Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Демек преку цуцла најмногу се ширеле инфекции. Што не ми држи вода, тоа е мое мислење, зошто ако е тоа така сите ќе беа болни и до сега цуцлите немаше да постојат.

2. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.137
    Допаѓања:
    1.636
    Цуца на празно, може да има понатака проблем си крајници.

3. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.735
    Допаѓања:
    21.425
    Абе сѐ ми е јасно. Читам и се едуцирам/информирам. Ама до сега јас немам слушнато за бебе што се одбило од цицање поради цуцла. Не викам дека не се случува, ама сигурно е преретко. Така ако гледаме од милион реквизити што се користат за бебиња постои одреден ризик, поголем или помал. Тоа дека може да скокаат еден оброк не знам колку држи вода зошто со цуцла може да се одложи кратко доењето, ама ако е гладно бебето 20 цуцли не те спасуваат, барем со моето е така. Кога му се јаде не можеш со цуцла да го залажеш, станува кенкав и си бара. Јас не користам премногу, никогаш преку денот не давам од чиста мира зошто ме нервира кога гледам деца нон стоп со цуцла во уста. Ама сум пресреќна што прифати да цуца зошто во одредени ситуации помага многу. Јас имам мирно бебе па ми е од помош, а можам да замислам колку им се наоѓа на мајките со плачливи бебиња.

На Bubica1991, Sofi.ja, Giovanna и 3 други им се допаѓа ова.
  4. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    2.137
    Допаѓања:
    9.741
    Јас таман се пофалив дека моето фати цуцла и само се успива ии толку беше, два дена траеше. Сега веќе не сака.
    И според мене шанса нема бебе да прерипне оброк ради цуцла. Дури и тоа што од шише јаде, не ја спречува да си бара цицка кога и е за цицање или галење.
    И мене ми е мило што не е цело време со цуцле во уста, ама некој пат, особено кога си надвор би била од помош. Вака почесто ја стерилизирам, отколку што она ја зема.
    @Bubish26 а овде пак кај вас во комшии, кога бевме на преглед и за ехо на колкови што се вознемирени нели, доктор сам те прашува дали имаш цуцле да му дадеш да се залаже дур помине прегледот. Исто и на итна кога бевме и плачеше, нели не може на цицка да ја прегледа, исто ни рече да и дадеме цуцла, за да се смири додека ја види.

Последна измена: 24 септември 2023
    На Giovanna, Amore123, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Може во некој мал процент, а и јас пак не верувам дека тоа го предизвикува цуцлата. Сепак тоа е мое мислење. Јас му давам цуцла и си ја сака. Сега ја бара и ја пика во уста заедно со едно прсте и ги чеша непцата, многу е смешен.

Инаку да прашам кога почнаа да си ги чешаат непцата, веќе скоро цел месец нервозно гриза се што ќе фати. 4 месеца правиме во вторник.

6. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    45.902
    Епа тој период се додека не извадат заби, се понервозени ќе стануваат.

7. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Е сега ме утеши :worried:;)

8. Girl32

Girl32 Активен член

Се зачлени на:
    7 март 2023
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    1
    Здраво мајки дали некоја се соочила со покачени АСТ и АЛТ кај бебе 5 месеци сме имаше лактациска жолтица околу 60 вредност се и АСТ И АЛТ

9. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.022
    Допаѓања:
    45.902
    После болест особено некоја поврзана со црн дроб мислам нормално е да се покачени неговите ензими. Матичен треба мислење околу ова да даде, ама мислам дека е нормално и треба да се спуштат. Мене ми беа покачени после прележана болест во бременоста па се нормализираа со тек на време.

10. jolooo_

jolooo_ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2019
    Пораки:
    247
    Допаѓања:
    644
    Мајки, како ви се малечките во 4ти скок со расположение?..ние само кенкаме не сме расположени за ништо, едвај по малку на стомаче да полежи и сака само да држи нешто во рачината...пред да влезиме во скок почна да се врти од грб на стомак сега ништо

11. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Пред три дена ни почна 4ти скок, расположение променливо, една минута се смее наредната плаче, воглавно повеќе кенка. Исто и моето почна да се врти од грб на стомаче пред скокот и по цел ден тоа праеше а сега многу поретко, малце потешко заспива и со цицањето редот ни е изгубен. Одсабајле ќе цица по 5 минутки на два саати, попладне на 40 минути бара да цица. Тоа е, ќе помине и ова :).

