Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.216
    Допаѓања:
    26.212
    Сум немала ни јас никогаш проблем, јас секогаш јадам туна саката со плус внатре кашкавал, мака никаква..

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.992
    Допаѓања:
    13.079
    Знам дека секаде пишува дека е мит ама мене секогаш ми е тешко од таа комбинација, а слатка ми е. Нека е мит, ти секако следен пат внимавај си. Ако те боли цело тело ништо чудно стомачен вирус да сте фатиле.

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.726
    Допаѓања:
    21.413
    Стомачен вирус е изгледа. Пред малку ми пиша другарка што ми беше на гости во четвртокот дека кога си отишла ја фатило дијареа и повраќање. Кај мене покасно се покажа изгледа. Како и да е дур повраќав туната ја осеќав во грло, ако е вирус она само одмогна. Среќа бебето ми е добро, јас ќе издржам.

На DaisyDoo, 0ли, smeshkaa и 6 други им се допаѓа ова.
  4. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.476
    Баш сношти те помислив и прочитав после дека си примала инфузии, ама не стигнав да ти пишам. Нека поминува само и тоа што велиш синко ти е добар, а тоа ти е најважно сега верувам. Ве гушкам :hug:

5. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.726
    Допаѓања:
    21.413
    :l::hug:

6. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.726
    Допаѓања:
    21.413
    Сега се сетив дека на 11ти прими втора доза Рота. Мислите може и од тоа нешто да е?

7. Skyler

Skyler Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2022
    Пораки:
    3.992
    Допаѓања:
    13.079
    Може да. Земи електролити.

8. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.476
    140 до 200г неделно е како некоја нормала пропишана ;)
    Фактички 20 г дневно е минималното

9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.726
    Допаѓања:
    21.413
    Пијам да.

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Lavender13

Lavender13 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 август 2022
    Пораки:
    1.762
    Допаѓања:
    5.594
    Девојки јас на брзина само да пишам, многу лош период имавме, 4ти скок не уби буквално. Немав време да јадам, се истоштив скроз, ослабев 5кг за една недела. Капак на се, прво сите се заразивме со респираторен вирус, а после тоа јас и со стомачен.
    Ја викнав мајка ми да дојде пошто ментално веќе не бевме стабилни со маж ми, се уби од плачење детево две недели, од стрес за жал и ми се намали млекото и почнавме и со дохрана. Два пати бевме на итна бидејќи не престануваше да плаче, помодруваше цел.

Многу лош период, психички опаднав многу, бев фрустрирана и лута на син ми, помислив работи од кои сега се срамам. За жал го одложивме и доаѓањето за Мк, додека се стабилизираме малце.

Фала на сите што сте ме тагнале и што не помисливте, не успеав да прочитам се, се вклучив на брзина за жал со друг проблем.
    Се надевам ќе се стабилизираме за брзо па ќе ви се вратам во катчево, ми фалеше искрено. :hug:

На Viveki, Bubish26, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и 25 други им се допаѓа ова.
  11. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Смеам да мачкам нешто после убод од комарец? Кај го најде баш кај окото, се повеќе се шири црвенилото.
    4м. сме

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.195
    Јас земав ролон на Уриаж за убоди од инсекти. Тоа ми препорачаа на педијатар.

На 1209 и DaisyDoo им се допаѓа ова.
  13. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
  14. Anika55

Anika55 Популарен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2022
    Пораки:
    4.163
    Допаѓања:
    70.337
    Јас ова го имам

https://www.encimenci.com.mk/rol-on-post-bite-chicco-078331000

На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.195
    На DaisyDoo му/ѝ се допаѓа ова.
  16. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Здраво мајки, можеби прашањето не е за тука ама имам една дилема. Дали дисплазија на колк на бебето е исто со зреење на јадрата на колкот? Бевме на педијатар за проверка на колковите и не ми се јасни баш работите, па ако може некој да ми објасни

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    20230821_143420.jpg
    20230821_143358.jpg
    20230821_143336.jpg

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Vanilla15

Vanilla15 Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    1.127
    Допаѓања:
    3.271
    Здраво мајки, почнавме ние со вкусови пробување ама ова бебе на се се мршти, се гади, не знам како да ви опишам поинаку :(
    Една лажичка ако проба и толку, чаре?
    Што да му понудам?
    Банана, јаболче, морковче и гриз на хипп во кутија што е, пробано, од се се згади :(

А вода му понудив, сака да пие доста, колку им давате вода вака кога почнувате?
    Од утре инаку се префрламе кај поголемките :D

Се сум заборавила како било со првото :drunk:

На arrow му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.216
    Допаѓања:
    26.212
    Поддршка мајка, издржете :l: тежок период е, но после ќе уживате во новите вештини :sun: бидете смирени и барајте помош ако ви е потребна, не е лесно првите 3 години хаха најважно од се да си останиш психички стабилна и за тоа не помислувај дека можеш се сама, помош е и те како потребна, добро си направила што сте ја викнале мајка ти, а и шо сте одложиле идање тука, оти промената на среде скок ќе му беше дополнително тешка.

На Lavender13 и 1209 им се допаѓа ова.
  20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.726
    Допаѓања:
    21.413
    Девојки јас официјално имам нинџа дома. :D Ова мое дете усоврши вртење од грб на меше и сега оди сопри го. Дур е буден нема шанси да го легнеш на грб, а да не се сврти секундарно на меше. Ај преку ден е под надзор, до вц кога одам строго во релаксатор и тоа врзан зошто и таму пробува да се врти. (facepalm)

Е навечер имаме голема мака и тоа дојдов да ве прашам. Ќе го успијам и легнам на грб, ќе спие така некое време и за кратко се врти на страна, лежи малку така, па ќе се обрне на меше. Е тука проблемот е што е сонлив и не знае да си ја намести главата, ја забодува право во душекот и почнува да квичи. Синоќа беше малце помирно, иако пак дежурав и му ја вртев главата кога сакаше, зошто не може сам. На грб не беше опција да го свртам зошто одма се буни и се бутка пак да легне на меше. Претходната вечер беше кратка хорор приказна. Тој ден прв пат почна да спие така. Јас уште недооздравена од вирусот, а он акробат ќе станува. :D Врвот беше кога во сред ноќ почна да плаче зошто заглавил и на маж ми му викам оди земи го плаче, иако креветчето е до мене. И мислам дека јас не можам да станам да го земам зошто ми е во раце. (facepalm) Тотално бунило ми се деси. :drunk:

Прашањето ми е, кога да очекувам самостојно да почне да се мести и врти? Вака секоја ноќ ми е стрес и не спијам туку сум во полусон. Ослабев 3-4 кила за 3-4 дена, со последните сили сум веќе..

На Viveki, AniSk, Giovanna и 3 други им се допаѓа ова.