Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Штом си напредува, детето ако е задоволно со млеко, рано е.
    Што им е бе на педијатриве? Бог да чува значи...

Малово ако си качува со доењево, од 6 ќе почнам.
    Ја гледам, уште не знае каде е, ќе седи ќе јаде. Како па да не.

На Bebence29, Sun&Moon и 1209 им се допаѓа ова.
  2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.476
    Не знам оли замрзнати се со стариве препораки, а не е стара докторкава и многу чудно ми падна што ми даде таква препорака. Ние уште малку и ќе ја удвостручиме родилната килажа, а сме само со доење до сега. 4 месеци полни и 3 дена има синко. Роден 3610, а денес измерен 6720гр.

На DoubleK му/ѝ се допаѓа ова.
  3. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.008
    Допаѓања:
    45.824
    Ако напредува почни од минимум 5.5 со вкусови и таман на 6.5 ќе може еден оброк.
    Јас почнав со вкусови сега, по некоја лажича, првите денови се мрштеше, не знаеше што да прави, ептен беше смешен, ама денес праска му дадов и ептен се потресе, многу му се допадна, бараше уште дури:D
    Јас сега кога е скоро 6м гледам уствари колку промена имаат во развој, мислев на 4 веќе разбира, ама што се прави сега не се ни споредува.
    Ептен е рано 4 за дете шо напредува, не ги слушај.

На 0ли и Ceneva им се допаѓа ова.
  4. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.216
    Допаѓања:
    26.212
    На 5 дадов со големата, така ќе биде и со бебе. Само што знаците се најважни, големата не ми беше баш нешто ни спремна ,ни па сакаше да јаде и паузирав некоја недела, а ова покажува знаци од сега. Ако не покажува заинтересираност, а добро напредува, ќе почекам и покасно.

5. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.476
    Какви знаци дава. Моето ме гледа кога јадам :D, посебно кога јадам сладолед, со поглед ко да го јаде :D
    И кога му давам капки со лажиче го гриза со непцата, ама тоа е затоа што го чешаат непцата многу.

Последна измена: 29 септември 2023
  6. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Супер си е баткото, немај гајле.
    Ако нема некои причини поврзани со напредокот, јас не би дала толку рано. Кај брзаат не ми е јасно. Бебе ако си е среќно со цицање, терајте си.

Бебе постојано ме гледа како јадам, па не значи дека треба од 2 месеци да јаде.
    Да мљацка, да се пушта по храна, па да речам дека е малку од малку заинтересирано.

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Мене ме интересира која е причината за бебиња кои се на ад да почнат од 4 месеци со храна?

8. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Ако пијат многу ад, ако им е многу на пример растојанието од 3 часа и бараат побрзо, тогаш препорачуваат да се почне со храна. Барем од тоа што сум прочитала тука.
    Можеби има и други причини.
    Мислам дека максимум 1 литар дневно смее, не ми текнува дали тоа беше границата.

9. Panovic

Panovic Истакнат член

Се зачлени на:
    9 април 2020
    Пораки:
    382
    Допаѓања:
    573
    Оли мислиш ако пие бебето максимална доза на млеко тогаш да почнат со дохрана?

10. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Па ќе му стане малку таа доза и се заменува млекото со храна. Зависи и од возраста, мислам дека не е исто бебе од 4 и бебе од 5 месеци да пие 1 литар.

На Panovic му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kozuf

kozuf Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2015
    Пораки:
    675
    Допаѓања:
    911
    Како им ги давате капките д3 и биогаја? Со лажичка се молиме ама пола ги плука не ги голта. Пробавме и со млекце исто е. Можеби да барам помала лажичка?

12. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.726
    Допаѓања:
    21.413
    И на грб и на меше, мада што кога го оставам на грб се врти на меше за секунда, така му е омилено да лежи.

13. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.726
    Допаѓања:
    21.413
    Јас не слушам педијатар за храна, колку и да звучи нелогично. Моето бебе не напредува нешто не знам колку во грамажа. Роден е 3100, вчера на 5 месеци и 17 дена измерен е 6750гр. За мене тоа е супер едноставно не е буцко бебе. Долгичко е и нормално на изглед, ни слабо ни дебелко. Матичната негова прво ми рече само доење до 6 месеци. На контролата на пет месеци вика аааа ајде вкусови, за вчера да ми рече ајде он веќе месо треба да јаде, СО СОЛЧЕ! Јас само ја гледам немо и во себе си викам не влегувај во дискусии, џабе што нема повеќе од 45 години кога очигледно е заглавена во времето на баба и.

Јас пробав на пет месеци и пет дена да дадам јаболче, бебето немаше апсолутно никаков интерес. Да стагнираше со килажа ќе форсирав, ама вака зошто да терам дете што не е спремно да јаде? Вчера дадов нов вкус, реакцијата очекувано не е многу поразлична од првиот пат. Чудна му е текстурата и вкусот, ама сега ќе давам колку сака толку, зошто за нив денот е година и како ближи кон шест месеци станува сѐ посвесен.

Мој совет е да не брзаш, следи си го детето. Покажувањето интерес кон вашата храна не е единствениот услов кој што треба да го исполнува за да почнете.

На AniSk, Ceneva, 0ли и 3 други им се допаѓа ова.
  14. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Јас имам давано преку цуцлата од шишето. Мисли дека ќе пие нешто и ишмукува се. Но тоа во случај ако ти фаќа таква цуцла..

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Thinkerbell.

Thinkerbell. Истакнат член

Се зачлени на:
    27 октомври 2020
    Пораки:
    1.372
    Допаѓања:
    3.195
    Другарки ние пораснавме, ве чекаме во темата кај поголемите :l:

На Sun&Moon, princess5, Giovanna и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    рано е и мене ми рече матичниот да почнам за 10тина дена,јас ќе почнам со полни 5 месеци па цел живот ќе јадат затоа нема потреба од брзање

На Ceneva, Bella_Stella и 0ли им се допаѓа ова.
  17. Martina&Milan

Martina&Milan Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2017
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Мајки едно прашање?
    При раѓање кај детето ми е откриена аритмија на срце и е веднаш препратено на Неонатологија во Скопје? Сега за сега само го следат на монитор.
    Дали некој има со слично искуство?

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.476
    Искрено не ни мислев да почнам, ама нели црвот работи, и си реков чек да се допрашам со моиве мамасити да не правам јас грешка случајно. Ама е како што и си мислев и не грешам. Ќе си терам јас како што мислам и тоа е тоа. 5 или 5 и пол месеци ќе почнам со вкусовите се зависи како и ќе покажи интерес. За сега мамино млекце му е супер доволно.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.437
    Допаѓања:
    18.682
    Јас кај да се скријам со моево бебе:bandit:
    Родено- 3580г
    Мерено на 2ипол месеци 6700г 8)
    Ако гледаме според тежина во однос на возраст,ние треба на годинка да почнеме со кашички:D
    Наместо на 6, на 3м ќе ја дуплира родилната.
    Инаку на 5м почнав со вкусови со првото, на 6м имаше еден оброк.

На lackygirl, atz1995 и Ceneva им се допаѓа ова.
  20. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    8.476
    Зошто да се скриеш. Пу пу нека ти е живо и здраво. Сега ке почне да ти стагнира, неможе нон стоп толку да додава, ќе намали во додавање.

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.