Совети, искуства од мајки за бебиња од 0-6 месеци

Discussion in 'Бебе' started by meU, Oct 16, 2012.

1. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Во книшка е запишано Schutz vor Infektionskrankheiten. Објаснувањето беше да се заштитам себе и бебе за недај боже нешто да му пренесам.
    Ти примаше?

2. lalinda

lalinda Истакнат член

Мене сега ми се јавија од гинекологот после скоро 3 месеци од породувањето. Вакцина против варичела, поради извештајот од болницата каде што сум се породила, поради слаб имунитет. Тоа ме буни дека после 3 месеци, а не одма тогаш

3. Shekjer

Shekjer Истакнат член

Ти пишав:)

lalinda likes this.
  4. DaisyDoo

DaisyDoo Популарен член

Кај мене првиот месец јадеше од шише сосема нормално. Отпосле послушав совети од типот не давај шише ќе ти се одвикне од града и таму се зезнав.
    Биди упорна со молзено во шишето, нека му е често во уста цуцлата, да ја запознава да ја прифати. Еве и јас тоа практикувам, до сега не ми дало резултат ама изгледа не сум доволно честа. Моево може и нема да фати шише, можеби директно од чаша со клунче ќе пие, ама ти мислам имаш фора, малечки сте.

1209 likes this.
  5. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Моето е 3ипол месеци и иако првите два месеци напредуваше и повеќе од просечно,на последнава контрола имаше качено околу 400 грама за скоро еден месец. Педијатарот е задоволна, тој веќе има и повеќе од потребно тежина (7100г ,роден 3580г) за возраста. Некои месеци и ќе стагнираат со тежина. Пораснат е во должина 4см за скоро 30дена.

6. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

700гр е ок за еден месец, не знам зошто си загрижена. Инаку имам другарка со три месечно бебе со рефлукс, ама баш изразен рефлукс и неа така ја советуваа да почне порано со вкусови. Искрено не знам, јас не сум за почнување дур бебето не дава знаци на спремност, ама во ваков случај ваљда е ок.

Asja likes this.
  7. SummerGirl

SummerGirl Форумски идол

Ок е килажата. И моите отприлика толку качија на таа возраст. Мислам дека поголемиот беше послаб 100-150 грама. Он и послаб се роди. Штом го доиш, не му давај ад млеко, ни кашички. На помалиот му давав кашички од 5 месеци. На поголемиот од 4 и пол месеци. Он пиеше ад млеко.

Last edited: Oct 20, 2023
    Asja likes this.
  8. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

Мајки што имате новороденче дома и поголемко дете што оди во градинка како ги заштитувате од настинки, вируди. Дали прсвите пауза од градинка или си одат? Знам теко може да се заштитат смс многу ми е страв :(

9. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Бебето се роди во јули. Бато не пропушти ни еден ден во градинка :) фала богу здрави се и двајцата. Сега скоро јас и мм бевме настинати ,бебе 1 ден крена тт до 38.2,бато не се разболе.
    Не треба да му се менува рутината на поголемото дете кога ќе дојде нов член во семејството. Ако имаш можност кога ќе прима вакцина малото почувај го дома големото.

stoimanovskamarija likes this.
  10. stoimanovskamarija

stoimanovskamarija Популарен член

И јас не сакам да ја одтсвсм зошто стварно многу сака да оди, ептен сме мали 10дена само да подпркне малце барем нормални грижи за второ... Ке имам во предвид за вакцините... Ако имаш и друг совет секако е добредојден:)

Sofi.ja likes this.
  11. sandza

sandza Истакнат член

Ако ти се разболува мое мислење е поубаво првите неколку месеци чувај ги и двете дома. Кај мене големата е во школо мора да оди и постојано и велам да не го бацува бебето некогаш со мрсулчиња е. Тоа создава дополнителен проблем на лутина и љубомора кај поголемото дете.

12. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Никако. На крај се зарази бебево од 20 дена со ковид од баба му. Големиот оди во градинка. Што ќе дојде, ќе се пројде, тоа е. Неможе да го изолираш целосно
    --
    И ова бебе ќе биде голем дечко. На 1 месец мерење плус 1700гр. И 8cm пораснат. :l:

1209, lackygirl, Mila_Mia and 3 others like this.
  13. Girl239

Girl239 Истакнат член

Od koga gi zamenivte na bebe d3i k1 so d3 i omega?

14. Nini30

Nini30 Активен член

Zdravo zhenski, maliot mi ima eden mesec i deneska mnogu go fatija grcevi, mu davam biogaja probiotik, no se mislam da mu zemam i kapki protiv grcevi pa da kazete iskustvo koi kapki se najefikasni protiv grcevi?

15. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Моето правеше пауза, сега пред 2 недели тргна, нешто пред да направи 2 месеци бебето, бебето за жал многу се поболи со тт која не паѓаше под 38 и покрај ставено чепче, на 3риот ден антибиотик му дадоја и одма подобро беше, еве го денес последен ден е од антибиотикот, вчера големиот изби сипаници :( сега за 2 недели очекувам малово да има...
    Да знаев јас немаше да го пуштам уште малку, моето искуство е неубо.
    Неможи ни вакцините да ги прими на 2 месеци.

Да се пожалам, денес цел ден прди, мн има гасови, не спие, само 20 мин поќе не врза. Цел ден в раце...

16. AlchinovaR1979

AlchinovaR1979 Истакнат член

Мамички бебуш ми е стар 7недели и оваа вечер ми врза цели 4 часа без да цица . На ексклузивно доење сме . Обично вечерта се будеше на 2-3 часа за цицање,ова се случи прв пат . Дали е нормално и дали доколку се случи повторно треба да го будам? За еден месец си има напреднато 1.700 гр.

lackygirl and deniz333 like this.
  17. lipstickmadness

lipstickmadness Истакнат член

Нормално е, остави го нека си спие :) супер си напредува

1209 likes this.
  18. atz1995

atz1995 Истакнат член

Ми дојде циклус после 2.5 месеци и бебе нејќе ни да ја стави цицката во уста. Не дека многу цицаше претходно секако беше на комбинирана, но не се бунеше 10мин ќе поцица. Овие два дена плаче нејќе ни да проба. До циклусот ли е? Многу се нервирам и си плакав од сабајле ;(

19. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Да... одбиваше, многу бев упорна ама многу се смени во цицањето... по скоро 1 месец од добивање на циклус, после секакви методи со пробување да цица, од различни пози, па со стоење, пуштање аспиратор, па доење во темно, доење на пилатес топка итн итн, сега веќе воопшто не сака да фати. Ни малку. Вришти на града, а јас морам да се молзам. Мене при добивање многу и ми се намали млекото. Ако сакаш да го доиш, тогаш кога не цица молзи се почесто. Многу ми е криво дека не можев јас тогаш (бебе е екстремно плачливо и преку ден спие само в раце, а јас по цели денови сама) и сега скоро ич да немам млеко... биди упорна не знам друго што да ти кажам... Мене сега ми е претешко дека не цица, ама барем знам дека направив се што можев во тие моменти.

AlchinovaR1979 and atz1995 like this.
  20. BadKarma94

BadKarma94 Истакнат член

Не го видов и ова прашање. Ете погоре одговорив. Не да плачев, мислам дека веќе солзи во мене не останаа...

AlchinovaR1979 and atz1995 like this.