На моето му излегоа околу 2 недела, се исфрлу на цело лице,глава,врат,стомаче,раце. Утре правиме 40 дена не се веќе црвени но се познаваат плус на допир е рапава кожата.
Абе види и јас давав на барање да цица по се што прочитав на интернет.. и мислев и сеуште мислам дека така треба, ама не ми е јасно како ете кај мене кога почнав да го дојам на 2ч одма се виде напредок на вагата и добив задоволно бебе со полни пелени? Си качуваше убаво и како влезе во 4ти скок почна навечер да станува и јас дека не можев да гледам од што ми се спиеше ќе го земев до мене и дремни-цицни правеше.. (и баш тој период за месец ипол имаше качено само 400г) после реков нема веќе така ќе станувам да го дојам убаво да се нацица исправена и го враќам во креветче и си се успива по подолго.. и сега пак се враќаме со дремни-цицни (5ти скок ли е, што е не знам) зошто не можам да издржам и пак спиеме заедно и по цела вечер мислам е на цице
И мојов е исто, од 10-2 ќе спие, ама после тоа само ме бара низ спална. Се буди како навиен со плачење во 4:15 и после 7:15, 9:15 луѓе дури не ми се верува дека до минута точно се буди секој ден. Треба уште некој ден да мине скокот па поске ќе видам како е, се молам на подобро.
Zdravo majki, imam bebe od 12 nedeli od negovi 2 nedeli pocna da place i da ne spie preku den osven po 15 - 30min sekoe zaspivanje trae podolgo od negova dremka noseno na pedijatar vika deka ima mnogu grcevi bese na doenje do 1 mesec i mnogu ubavo napreduva po 1000-1200mesecno no bidejki e takov placliv i ne spie site mi vikaa gladen da ne ei pokraj negovo napreduvanje pocnav da davam i AD koe sto posle doenje ne pie voopsto a ako ne e nadoen 2 h go pie ( normalno bidejki togas e gladen) davav kapki biogaia, sirup nursey, espumisan l, babytol coli, coliprev cajce becutan, caj od kim... Neznam sto vekje da pravam nekoj den znae da vrze son od 3 4 h i da spie pomirno a nekoj den moze da ne spie ni 1 h vo denot so site spoeni negovi dremki Dali nekoja imala vakvo iskustvo, sto prevzemala nekoj sovet
Па кажи речи скоро сите сме го имале ова искуство, нормално е првите месеци да нема никаков ред на спиење и некоја недела да има изразен проблем со спиењето од грчеви. Јас мислам дека не треба да му даваш АД, посебно па ако го пие по многу долго, оно секако не треба да стои надвор 2 саата особено ако пиело од него. Ќе му направиш некоја зараза недај боже. АД на жешково посебно, ништо повеќе од саат надвор и давање. Ако напредува убаво нема потреба од АД, кај нас изгледа на сите доктори им е како мантра тоа. Во Англија кај што живеам никој не форсира АД освен ако нема апсолутна потреба, моето бебе за цел месец имаше качено само 200 гр, па ми рекоа нормално, продолжи со доење. Бебето може и од комбинираност на исхрана да плаче оти реално може и се прејадува оти не знае баш колку му е доста на таа возраст. Грчевите ако го мачат нема многу што да се прави, техники за смирување, капки може малце ќе олеснат, масажи… кај нас помагаше со фен да дувам на меше, на млако фенот и од подалеку или топла пелена да ствам, ама се тоа се привремено решенија кои малце ќе олеснат. Грчевите мор да се истрпат и да поминат нема друго. Почекај и ќе видиш дека после ќе се смири и ќе спие повеќе.
Тој шо те убедувал дека немаш млеко ушите на двајцата да ви ги јаде. Женски ве молам подалеку од совети на свекрви, тетки и мајки-помина нивното време. Доколку сакаш бебе да ти дои, те молам трни го АД одма. Бебе може да е во скок ако не спие, може има многу грчеви. Чај и вода не се даваат на бебе се додека не почне со цврсѕа храна, преку тебе нека ги прима чаевите. Бебе шо има многу грчеви нема спас реално, кај некои може да ублажат капките ама кај некои не ппмага ништо освен трпение. Бебе кожа на кожа, близина твоја и твоја смиреност. Масажи на меше, ноџиња свиткани да си прдне, гледај да ждригне, гледај да не прима воздух кога цица, исто важи и за шишето. Прати мајка на саат кога треба да успиваш бебе, не чекај да се премори, утнеш ли некоја минута, нервозата е се поголема. Преморено бебе не може да спие. 12 неделно бебе треба максимум да е будно 90минути, над 3 месеци до 4 месец 75-120минути. Подој-вежби-играње само-малце носење-играње заедно-подој-спиење. Кај нас вака изгледа прозорчето на будност во тие саат и пол. Од кога се држам до редот денски почна да спие супер, на вечер нешто изиграва од кога беше во скок. 3-4ч за толкаво бебче да сврзе денски е премогу, се над 2ч препорачливо е да се буди, за да се фати после пак ред со следна дремка.
