Мамичκи! Иκаат ли вашите бебиња? Што ли пρавите тогаш? Јас на гρада го ставам и по малκу цицање пρеκинува! Дали е пρавилно? Можеби тρеба да го оставам да иκа? И уште нашто ( за мене чудно) ми се случува! Κога гоставам бебето на едната гρада, на дρугата чувствувам непρијатно боцκање κај аρеолата и бρадавицата! Κаκо игли! И почнува да тече млеκо! Ноρмално ли е?
Сѐ е нормално. Кога цица бебето од едната надоаѓа млеко од другата града. Тоа е тоа пецкање. По извесно време ќе се стабилизира и нема да ти тече млеко. И икањето е сосем нормално. Слободно стави го да цица. И кај мене со цицање прекинуваше веднаш. А икаше по 5-6 пати на ден сигурно. И тоа со текот на времето ќе се стабилизира.
Bebus ima 2 meseci i uste taka mi tece od leva ako bebus cica od desna... E sea imam problem so levata samo ja molzam taa i mu go davam toa mlekce, isto i taa grada koga ja molzam... drugata me pecka i mi tece Taka da normalno e...
Majki bev vo Remedika na ortoped i odlcno si pominavme, ne cekavme.. imavme zakazano vo 12h, pa togas i ne primija. Fina doktorkata, go pregleda ubavo, mu pravese nekoi vezbicki go ispravuvase (kako sednat a toj malo buce ama izgledase smesno) mu se iznacudi ama e miren, glas ne pusti, a okokoren vo ocite hahah jas ne stavav sirok povoj nikoj ne mi kaza... Pa rece navecer polusirok da mu stavam do 4 meseci On vazno si e odlicen vo kolkcinjata... Da go stavame na mese rece za da ja vezba glavata, po 10min tri pati dnevno i vezbi na kolcinja da mu pravime
Сите бебиња икаат, моето ика доста често и тоа доста гласно како голем човек . Јас не му давам да цица кога ика (освен ако е гладен), најчесто му давам чајче ама во последно време не го сака многу, па со лажичка му давам капка лимон разреден со водичка и веднаш престанува. Плус и убаво ќе се изнасмеам од гримасите што ги прави . И да го оставиш да ика не е проблем, само што и тие се нервираат кога подолго време икаат, а и ние покрај нив. Инаку за градите нормално е, и кај мене сеуште кога цица од едната ми тече млеко и од другата града па цело време ставам некое крпче или пеленка на градата од која не цица за да не се направам лом и мене и него.
Едно прашање за мајките кои се измолзуваат, колку време може да стои измолзеното млеко и како го чувате? Mariz колку пие твојот бебуш? Јас досега му немам давано измолзено, меѓутоа треба да одам на свадба па ќе мора еден оброк да му дадат измолзено од шишенце. Само не знам колку би му било доволно и мојот бебуш е буцко и поприлично си цицнува.
Pa masala edno sise od 150ml go pie i mislam ako mu dadam uste kje si pie uste hahaha Sea epten e izvisen i stvarno lici na bebe od 4 meseci i neznam kolku bi mu bilo dovolno. Kje odam na pedijatar denovive neznam ni kolku e naprednat, na eden mesec bese 5250 inace mu davam po 100ml od gradata sto ja molzam bidejki nekogas nemozam 150ml da izmolzam (toa samo sabajle 150ml molzam zatoa sto si spie edno 6,7 saati i gradata mi e full), a od ovaa sto cica go ostavam sam da si se trgne edit: jas bev na apsolventska 3 saati i togas edvaj 100ml izmolziv od dvete (dali od panika deka prv pat go ostavam nemav mlekce)... oni go izbanjale mu go dale toa mlekce i koga dojdov vo 12h si nankase, ama zatoa ne spiese do sabajle kako i sekoj pat, tuku si stana vo 3 nokjeska znaci ne mu bilo dosta 100ml togas, toa bese pred nekoja nedela pomalecok bese
^^ во соба за доење имам читано дека се оставаат две шишенца со по 60 мл. Едното се топли и се дава, па ако бебето е гладно, и другото. Сепак, нека пише некој од искуство...
Pa jas taka ostaviv i toa ne znaev, slucajno izmolziv edno od 50ml, pa se spremav navaka nataka po doma i pred da iskocam uste edno...taman imam dve sisenca so pumpata. Ama moevo buce si pobaralo uste ama uspeale da go zaspijat hahah @Moira moze vo pravo si ama i obicno posle banjanje doagja guskanje so mamicka i cice, pa sega cudno mu doslo deka sisence dobil posle banjanje... Kaj mi e mamicka rekol, zasto baba me banja hahaha
Mamicki da ve prasam, vi rekoa li na vas posle dva meseci od koga ke se rodi da odite na eho za srcenceto. Na moeto since mi rekoa pred da ne pustat od bolnica deka nesto ne mu bilo zatvoreno kaj srceto i da odam.na eho posle dva meseci.denes bevme na kontrola kaj pedijatar i ninkaza deka slusa mal sum kaj srceto i da sme idele da vidime dali se zatvorilo toj nekoj del ne sum bas upatena nie sekako planiravme da ideme na kontrola denovive na eho, no sega denes nekako se zagriziv sto uste se slusa na slusalki toj sum?! ne trebase do sega da se zatvorilo?
Inaku fala bogu super sme naprednati, vcera napravi dva meseci roden bese 3.430 sega imase 5.200, vaka ziv si e vika si preta mnogu, pridrzuva glava....uste da ideme na ortoped i ova so srcevo :/ @mariz a eho vi praveja na kolkovite? nesto slusnav deka kaj Vidoevski taka gledal plus od racno neznam na koj ortoped da go odnesam....
Odete I proverete sekako, a sum na srce ne e strasna rabota. Jas sum so sum rodena, me nosele na redovni kontroli, no nikogas nisto negativno od toa ne proizleglo. Ne sum bila ni ponezna I positna ko sto ja uplasile prvo majka mi (naprotiv, me vikale dzin bebe, a ne se ni razboluvav cesto). Sumot se izgubi vo pubertet. Na eho sekako ke se vidi dali se vekje zatvoreni komorite I predkomorite.
Da da ni pravea i eho rece naredna kontrola na 5ipol meseci... Nie i kaj Vidoevski zakazavme pred eden mesec i ni zakaza vo Avgust
Mamicki,dali sega dodeka doime limonot e dozvolen vo ishranata,sakam nautro da pijam so mlaka voda pa neznam dali smeam?
jas si go upotrebuvam si pravam i domasni limonadi koga e pozesko pa dosega nikakvi prob ne sme imale