Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Искрено, Нина почна месец дена пред да се породам и јас толкаваа секој момент чекавме бебе, бев решена да се навикне и се навикна ама само со едната учителка ( не битно тоа хаха) се роди беба и продолжи да оди една недела ама главната отиде на одмор и поради таа шо не ја сакаше прекимавме и сменивме градинка, па ќе тргне од утре во нова. Зборот ми е чим вие веќе сте оделе толку долго, јас да сум без мислење ќе ја вратам ( и овака ја вратив де). Децата сакаат навики, сакаат рутина и најкомотно им е така. Од мои блиски девојчето паузираше 3 месеци, се врати лесно ама мене ми беше стресен период со двете дома сама, ќе се препородам ако се навикне и ги засака сега воспитувачките.

KidA and KuklickaSk like this.
  2. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Аууу што е со моево дете веќе недела дена, еве не знам.
    Скокот помина, а како сега да доаѓа.
    Се буди навечер, се врти на стомак и се смее, преку ден сака само во раце, се кенкави нон стоп, не сака да спие преку ден ни во раце, ни на кревет никако. Не сака да цица. Ќе цицне, се трга, па пак ќе цицне. Само се врти нагоре да ме види додека цица, бута со нозе, па ќе се изнервира. Се тоа трае 5минути и губи трпение.
    Имаше рутина на заспивање 19:30-20-00 од прилика беше заспана па се до сабајле, а вечерва 3 часа се заспиваме за да станува на 30минути. Станува во сон па вришти. Мрда цела во полусон па додека ја смириш треба време.
    Деновиве нон стоп се врти од грб на стомак, научи рацете да ги мести, гледам денес почна од двете страни тоа да го прави, инаку едната ја преферираше.
    На 8ми правиме 5 месеци, значи според апликација не е во скок, ни по датум на раѓање, ни по термин.
    Што е ова чудо, денес се мрднав.

Panovic likes this.
  3. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Исти сме, 4ти скок беше прееелесен, сега као не е во скок ама кенкало е, не спие цврсто, јест да имаат регресија во спиење ама страшно колку без сон ми е овие 2-3 дена детево.

Panovic likes this.
  4. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Значи нешто им се случува овој период.
    Се надевам нема долго да траеееее

5. Maminkos

Maminkos Нов член

Na ortoped na vtor pregled na 5 meseci, ortopedot ni spomna deka ima harison sulcus, harisonova brazda ednoto rebro e poispaknato i ni zgolemi d3 dali ima nekoj iskustvo?

6. Panovic

Panovic Истакнат член

@Sun&Moon @Bubish26 исто скроз, 3 вечери со ред има плиток сон, на секој шум е будна,па кенка, па плаче и така во круг :^)
    Нели регресија ги фаќа во 4ти скок,а не после 4ти:?:

Sun&Moon likes this.
  7. 1209

1209 Форумски идол

Кај нас после 4ти исто го фати, ете скоро 6м ќе наполни и е во 5ти скок моментално и спиењето е хаос, навечер особено, а деновиве и денски почна да изведува.
    Има деца што ни скок ни ништо им влијае во спиење, на другарка ми детето од 2 ден дома преспива во креветче, со еднаш до два пати будење и до ден денес сон како по книга.
    Она ми викаше реално ние неаме осетено од онаа родителска ненаспаност и премор за сон, јас тогаш си велев може сите се, така, може тоа будење еднаш два пати ги исцрпува родителите, ама не, колку сум била грешка само.
    Моево дете е хорор со спиење, јас искрено не се сеќавам кога се наспав последен пат, среќа па сум човек што не спие ногу, ама ми фали сон ми се иде да легнам и два дена да ме нема.
    Јас не знам како ќе спиеме со детево во иднина, страв ме фаќа искрено, ќе се научи ли на некој ред некогаш или се вака ќе биде.

Giovanna, lackygirl and Panovic like this.
  8. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Од кога почнуваат бебињата да се вртат на име? Од тоа што читав од 4 до 6 месеци наводно, иако ми се чини некако рано. Син ми за 10 дена полни 6 и уште не се врти. Некогаш случајно ќе се сврти ама се случува и да викам, а да не се врти.

9. 0ли

0ли Форумски идол

Рано е :)
    Довикувајте го со името, спомнувајте му го, да не е само со некои мили називи.

Sofi.ja, Bella_Stella and Tiny Love like this.
  10. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Па да, регресијата во спиење е 4ти месец. Исто и моево како кифла се врти да види кој ја држу хахс
    Различни се мајка, јас со Нина првите 2 месеци око не склопив на вечер, ова преспива со 1 станување на кратко. 4ти го преспа буквално дење и ноќе, сега нешто дење не спие цврсто, се врти во сон ама немс споредба со големсва. Седи во релаксатор, лежи на под, другово чили ја викам од бебе.

@Bella_Stella Мајка рано е, од 8-10 месеци најчестп се свесни. Наше е само да им се обраќаме по име. 4-5 месеци.. нема бебе шо си го знае името, само се вртат на звуци.

