Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Nala37

Nala37 Истакнат член

Фала многу Оли.

0ли likes this.
  2. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Колку дремки имаат вашите бебиња од 3 ипол месеци?

3. Ceneva

Ceneva Популарен член

Моето 4 а некогаш и 5 зависи, ако му се пократки дремките 5 имаме ако му се подолги 4. Како влеговме во 4 ти скок спие по 30-40 мин. И после е бог да не чува сите дома :?:

0ли likes this.
  4. Bebence29

Bebence29 Популарен член

моето спие 3-4 пати по 30 мин мислам ќе пошизам некој ден,а навечер од 9 до 3 е бубаа потоа за цицање на секој саат до 7.
    после годинка ќе бидиме раат од 2-3 саати

0ли and Ceneva like this.
  5. 0ли

0ли Форумски идол

Има 4, само еднаш 3 кога за чудо сврза две дремки и спиеше 2,5 часа. Инаку дремките се по 30-45 минути.
    Ноќе си спие убаво. Вчера заспа во 20:30, стана во 1:30, па во 3:30 и се разбуди во 7:20.

Panovic, Bebence29 and Ceneva like this.
  6. Ceneva

Ceneva Популарен член

И мојот навечер спие фала богу, ретко два пати да се разбуди во периодот од 9 -10 вечер до 6 - 7 сабајле

Bebence29 likes this.
  7. Amore123

Amore123 Истакнат член

Те разбирам и со моето е така не е дебелко ама како што кажуваш не е ни слабо, си има обравчиња, средно е, долго е 65цм

Bella_Stella and Ceneva like this.
  8. Amore123

Amore123 Истакнат член

Ви благодарам многу, ми олеснавте, за џабе ќе се секирав

Ceneva likes this.
  9. 0ли

0ли Форумски идол

Супер си е килажата, да не се секираш :)

Amore123 and Ceneva like this.
  10. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Завршивме и ние со преглед. На 4 месеци беше 5850гр, денес на 5 месеци 6530гр. На матичната и го кажав коментарот на педијатарот на вакцини дека бил ситен, само се насмеа и рече по кои параметри. После нешто се збуни и на грешка место ја ставила точката на кривата на раст и ми вика малку ни стагнира ај да почнеме со вкусови. Го зема листот да ми покаже и виде дека згрешила и се збуни целата, леле сум згрешила со точката извини, таман си е вика си ја следи кривата. Ама можете да почнете со вкусови вика и за две недели дојди пак чисто уште еднаш да го измериме. За месец качил 680 грама што по мое лаичко мислење е како што треба. Што мислите вие девојки? Јас планирав од пет ипол месеци да почнам со дохрана, ама сега се предомислувам и викам да почнам од понеделник.

11. 1209

1209 Форумски идол

Бела ако е во ред со килажа јас мислам да си почекаш барем 5.5. Моево е 5м сега и има 7500, веќе има и надминато родилна, јас за дохрана ќе чекам 6м, оти и вака супер напредува.
    Јас ќе го носам на педијатар деновиве, чекав здравство да му средат тука, го немам носено од 2м, освен еднаш кога исфрли алергија па го погледна доктор.
    Малце дури ме фаќа језа дека сум неодговорен родител што го немам однесено до сега, ама цело време сме по доктори ради бубрезите па не сакав и таа траума да му ја накалемам.

Ceneva and Bella_Stella like this.
  12. Miss_S

Miss_S Популарен член

@Bella_Stella , сметај дека првите денови ќе јади по 2-3 лажички, па додека се изредат неколку работи пробани по 3 денови сите значи секако две недели ќе поминат, па и повеќе до оброк.

13. 0ли

0ли Форумски идол

Супер си ставил килажа, убаво си напредува. Јас не би почнувала уште со храна штом качува, би почекала до кај 5,5-6 месеци.
    Не мора да брзаш, не е дека 100 гр ставил, па ајде мора да се побрза со храна. Убаво си цица, мислам да продолжите уште малку.

1209, Ceneva and Bella_Stella like this.
  14. Ceneva

Ceneva Популарен член

Супер е :l:

Bella_Stella likes this.
  15. sencuk

sencuk Истакнат член

Majki pak jas so moite prasanja...malata e 2 meseci i 10 dena...poslednite 3 veceri ne spie skoro ic non stop kenka i place,se smiruva samo na grada zaspiva i koga ja stavam vo krevetce,relaksator ili kolicka odma se budi i vristi od placanje...slucajno i gi napipav nepcata mi stoi kako da e zapocnat procesor za zabcinja,mozno e?
    Sakav i da ve prasam za vakcinite sega sto treba da gi primi,dali e vazno vo kolku saat ke ja nosam...mora rano sabajle ili moze i nakaj 11 casot?

16. 0ли

0ли Форумски идол

Процесот може да е почнат, но тоа не значи дека сега ќе излезат, тоа со месеци може да трае.

lackygirl, sencuk and Amore123 like this.
  17. Skyler

Skyler Истакнат член

Како е сега? Ако си јаде и не е плачлива не мораш ни да даваш сируп. Ако се гледа дека не и е добро дај и парацетамол ама гледај да е точна доза. Комбинирање блокмакс и парацетамол не ти треба на таа температура, тоа е за ептен високи температури кои не се спуштаат.

@Bella_Stella Види по бебето дали е спремно, ако се тепа за ваша храна можеш постепено да му даваш и онака треба време за цел оброк. Ако си цица и спие убаво, јас би почекала до 6м.

Bella_Stella likes this.
  18. 0ли

0ли Форумски идол

Здраво 4-ти скоку, не срами се :drunk:
    Какво 30-45 минути дремка, тоа ќе е премија за дремкиве од 10-20 мин.

Homme, Bebence29, Lavender13 and 3 others like this.
  19. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Убаво цица и убаво спие. Ноќе немаме никаква мака со спиењето, ако го оставам сврзува 6-7-8 саати. Преку ден знае да има кратки дремки, ама има денови и кога нема мака, ете пред малку стана од долга дремка од 2 саати. Не го оставам повеќе од 5-6 саати ноќе зошто така ме советуваше лактациски консултант. Весел си е, расположен, полни пелени. Кога не гледа нас како јадеме знае да шљамка со муцето, ама не е да се превозбудува нешто. Многу сум на два ума, јас бев решена до 6 месеци да не почнувам, ама сега не знам. Може е попаметно да го следам уште недела две па да решам.

Фала ви девојки на сите за мислењата.

Bebence29, Nala37, 1209 and 3 others like this.
  20. medena147

medena147 Популарен член

Фала ви девојки,инаку ние уште се бориме со температурата никако да ни помине до 37.4 па пак крева,добро е сега на шест сати почнав да давам издржува да не крене.
    Бевме на доктор вироза ни вика дека е.
    Инаку за тиширање знам дека не главчето.

Bella_Stella and 0ли like this.