Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.584
    Допаѓања:
    76.822
    Pa nas ni e taka kombinirana sekogas i toa zavisi dali sum mu dala cajce :) nekogas mu e taka zolta so beli partalcinja, a nekogas eeeeepten tecna i bez takvi partalcinja, mislam deka nema prostor za zagrizenot, osobeno ako si kaka sepak po 3, 4 pati dnevno :) i nie sme a doenje samo inaku..

2. SpangeBob

SpangeBob Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2014
    Пораки:
    690
    Допаѓања:
    1.267
    Ти благодаρам на деталниот одговоρ! Пρобав под туш и сама се молзев! Ми олесна малκу! Сите бепчиња да се здρави и живи! Ќе моρа да се помачиме малκу изгледа! Ама аκо, вρеди!
    @mariz мила, мислам не е до толκу ρаботата. Бρадавицата ми се смеκнува штом почне да цица! Само гρадата ми е твρда! Темпеρатуρа не меρев, ама не се чувствував лошо! Освен гρадата! Фала ти и тебе!

На galapce, mariz и menelele им се допаѓа ова.
  3. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Mamicki,od koga pocnavte so cajcinjata i kakvi koristite,i drugo sakam da ve prasam,znaci malava e 8 dena stara,jas seuste neznam koga i e dosta so cicanje,cica i dur ne zaspie nemozam da ja trgnam od grada,znaci znae i po saat i polovina da cica,da dremne i da prodolzi pak,prvo mislev nemam mleko dovolno ama ona e mirna si spie,polni peleni,si kaka takvo zolto kako,a i gledam mlekce si ima,si golta,bluzive mi se mokrat od mleko,a eve ve citam od 40 min poveke ne procirav nekoe da cicla,sto mislite zosto taka dolgo cica,nitu ednas ne e odbila cice,zarem tolku e gladna|(

4. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Ееее мајка 8 дена е бебчето, се што прави е нормално, моево ( првото) да не речам нон стоп беше на града првите месеци. Цицањето не е само хранење, сигурност, топлина и заштита добива бебето, едноставно така му е најубаво.
    Немате потреба од чаеви ,особено не на таа возраст, се добива преку млекото, не се секирај жедно нема да биде , над 3/4 од млекото е вода.
    Ексклузивно доење до 6 месеци или приближно:)

На bittersweet, Kiflicka05, Kaetana и 4 други им се допаѓа ова.
  5. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Lele,se nadevam deka imas pravo deka e vo red zosto veke pocna da me zagrizuva da ne e doraneto ,mozebi mlekoto ne e kvalitetno ne deka se razbiram no eve sto citam i toa bilo mozno,mozebi pa takvo si e strvnicko so golem apetit

6. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980

Нема неквалитетно млеко. Гладно бебе ќе плаче, нема да полни пелени. Таков е процесот. Првите месеци така ќе биде, но не и понатаму. Издржи:)

На galapce, Kiflicka05, SpangeBob и 2 други им се допаѓа ова.
  7. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Mamicki,uste edno prasanje od mene,kakoto i bese zolta boja,denes na dvapati zeleno kako do zolti partalcinja,normalno e da menuva boja ili nesto ne e vo red?

8. leona83

leona83 Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2014
    Пораки:
    2.548
    Допаѓања:
    1.980
    Не е страшно, може си јадела нешто зелено- марула, спанаќ....а може и ако си ги става рачињата во уста и сл. Не е гладно, тос прво постарите ќе ти кажат

На bella.s и joy1 им се допаѓа ова.
  9. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Moze I da e samo brz metabolizam, kaj sinko se menuva na periodi, a pedijatarot mi rece sa ne se zamaram so toa bidejki dobro si napreduva

На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  10. mariz

mariz Форумски идол

Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    17.584
    Допаѓања:
    76.822
    Mene mi se sluci setkavme cel den, ne fati sonce ubavo.. inaku ne sme iskacale cesto na sonce do sega... i slednata kaka posle setanjeto mu bese potemna, moze da ima vrska deka bevme na sonce povekje? :)

11. N.Kety

N.Kety Популарен член

Се зачлени на:
    22 јануари 2012
    Пораки:
    1.219
    Допаѓања:
    1.764
    @bella.s sin mi rviot mesec cicase po dva saati i poveke,nekogas i zaspijam,koga sme legnati na krevet pa ke se streknam naednas toj buce uste cica,i jas vikav lele be aman detevo se gladno,ama ne e taka,imaat potreba od nasa blizina i toplina,jas mislam zatoa e.
    ne se sekiraj normalno e,ke pomine toj period.
    za caj jas ne sum davala nikakov samo za grcevi dva pati dadov od kim i tolku do polni 6 meseci i 5 dena bevme eskluzivno na mlekce.
    ako si imas mleko uzivaj vo doenjeto.

