Ви благодарам мами на одговорите . Мајка ми и свекрва ми ми направија да се чуствувам неубаво со нивните коментари околу тоа што бебето не реагирало и само спиело . Инаку уште едно прашање, дали кога добивте циклус вашите бебушки одбиваа да цицат ? Јас денес добив и моево бебе некако како да се дави и има нагон за повраќање /лошење...
Дали на 5 недели бебе имате некакви активности додека е будно? Пеење песнички, малку држење во рака, вежбаме грбче, контрастни сликовници. Поголем дел од времето спие, некогаш си седи сам и мирен во креветче. Се осеќам дека “пропуштам” активности и дека не го стимулирам доволно..
има некое шише за бебиња што одбиваат шише со мајчино млеко, а се навикнати на доење (и цуцла нејќе исто) или да зеам да се рокнам оти џабе пумпа сум купила
Која дата ја земате кога пратите скок во развој, дали терминот на раѓање или датата кога се родило бебе? За бебе родено 37 гн.
Кај мене ни медела калма не успева. На мојов му е проблем гумата, не вшмукува гума мисли за гризење е. Не му е проблем како тече млекото дали со паузи или континуирано. Калмата е дизајнирана да дава млеко кога бебето ќе шмукне, баш како на града. На месечина се качија, една цуцла skin likе material да не измислат у форма на брадавица. Колкаво ти е бебето?
Здраво мајки! Сега сме 4 месеци, бебето за 20 дена ставило само 300 грама. На еклузивно доење сме, педијатарот вели дека е супер, но очекував повеќе, претходно ставало 20-25 грама на ден. Да напоменам дека не фати и скокот, па имаше и плачки кога ќе беше доењето, но мислев става доволно според пелените. Дали има простор за загриженост?
Од толку мисли во глава не знам дали сум прашала, но ќе прашам пак. Дали имате примано вакцина за варичела после породувањето?
Не. Кај мене нема крај на маките. Големиот сипаници изби денес, имаат во градинка скоро сите. Проблемот е што малово од 2 месеци уште не е оздравено, утре 5ти ден антибиотик пие... Уште има шлајм и мрсули уште сипаници му фалат на ова душиче се поболив од нерви готово.
Лелеее Издржи, имај само на ум дека ќе помине. Од вакви ситуации не можам да се решам да го пуштам поголемово во градинка, многу ми е страв.
Оно сега малце е будно за кој знае какви активности, јас малце на меше го ставав, шетање по дома, занимации со пеење и му зборев додека ме гледа и така, додека да го нахраниш, пресоблечеш и некоја мини активност, веќе пак дошло време за спиење. Не се замарај по малце активност е доволно, не можеш кој знае што да правиш со бебе од 5 недели.
Абе глупости, што да прави бебе што до вчера било во стомак, да земе да игра и пее бабите се чудо едно некогаш. Толку ќе реагира, на таа возраст нормално е да спијат скоро цел ден, мислам дека прозор на будност тогаш е околу саат, заборавив ама не заборавив дека беше многу лесно оти само спиеше и имав време за се, сега неам за ништо
И на 2ипол месеци сака да спие, само тешко ни оди таа работа . Сеуште не е расположена долго и немаме време за активности.
точно два месеци :/ еднаш до сега има јадедно од шише, ама тоа беше кога направи една недела, сега утре праи 9 :/
Бебево ми е како новороденче периодов. Вришти плаче са спиење на саат ипол. Нели треба да и се зголемува прозорот на будност? 5ипол месеци сме. Како е кај другите со оваа возраст на бебиња?
Ние денес полниме 3 месеци.Педијатарот ја измери 5360гр,последниов месец додала само 700 гр. и некако се загрижив оти се плашам да не е гладна.. Инаку кенкава е,плачка и некако не е толку заинтересирана кога ја дојам.Повеќе одмара,отколку што цица. И се пожалив и за повраќањето,и ми рече дека тоа е рефлукс,според сликите на млекото што го повраќа,плус доста често и се случува,но ми кажа дека тоа е,со доено бебенце нема друга опција,освен да почнам до кашички од 4 месец,а дотогаш така да трпиме. Не знам како да постапам,дали при толква килажа би додале и ад?