абе дур се жалиме ке се добри таа е мантрата ....инаку same here со дада на 1ипол до 2 саати бевме ноќта будење цицање и назад во креветче .....мали упте брзо после болница реши дека ноќта е за спиење се буди 1 евентуално 2 пати се нацицува саглам и тоа не е мн бучен и после си поспива и сабајле ..... Денешen update станав со кере во 7 и 20 едвај ја стамав тинекџерката моја за да фатиме по ладно да прошетаме и еве ја веќе 2 саати спие без побуни а и мали части долга дремка па мајка со тел дежура убаво пладне мајкички
Zdravo majki sakam iskustva soveti navistina sum vo golema maka imam bebe staro 2 meseci si cica od mene i pie ad preku den i davam 2 do 3 ad po 90ml i vecer koga stanuva 1 do 2 pati no mnogu mi povrakja znaci obilno cesto i mnoguu nikako da stavime red za cicanje probuvam da ne i davam se trudam mnogu ama mnogu mi place epten mnogu duri mi zajduva probuvame so pesnicki niskanje guskanje koza na koza tropki so se grcevi davame sirup nurse znaci nema koj nacin ne sum go probala no dodeka ne i dadam cicka ili sise ne se smiruva nikako site mi velat mnogu i davas zatoa povrakja neznam sto da pravam i kako noseno na pedijatar veli se e vo red nema nisto dali da odam na 2 mislenje stvarno veke neznam da napomenam deka se rodi 2700 a sega 2 meseci e 3700 neznam ni toa kolku e dobro no sekoj sovet e dobredojden
За месец дена и трева да има покачено околу кг, а ти се секираш за два месеци килажава многу? Сигурна си дека е 3700 на два? А зошто даваш Ад? Немаш доволно млеко или? Бебето може да повраќа и ако не му одговара Ад, но и можно е да имс рефлукс, не е секогаш прејадување во прашање.
Mislam deka e malki 3700 na 2 meseci da tolku e ad davam po preporaka na pedijatar bidejki ne kacuvase na kilaza kako ste treba smeniv mnogu mleka od site isto isto i od mene koga cica mnogu povrakja i davam malki cajce i toa go povrakja site mi velat mnogu i davam neznam kako da postapam veke mislam vo depresija ke padnam
Мојот на почетокот знаеше да зајде од плачење, пробав со се за грчеви ништо не помогна. Почнав да пробувам се. Каката му беше зелена " од железото" но некаде прочитав може и од неухрането, на своја рака му дадов малку повеќе ад детено уста не отвори, цело време било гладно. Во твојот случај пробај да го решиш проблемот со повраќањето, држи го исправено подолго, нека спие подисправено на 45, може количината на млеко му е добра но поради рефлуксот млекото го повраќа и повторно да е гладно.
На face групата Соба за доење, внеси во search, саб симплекс и во коментарите ќе најдеш, имаше една жена ги продаваше ама нз точно како беше пишана
Вака веројатно детето е збунето, со града, адаптирано, различни млека. И кај мене беше вака додека беше на комбинирано, не повраќаше често ама бљуцкаше секогаш, некогаш и повеќе. Пробај да го храниш на перница под агол завртено на страна и нека лежи така некое време после хранење, не го дигај. Друго пробај или само со доење или само со формула. Ако не се најадува со доење може се прејадува со формула и на крај повраќа се и пак одново, па затоа и не надава. Одбери едно и пробај разни позицио на доење, хранење. Нешто мора да упали.
Ако е рефлукс во прашање постои терапија која ке го реши проблемот за секогаш, баш читав за тоа. Разговарај со педијатарот мора да знае за таа терапија. Инаку имаш сируп рефалгин кој помага баш за тоа блуцкање/повраќање што е резултат на рефлукс. Тоа се вика медицински гастроезофагеални рефлукс.
Мајки, вие што сте на комбинирано како ги прилагодувате оброците? Прво цица па додавате или еден оброк цицање, друг ад? И дали случајно сте преминале комплетно само на доење? Јас се измолзувам, цица и ад еве веќе 6 месеци. Моево дека предвреме и не фати да цица баш, а не се откажувам од мајчиново А си сака на цице, а јас сакам само да си цица.. Дајте некој совет од искуство
Јас бев на комбинирано, па поминав само на цицање, и немаше проблем освен што почесто беше на града, скоро на саат, саат ипол. Последните 2 недели заменувам 1 до 2 оброка со АД оти бебето е во скок и цицањето е хорор, не се најадува воопшто, посебно ако сме надвор и сему е интересно освен градите. Па темпирам тогаш му давам АД пред излегување или кога сме надвор. Исто и на чување го оставав неколку пати кога бев на свадба и моминска и тогаш беше цел ден на формула. Не ми прави проблем и гледам дури и дека напреднал подобро последниве две недели, онака беше околу 6кг и никако не ми мрдаше. Планирам и додека сум дома дега пред спиење да давам, оти и спиењето е хорор и се буди на саат да цица и не можам да спијам ни јас ни тој барем неколку саати да сврзи. Ќе видам како ќе терам, ама вака од искуство немав кој знае каков проблем долгорочен.
Дојдов да се пофалам. Откако го поминавме громчето имаме ново бебе дома. Синоќа сврза 7 саати, од 12:15 до 7:15, стана цицаше и се смешкаше 45 мин и заспа во 8 до 11. И дневните дремки ни се продолжија. Еве го сега заспива трет пат, првите две беа саат и десет минути една и скоро саат ипол втора. Дури сабајле го немаше тоа мрдање во полусон, еднаш само промрда и сам се смири. Вчера пиев чај од Ким па може влијаело некако на гасовите. Не знам дали е до тоа што скокот се ближи кон крајот, ама тие што сте уште во хаос (кој не значи дека нема пак да ме снајде и мене) да знаете дека има светло на крајот на тунелот. Мислев вечно ќе нишкам за успивање, ама еве не. Може некој не се согласува со заспивање на града, ама дефинитивно е поедноставно од нишкање пола саат, за да спие уште толку.
Ти кажав мами дека ке помине. Срце малечко си се вратило во нормала. Уживкајте сега и бакнежи за двајцата.
Мајки колку долго може да се третира усте со нистатин? Педијатар ми кажа 10 дена 3 пати по 10 капки. Завршив пред 3 дена, сега гледам пак има белко на двете страни кај образите, дали смеам да продожам со нстатинот?