Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    2 месеци направи пред некој ден. А го прави веќе месец време

2. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    @lalinda Најнормална работа е тоа што го прави, си го запознава главчето. Допрва сè ќе дофаќа и многу ќе мрда.
    Нема потреба да го спречуваш, потребен дел од растењето е тоа.
    И да си тегне уши, и главче треба да си фаќа, рацете постојано да му се во уста, да дрпа чаршав и што ќе дофати, да мава со рачиња на кревет и да спие слободно со раширени раце или кренати нагоре, да ги мести за спиење како што си сака..
    Па и ќе се гребе, мене лицето лом ми го прави ама сака да ме фаќа.
    Остави го, треба да ,,работи" со рачињата, така учи.

Последна измена: 4 октомври 2023
    На lackygirl, Alishan30, Giovanna и 3 други им се допаѓа ова.
  3. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    438
    Допаѓања:
    166
    Само навечер и ги фаќам за да поспие повеќе. Инаку преку ден така ја оставам што викаш си ги мести нагоре ама спие по саат време. Тоа ме интересираше да не има некое значење. Фала ти ;)

4. Carolin.

Carolin. Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2014
    Пораки:
    3.353
    Допаѓања:
    19.568
    Моето го имам приметено дека се фаќа за десното увце кога му се спие.

На тема новитети кај бебе, се поинтересен станува од ден на ден испушта некој звуци деновиве па кога му ги повторуваме се гази од смеење, му збориш па знае да се оклешти ко да те разбира што му збориш :lol: Најрасположен е во 7 наутро кога ке стане, муабети прави со кружниот прозор над спална толку му се радува тоа е чудо едно. Како си ги гледа рачињата, па се смее пред некој ден го земав сабајлето на спална да поспие демек со мене тој ми фатил прамен од косава и го гледа ли гледа и го врти лево десно :D кога е расположен им се смее на играчињата што му се на подлогата, седи на меше АМА кога е расположен :lol: на 11 прави 2 месеци и мене ова се некако брзо ми е, очигледно ми расте бебево само мама да свати тоа, ред со спиењево ќе фатиме некој се надевам после 2 месеци :sun:

На Alishan30, princess5, Luminary и 7 други им се допаѓа ова.
  5. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.562
    Ние наредна среда 6 месеци, а запчиња пред една недела. Сосема случајно ги приметив, меѓутоа она изминатиов месец се става во уста, ај што рачињата и се постојано во уста, па и буквално што да и доближиш до раче го фаќа и директ во уста. Плус приметив дека вриска и плаче без потреба и е поприлично нервозна. И да, често си ја кубеше косата позади ушињата и лиги еден тон:D

На Ceneva му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.717
    Допаѓања:
    21.403
    Ааа па ние сме ептен исти, и син ми на 11ти прави 6 месеци. Сум слушала дека девојките се поопасни. :D Кај нас немам приметено запче на повидок ама исто и он што стигне става во уста. Нека се живи и здрави, сѐ поинтересни стануваат. :inlove:

На kate89 и Ceneva им се допаѓа ова.
  7. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    311
    Допаѓања:
    403
    сега давам една капсула д3+к1 и една капсула само Д

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kate89

kate89 Популарен член

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    743
    Допаѓања:
    1.562
    Леле, што убаво... Затоа кога ти го прочитав одговорот си викам исто како моево девојче:$

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Teja26

Teja26 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 март 2018
    Пораки:
    262
    Допаѓања:
    619
    Дали овие вигантол се за бебе ми ги донесоа од Бугарија, ме буни тоа 20 000 IU, што значи?

Прикачени фајлови:

10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    8.468
    Јас давам од нив една капка које има 500 IU, а ми рече ортопедот од 5 ти месец две капки да давам
    Ова го има на нет како инфо:
    1 kap leka Vigantol (odgovara približno 0,0125 mg ili 500 i.j. vitamina D) dnevno

11. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    Мајки како го преживеавте 4ти скок?
    Нон стоп плаче моето

12. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Вие и кај громчето треба да сте нели? Го преживуваме баш, секоја активност му е интересна по две минути и после црка се жали и плаче, и тоа морам да го земам и да шетам низ стан. На подлога кога е во секунда се врти на меше и сега ново му е се врти како ѕвезда, ќе види дека не може да лазе и почнува пак да плаче. Во количката обожаваше да се вози, сега и тоа забушава а во кола во транспортер е борба. Со цицањето се подобри, и спиењето навечер пу пу му е добро. Утре сме на вакцина а и громчето ни е за 5 дена, ќе биде интересно :headbang:

На Bebence29 и Ceneva им се допаѓа ова.
  13. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.998
    Допаѓања:
    8.468
    Ние го преживеавме многу полесно од трет, имаше период од неколку дена кај што не сакаше да цица, дур не сфатив која е причината. И сега на крај од скок одбиваше да спие, ама ете се враќаме во нормала. Фала богу и регресијава на сон не траеше многу. Пу пу да не се повтори.
    Имаше вечери вриштеше од плачење, ама не можам да очекувам бебе нон стоп да се смешка. И да не заворавам, многу нервозно си ги чеша непцата, се спремаат за запчиња :$
    Прати го можеби си има и мака некоја па да му помогнеш полесно да му е. Да не се и кај вас непцата во прашање.

На Bebence29 и lipstickmadness им се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    45.797
    Која вакцина е околу 4ти скок? Нели следно се на 6м?
    Моето примаше во странство на 8 и на 12 недели, таму требаше правилно и на 16недели ама си дојдовме, и сега тука ми рекоа таа на 16 што е ја давале после 6ти месец…скроз сум збунета со ова вакциниве.

15. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2014
    Пораки:
    426
    Допаѓања:
    761
    Не ми е при рака моментално тој распоредот на вакцини, знам дека има кај нас на 2,4 и 6 месеци, после на годинка мислам. Утре треба да ја прими таа на 4 месеци иако уште нема полни 4 (за 9 дена ќе прави) ама така ни ја закажаа претходниот пат.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2010
    Пораки:
    17.776
    Допаѓања:
    38.644
    Си ги чешкаа непцата со глодалки. Баш како да ги стругаа. Само гледаа да најдат нешто и да пикнат во уста. И нормално, нервозни беа.

На Bella_Stella му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.213
    Допаѓања:
    26.203
    Ние прва имавме на 2 месеци, на 3 па сега на 5.

18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.000
    Допаѓања:
    45.797
    IMG_0084.jpeg
    Еве го распоредот од УК, јас ќе прашам тука за 6/1 дали ќе сакаат да му ја дадатс ега на 6м. Мен Б секако ја нема. Матичната вика нема проблем, а истото и матичната таму ми го рече, дека нема веза што се различен производител. Стварно сум на два ума што да правам.

19. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.213
    Допаѓања:
    26.203
    Не знам, некако сегде е различно. Тука на 2 месеци е прва вакцина воопшто за рота, на 3 месеци е втора доза и 6, сега на 5 месеци е 3та доза и 6. Не го иам моментално списокот за деугите вакцини ама ммр е прва доза на 10 месеци, втора после годината.
    А мислам дека еднаш имам пишанп како за големава втора доза рота пропуштив оти Мк не сакаа да ми ја стават.. за мен мојш и покасно да редиш тоа нема гајле, не ти е со време вар тука, само се гледа дали Б или Ц според возраста

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bebence29

Bebence29 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    1.063
    Допаѓања:
    942
    Мила ние сме пред громчето,цица на 3 часа некигаш и повеќе се заборава за јадење ноќе не се буди и да се разбуди давам ад.Само ми е во раце само цивка,количата мислам е научна фантастика веќе неколку пати се враќам дома со него во раце и ја буткам количката.хаос смее дамо плаче и во раце плаче.со лесно да ви е на вакцина ќе издржиш ЖЕНСКИ јаки сме ние :muscle: нас ние громчњто за 3 дена :l::l::l:
    исто и моето се заборава да цицаа,ама ноќе е добар сега за сега…
    од непцата е многу нервозен го мачкам неколку пати во денот и се му се рацете во уста,се става дури кога ми е во рацее носот сака да ми го смука :rofl: мене ми доаѓа да му дадам каша од јаболка на моменти викам гладен е , еве го 3 ипол часа не беше цицал го нудев плачеше му направив ад плачеше затоа ми доаѓа да му понудам каша али рано му е.
    што му ставаш на непцата?

На Ceneva и lipstickmadness им се допаѓа ова.