Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Знам дека транспортерот од Чико ми е за никаде, материјалот дека поти, но не знаев дека до толку им е топло што стално им е вдлабната кога се возат во него.
    Ова со топлово ми има логика, инаку не може баш секогаш да биле жедни бидејќи секогаш им е вдлабната во возење.
    Прашував баш за поголемото, не се сеќавам дали педијатар или ортопед, ми кажа дека е нормално.

И ете некој погоре што стави текст, значи нормално е да е вдлабната кога се исправени сè додека се враќа во нормала кога ќе ги ставите во лежечка позиција.
    Не се штрецајте сега една по една и да се секирате дека ви се гладни децата кога ќе ги исправите. :D

Последна измена: 17 август 2023
    На Panovic и Skyler им се допаѓа ова.
  2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Тоа на сите им проверуваат, така проценуваат колку е затворена и да не се затвора побрзо отколку што треба.

На АнаМаријаД му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    13.071
    Да го држев малово повеќе во раце може и ќе приметев ама лежечко бебе е ова :D

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cence

Cence Популарен член

Се зачлени на:
    15 декември 2011
    Пораки:
    767
    Допаѓања:
    794
    Кога сме веќе кај транспортери/седишта за во кола..

Ставате некоја посебна подлога додека седат во нив?
    Ептен поти материјалот, не помага ни тетра ни ништо.

И на кратко да се возиме е испотен, незнам веќе што да ставам :^)

И уште нешто, дајте предлог за седиште во кола со isofix. Ќе треба да набавиме во скоро па да соберам инфо :)

5. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.361
    Допаѓања:
    19.639
    Здраво мајки, бебе има 6 дена. Навечер последно, млекце му околу 11ипол, 60мл. После не се буди само до сабајле. Првата вечер дома јас станав во 3опол и му дадов ама дали испи 20мл и ја затна устата ко со лепак го оставив сабајлетп во 6 си стана гледаше го пресоблеков и си испи пак убаво 60мл. Вчера вечер во 9 пиеше 60мл. Во 11ипол 30мл испи, го нудев во 3 не сакаше, после во 4ипол почна да кенка ајде реков огладнел пак не дали шмукна 3-4 пати го земав се испрде ваљда убаво му дојде во раце и пак заспа. Сабајле во 7 си испи 60. Јас не знам правам ли нешто погрешно зошо не сака навечер, да го оставам да не го понудам ми е жал да не е гладен. Преку ден убаво си јаде на 2ипол 3 часа. Ама ова навечер вечерва посебно нели е многу време од 11ипол до 7 да не пивне ич млекце :?:

6. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.001
    Допаѓања:
    8.471
    Јас по ова некако се водев, гледав да имам повеќе подои првиот месец и после ги намаливме, самото дете си направи темпо. И убаво ми напредува.

Прикачени фајлови:

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    13.071
    Мора да пие и ноќе, мало е. Колку пие вкупно во 24 саати?

8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Јас купив универзална прекривка за транспортер, памучна, како фротир е. Као ајде помалку да им е топло.
    Од Локо Кроко ги нарачав две, за менување.

За седиште јас имам од Макси Кози, но го немаат веќе тој модел инаку ќе купев уште едно за малата. Специјално барав со убав материјал за да не се вари како во транспортерот.
    И навистина е одличен материјалот, нешто бамбус ова-она.
    Ѕирни во темата за седишта во подфорум Дете, доста е пишувано таму, повеќе искуства ќе прочиташ.

На Cence му/ѝ се допаѓа ова.
  9. LiquidLuna

LiquidLuna Форумски идол

Се зачлени на:
    28 август 2021
    Пораки:
    6.465
    Допаѓања:
    32.566
    @Viveki не ставај сардели те молам. Има најмалку 5 други начини да пробаш кои се согласни со 21 век :)

На Malesia и Viveki им се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.428
    Допаѓања:
    18.667
    Мајки дали сметате дека е премногу качување на тежина, од раѓање за месец ипол качи 1600г.
    Пишував тука,педијатарот не искара дека е многу,да внимавам на доењето да биде на поголемо временско растојание.
    Еве пазам овие два три дена,да има поминато најмалку 2 часа. Се случува да плаче и после 1 час да бара.
    Инаку цица 1 дојка на подој.
    Престанав да пијам лактамикс.
    Немам нешто премногу млеко,кога вадев со пумпа пред 2-3 недели околу 100мл од дојка.
    Сите што го слушнаа муабетов ми рекоа да не се замарам да го дојам кога ќе побара.
    Всушност нели доењето беше кога сака-колку сака?:drunk:

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    13.071
    Јас мислам таман е кило на месец. Не би се замарала да гледам на саат една од убавините на доењето :)

На 1209, Panovic и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  12. Mandela

Mandela Истакнат член

Се зачлени на:
    27 декември 2022
    Пораки:
    1.355
    Допаѓања:
    2.137
    Да не се замараш :)
    Нека цица бебе кога сака.

