Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. NNK19

NNK19 Популарен член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    1.049
    Допаѓања:
    2.334
    Исто исто... Колку што се сеќавам од труднички тука беа нашите (твоето прво со моето второ) така даа тоа е тоа:D и големата кај мене ќе речеш голема е ама го гњави многу и го седнува, па сака да го држи ама иако е 6г пак не ми е сигурна за без надзор:wasntme:

На Skyler му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    45.901
    Не знам зошто ама ноќно време бебето е ладно, а се поти, не само сега, чинам цело време така, веќе не знам како да го облечам, цело време кога е на долги ми де поти, кога е на кратки е ладен…

3. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    знам не помага ништо тој долг период мора да се помине.Баш ќе видам наредна контрола за месец ипол што ќе ми даде

4. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    45.901
    Леле луѓе помина 4ти скок, дете збесна, не можам веќе неколку ноќи да го успијам до ниедно време, денески заспива под саат ама вечерно време е борби, а и многу е кенкав денски, ништо не му задржува внимание, хорори. Еве сега плачеше без престан саат време и му реков на мм, касно не касно носи го надвор, го стави во кенгурот и излезе, јас не можев повеќе.
    Заби му никнуваат нели, едното има само врвче, може и тоа е, многу ржи, се стега и напиња и писка, изгледа како стомак да го боли, а нема проблеми со столица или тврдо меше, прават вака од забите? Како нервозно ржење.
    Ааауу дете полошо отколку во скокот, мислев тоа не може да биде полошо ама ете.

Инаку денес сам си го држеше шишето и јадеше така, замислете, дури и го вадеше и ставаше неколку пати сам во уста прецизно и испи цело шише држеејќи го, правилно, без да го испушти, јас просто не можев да си поверувам, да се врти не знае ама сам се храни:D:D8)

Последна измена: 27 август 2023
    На AniSk, Nala37, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.480
    На колку почнаа да ви се вртат од грб на стомак? Моево црвче денес само тоа прави,ама уште не знае со рачињата баш што да прави, некогаш ги мести горе да се потпира ама повеќе од обидите му остануваат покрај телото и си ја врти главата на страна и чека да се деси чудо :D
    Изгледа ми нема спиење од сега ич :worried:

6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    4 г и 8 месеци е големиот, малово нема 2 недели, многу ми е страв по грешка да не го потисни, се наведнува над него и го гали со носот на лице и го бацува, мн е нежен и мил големиот ама една грешка скраја да е можи да биди страшно. Малово само оставање со него никако. Му објаснував дека главчето му е меко, да не го фаќа за главче, само на лице да го гали па си велам ќе свати, ни голем ни мал е сега...
    Првото се сврти на 8,9 месеци, трупче беше, мн кила имаше и скроз мрза, како ќе го легнев на вечер така си стоеше, сега нема врска со тоа бебе :D
    Ова малово се оттурнува со нозете и оди нагоре, ко ќе има грчеви.
    Др, ве читам сите со прво со неспиење, иста бев за првото, имам пишувано овде во сите теми, само се жалевме :wasntme: и сите скокови најјако ги осетив, страшно беше, само си велев ај ќе спија, ај ќе спија, не бре не, едноставно не е спијач и крај, така си чекав до 2 и пол год да ја преспие цела ноќ (waiting)
    Сега исто е и малото, си станува ноќе на 2 на 3 саати, цица, го преслекувам оти нон стоп кака, (патем газето жар му е црвено, па се испробав што имав дома, сега уште судокрем да пробам) , па заспива и така исто цел ден, цела ноќ, разликата е што сега бев спремна, знаев што ме чека и воопшто не ми е тешко и нервозно, уживам во секој момент, оти со првото не уживав, само стресени над него сите.
    За првото тивко дома, шепотевме сите, сега на глас се зборува, големиот пеј, пишти, вика, ко ќе го фати љубомора писка на цел глас, малово спија, галје нема засега.