На 0ли и Ceneva им се допаѓа ова.
  12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Генерално е океј, се смее, се превртува, гуга, не плаче кога е будна. Си играме, ми ,,зборува", расположена е.
    Ноќе откако ќе цица, после тоа знае да почне да гуга и да вежба вртење на стомак.
    Е дење цицањето е предизвик, потешко оди и со молење е. Се скапувам од менување положба за да цицне, а таа ми се смее, ми гуга, прета возбудено и сака да игра.
    Денес е громчето и ноќеска на двапати беше будна по 1 час.
    Кенкава не е многу, само пред последната дремка е поизразена кенкавоста.
    Строго пазам на прозорци на будност инаку отидовме сите.
    За чудо, најчесто сама се успива дење. Точно кога ќе помине еден и пол час откако станала, почнува да покажува знаци и одма заспива.
    Си игра со двете рачиња, си ги гледа и тегне, тегне чаршав, дофаќа тропалка ако е на меше и мафта со раце, а знае и глодалката Софи да ја држи ако и' ја доближам до рака и случајно да ја донесе во уста. Рацете и' се најчесто во уста.

На lackygirl, Viveki, 1209 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Мојот од крајност во крајност,или плаче или се смее. Не е многу заинтересиран за игра, само пика реце во уста, и се што ќе фати нервозно гризи, го чешаат непцата, ние веќе 23 дена како сме во 4 скок, громчето помина. Кога сака се врти, почна и од стомак на грб да се враќа. И во овој скок многу почна да гука.
    А за цицање слично како оли и липстик. Се молиме и цицаме кратко.
    И се мислев дека е гладен, а вчера на домашна вага го покажа 6600. Во петок сме на контрола баш ќе видиме колку ни е дома точна :D
    Ако е точна имаме додадено 700 и нешто грама :lol:

Последна измена: 25 септември 2023
    На Viveki, 0ли и lipstickmadness им се допаѓа ова.
  14. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Јас ја мерам еднаш неделно и за три недели имаше ставено 540 gr.
    Пред 5 дена имаше 6380.
    Задутре ми е ден за мерење, баш ме интересира колку ставила последнава недела кога најмногу е цицањето со молење.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.012
    Допаѓања:
    8.481
    Оли ние се молиме од 4 ти септември, јас мислев ништо нема да качи, многу кратко цица, 5 мин на града и бара и на другата, и таму толку некогаш и помалку и се трга и те гледа и гука, а плус нервозно цица и си реков ова дете гладно е, а не ми дава до душа други знаци, полни пелени, си спие. Не плаче нон стоп. Плачи кога му се спие само.
    И после видов до што е нервозното цицање... се унервозува зошто ми касни рефлексот на испуштање млеко и многу јак млаз му иди после, а тој само голта голта, ко да не диши цица лакомо, целио се оросува на чело дур цица. Мислиш на борење бил :D. И само ме влечи за мајца или ме тепа дур цица (facepalm)

На 0ли му/ѝ се допаѓа ова.
  16. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Истото е и кај мене. Додуша, отсекогаш на една града цицала 5 мин и потоа ја бара другата и таму знае малку подолго да цица, но во скоков и на двете кратко трае сега тоа.
    Мене мора со рачето да ме држи за прст и многу прета. Малку помага што е расоблечена додека цица, по боди е инаку е многу понервозна.
    И јас мислев дека е гладна, понудив и АД за да видам, цицнува 20-30 ml и потоа го плука и не сака.
    Само што јас се правам жива вода додека трга, кога ми наидува млеко препотена сум, ама буквално се цедам, лие ли лие пот. :sweat:
    Потоа пијам течности како да не сум видела и така во круг.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.309
    Допаѓања:
    28.093
    Ве молам инфо кај кои педојатри ги носите на мерење малите?

18. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    При сечење ноктиња ми мрдна и ѝ пуштив крвче, што можам да ставам, намачкам за да не ја пече и боли?:( Скоро два месеци е.

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.220
    Допаѓања:
    26.232
    Ништо, ќе помине одма, не ја боли уживај. Иначе ние за модринки и рани имаме од фризи дерм.

На lalinda му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bebce1

Bebce1 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2020
    Пораки:
    1.528
    Допаѓања:
    6.524
    Mamicki ,kazete mi koja e ubava krema ili mleko za bebeshka koza?