Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.927
    Допаѓања:
    326.831
    Твоето е на ад така?Можеш вода по малце да даваш.Ние цицавме па вода си давав провриена.

На galapce му/ѝ се допаѓа ова.
  2. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Mamicki od koga pocnavte da gi iznesuvate bebinjata nadvor,i kako za cicanje,posto neli stalno cicaat,doite javno ili imate nekoj dr nacin

3. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    Leleee fala na odgovorot :* veke de vagjam od pamet samo de mislam sto mue...celo vreme si place pred jadenje po jadenje ama sekoj obrok taka :/ ovir grcevi malku kako da se namalija probav sega so espumisan inaku i nie sto se ne probavme:) ajde ke pomine toj period na grcevi pa na raat ke setame pa mozda i zaedno da gi setkame hehe :* gusnija pufkata od mene i Mihail :)

На espana му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    Inaku nie si setkame uste pred 40 dena...imase bebeska zoltica i go vadevme po malku na sonce vo dvor...posle pocnavme vo park i zoo i taka po malce po eden saat...taman ke go naranime posto e na ad. i izleguvame pa doma za sledno jadenje... inaku mu davam po malce cajce i vodicka izmegu obroci i bas e zeden :D si bevme i vo kafic nadvor koga e ubavo vremeto hehe ali na kratko pocnuva da kenka :) i pravac doma:hai:

На Kaetana, espana и bella.s им се допаѓа ова.
  5. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Lelee vie ste super,mene mn mi e strav da ne se rasplace vo kafic vo prodavnica,a i mnogu stalno si cicka a bas sakam da pocneme po malku da ptosetuvame koga e dobro vremeto:?::)

На Ivanushkaa му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Ivanushkaa

Ivanushkaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 октомври 2014
    Пораки:
    223
    Допаѓања:
    357
    Hehe i mene mi bese strav deka celo vreme place po doma....no ete obratno, a izlezeme se smiruva i vo kola i na vozduh si spie :) i pedijatrite taka mi rekoja da go vadam na prosetki bidejki bebinjata sakaat em zaradi sonce em zaradi vozduh da gi fati poubavo spijat posle :) no se slucuva da zaplace bas se sluci vi prodavnica i ednas vo kafic i si go zedov vo race :D malku cajce mu dadov i si go nishnav taka poleka heheh da ne privlekuvam vnimanie so mnogu klatenje heheh i izeguvanjata kratki se no slatki8):rofl::sun:(hollest):hug:

На Kaetana, menelele и bella.s им се допаѓа ова.
  7. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.821
    Jas si molzam i vo sise mu davam, imam bebe so golem apetit taka da ne bi se odviknal od cice... Od sise koga pie ne uziva tolku kolku na cice, zjapa nasekade... A koga kje go stavam na cice abe toa e kako cel svet da e negov, uziva sto da ti kazam oci prevrtuva, a i cajce si pie od sisence... :D baska imam problem so levata grada koj od sam pocetok ne mi se sredil i taa nekogas ja molzam, nekogas mu ja davam :)

На menelele, Tanjusce и bella.s им се допаѓа ова.
  8. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Nie izlegovme sega pred nekolku dena do city moll, i jas tqka so strav da ne zaplace,da ne ja fati grc,togas silno place bez prestan,nisto ne ja smiruva,ama dobro pominavme,dva saati si setavme po prodavnici,taa si spiese,inaku koga e gladna e ,,opasna,, place ,se luti...
    @Ivanushkaa ,baknezce i od mene i Mihaela do imenjakot :)

На bella.s, galapce и Ivanushkaa им се допаѓа ова.
  9. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    И ние сме исти, невиден апетит ми има бебушот и затоа кога излегуваме се така набрзина на штрек да не викне за јадење оти тогаш ништо не го смирува. Пробувам да се измолзувам ама многу малку вадам, по некои 20-30мл, а толку не го заситува. Нема проблем со пиење од шише си пие чајче, ама цице си е најубаво, знае и по 40 минути да дреме на цице. Повеќе од саат време немаме шетано, цица на 2 саати, дури се нацицаме, дури се средиме и излеземе поминал пола саат. Се надевам дека кај да е ќе почне барем на 2,5-3 часа да бара;).

На menelele, bella.s и mariz им се допаѓа ова.
  10. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Мојот бебуш во количка само спие - веќе во лифт надолу ми заспива. Ако случајно се разбуди, тогаш си ќути и гледа, па до сега не сум имала баш никаков проблем за шетање. Сме шетале и низ парк, и во кафиќи (на отворено) го носев, во Сити Мол, во Рамстор и не видов мака. Само низ Сити Мол бидејќи сакавме и да јадеме на терасата горе отидов до кола, го подоив малце и си продолживме. Не сакам на јавно место да го дојам, не би се осеќала пријатно.