На 1209 и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  13. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.194
    100мл од града не е малку. Јас ни 40 од двете не можам веќе со пумпа да извадам а имам млеко, цица. 1600 за месец ипол по мене не е многу. Околу кг плус минус ставаат првиот месец.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.361
    Допаѓања:
    19.639
    Не сум зела да пресметам баш денеска ке земам ке запишам да видам, па ќе пишам, да ми кажете што да правам. Стварно ми е чудно толку време да седи гладно

15. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.428
    Допаѓања:
    18.667
    Сакав да кажам,не ми тече на сите страни како што сум слушала некои дека имаат премногу млеко.
    100 мл од града сум извадила после 3 часа од цицање,зборам за преполна града.
    Кај мене се случува да протече млеко во моментот кога ќе надојде, кога ќе го почуствувам струењето. И секако додека цица од едната капе од другата.

Баш во болница плачеше бебе што пиеше ад ,не и даваа на мајката да го нахрани пред 3 часа. Го изжалив кутрото и него и неа, си викам како ли ќе го занимава да дојде време за јадење,на тоа плачење.
    А со доењево нема ограничување, дај ми-на ти.

16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Мислам да си доиш кога ќе побара.
    Моево за два месеци стави 2 kg, по 1 месечно. Педијатарот рече дека е одлично, а не да ме кара.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.989
    Допаѓања:
    13.071
    Пресметај баш и ќе видиш дали е многу или малку. А на 2 ипол саати даваш некогаш зашто бара самото или ти нудиш? Ако не бара бебето пробај преку ден да даваш на минимум 3 и ноќе ќе го будиш на 3 саати, колку толку ќе повлече нешто. Моето беше исто, да го оставев цела ноќ ќе ја преспиваше, едвај го будев, по цел саат пиеше 30мл. Може и жолтица има, па затоа спие. Ако напредува убаво од вториот месец можеш да го оставаш и повеќе саати да сврзува, ќе ти каже доктор.

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.215
    Допаѓања:
    26.210
    Шо знам.. според мојов педијатар е од 800-1300г да качи, моето беше 1200, јас шокирана бев, со 2800 илезе од болница, а имаше исто кг како дада кога беше месец дена :?: ова кг на месец дена или месец и пол?
    И да е малу над просек ништо страшно де, а дека знам бебиња што биле на "диета" знам ама стварно беа покрупни.

@Carolin. Не е ни баш свесно дека е гладно, тие се тој период ептен уморни и спијат, не му давај цуцла на почеток оти и тоа знае да го залажи да се "најјаде" и да заспие. Гледај будиј го на 2-3 саати на почеток дење-ноќе. Првиот месец мораш да го будиш, после тоа зависно од како напредува. И моето спиеше многу, немаше золтица ама не се будеше на вечер само. Пред секој подој предлечи го, разлади го со марамче, ќе се освести и ќе цицне повеќе, немој во сон, уште е мало и му треба повеќе време за да испие 30мл. Како расте така ќе има повеќе сила и подојот ќе трае и пократко.

На Skyler и Carolin. им се допаѓа ова.
  19. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.361
    Допаѓања:
    19.639
    Па педијатарот така ми кажа кога излегувавме од болница на 2ипол саати да давам и преку ден гледам да биде на 2ипол ама обавезно ми остава по 10-20мл. Насабајле ги пие 60 ко од шала мислам и уште да му дадам и уште ќе пие. Еве денес ќе пробам на 3 часа да видиме

20. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.194
    Обично на почеток тече од сите страни. Мене сега ми тече од едната кога дојам од другата или кога не сум ја доела повеќе од 3, 3 ипоч часа. Ама и така да земам да молзам не искача. Молзењето не е репер за млеко колку имаш. Според мене се правиш ко што треба и бебе убаво си напредува. Немаш потреба од кратење подои и гледање точно на саат. Верувај добро е да си напредува на почеток зошто после има и доенечка криза и стагнација така да стартот ви е супер. Плус се реагира за качување многу кога се деца на ад, за цицање немаш гајле.

На 1209, Sofi.ja, 0ли и 1 друга личност им се допаѓа ова.