Во книшка е запишано Schutz vor Infektionskrankheiten. Објаснувањето беше да се заштитам себе и бебе за недај боже нешто да му пренесам. Ти примаше?
Мене сега ми се јавија од гинекологот после скоро 3 месеци од породувањето. Вакцина против варичела, поради извештајот од болницата каде што сум се породила, поради слаб имунитет. Тоа ме буни дека после 3 месеци, а не одма тогаш
Кај мене првиот месец јадеше од шише сосема нормално. Отпосле послушав совети од типот не давај шише ќе ти се одвикне од града и таму се зезнав. Биди упорна со молзено во шишето, нека му е често во уста цуцлата, да ја запознава да ја прифати. Еве и јас тоа практикувам, до сега не ми дало резултат ама изгледа не сум доволно честа. Моево може и нема да фати шише, можеби директно од чаша со клунче ќе пие, ама ти мислам имаш фора, малечки сте.
Моето е 3ипол месеци и иако првите два месеци напредуваше и повеќе од просечно,на последнава контрола имаше качено околу 400 грама за скоро еден месец. Педијатарот е задоволна, тој веќе има и повеќе од потребно тежина (7100г ,роден 3580г) за возраста. Некои месеци и ќе стагнираат со тежина. Пораснат е во должина 4см за скоро 30дена.
700гр е ок за еден месец, не знам зошто си загрижена. Инаку имам другарка со три месечно бебе со рефлукс, ама баш изразен рефлукс и неа така ја советуваа да почне порано со вкусови. Искрено не знам, јас не сум за почнување дур бебето не дава знаци на спремност, ама во ваков случај ваљда е ок.
Ок е килажата. И моите отприлика толку качија на таа возраст. Мислам дека поголемиот беше послаб 100-150 грама. Он и послаб се роди. Штом го доиш, не му давај ад млеко, ни кашички. На помалиот му давав кашички од 5 месеци. На поголемиот од 4 и пол месеци. Он пиеше ад млеко.
Мајки што имате новороденче дома и поголемко дете што оди во градинка како ги заштитувате од настинки, вируди. Дали прсвите пауза од градинка или си одат? Знам теко може да се заштитат смс многу ми е страв
Бебето се роди во јули. Бато не пропушти ни еден ден во градинка фала богу здрави се и двајцата. Сега скоро јас и мм бевме настинати ,бебе 1 ден крена тт до 38.2,бато не се разболе. Не треба да му се менува рутината на поголемото дете кога ќе дојде нов член во семејството. Ако имаш можност кога ќе прима вакцина малото почувај го дома големото.
И јас не сакам да ја одтсвсм зошто стварно многу сака да оди, ептен сме мали 10дена само да подпркне малце барем нормални грижи за второ... Ке имам во предвид за вакцините... Ако имаш и друг совет секако е добредојден
Ако ти се разболува мое мислење е поубаво првите неколку месеци чувај ги и двете дома. Кај мене големата е во школо мора да оди и постојано и велам да не го бацува бебето некогаш со мрсулчиња е. Тоа создава дополнителен проблем на лутина и љубомора кај поголемото дете.
Никако. На крај се зарази бебево од 20 дена со ковид од баба му. Големиот оди во градинка. Што ќе дојде, ќе се пројде, тоа е. Неможе да го изолираш целосно -- И ова бебе ќе биде голем дечко. На 1 месец мерење плус 1700гр. И 8cm пораснат.
Zdravo zhenski, maliot mi ima eden mesec i deneska mnogu go fatija grcevi, mu davam biogaja probiotik, no se mislam da mu zemam i kapki protiv grcevi pa da kazete iskustvo koi kapki se najefikasni protiv grcevi?
Моето правеше пауза, сега пред 2 недели тргна, нешто пред да направи 2 месеци бебето, бебето за жал многу се поболи со тт која не паѓаше под 38 и покрај ставено чепче, на 3риот ден антибиотик му дадоја и одма подобро беше, еве го денес последен ден е од антибиотикот, вчера големиот изби сипаници сега за 2 недели очекувам малово да има... Да знаев јас немаше да го пуштам уште малку, моето искуство е неубо. Неможи ни вакцините да ги прими на 2 месеци. Да се пожалам, денес цел ден прди, мн има гасови, не спие, само 20 мин поќе не врза. Цел ден в раце...
Мамички бебуш ми е стар 7недели и оваа вечер ми врза цели 4 часа без да цица . На ексклузивно доење сме . Обично вечерта се будеше на 2-3 часа за цицање,ова се случи прв пат . Дали е нормално и дали доколку се случи повторно треба да го будам? За еден месец си има напреднато 1.700 гр.
Ми дојде циклус после 2.5 месеци и бебе нејќе ни да ја стави цицката во уста. Не дека многу цицаше претходно секако беше на комбинирана, но не се бунеше 10мин ќе поцица. Овие два дена плаче нејќе ни да проба. До циклусот ли е? Многу се нервирам и си плакав од сабајле
Да... одбиваше, многу бев упорна ама многу се смени во цицањето... по скоро 1 месец од добивање на циклус, после секакви методи со пробување да цица, од различни пози, па со стоење, пуштање аспиратор, па доење во темно, доење на пилатес топка итн итн, сега веќе воопшто не сака да фати. Ни малку. Вришти на града, а јас морам да се молзам. Мене при добивање многу и ми се намали млекото. Ако сакаш да го доиш, тогаш кога не цица молзи се почесто. Многу ми е криво дека не можев јас тогаш (бебе е екстремно плачливо и преку ден спие само в раце, а јас по цели денови сама) и сега скоро ич да немам млеко... биди упорна не знам друго што да ти кажам... Мене сега ми е претешко дека не цица, ама барем знам дека направив се што можев во тие моменти.
Не го видов и ова прашање. Ете погоре одговорив. Не да плачев, мислам дека веќе солзи во мене не останаа...