Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. jolooo_

jolooo_ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2019
    Пораки:
    246
    Допаѓања:
    637
    Ние добро го врвиме вчера беше громчето(да не се подречам) само вчера и денес борба е пред да се заспие плачи и испраен враце заспива имаме 4 дремки по 40минути.
    Не сака баш на подлога да лежи и престана да се врти од грб на стомак ама упорна ке сум ке го ставам па ке видиме.

2. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.995
    Допаѓања:
    8.465
    Anaftin baby или Оsa гел, а имам и Osanit гранули, ама нив ги чувам за кога баш ќе биде опасно. За сега се трпи нервозата негова и колку толку ова му помага, Оsa гелот помага доста ама може само три пати на ден, а овој другиот Anaftin baby може колку сакаш па него повеќе го употребувам.
    Софи глодалката, има една на Chico како авокадо, и лом ги прави колку ги гриза. А цуцлата да не зборам веќе, и пластика и рачка се и гриза. Ко ќе има заби очекувам да биде упропастена цела :D
    И мене ми го гризи носот, од рамо ми се чеша, рацете му се камен ладни од што се му се во уста пикнати.
    Се што фати во уста се пика да се проба плус што текстура е :D и да се чешаат непцата нормално.

3. Meimei

Meimei Активен член

Се зачлени на:
    12 септември 2022
    Пораки:
    34
    Допаѓања:
    9
    Здраво на сите, мајки ве молам за мислење ако некоја знае нешто повеќе околу генетика и мутации. Дали има некаква поврзаност помеѓу stork's bite (белегот) и мутација на MTHFR генот? Ако некој знае нешто повеќе околу ова или ако би можел некој да ме упати кај доктор стручен за ова би била преблагодарна

4. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.130
    Допаѓања:
    1.634
    Јас мислам дека ние влеговме во 5ти скок, немам друго објаснување.
    Значиии заспивањево ни е борба навечер.
    Од дете што имаше ред за спиење навечер, еве сега заспа со тешки маки.
    Ме влече, се бутка, р'жи, мрда, неможам да ја додржам, а и се спие и се плаче.
    Прашањето ми е: да ја оставам да заспива во 10,11 или да се бориме да заспива во 7,8?
    Ќе се врати ли после скоков како што беше со спиењето?

5. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    7.709
    Допаѓања:
    21.390
    Не значи дека е до скокот, тој период имаат и регресија во спиењето. И син ми е во петти скок исто, се ближиме кон громчето, ама спиењето му е подобро од било кога, да не го урочам. Баш последниве недели фати некој ред и можам да предвидам кога ќе бидат дремките и кога ќе заспие вечерта зошто приближно е секој ден.
    Да форсираш да спие не можеш, знаеш и сама дека они диктираат. Следи си прозорци на будност, први знаци на поспаност и тоа е тоа. Ќе се стабилизира кога ќе и дојде време, не може ништо на сила.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.291
    Допаѓања:
    28.052
    Друштво, кога учеа да не се дават од цицање? Истото ме снајде ко со првото, цица мн брзо, после минимум 1 саат да ждригне и да престане да се грчи.

:drunk: не ми текнува кога поминуваше 'фазава', ми иде да се :bandit:

7. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    Денес бебе полни 2мес и примаше 3 вакцини. Го измерија 6400, се роди 3600, а на еден месец беше 4700 :$. Изгледа ќе дуплира тежина пред 3 месеци.. мене воопшто не ми изгледа дебелко зошто некако е долг :D сега страв од вакцините дали да ставам ациди борици или од тие лепенките за темп :?:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. natash.a

natash.a Истакнат член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    200
    Допаѓања:
    179
    Само што дојдовме и ние од вакцина, ацидиборици и ставив одмс, мене ми е страв од температурата, лежам до неа со парацетамолот до мене…

9. atz1995

atz1995 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2023
    Пораки:
    1.185
    Допаѓања:
    2.073
    И јас ама едвај заврзав и од што мрда не ми е баш сигурно. Лепенките не можат да се одлепат па ќе видам до приквечер ќе продолжам изгледа со лепенки. Добро е што барем иде викенд и ќе имам помош повеќе од сопругот ќе следиме ситуација

10. Ceneva

Ceneva Популарен член

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    4.995
    Допаѓања:
    8.465
    Не мислете на најлошото сценарио, можеби убаво ќе поднесе. Позитивна мисла малку ;):hug:

На atz1995 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.992
    Допаѓања:
    45.778
    Јас не сум чула да има, и моево го има белегот. Од каде де замисли за ова? Некој доктор ти спомна нешто?

12. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.307
    Допаѓања:
    11.714
    Мене на фб ми излезе едно видео. Глупости.

Дај нека олабават малку со дезинформации по интернетот и да престанат да плашат и онака потресени мајки.
    https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-birthmarks-not-mthfr-gene-v-idUSKBN25U2UL
    Не прочитав цел текст, доволен ми беше насловот.

И мојот има сторк бајт, како да му бледее ама сеуште е тука.

Едит.
    И бтв па и да има мутиран мтхфр шоако? И ја имам мутирани гени добри 99% имаме овде. Генетски мутации темата е полна и сите знаеме дека не е нешто алармантно, ама има луѓе шго не знаат и си мислат којзнае што е тоа мутиран ген. Таквите луѓе им се таргет за кликови. На некој по упатен ќе му е јасно дека не е ништо страшно дури и да е точно.

На LiquidLuna, јolene, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.992
    Допаѓања:
    45.778
    Глупости, човек сфашта ќе види по интернет. Секој пишува што ќе му текне, само паники да се ствараат. Ужас.

На LiquidLuna, lackygirl, Ceneva и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.209
    Допаѓања:
    24.625
    И првото и сега второво го има назад белегот, исчезнува само.

@KuklickaSk скоро е 2 месеци не се дави веќе, ама уште повраќа, цица отпоќе изгледа.

Синко има поврзано јазиче, ја читав темата тука на фемина и го забележав сама, па бевме кај матичната и ми потврди, рече ко ќе напрај 5,6 месеци а можи и порано, да се сецни мембраната. Кај него нема проблем, цица убаво, напредува супер, ко што тргна ќе ја дуплира тежината пред 3 месеци, ама мене сеуште ме болат брадавиците од цицање, на левата блистер ми направи и стои месец дена. Кај него грчеви има ама во споредба со првото многу послаби. Од тоа што читав добро е што напредува бидејќи често не напредувале или помалку бебињата со поврзано јазиче. И така нема рает со деца...

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.291
    Допаѓања:
    28.052
    Нема да кренат температура од првата вакцина. Немаат уште терморегулација.

@lackygirl таман реков мирно ова, овој исто нема осет со цицање. За 14 дена има качено кило, вчера не скараа на педијатар многу било. :drunk:

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  16. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.992
    Допаѓања:
    45.778
    Моето крена од првата на 8недели. 39, не спушти под 38 дури ни со парацетемол.

17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.291
    Допаѓања:
    28.052
    Аууу дека од повеќе педијатри тука ми беше кажано дека не креваат под 3месеци темп..

18. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.992
    Допаѓања:
    45.778
    Нема врска, не знам зошто така кажуваат. Е сега он качи од Мен Б вакцината која во УК ја даваат на 8 недела и уште во болница им даваат парацетемол превентивно одма дека 99% качувале висока тт од неа. Може од другите не качуваат, втора доза не качи моево од другите, може затоа тука така кажуваат. Ама дефинитивно може да качи, треба да се прати.
    А мислам дека нивната терморегулација и подоцна не е развиена, ако не се лажам може и до година.

19. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    Како бе вака кажуваат :D
    Од првата вакцина мојата крена мислам најмногу до 37,8.
    Ептен кратко и само првиот ден, вечерта.

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.539
    20231006_145938.jpg
    20231006_150003.jpg

Баш изгледа преминува од 4 на 3 дремки. Две долги има и две куси.
    Едвај чекам да помине скоков, сите сме дома во скок :D
    :bug:

Последна измена: 6 октомври 2023
    На Bebence29, princess5, Ceneva и 2 други им се допаѓа ова.