Форумџика на годината

Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Дискусија во 'Бебе' започната од meU, 16 октомври 2012.

1. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Се зачлени на:
    22 јануари 2016
    Пораки:
    508
    Допаѓања:
    729
    Ви благодарам мами на одговорите .:hug: Мајка ми и свекрва ми ми направија да се чуствувам неубаво со нивните коментари околу тоа што бебето не реагирало и само спиело (facepalm).

Инаку уште едно прашање, дали кога добивте циклус вашите бебушки одбиваа да цицат ? Јас денес добив и моево бебе некако како да се дави и има нагон за повраќање /лошење...:D

На lackygirl му/ѝ се допаѓа ова.
  2. 1001Ana1001

1001Ana1001 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 април 2022
    Пораки:
    422
    Допаѓања:
    179
    Дали на 5 недели бебе имате некакви активности додека е будно? Пеење песнички, малку држење во рака, вежбаме грбче, контрастни сликовници. Поголем дел од времето спие, некогаш си седи сам и мирен во креветче. Се осеќам дека “пропуштам” активности и дека не го стимулирам доволно..

3. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    410
    има некое шише за бебиња што одбиваат шише со мајчино млеко, а се навикнати на доење (и цуцла нејќе исто) или да зеам да се рокнам оти џабе пумпа сум купила :sweat:

4. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    Која дата ја земате кога пратите скок во развој, дали терминот на раѓање или датата кога се родило бебе? За бебе родено 37 гн.

5. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.406
    Допаѓања:
    25.051
    Треба според терминот на раѓање.

6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.393
    Допаѓања:
    28.350
    Medela calma само

На Shaya му/ѝ се допаѓа ова.
  7. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2021
    Пораки:
    2.376
    Допаѓања:
    12.039
    Кај мене ни медела калма не успева. На мојов му е проблем гумата, не вшмукува гума мисли за гризење е. Не му е проблем како тече млекото дали со паузи или континуирано. Калмата е дизајнирана да дава млеко кога бебето ќе шмукне, баш како на града.
    На месечина се качија, една цуцла skin likе material да не измислат у форма на брадавица.

Колкаво ти е бебето?

8. Giiirl23

Giiirl23 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2021
    Пораки:
    602
    Допаѓања:
    464
    Здраво мајки! Сега сме 4 месеци, бебето за 20 дена ставило само 300 грама. На еклузивно доење сме, педијатарот вели дека е супер, но очекував повеќе, претходно ставало 20-25 грама на ден. Да напоменам дека не фати и скокот, па имаше и плачки кога ќе беше доењето, но мислев става доволно според пелените. Дали има простор за загриженост?

9. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    166
    Од толку мисли во глава не знам дали сум прашала, но ќе прашам пак. Дали имате примано вакцина за варичела после породувањето?

10. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.406
    Допаѓања:
    25.051
    Не.

Кај мене нема крај на маките.
    Големиот сипаници изби денес, имаат во градинка скоро сите. Проблемот е што малово од 2 месеци уште не е оздравено, утре 5ти ден антибиотик пие... Уште има шлајм и мрсули :( уште сипаници му фалат на ова душиче ;( се поболив од нерви готово.

11. Kelebek.

Kelebek. Активен член

Се зачлени на:
    17 февруари 2023
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Здраво дали некоја мајка го користи овој аспиратор за на правосмукалка и како сте задоволни ? IMG_1346.png

12. 0ли

0ли Форумски идол

Се зачлени на:
    31 август 2016
    Пораки:
    11.618
    Допаѓања:
    35.540
    Лелеее :(
    Издржи, имај само на ум дека ќе помине.
    Од вакви ситуации не можам да се решам да го пуштам поголемово во градинка, многу ми е страв. :(

13. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.306
    Допаѓања:
    47.251
    Оно сега малце е будно за кој знае какви активности, јас малце на меше го ставав, шетање по дома, занимации со пеење и му зборев додека ме гледа и така, додека да го нахраниш, пресоблечеш и некоја мини активност, веќе пак дошло време за спиење. Не се замарај по малце активност е доволно, не можеш кој знае што да правиш со бебе од 5 недели.

На 1001Ana1001 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    7.306
    Допаѓања:
    47.251
    Абе глупости, што да прави бебе што до вчера било во стомак, да земе да игра и пее:D бабите се чудо едно некогаш. Толку ќе реагира, на таа возраст нормално е да спијат скоро цел ден, мислам дека прозор на будност тогаш е околу саат, заборавив ама не заборавив дека беше многу лесно оти само спиеше и имав време за се, сега неам за ништо:D

На AlchinovaR1979, 1001Ana1001, Luminary и 6 други им се допаѓа ова.
  15. sandza

sandza Истакнат член

Се зачлени на:
    16 април 2019
    Пораки:
    181
    Допаѓања:
    179
    И на 2ипол месеци сака да спие, само тешко ни оди таа работа :) . Сеуште не е расположена долго и немаме време за активности.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Shaya

Shaya Истакнат член

Се зачлени на:
    24 јануари 2013
    Пораки:
    321
    Допаѓања:
    410
    точно два месеци :/ еднаш до сега има јадедно од шише, ама тоа беше кога направи една недела, сега утре праи 9 :/

17. Sun&Moon

Sun&Moon Истакнат член

Се зачлени на:
    17 април 2022
    Пораки:
    1.203
    Допаѓања:
    1.767
    Бебево ми е како новороденче периодов.
    Вришти плаче са спиење на саат ипол. Нели треба да и се зголемува прозорот на будност?
    5ипол месеци сме.
    Како е кај другите со оваа возраст на бебиња?

18. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2015
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    746
    Јас имам примано, две дози (во странство)

19. lalinda

lalinda Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2018
    Пораки:
    461
    Допаѓања:
    166
    И јас сум странство. Кога ја примаше и дали ти дадоа причина зошто да ја примаш?

20. Asja

Asja Популарен член

Се зачлени на:
    25 март 2011
    Пораки:
    471
    Допаѓања:
    1.113
    Ние денес полниме 3 месеци.Педијатарот ја измери 5360гр,последниов месец додала само 700 гр. и некако се загрижив оти се плашам да не е гладна.. Инаку кенкава е,плачка и некако не е толку заинтересирана кога ја дојам.Повеќе одмара,отколку што цица. И се пожалив и за повраќањето,и ми рече дека тоа е рефлукс,според сликите на млекото што го повраќа,плус доста често и се случува,но ми кажа дека тоа е,со доено бебенце нема друга опција,освен да почнам до кашички од 4 месец,а дотогаш така да трпиме. Не знам како да постапам,дали при толква килажа би додале и ад?