мајка ми вели за цицање те кубев и јадеше и спиеше, и пак продолжуваш. Никаква интеракција. Па после душа сум и извадила колку сум била жива и немирна. Да не се замараш со тие работи. Чувај си дете и гледај си го како тоа си напредува

На Mumoftwo30 и Pipismel им се допаѓа ова.
  4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    5.795
    На секоја тегличка пишува колку време може да се чува во фрижидер после отворање, кај некои е еден ден, кај некои 2. Но ова не важи ако бебето јадело директно од теглата, тогаш фрлаш, не чуваш. Ако сакаш да чуваш со чиста лажица вадиш во чинија колку треба.

5. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    1.156
    На моите теглички пишува за еден ден да се искористи, значи како што разбрав пример може до 2/3 дена да седи во фрижидер доколку постојано е во фрижидер, а јас му давав од тегличка го тргав малце порано за да не е ладно и потоа повторно го враќав, значи сега треба да го фрлам штом поминаа 24h

6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    5.795
    Ако пишува 24 часа значи 24 часа во фрижидер не контаминирано од лиги. Колку пишува на тегличката толку чуваш. Секогаш после отворање ако планираш да даваш пак од истото, чуваш во фрижидер и не директно да се јаде од тегличката.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.522
    Допаѓања:
    18.880
    Моето на 4ти прави месец,од 2ра недела е на кратки т.е. само по боди-и дење и ноќе

На no name5 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.413
    Допаѓања:
    47.738
    Добар приватен ортопед во Ск? Кај тој Антоније нема термини до октомври, мене ми треба за сега, дека ниту еднаш не го видоа во Лондон, сакам да го проверат како е и за седење. Дали на вашите задолжително им снимаа колкови? Оти таква пракса во Лондон немаат.

На Zumbulche и Tess36 им се допаѓа ова.
  9. macka91

macka91 Форумски идол

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    4.567
    Допаѓања:
    81.213
    Кај Видоески ја носев малата. И овде нема таква пракса, затоа што при раѓање им ги прават тие испитување и доколку има некој проблем ќе ве прата понатаму пак на преглед, ако не гледаат никаков проблем тогаш тоа е тоа, барем така ми објаснија мене овде. Јас закажав и овде контрола и кој ја однесов ме гледаја чудно и ме прашаја што проблем има. :?:

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.425
    Допаѓања:
    26.851
    За Мк не знам, кај нас снимаа колкови 3 пати до сега. Ортопед исто не знам ама ако сакаш педијатар за да си го види убаво пред да си одите кај Марина, јас после контрола тука, ја носев Нина обавезно кај неа, плус се водеше по Еу "правила" и за исхраната за да не ме буни. Сега ќе одам пак за второво.

Е сега прашање за др членки, Марина уште е Ремедика или ? Слушнав ќе си одела.. за термин да закажам.

11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    5.795
    Во истата ординација кај Антоније ти ја препорачувам Александра Димова.

На Suze18992 и 1209 им се допаѓа ова.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.413
    Допаѓања:
    47.738
    Ќе го носиме таму за бубрегот, кај некоја Дафинка мислам беше, и тука ми ја препорачаа, а и некој друг од дома ми кажа, па ако веќе идеме може и таа Марина да го види.
    А за колкови не знам никој не ми спомна таму, може и таму пред испуштање проверуваат оти знам дека доста тестови правеа, ама што знам на мисла ми е.

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.425
    Допаѓања:
    26.851
    Кај Марина исто ти е зафркнато со термини, ако одиш звони одма.

14. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.170
    Тони Талески. Многу е фин, коректен, не замара со ништо и објаснува на родители како на ученичиња. Само и тој е слаб со термини, ако сакаш да ти пишам бројче во порака да го прашаш.

15. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.413
    Допаѓања:
    47.738
    Да може, кај Александра имало, ќе видам меѓу овие двајца.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.241
    Допаѓања:
    5.795
    Докторот нели ја затвори ординацијата или сега е во друга префрлен?

17. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.170
    Игнорирај, следи си дете што прави и уживај со него. И јас страшно се нервирав, не ги седнувај, не ова, не она, а они сами се дигаа од 4 месеци. Едното веќе лази на 6м, другото е готово да тргне, по саат и пол седи на меше и си игра, се тегне по играчки, си прави муабет, не очекувам повеќе. Докторката што ме пораѓаше уште во сала се скара со педијатрите, не сакаше да ми ги запишат како прематурчиња, ама они морале по некои протоколи и многу се изнервира. Јас сметам дека не ми каснат според термински и затоа не следам ни скокови по апп, затоа што ништо не ми се усогласува ако ставам due date.

На Pipismel му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Tess36

Tess36 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 август 2022
    Пораки:
    925
    Допаѓања:
    1.170
    Уф не знам, ние бевме во центар, позади Mr.Jack, во една гинеколошка ординација прегледуваше, сега мислам дека таму работи.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.522
    Допаѓања:
    18.880
    Во Ложанковски е засега.

На Tess36 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Александра Димова.
    Јас имам закажано кај неа следната недела. Е дали и понатаму ќе е во Ремедика, не знам. Некаде низ форумов и јас прочитав дека ќе си одела, но не знам.

На Bubish26 и 1209 им се допаѓа ова.