Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    156
    Јас купив на времето бибс 4 различни во пакување и сега вртиме две од нив. За 2-3 недели ќе сменам најверојатно со друга ама не знам која, а не сум одлучила дали има смисла да сменам тип кога знам дека му одговараат овие.

знам дека најважно е бебето да е добро и најадено и за смирување треба и ние како родители да си помогнеме и олесниме(ситуацијава со цуцлите) ама ете, mom guilt на најјако и допрва тек почнуваме со преиспитување на секооооја можна одлука. Фала женски за поддршка

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.372
    Допаѓања:
    19.693

На бибс јас имам, тие ги вртам. Сакам на авент да му земам сега ама па различна форма се и се мислам

3. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Дали им менувате пелени во текот на ноќта ?

4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.372
    Допаѓања:
    19.693

Мојот почна да кака ноќе морам да му менувам. Иначе кога мочаше само не му менував.

На Amore123 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Разбирам, моето првото многу плачеше ноќе негде месеципол и стануваше ноќе и тогаш му менавав, сега спие и да опули очи тоа не трае долго, презаспива,(не сакам да го будам повеќе менувајќи пелени) па сега веќе не му менувам зошто само моча, сакав да се консултирам

На Carolin. и lackygirl им се допаѓа ова.
  6. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.229
    Допаѓања:
    24.661
    Јас да нон стоп е покакан, менував по 3 на почеток, сега 1 или 2 зависи. Мал е уште 40 дена утре прави.

На Carolin. и Amore123 им се допаѓа ова.
  7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Му менував дур беше помал, сега ако видам дека е многу мочкан кога се буди да цица му менувам. Но гледам да избегнам да не го расонам оти после тешко мене :drunk::whew:

На atz1995, Carolin., lackygirl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Исто, и да опули очи како што кажав бргу презаспива, така ќе опули ама тоа не значи дека е скроз разбуден, затоа не сакам јас самата да го расонувам па и тешко мене после:rofl:

На Carolin. и Ceneva им се допаѓа ова.
  9. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Зошто mom guilt за цуцла? Па некој затоа ја измислил, за да го смири бебето и да олесни на родителите. Ако не даваш цуцла секако ќе цуца раче, прстиња. Поентата е да не се претерува со употребата, а да се користи умрено зошто да не. Јас дадов од првиот ден дома кога се вративме и ептен ми е од помош. Прво користевме Бибс ама не ги сака многу, една Нук искористивме, а сега веќе 4+ месеци е со Филипс Авент.

На Luminary, 1001Ana1001, lackygirl и 4 други им се допаѓа ова.
  10. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    278
    Јас ако не давам цуцла не знам како ќе преживеам :sweat::D
    Ептен ми е од помош со екстремно плачливо бебе

На Luminary, 1001Ana1001, lackygirl и 2 други им се допаѓа ова.
  11. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Јас така се мачам оти пробав со нудење цуцла од 1 месец и не ја прифати , камо побргу да дадев ( се излажав слушајќи муабети Дане не ми цицало, за другото бебе ќе си знам веќе) и да имаше цуцла .

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Amore123

Amore123 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2023
    Пораки:
    593
    Допаѓања:
    940
    Биди среќна што ја прифаќа цуцлата, а не виновна .

На Splendor. и 1001Ana1001 им се допаѓа ова.
  13. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јуни 2021
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    278
    Јас од старт давам, се охрабрив кога видов уште во болница дека даваат. Супер цица малата, немам проблем со тоа, е сега не знам дали тоа до детето или има врска колку рано се дава. Може детето не сака и да си дадела порано. Не се обвинувај

На 1001Ana1001, Amore123 и 1209 им се допаѓа ова.
  14. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    Затоа што некои бебиња стварно се лажат и наместо да бараат храна, они се инстинктно задоволени со цуцање ( еве не знам како, гладно бебе се слуша до соседна држава) ама така ми кажаа мене, па многу често доените бебиња может и да се одбијат ради цуцла и шише нели, а некои имаат успешна доечка приказна иско користат се. Мене во болница со првото лом ме направија кога видоа дека и давам цицла, она ќе се навикнеше ако не и ја трнев, а малово пак ниедна не прифати. Моите не цуцаат прсте. Според Др тука што беше на болница, бебињата кои користат цуцла прескокнуваат бар еден оброк, правиме муабет за доење на захтев. Наводно при запаление на уши, ситуацијата била полоша доколку користат цуцла- зошто како шо не ме испрашувај :rofl: не сум човек што припрашува доктори за детално објаснување, а за смирување верувам дека помага, па и за успивање

На јolene, lackygirl, Amore123 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    И јас се осеќав виновна, посебно кога ме искара уво нос и грло докторката. Одма да сум го одучила. А синко имаше воспаление на ушите тогаш. Да не беше цуцлата јас немаше да го преживеам тој период. И нека бркат работа сите доктори во врска со тоа. Јас му давам, заспива со неа и после ја плука.

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Ова за воспаление на уши јас можам да ти потпишам каде сакаш дека не е така :D Да не беше цуцлата, кој знај што ќе се случеше од толку плачење, зошто му беше отежнато цицањето и беше гладен, зошто при цицање прави притисок на ушите, а кога цуца цуцла уствари тој не влечи туку само ја жвака цуцлата. И многу го смируваше. И мене ме искара докторката, ама искрено ако не беше цуцлата ќе испоумревме сите дома.

На 1209 и 1001Ana1001 им се допаѓа ова.
  17. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    156
    Зошто грижа на совест не знам ни сама ама ете. Ние се доиме, се пумпам некогаш и навечер и формула давам доколку има потреба. И ете, цуцла сигурно има барем еден саат во текот на целиот ден. Малиот успешно се менува за што и да му е понудено (града/шише/цуцла), се надевам дека така ќе остане.

Имам уште едно прашање, на која возраст отидовте прв пат на педијатар после раѓање и дали имате топла препорака за некој во Скопјево?

фала ви ❤️

18. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    Во ред, ти си давала и понатаму цуцла за да го смириш бебето, но ти објаснаа ли зошто да не даваш цуцла? Баш ме интересира. Наводно што подолго цуца, то повеќе си прави проблем, на страна тоа дали ви олеснило вас, прашувам од здраствени причини зошто да не се дава.

19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.443
    Допаѓања:
    18.693
    Цуцли пробавме неколку,прифати кратко мам,потоа беше поупорен со авент :)
    За релаксатор, до кај 40 дена нејќеше да чуе,потоа постепено седеше по малку.
    Деновиве седи и по 15тина мин,а денес се случи и да си заспие. Исто е од тие што се лулаат сами. Не губи надеж :)

20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    После два дена од раѓање ми закажаа прва контрола :D
    Па отидов после 3-4 дена и еднаш неделно додека направи 1 месец.
    Потоа еднаш месечно.