Се породив во 32 недела, мали се дига седи ама рано е, за храна рано е он ќе не изеде по дома. И за мене се глупости јас си го водам од денот кога си се роди. И на форумов многу често го споредувам со другите деца, нешто не прави али нешто плус прави секое дете си е различно
Имам пишано неколку пати. И моево е порано родено, освен со тежина на почетокот, со друго немало проблеми. Никогаш и ниеден доктор, ни педијатар, ни ортопед не ни рекле по корегирана возраст да се водиме. Во моментов според раст е дури и понапред од тоа што треба да биде.
Живи глупости. Модерни медицини. И јас сум приматурче, 34-35 недела родена. Па гледам назад сум со развојот , абе ајде таму. Цели 6 месеци сум спиела, мајка ми вели за цицање те кубев и јадеше и спиеше, и пак продолжуваш. Никаква интеракција. Па после душа сум и извадила колку сум била жива и немирна. Да не се замараш со тие работи. Чувај си дете и гледај си го како тоа си напредува
На секоја тегличка пишува колку време може да се чува во фрижидер после отворање, кај некои е еден ден, кај некои 2. Но ова не важи ако бебето јадело директно од теглата, тогаш фрлаш, не чуваш. Ако сакаш да чуваш со чиста лажица вадиш во чинија колку треба.
На моите теглички пишува за еден ден да се искористи, значи како што разбрав пример може до 2/3 дена да седи во фрижидер доколку постојано е во фрижидер, а јас му давав од тегличка го тргав малце порано за да не е ладно и потоа повторно го враќав, значи сега треба да го фрлам штом поминаа 24h
Ако пишува 24 часа значи 24 часа во фрижидер не контаминирано од лиги. Колку пишува на тегличката толку чуваш. Секогаш после отворање ако планираш да даваш пак од истото, чуваш во фрижидер и не директно да се јаде од тегличката.
Добар приватен ортопед во Ск? Кај тој Антоније нема термини до октомври, мене ми треба за сега, дека ниту еднаш не го видоа во Лондон, сакам да го проверат како е и за седење. Дали на вашите задолжително им снимаа колкови? Оти таква пракса во Лондон немаат.
Кај Видоески ја носев малата. И овде нема таква пракса, затоа што при раѓање им ги прават тие испитување и доколку има некој проблем ќе ве прата понатаму пак на преглед, ако не гледаат никаков проблем тогаш тоа е тоа, барем така ми објаснија мене овде. Јас закажав и овде контрола и кој ја однесов ме гледаја чудно и ме прашаја што проблем има.
За Мк не знам, кај нас снимаа колкови 3 пати до сега. Ортопед исто не знам ама ако сакаш педијатар за да си го види убаво пред да си одите кај Марина, јас после контрола тука, ја носев Нина обавезно кај неа, плус се водеше по Еу "правила" и за исхраната за да не ме буни. Сега ќе одам пак за второво. Е сега прашање за др членки, Марина уште е Ремедика или ? Слушнав ќе си одела.. за термин да закажам.
Ќе го носиме таму за бубрегот, кај некоја Дафинка мислам беше, и тука ми ја препорачаа, а и некој друг од дома ми кажа, па ако веќе идеме може и таа Марина да го види. А за колкови не знам никој не ми спомна таму, може и таму пред испуштање проверуваат оти знам дека доста тестови правеа, ама што знам на мисла ми е.
Тони Талески. Многу е фин, коректен, не замара со ништо и објаснува на родители како на ученичиња. Само и тој е слаб со термини, ако сакаш да ти пишам бројче во порака да го прашаш.
Игнорирај, следи си дете што прави и уживај со него. И јас страшно се нервирав, не ги седнувај, не ова, не она, а они сами се дигаа од 4 месеци. Едното веќе лази на 6м, другото е готово да тргне, по саат и пол седи на меше и си игра, се тегне по играчки, си прави муабет, не очекувам повеќе. Докторката што ме пораѓаше уште во сала се скара со педијатрите, не сакаше да ми ги запишат како прематурчиња, ама они морале по некои протоколи и многу се изнервира. Јас сметам дека не ми каснат според термински и затоа не следам ни скокови по апп, затоа што ништо не ми се усогласува ако ставам due date.
Уф не знам, ние бевме во центар, позади Mr.Jack, во една гинеколошка ординација прегледуваше, сега мислам дека таму работи.
Александра Димова. Јас имам закажано кај неа следната недела. Е дали и понатаму ќе е во Ремедика, не знам. Некаде низ форумов и јас прочитав дека ќе си одела, но не знам.