Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.374
    Допаѓања:
    19.709

Се тегне за уво кога му се спие така знам дека е време за спиење. А кога е гладен место да плаче, се штипе по лице и пика раче во уста, турпијам нокти ама џабе е лом е цел ко од ратиште да иде.

Иначе мајки бебе ми се врти настрана за спиење и вчера и денес, ке се собере цел како гравче и ке се сврти на лева или десна страна со раче под глава со се. Нели е многу мало за вака 1 месец и 9 дена има, го вратив вчера два пати на грб почна да плаче и пак на страна си се сврте и си одспа. Ова за дневни дремко ноќе се нема сеуште случено

2. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    Колку дремнуваат вашите бебиња преку ден на месеципол? Моето дремнува 20 мин и после плачки а надвор во количка спие и по 2 часа.

3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.025
    Допаѓања:
    45.910
    Може му е ладно/топло дома, многу тивко или нешто не ми прија. А немаат многу ред за спиење на месец ипол, различно ќе е секогаш, подоцна ќе почне некој ред да фаќа, сега ќе спие кога му се спие и секако некогаш помалку-повеќе, мало е уште.

4. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.232
    Допаѓања:
    24.674
    Ние сме блиску, 1 месец и 4 дена е моето, и на страна да го легнам се мести на грб, главчето си го врти де лево, де десно, како сака тој, иначе многу е активен, ако го оставам в место се врти како во круг в место. Се оттурнува со нозете нагоре. Кога е гладен силно плачи и дирек цицка в уста :D немам среќа за спиење јас, како првото така и ова, прво спие од 22ч со кај 2ч, после до кај 3 дур заспие, цица, менувам пелена оти кака нон стоп, па кон 5 пак станува, пак можи да треба пелена да се смени, па од 5 деновиве никако не спие, само дур е в раце, легни го се разбудува... Така до 15ч е, после спие до 19ч и така....денес смени еве го 2ра дремка тера...
    Ова се ми е ново, првото беше трупче, како ќе го наместев така го наоѓав, прв пат се сврти на 8, 9 месеци :wasntme: па сега не застанува :D

Не споредувајте никогаш со други деца, секое си е различно.

На Carolin. и 0ли им се допаѓа ова.
  5. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Јас читав дека тоа е нивната фетусна позиција која си ја имале во мешето и се вика newborn curl, рефлексно се поставуваат така. Тој рефлекс исчезнувал како растат. Јас пак го оставам така во креветчето завиткан, а тој кога се опушта се врти на грб.

На Carolin. му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    21.430
    Мајки на 5+ месечни бебиња, знаат ли вашите бебиња да си тргнат крпа/тетра од лице? Во овој период знам дека веќе ‘треба’ да го совладуваат тоа. Син ми од пред два три дена почна да си става тетра преку лице, ама не знае да ја тргне. Ме извади од памет, среќа што го видов на камерата. Сабајле пак иста приказна. Кога оди маж ми на работа го ставам до мене и го истегнал чаршафот и си го ставил преку глава, слушнав чудно дишење и кога што да видам. Спие на боди на куси покриен со тетра, не знам дали да почнам на тенки шпикозни без да го покривам, страв ми е веќе зошто е збеснато скроз. :)

На Homme и 1209 им се допаѓа ова.
  7. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.233
    Подобро облечен со тенко нешто него покриен, баш вчера пишав. Највеќе страв иам од тоа да не стави на глава лигавче или покривка. Јас ги исправ вреќите таман од следна недела 17 степени ќе ни е

На Tiny Love и 1209 им се допаѓа ова.
  8. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Купив подлога денес, прв пат го ставив на земја, бос, без чорапи, и супер се покажа… дава знаци дека сака да се сврти, со моја помош, само не му текнува за рачето дека тренба да го намести, ама ќе вежбаме сега често… го ставав на кревет на стомаче до сега али каде каде е подобро на земја на потврдо…