На Kiflicka05, menelele, bella.s и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    znaci nie nikako da se otarasime od ovie bakterii edna lecime druga ni doagja denes gi zemav rezultatite od brisevite iskoci deka ima staph.aureus znae li nekoj nesto za ovaa bakterija? I uste nesto da odime denes na dezuren lekar ili da pocekam do ponedelnik da odime kaj maticnata da ni prepise lek?

12. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    На грлото ли? Треба антибиотик спрема резултатите, кој одговара. Ако бебето нема т или црвено грло до сега, може и да почекаш до понеделник. Или барем јави се на матичната.

13. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Na noseto e bakterijata gotovo otidov jas na dezuren nekako mi bese strav da cekam do ponedelnik i ni prepisaa antibiotik :(

14. LusySkyDiamonds

LusySkyDiamonds Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    784
    Допаѓања:
    823
    Nie setame sekoj den po nekolku saati i sekade.Ako mi zakenka nekade naogam klupa ili ako sum vo kafic separe i mu dav da cica. Sega pocna i so kasicki,pa nekogas i toa mu davam.

На Kaetana, menelele, tincemajmunce и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Kaetana

Kaetana Популарен член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    14.608
    Ако е убав сончев ден, ретко сме дома. Шетаме и тоа секаде. И на отворено, и во кафичи.
    Во однос на плачење, кога беше мала ми беше незгодно да не заплаче во кафич, па затоа првите излегувања беа на отворено. После некако незгодното го снема...

Во однос на доење, спремам се' за излегување, ја дојам, и одма излегувам. Ако шетаме подолго ја дојам надвор. Избегнувам кафичи и гужви, најчесто си наоѓам клупа некаде. Во кафичи замолувам дали може да влезам внатре ако нема луѓе, оти сега сите се надвор, нели лето.
    Претходно користев марама за доење, ама сега е многу жешко, па терам со алтернативни методи за затскривање.

На menelele му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Здρаво мајκичκи! Κонечно стигнавме до темава! Имам синче ρодено пρед 11 дена! Го дојам! Имам доволно млеκо! Денес едната гρада ми е многу твρда! И ме боли! Настојувам да го дојам повеќе од таа гρада, но не помага! Има ли неκој исκуство, неκој леκ да ми κажете ве молам!

На galapce и Kaetana им се допаѓа ова.
  17. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Малку рачно одмолзи од таа града, стави топла облога или под туш ( не многу жешко да биде) пред доење и ладна облога после доење, додека се среди , не постојано.
    Нуди ги рамномерно двете гради иако едната секогаш изгледа дека е пополна. На едно доење едната, на следно доење другата. Јас мислев дека попразната града нема млеко и ја скокнував и фатив мастит. Нека цица бебето кога сака, колку сака и за месец дена ќе се воспостави лактацијата како што треба. Ако се преполни и тврди градите пред доење со ракс малки одмолзи за да омекни брадавицата.
    Ако треба нешто слободно пиши.
    Живо и здраво да е бебчето.

На Kaetana и zuto им се допаѓа ова.
  18. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.583
    Допаѓања:
    76.821
    Bebus ima mesec ipol i da ne te razocaruvam mnogu ama od sam pocetok imam problem so levata grada, dupka mi se imase otvoreno... i sega od desna samo go dojam, a od leva molzam i vo sise mu davam... Vcera pak probav posle dolgo vreme da mu dadam da cica i bolese nenormalno mnogi i izgleda taka kje teram samo so molzenje na taa... Inaku sve probav lanolin, antibiotik, solkoseril so teleska krv, melem nisto ne mi pomogna :/ a inaku bradavicata ti e tvrda ili cela grada? Da ne si fatila mastit?? Pikni se pod topol tus i polevaj niz taa grada i posle molzi ja... Jas fativ i mastit, piev antibiotik i obavezno se molzev mn cesto... Temperatura si izmeri? :)

19. Matea212

Matea212 Активен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2015
    Пораки:
    114
    Допаѓања:
    84
    Dali znaete kade mozam da ja nabavam vakcinata PREVENAR 13 tuka kaj nas vo mk?

20. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Majki pred nekoj den pocnav da mu davam espumisan na bebuvceto i zabelezav kakata deka se stecni. Prethodno kakata bese tecna so beli partalcinja, a sega e epten tecna i nema partalcinja. Bojata e zlatno zolta. Ne mi se veruva deka e proliv kaka 3-4 pati dnevno. Inace imame skoro dva meseci i sme saaamo na doenje. Sovet??? Ima li prostor za zagrizenost ili ????