Женски веќе два дена како ми повраќа после секое јадење, не е во млазови но количински е дефинитивно значително повеќе од тоа што досега било. Ја стопиравме формулата, се враќаме само на мајчино, и не знам дали од страв дека не му е доволно го прејадувам, дали може од тоа да повраќа? Немам осет колку млеко имам, некогаш мислам дека нема ништо и ќе го поттргнам гледам силиконската полна со млеко. Не е такво бебе да се тргне кога му е доста, да може цел ден би бил залепен за мене, затоа и не знам дали му е доволно. Полни пелени редовно, весел е, ама мене нели еден период ми се намали млекото и со тешки маки некако се враќам во нормала, пумпав секој ден, се изнајадов овес, и еве сеа сме пак на ексклузивно доење, ама цело време сум во грч дали му е доволно. Повраќањево ме загрижува ептен, страв ми е да не има некој проблем.
Не се сеќавам добро со кого зборевме за меки ребра изгледа со @Bella_Stella Ми искочи сега ова на фб во соба за доење, мајка бара мислење за искривени ребра и ми текна тука да ви постирам. Спојлер Коментарите надоле беа боже сачувај, дека било нормално дури имаше коментар од една да намали д3. Не знам дали објаснив добро како се проверуваат меки ребра ама ова се случува кога се меки и се држи бебето со раката притиснато на нив свртено напред да гледа.
Можно е да го прејадуваш. Рачунај веќе се поголеми и многу поефикасно цицаат. Мојава скоро почна сама да се трга кога ќе се засити, инаку претходно обавезно и истекуваше вишок млеко од уста после доење зошто цицаше без запирачка. И тоа баш така, не во млазови. Гладно дете верувам ќе плаче, ќе го осетиш. Сакав да те прашам какви препораки ви дадоа за воведување млечни производи во исхраната на бебето кога ќе дојде ред за оброци? Пошто нели интолерантноста може да варира на таа возраст не знам каков им е ставот за ова. За брзо ќе почнеме со вкусови, па собирам информации. Интолеранцијата на кравји протеин кај ќерка ми сами ја востановивме со маж ми, а не знам кој педијатар да го консултирам за конкретнава проблематика. Инаку од кога беше две недели возраст не јадам млечно, фала богу не стигнавме до крв во столица ама повраќањата и гушењето престанаа. И сега не ми се ризикува ич да се враќаме пак на тоа.
Не се грижи,ќе му поминат. За некој ден прави 2м скоро и да не се познаваат,само на рачињата на допир е малку рапаво.
Можно е да го прејадувам бидејќи досега нудев само една града на подој, сега од страв давам на двете. Прво ќе направиме провокација преку мојата диета, да видиме дали ќе има реакција некоја, па после тоа ќе видиме. На 5 месеци ми закажаа преглед на кој ќе ми дадат насоки, мислам дека планот беше една недела да конзумирам поинтензивно млеко, сирења, кашкавали и за една недела контрола да видиме дали ќе има реакција. Доколку има реакција мислам дека се чека до една година, па тогаш пак се прави провокација. Знам ти ми спомна за хидролизирана формула во Мк, за кој бренд се работеше?
Фала ептен на совет. Ми потврдуваш насоки што веќе ги читав, значи тоа е тоа. Да се вратиме од одмор па ќе пробам со провокација и ќе следам. Сакам да видам како ќе биде пред да почнам со вкусови за да не ми се мешаат работите. Ако има реакција да знам од што е. Инаку да, јас ти спомнав. Ние дома ја имаме хидролизираната формула на Аптамил пепти синео. Ако доаѓаш наваму и ти затреба ја има во Зегин и Еурофарм (за други не знам), ама барај ја по пофреквентни аптеки (во молови или дежурни), ја нема секаде пошто не се троши масовно. И да, не мириса баш највкусно, ако ти е манџија детето може да се мршти. Моево среќа не е, па кога затребало ја испила. https://zegin.com.mk/mk/aptamil-pepti-syneo-400-g
Јас мислам дека е прејаден. Мене денес 2 пати ми поврати ама буквално од града не можев да го тргнам цел ден на саат, на пола саат бараше да цица. Се помислев денес и да не не му стига или немам млеко ама стискам тече млеко значи има. Јас една града давам на подој сам цица и кога ке се најде ја пушта, пак ке го погалам со брадавицата ке го понудам ама во 99% од случајите устата му е залепена ко со лепак ретко да продолжи да цица. Навечер го нудам од двете пред спиење, ама и тоа ретко се случило да цица од двете барем досега ке видиме одсега натаму.
