Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Pipismel

Pipismel Истакнат член

Се породив во 32 недела, мали се дига седи ама рано е, за храна рано е он ќе не изеде по дома. И за мене се глупости јас си го водам од денот кога си се роди. И на форумов многу често го споредувам со другите деца, нешто не прави али нешто плус прави секое дете си е различно

2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Имам пишано неколку пати. И моево е порано родено, освен со тежина на почетокот, со друго немало проблеми.
    Никогаш и ниеден доктор, ни педијатар, ни ортопед не ни рекле по корегирана возраст да се водиме. Во моментов според раст е дури и понапред од тоа што треба да биде.

Tess36, Pipismel and smeshkaa like this.
  3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Живи глупости. Модерни медицини. И јас сум приматурче, 34-35 недела родена. Па гледам назад сум со развојот :D, абе ајде таму. Цели 6 месеци сум спиела, мајка ми вели за цицање те кубев и јадеше и спиеше, и пак продолжуваш. Никаква интеракција. Па после душа сум и извадила колку сум била жива и немирна. Да не се замараш со тие работи. Чувај си дете и гледај си го како тоа си напредува

Mumoftwo30 and Pipismel like this.
  4. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

На секоја тегличка пишува колку време може да се чува во фрижидер после отворање, кај некои е еден ден, кај некои 2. Но ова не важи ако бебето јадело директно од теглата, тогаш фрлаш, не чуваш. Ако сакаш да чуваш со чиста лажица вадиш во чинија колку треба.

5. Amore123

Amore123 Истакнат член

На моите теглички пишува за еден ден да се искористи, значи како што разбрав пример може до 2/3 дена да седи во фрижидер доколку постојано е во фрижидер, а јас му давав од тегличка го тргав малце порано за да не е ладно и потоа повторно го враќав, значи сега треба да го фрлам штом поминаа 24h

6. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Ако пишува 24 часа значи 24 часа во фрижидер не контаминирано од лиги. Колку пишува на тегличката толку чуваш. Секогаш после отворање ако планираш да даваш пак од истото, чуваш во фрижидер и не директно да се јаде од тегличката.

Amore123 likes this.
  7. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Моето на 4ти прави месец,од 2ра недела е на кратки т.е. само по боди-и дење и ноќе

no name5 likes this.
  8. 1209

1209 Форумски идол

Добар приватен ортопед во Ск? Кај тој Антоније нема термини до октомври, мене ми треба за сега, дека ниту еднаш не го видоа во Лондон, сакам да го проверат како е и за седење. Дали на вашите задолжително им снимаа колкови? Оти таква пракса во Лондон немаат.

Zumbulche and Tess36 like this.
  9. macka91

macka91 Форумски идол

Кај Видоески ја носев малата. И овде нема таква пракса, затоа што при раѓање им ги прават тие испитување и доколку има некој проблем ќе ве прата понатаму пак на преглед, ако не гледаат никаков проблем тогаш тоа е тоа, барем така ми објаснија мене овде. Јас закажав и овде контрола и кој ја однесов ме гледаја чудно и ме прашаја што проблем има. :?:

1209 likes this.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

За Мк не знам, кај нас снимаа колкови 3 пати до сега. Ортопед исто не знам ама ако сакаш педијатар за да си го види убаво пред да си одите кај Марина, јас после контрола тука, ја носев Нина обавезно кај неа, плус се водеше по Еу "правила" и за исхраната за да не ме буни. Сега ќе одам пак за второво.

Е сега прашање за др членки, Марина уште е Ремедика или ? Слушнав ќе си одела.. за термин да закажам.

1209 likes this.
  11. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Во истата ординација кај Антоније ти ја препорачувам Александра Димова.

Suze18992 and 1209 like this.
  12. 1209

1209 Форумски идол

Ќе го носиме таму за бубрегот, кај некоја Дафинка мислам беше, и тука ми ја препорачаа, а и некој друг од дома ми кажа, па ако веќе идеме може и таа Марина да го види.
    А за колкови не знам никој не ми спомна таму, може и таму пред испуштање проверуваат оти знам дека доста тестови правеа, ама што знам на мисла ми е.

13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Кај Марина исто ти е зафркнато со термини, ако одиш звони одма.

1209 likes this.
  14. Tess36

Tess36 Истакнат член

Тони Талески. Многу е фин, коректен, не замара со ништо и објаснува на родители како на ученичиња. Само и тој е слаб со термини, ако сакаш да ти пишам бројче во порака да го прашаш.

1209 likes this.
  15. 1209

1209 Форумски идол

Да може, кај Александра имало, ќе видам меѓу овие двајца.

Tess36 likes this.
  16. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Докторот нели ја затвори ординацијата или сега е во друга префрлен?

17. Tess36

Tess36 Истакнат член

Игнорирај, следи си дете што прави и уживај со него. И јас страшно се нервирав, не ги седнувај, не ова, не она, а они сами се дигаа од 4 месеци. Едното веќе лази на 6м, другото е готово да тргне, по саат и пол седи на меше и си игра, се тегне по играчки, си прави муабет, не очекувам повеќе. Докторката што ме пораѓаше уште во сала се скара со педијатрите, не сакаше да ми ги запишат како прематурчиња, ама они морале по некои протоколи и многу се изнервира. Јас сметам дека не ми каснат според термински и затоа не следам ни скокови по апп, затоа што ништо не ми се усогласува ако ставам due date.

Pipismel likes this.
  18. Tess36

Tess36 Истакнат член

Уф не знам, ние бевме во центар, позади Mr.Jack, во една гинеколошка ординација прегледуваше, сега мислам дека таму работи.

Tiny Love likes this.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Во Ложанковски е засега.

Tess36 likes this.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Александра Димова.
    Јас имам закажано кај неа следната недела. Е дали и понатаму ќе е во Ремедика, не знам. Некаде низ форумов и јас прочитав дека ќе си одела, но не знам.

Bubish26 and 1209 like this.