Dobro utro maliot e 2 nedeli, si cicame redovno , davam ednas AD zatoa sto nemam mnogu mleko. Imam elekt. Pumpa za izmolzuvanje ama poveke od 130 ml ne doagja. E sega me interesira za stolicata, moeto bebe ima okolu 10 peleni sekoj den , znaci ne onaka epten polni ama dovolno za da se kaze deka stolica. Nema mnogu maka so mese ,ne davam probiotik.samo me zagrizuva dali e normalno tolku pati vo denot da kaka. Da kazam deka kakite ne se mnogu gusti tuku kako potecna e stolicata ,ama mislam deka ne e prolivce. Dali treba probiotik da davam ili e normalno taka zatoa sto pak so prvoto dete imavme maka so zapek , toj nemase stolica i po 9 10 dena pa zatoa mi e cudno. Pozdrav do site i izvinete na dolgiot post
Мајки здраво, имам бебе од скоро три недели а мене ме фати стомачен вирус. Освен пробиотик (Линекс Форте) и б комплекс што можам друго да пијам при доење? На бебе давам ваја пробиотик. И не дај Боже дали може и бебето да префати, многу е мало за стомачен да поминуваме сега..
Нормално е толку столици, на почеток може на секој подој да кака. И моето имаше така тој период, после месец почнаа да се намалуваат и сега (2 месеци) има 1-2 столици. Со пробиотик сме уште од испис.
Мамички што мачкате по убод од комарец кај 2м+? Божем и апаратчето од чико го имаме ама пак не нашол комарецот :/
Може глупости ќе напишам, ама вчера ме касна комарец на 5 места на рака. И зедов да читам што може да се стави и, меѓу останатото, пишуваше да намачкаш со својата плунка Ај си реков да пробам. Дали си умислив или навистина, во истиот момент прекина да ме чеша. Сабајлево нема ништо од убодите. Пробај со негова плунка намачкај го местото, поприродно здравје
Nas ni kazaa vo bolnica , ne sum vo Mk vo Germanija sum , a primase antibiotik od samo raganje , mi kazaa deka probiotik mozam da davam samo ako pie antibiotik t.e. mu dadoa samo dodeka primase terapija. Koga trebase da si odam prasav uste ednas za probiotik mi kazaa nema potreba trebalo meseto samo da se navikne na se. I sega ne znam dali da zemam na svoja raka , a vaka nema bolki nekoi strasni vo mese a maticniot ni e na odmor
И мене истото ми го рекоа во Лондон, ама членки тука ми посочија дека има докажани подоцнежни бенефити од пробиотикот и кога зедов да читам стварно има многу истражувања дека децата кои примале пробиотик подолго имаат подобро варење, помалце стомачни вируси и помалку алергии, па јас решив да продолжам да давам до 2 год барем. Нема да штети секако, давај му.
И тука само д3 се дава, а кога бев Мк прв пат тогаш со Н на преглед, кога ми натрупа 3-4 работи за давање одма паника ме фати зошто не ми кажале тука ништо.. еве и сега пак само д3 и пробиотик ми рекоа ако пие антибиотик или има грчеви, јас го иам биогаја дома ама не давам, запек ми фати и све си мислам од него е Леле луѓе мене паника ме фаќа со почнување цврста храна, имаме уште одприлика 2 месеци ама пошо со првото мака изнамачивме ( и ден денес) многу ме фаќа паника шо и како да почнам, па сакам blw методата. Се имам забораено од кога месе од кога риба.. уххх знам само дека ми рекоа на 10 месеци да јаде то ние шо јадеме ох мајкоо оваа големава не јаде уште јас тоа шо јадам Не знам оти ама многу стресно ми е.
Луѓе јас веќе не знам што да правам со спиењево, па немирно спиење немам видено, полудува дете, се мислам озбично веќе дека нешто го боли, секогаш е во исто време и на 2-3 пати во ноќта. Ќе мрда, врти со глава лево десно, стенка и удира со нози по душек, додека не го земам во друга положба да лежи не се смирува, не сака на грб, што мислите дали има мака нешто или уште од скокот се понаша вака?
И јас истово почнав да се грижам. Иако е весела вака, спие многу немирно. Преку ден дремките се очајни. Бргу станува и нервозна е зошто и се спие а едноставно не знае детево да спие. Се буди со плачење, спие само на меше како и да ја ставам ќе се сврти на стомак. Не дека е некој спијач од 2 месец навака, ама ова во последно време е стварно за нигде. Препишувам на скокот зошто стварно не делува дека нешто ја мачи или боли. Ама секоја рамна површина има боцки кога и се спие и секое успивање ни е со плачки и нишкања, на страна што и откако ќе заспие спие немирно и само се врти. Уште 1 недела и според апликацијата излегуваме од 4ти скок, многу ме интересира дали ќе се смени.
И мојава истото го прави ама преку ден кога и се дремките, прета со ноџиња, со рацете се штипе по лицето, испушта некои звуци, се витка целата како кифла. Најново и е што не сака да спие во креветче, само во транспортер. 1 месец и 4 дена има, и ја си викам дека е во скок...Не верувам дека го боли нешто, фаза му е ќе му пројде, бебињата се менуваат постојано.