На pilenka и bella.s им се допаѓа ова.
  12. bella.s

bella.s Популарен член

Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.163
    Допаѓања:
    10.941
    Samo sabajlevo mu bese zeleno ,potoa vo tekot na denot pak zolto si kakase,a denes ja merivme super si napreduva znaci nee za jadenje,kako sto velite nesto drugo e,mamicki fala vi na sovetite,ne sme pediatri ovde na forumot ama mene iskreno mi znacat i mi pomagaat sovetite i mislenjata,i kako sto velat ne pitaj gatalec nego patalec:)

На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  13. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Sega koga citam, mislam deka i mas isto ni se sluci pred nekoj den, ama ne obrnav vnimanie. Taka bevme i nie na sonce. Moze e koincidencija, a moze i nema vrska ;)
    Nie dezurame, tato ne izdrza, ali mama zatoa e tuka 24/7 :P

14. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Едно прашање за мамичките со поголеми бебчиња, кога почнуваат бебушите поретко да цицаат, барем на три часа? Сами си фаќаат ред или вие некако ги научивте?

15. darcy

darcy Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2011
    Пораки:
    2.177
    Допаѓања:
    5.896
    Јас му давам да цица кога сака. Сега тоа се сведува на еднаш ноќе, а преку ден на 2 саати отприлика, но сега откога е малку поголем (има нецели 4 месеци), има сила и исцицува, па секој подој многу пократко трае и не ми пречи. Колкави сте? Секако сам/а ќе си фати ред, нема потреба да го мачиш бебето кога е гладно.

На pilenka му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Avery

Avery Популарен член

Се зачлени на:
    1 ноември 2014
    Пораки:
    2.766
    Допаѓања:
    14.555
    Од каде ги купувате infacalm капките? Во Зегин ги немаат. :(

17. Tanjusce

Tanjusce Истакнат член

Се зачлени на:
    29 април 2015
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    126
    Два месеци и пет дена сме. Приметив дека почна помалку време да цица, до пред некое време цицаше по 30-40мин. сега максимум 20 мин. Цица точно на 2 часа преку ден, а ноќе само еднаш преспива 3-4 часа и потоа пак бара на 2 часа.

18. pilenka

pilenka Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    822
    Допаѓања:
    3.503
    Нешто и јас да шкртнам.......уште мака мачиме со зелените столици иако сум веќе десет дена на диета од млечни производи, но требало време....Во врска со доењето, мојата од како е родена многу кратко време цица максимум 20 минути, а сега подојот ни е околу 5 минути, но ретко може да издржи да нецица до три саати, обично е на саат ипол или два. Или е многу лакома или не се дојадува, а напредува одлично. Приметувам дека во последно време ја интересира и околината, ќе цица, па ќе се заврти и си гуга, ми се смее, па пак продолжува уште минута, две и несака повеќе. И денското спиење го скрати доста, спие по половина час, три пати на ден, ама па затоа навечер легнува во 22 часот и си спие до кај 08 часот, ќе цица, ќе поиграме околу саат време и пак сака да си дремне.:) Најново ни е што сега мноооогу писка, ама пискање(facepalm) и цел ден сме со рацете во уста, да може двете ќе ги стави :D

На Kaetana, tincemajmunce, bella.s и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.546
    Моево уште од кога се роди цицаше 5-10 минути максимум. Ич не се тегавеше на града. Сега повеќе се лигави да ти кажам. Инаку активно си цицаше и супер напредуваше.

На Kaetana, pilenka, tincemajmunce и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. espana

espana Популарен член

Се зачлени на:
    22 август 2012
    Пораки:
    1.676
    Допаѓања:
    1.954
    Me nema podolgo zasto nemam vreme , so jadenjeto se sredivme ,i cica i dohrana, samo noke e na grada,ama ovie dva dena mn place,vcera dva saati noke bez prestan,nisto ne ja smiruva, i sabajle pak dva saati i toa jako placenje so vcrvenuvanje...ne se stega kako za grcevinezz sto e rab.....ivo poslesno vreme pocna da se ligavi,i tecat ligicki....mesec ipol sme,i kaj vas e taka li? kakata e zelena ,ni dasoa denes linex, a za placenjeto nisto ne kaza dr.rece najverojatno e stomaceto,ama tolku placenje od pamet da te izvadi...