И сега ако некој сака да замолам да ми пресмета за скокови кога ќе се, роден 16.08.23 термин 29.08 :)

На 1209 и Alishan30 им се допаѓа ова.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    45.901
    За газето, бриши го со вата и млака вода или миј го, не со влажни, може си знеш од првото, ама јас откако прекинав со влажни ниту еднаш не се воспали повеќе во пеленската регија, а не секогаш ставам крем, ама кога ставам тоа е бептен, многу ми е погоден.
    Честитки мало, да е живо и здраво и мама со него. Сите велат дека со секое следно дете е полесно, ем оти си навикнат на се, па и на неспиење, ем оти не се притресуваш веќе толку, а ем оти немаш избор пошто нели имаш и друго дете на кое исто му требаш и така, останаува да видиме другите со по едно што сме уште:D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Така е, јас дека тешко првото за второ неможев да се одлучам :$ иначе форумов ми беше голема поддршка тогаш. Се од тука научив :D
    Ова не ми текна, 99% вода виолета користам, а за првото исто му беше и него вака газето, користев прво истиве влажни после една тетра пелена пресеков на мали парчиња и со вода ги топев и бришев, да си почнам пак така. Фала за совет :hug:
    Уживајте колку можите со бебушките оти многу брзо поминува времето :)

9. Kikiiiii111

Kikiiiii111 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    26
    Здраво мајки.. Имам бебенце старо 26 дена..На цицка е нооон стоп значи бара на 15 мин да цица макс пола саат. Додека цица е цело време нервозен, рацете му се во песници и се вцрвенува, шмука без контрола како да бара уште и уште.. Со спиењето сме за никаде, ќе поспие еден час и пак станува за да цица, и додека се успиеме пак поминуваат по 2 3 саати некој пат и повеќе, а за тоа време цица повеќе од 3 4 пати.. Дали некоја поминала ваков период ве молам за совет..

10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.480
    Како е со полнење пелени, каката каква боја е? Да не е гладен што така прави. Дур не го мерат неможеш да знаеш како напредува. Бевте на прва контрола?

11. Kikiiiii111

Kikiiiii111 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    26
    Он си напредува ок, каките му се светло жолта боја.. Ама ме чуди што на толку краток период бара да јаде..Педијатарот ми вика давај му кога и да побара ама па после ми повраќа.. Не знам спобудалев веќе, 24/7 цица..

12. Kikiiiii111

Kikiiiii111 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    26
    Инаку, на почетокот какаше по 3 4 пати, сега едвај еднаш

13. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Мислам дека е гладен. Гладно бебе не спие

14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.480
    Мислам дека ти е гладен. Каква му е каката по боја. Пробај дај му еднаш ад да видиш како ќе се понаша.

15. LizzyGrant

LizzyGrant Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2021
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    1.174
    Нема врска гладен дека е, можеш да пробаш со адаптирано ама моето и откако ќе му дадев не спиеше, првите месец и пол цело време сакаше да цица (сакаше да си дремнува цицајќи).. ако полни пелени и качува кг не би рекла дека е гладно, некои бебиња повеќе плачат

На lackygirl и 1209 им се допаѓа ова.
  16. Kikiiiii111

Kikiiiii111 Активен член

Се зачлени на:
    22 август 2023
    Пораки:
    58
    Допаѓања:
    26
    му дадов хип завчера, испи 60 мл и спиеше 3 саати.. После ми се исповрати многу во огромен млаз. И не му давам ми е страв

17. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Чекајте, пиша мајката дека напредува убаво и дека каката му е жолта.
    Можеби е во скок, можеби има грчеви, топло-ладно му е и сл., немојте веднаш гладно ти е и дај ад.

На Bebence29, Bubish26, Lavender13 и 8 други им се допаѓа ова.
  18. Снегулк@23

Снегулк@23 Популарен член

Се зачлени на:
    15 август 2020
    Пораки:
    3.387
    Допаѓања:
    4.998
    Какви звуци прават околу 5-6 месеци

19. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Не верувам да е гладно.
    Моето првото беше исто такво, нон стоп на цицка, до 4 и пол месеци, потоа почнав со вкусови од што неможев да издржам. Напредуваше над просек.

20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.480
    Ке си покаже вагата мајка, сега ќе сте на контрола, можеби детето си е такво, сака да се мази на града :)