Bella_Stella and 1209 like this.
  11. Nala37

Nala37 Истакнат член

6++ е и се врти на име. Не памтам од кога точно но знам дека е подолго, може пред да наполни 6. Секое дете е различно, кога ќе му дојде ќе се врти.

Моево брза некако, големи промени му се случија од 5 месеци. На спална почна да се движи(да не речам лази) на точно 5, за кратко почна и на земја. Сега веќе шета по цел салон кујна. Стои на раце и нозе само, цело тело го крева, прави како мост од пред 2-3 недели. Ако седам доле, се крева со рацете нагоре и гази на нозе, одма го спуштам не знам дали смее да гази на тежина.
    Не дека ме праша некој ама еве си пишав :D
    Ако може нека сподели некоја мајка со бебе иста/слична возраст, може сето ова е нормално јас си замислувам дека е рано за овие работи. Но не памтам дека првото волку рано ги правеше. Таа едвај на 8 застана на позиција на лазење па и покажувавме како може да лази.

Bella_Stella, lackygirl and 1209 like this.
  12. NNK19

NNK19 Популарен член

Не знам ни јас дали е рано ама исто беше/е и моево.. сега е полни 8 а почна со војничко лазење пред 6м а пред 7 почна да се исправа на нозе да стои :?: сега ептен го усоврши лазењето (правилно на 4) и само бара некаде кај да се исправи ама не можам сам да го оставам пошо ќе лупне глава негде:worried:
    Почна и да седи веќе сам стабилно, од лазење си седнува и си седи така па пак почнува да лази и така во круг. првите две поготово ќере дека ич не беше ставана на под ни лазеше ни се исправаше ништо, прооди на 15-6м и према неа ова многу ми брза со развојов :rofl: а синко пак почна да лази на 9 и на 14м прооде убаво стабилно:D ова последново како што тргнало очекувам на 10м да пушти чекори сам:rofl:

Tiny Love and Nala37 like this.
  13. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

На 5 почна војничко, на 6 се клатеше 3-4 дена и почнс со лазење и тоа шпринт. Почна да се исправа на 7, а на 8 шеташе со држење ама таа фаза траеше до годината. Не се отпушти лесно, пошо ептен се удри и и требеше мислам време за да соберит храброст

Nala37 likes this.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Јас на под не сум била оставана многу , а сум проодела пред годинка, веќе на роденденот на година ме има на касета како одам по салонот:D А брат ми до 4 год лазел.
    Јас моево не знам како да го дефинирам, ама мрзлив ми е реално, на под посебно кога е ништо не прави, седи ви место, ни стимулации и чуда не помагаат, на спална се врти, ама друго ништо, секој ден очекувам да го најдам на подоот завртен кога го оставам и уште ништо. Може дека не го ставав доволно како мал, ама немаше шанса во таа куќа кај пто бевме на под да го лупнам.

Homme and Nala37 like this.
  15. Ceneva

Ceneva Популарен член

Мамасити, пратам прозори на будност и знаци од детето кога му се спие. Ама нешто во последните 3-4 дена не сака воопшто да го положам да спие ни во креветче ни во раце и тоа е плачење, жално плачење. Еве сега ми заспа исправен во раце на тераса надвор. И навечер е најголемиот проблем, трие очи квичи а не заспива, дава отпор. И не наоѓа 11 саат. А си заспиваше околу 9-10, до 9:30 најчесто беше заспан. Не знам што е ова. И кога се буди, полузаспан квичи, како да го буди некој на сила. На што може да се должи ова, дали има некоја со слично понашање кај нејзиното дете, да ми даде совет како да се смени тоа?

16. 0ли

0ли Форумски идол

Пак јас, не ме мрази :D
    Ќе се врти и на под, не е исто на кревет и на под. Дај му време, сега треба телото да го навикне долу, тврдо е, друго е. Нема врска што не си го ставала како помал, ќе се прилагоди. Нека лежи, ќе почне да се движи. Секое најмало движење го зајакнува, па макар и претнал со раче. Поставувај го и на меше, да се бори. Не да плаче, да мрда.

1209 likes this.
  17. 0ли

0ли Форумски идол

Нели во скок е?

18. Ceneva

Ceneva Популарен член

Да, но вака ми нема правено, ни громчето кога беше не беше ваков. А овој скок ни трае сега до 6 ти месецов. Велиш на крај од скок вака да се понаша?

19. 0ли

0ли Форумски идол

Па да, не ме чуди :D

Ceneva likes this.
  20. Nala37

Nala37 Истакнат член

@NNK19 дента кога наполни 5 месеци бевме на ортопед и ми рече да не оставам да гази на нозе. Е сега заборавив да прашам до кога :D. Јас не го држам, сам си гази, веќе е и долг кога го зимам во раце а седам сака да гази. Не му дозволувам. Од кога е дозволено дали знаеш? Исто и за седењето, тогаш рече на 45 степени, ама веќе има 6++, дали смеам да го држам во седечка положба во скут? На хранилка е на 45 и сам се исправа цело време.