Фала, да ја имам на ум за ако затреба, да не влечкам од тука. Значи сите овие хидролизирани мирисаат одвратно, мене ми се згади кога помирисав, не па на бебче. Ние тука Алтера од Нестле користевме, не ја пиеше ич, се јавив на педијатар ми кажа да измешам две лажички ванилин шеќер во цело паковање, така и направив па пиеше без проблем.
Да, само еднаш во млаз повраќање не е страшно, може му дошло многу, може промена дека од мајчино на ад, моето кога беше мало имаше денови кога повраќа многу во млазови, ми рекоа нормално е оти се прејадуваат, а имаат малце простор за јадење. Многу е битна позицијата во која го храниш со шише, и моето во некои пози повраќа, вака како што пишав најлесно му одеше, а богами и мене.
Добро дали е нормално бебуш да повраќа после секое цицање од вчера навака све така сме... Таман ќе се нацица ќе поврати пак бара да цица
Или ее можно да има рефлукс. Од вчера повраќаше цело време по малку се мачеше да заспие и сегс вака поврати и се успа...
Јас мислам дека има рефлукс или грчеви и јаде за утеха, а уствари де прејадува, пробај на начинот на кој ти реков да ја храниш, после јадење држи ја пола саат обавезно исправено, знам неколку мајки чии деца имале изразен рефлукс, многу мака видоа, ама поминува кога ќе потпорасне. Пробај ако не со антирефлуксна формула, ден-два, ќе видиш и на тоа како ќе реагира. Стварно не знам, дефинитивно не треба вака количински и често да повраќа, нема да напредува, во ред е да бљуцка после секое јадење ама повраќање во млаз не е. Ако треба пак на педијатар.
Фала ти.. После ќе го однесам на клиника бидејќи педијатарот шо и да речам му е нормално.. Ама јас го гледам детето како се мачи цело време додека да се исповрати, греота.
Dali moze da mi kazete sto pravite koga bebuskite imaat zapek, 4 dena ne e kakan se maci sam da se iskaka stiska noze jas mu pomagam , pravime masaza na gazeto so pavloviceva ama nisto , nekoe iskustvo sto da mu dadam da se olesni
Јас знам со топломер. Само не треба честонда практикуваш. Го ставаш врвчето од топломерот во зејтин и му го ставаш во газето. Одма ќе се искака, доколку сакаш пробај
Апсолутно никако не пробувај совети со топломери, дршки од цвеќе и не знам што. Никакво инсертирање на страни објекти во газето, не знам зошто сеуште се тие совети актуелни на темава, сто пати е кажано дека не е безбедно. Доколку е на доење, до 14 дена е нормално да нема какано. Зависи до педијатар, некои чекаат 10, некои 14 дена за да препишат сируп за запек.
I mene mi e strav so takvi izumi da ne go povredam, na kombinirana ishrana sme ama od ponedelnikot poveke na majcino mleko samo 2 pati dnevno ad, veruvam do toa e , probiotik ne prima zosto vo hippot ima vo sostavot ama sega posto go namaluvame treba da prasam dali da vovedeme nekoj probiotik plus
Dali moze nekoj da mi dade sovet... Bebuska e skoro 2 meseci bez 4 dena no primetivam deka i e mnogu suva kozata Dali da ja zemam biodermata ? I sakam da prasam za vakcinite...minatata nedela koga bevme na pedijater mi rece treba da primi vakcini,mozete da odite vo ambulantata sto vi odgovara i da gi primi posle 2 meseci najkasno do tri meseci,a nie ke zakazame termin za ortoped zosto i toa treba do 3 meseci... Sega pak treba da ja prvo na pedijater ili?
Денес ги потрошив D3+K1 и DHA+Omega. Ортопедот и педијатарот ми рекоа да почнам со вигантол една капка и да не давам D3+K1. Но не прашав за омегата дали да продолжам да ја давам. Оваj понеделник секако ке одам до педијатарот да ми дава упат за CNS. Нема да штети ако не давам овие два три дена дур да прашам нели.