Туку во 4 ти скок сме, генерално добро поминуваме, се трпи… навечер станува по 4/5 пати :D
    Ми личи како да веќе не му е згодно да спие на грб, и кога ќе го свртам на страна продолжува да спие и се осеќа дека така му е удобно, али ми е страв така да го оставам да спие заради тој SIDS синдромот, ќе го подржам така да завлече па пак го местам на грб, кога ќе ме сети па се буди и ај пак иста песна, кога е ок заспан. По ова апликацијава wonder weeks вели уше една недела сме во скок па се надевам ќе се подсмири и помалку ќе ми станува навечер оти жива не наспана сум…

9. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    21.430
    Тука е многу топло уште, а он е ептен склетџија. Дур цица жива вода се прави на главчето и некако ми е нелогично уште сега во шпикозни да го облечам, не знам. Освен да го облекувам како до сега по боди и да го покривам со поголема тетра и да ја заглавувам под душекот.

10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.221
    Допаѓања:
    26.233
    Епа мајка јас не ни ја покривам сега за сега, ни Ск не ја покривав. Не знам колку ви е температураа дома, мене големата не ми се покрива уште, а пва сакам да го научам во вреќа за зимава, спслната нешто ни е ладна и покрај топлење.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ќе му текне, без гајле. Не му помагај ич, не му покажувај со намера као еве како треба. Пушти самото да сконта, ќе се сврти.
    Верувај ми, не му е потребна твоја помош.

На Homme му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Homme

Homme Истакнат член

Се зачлени на:
    23 октомври 2012
    Пораки:
    451
    Допаѓања:
    494
    Ние сме 4.5 месеци и од 3тиот месец почнав да го ставам во вреќа за спиење, и можам да кажам дека е раат, ама во буквална смисла на зборот… нит да се мислам дали повлекол дали ќе се задуши или не, инаку се штрекнував во сон…

13. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    21.430
    Вреќата си стои непробана. Почна да се врти во сон од грб на меше и неизводливо е да го заробувам во вреќа.

14. Tiny Love

Tiny Love Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2021
    Пораки:
    4.213
    Допаѓања:
    5.770
    Не им смета вреќата за вртење. Моите се како пропелер. :whew:

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  15. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Нема врска вреќата со вртењето, пак ќе се врти.
    Најдобра работа е вреќа, раат.

На Tiny Love му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    21.430
    Препорачајте тогаш некоја за есен/зима, оваа што ја имаме е до 6 месеци, мала ќе му биде.

17. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.715
    Од Нанам планирам да земам јас. Имаат со ногавици, без ногавици, со ракави што се вадат.
    И сосема ок се со цените.

18. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Јас првите две вреќи ги зедов од Локо Кроко, ги носеше во зима. Убави се, меки и топли, мислам дека го ставав во боди со долги и голи ноџиња слободни. На околу 20 степени спиеше. Тогаш баш веќе се вртеше да спие на меше , немаше проблем.
    Понатаму за зима купував само од Тила, не беа тие така полнети, но убаво топлеа. Во нив го ставав со пижами.

Ги гледав од Нанам за оваа зима, ми се допаѓаат што имаат опција стапалата да се извадат надвор, а и ракави што се ставаат и вадат. Мојов е с'клетчија и не трпи многу да е облечен, па со ракави не би земала или не би му ги ставала.
    Имаат сајт, разгледај, имаат разни модели и фина им е цената.

На Bella_Stella и M♡m им се допаѓа ова.
  19. M♡m

M♡m Активен член

Се зачлени на:
    21 јули 2023
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    109
    Мама јас имам од вреќичките на Тила есен/зима, преубави им се и на дизајн и по квалитет.
    Имаат и со и без ракави, јас ѝ купив без, доле има патент за да можеш полесно да менуваш пелени, а и вака кога не е преладно, ниту претопло да може ножињата "да дишат".
    Не смета во вртење, ќе бидеш раат, ја имав буквално истата мака. Долго време беше непокриена, само по боди со долги ракавчиња, а во многу топлите ноќи, боди по кратки.

20. Bella_Stella

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.737
    Допаѓања:
    21.430
    Фала девојки, ќе разгледам баш. Секако е за во вреќичка мојов нинџа. :D

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.